hughito napísal:Vyjadrite sa, veriaci:
Epikuros so Samu (341-270 p.n.l.) :
-ak Boh chce zabrániť zlu, ale nemôže,
nie je všemohúci
-ak Boh môže zabrániť zlu, ale nechce,
nie je dobrotivý
-ak Boh môže zlu zabrániť a chce tak učiniť, potom na svete
nemôže zlo existovať.
Ach ano idem sa hrat s elementarnou logikou. To mozme rovno napisat: Boh je laska. Laska je slepa -> [toto si vyvodi kazdy sam

]
Ak sa tocime len okolo tohto sveta (materialno) po ktorom predpokladame ze nic nie je (zomriem a nie je nic) tak to skutocne nie je logicke. Skusme si zobrat sirsi zaber - ak je tento svet len istym prechodom kde sa mame naucit milovat, izolacia (alebo dokonca eliminacia) od zla nie je velmi dobrou strategiou. Je to ako keby si novorodenca drzal v sterilnom prostredi. V takom prostredi nema problem existovat a rozvijat sa - oproti tomu co by vsak z neho mohlo byt ked ho nechas v standartnom je tento jedinec velmi slaby. Dalsi priklad - nie je umenie budovat vztah v stave zalubenosti. Ale skutocna laska sa ukazuje az ked pride kriza. A vtedy ludia ktory nevedia znasat obetu jednoducho zo vztahu ujdu. A takto by si vedel pokracovat aj ty sam (myslim s menovanim prikladov).
Ak predpokladame ze Boh ludi miluje a chce tu lasku naspat je uplna blbost tuto lasku im nanutit - mohol to tak zariadit ale tak aku cenu ma laska ak vlastne ina alternativa neexistuje? Preto mas na vyber. Nikdy nebudes mat k dispozicii dokaz o existencii Boha, pretoze by si sa stal veriacim alibisticky - a to nie je vztah ktory On chce mat. A k rozvijaniu schopnosti milovat potrebujes prekazky (cize vlastne zlo) aby si mohol tuto schopnost rozvijat v ovela vacsej miere. Samozrejme mozes mi oponovat, ze kto umrie tak uz tuto schopnost velmi rozvijat nemoze. Kazdy mame na to svoj cas ucit sa. A smrt si dostihne kazdeho. A ked sa na veci pozries trosku pesimisticky tak sa skutocne nebudes moct vediet rozhodnut ci je vacsia tragedia zivot alebo smrt.
SRneC napísal:frajeri sme tu do hocicoho, do vedy, politiky do HAARPU ale dnes zacala nova era feedbacky pre Boha
Toto je tu uz davno. Mnoho ludi ma pocit zeby dokazalo stvorit svet lepsie. Ked som vsak rozmyslal ako by som svet stvoril ja, zistil som zeby som to nebol schopny spravit lepsi svet aky je momentalne (ci dokonca taky dobry - bol by horsi).
ephramko napísal:alebo ti napisu to, ze nie je v ludskych schopnostiach pochopit taku dokonalu vsemohucu ohromnu bytost ako je boh...
Ak ty alebo ktokolvek na tejto zemi bude schopny obsiahnut a pochopit vsetku vedu (staci na dnesnej urovni - nemusi na urovni na ktorej bude za napr 100 rokov), potom ti poviem ze je v ludskych silach Boha pochopit. Inak to vyjadrit neviem. Ludia sa rozhoduju na zaklade informacii ktore maju k dispozicii (v tom lepsom pripade), nemyslis ze keby si mal absolutnu informacnu vyhodu tvoje rozhodnutia by boli ine ako teraz?