Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

Ano - najcastejsie vyliecenia - uz si sa rozpraval s niekym komu zahadne zmizla napr. rakovina? To ako sa ludia menia po klinickej smrti je tiez dost zahadne (vacsina jednym smerom - k nesebeckosti a prestanu mat strach zo smrti).
Toto všetko je vysvetlené.

Viac k tomu nemám nič dodať.

Dodajte relevantné odkazy na nejaký zázrak, na prejav nadprirodzenej sily - stačí jeden jediný a všetko, čomu ja "verím" sa mi zrúti. Celý "môj svet." Lebo ja som presvedčený, že nič také nie je a mám na to svoje dôvody - veľmi jednoduché. Nič nenasvedčuje o opaku (a keď píšem nič, tak myslím úplne nič).

A ušetrite ma pseudodôkazov.
silmarill
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa silmarill »

hughito: žiadny dôkaz nedostaneš - boh si nechce kupovať ľudí dôkazmi, ale chce aby si sami našli k nemu cestu. :smt042
hughito
Redeemer
Redeemer

Dokonca im to ešte sťažuje: zakopáva skameneliny.

:arrow: http://video.google.com/videoplay?docid ... 2218&hl=sk#

od 15-00 minúty.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Alebo nech dojde rovno Boh alebo Jezis kazdemu na planete zašejkuje rukou, predstavi sa, premeni strom na lietadlo a spyta sa veris ci neveris? ....kto by to nechcel. Ja tiez
silmarill
King
King

srnec: irónia? hm, pre mňa je irónia skôr to, že každý veriaci o tom hovorí s takou extrémnou istotou a pritom sa to nedá absolútne ničím podložiť. existujú totiž len dôkazy proti, nie za.

mimochodom, prečo práve ježiš? vieš koľko je tých bohov a mesiášov v našich kultúrach?
hughito
Redeemer
Redeemer

Mňa to už baví, lebo viem, že nikdy mi nikto žiadny dôkaz nedodá - zmôžu sa akurát na takú prízemnosť, akú predviedol srnec.
SRneC
Addict
Addict

V zivote som o existencii Boha nehovoril s rozhodnostou, jasne ze mam svoje pochybnosti... maximalne som sa postavil za niektore moje nazory v tejto veci co je moja vec.. ale viem co hovoris aj mna to vie napriklad nasrat ked niekto presviedca ateistov na vieru a pouziva dokonca mne neprijemne prostriedky (dufam ze moje nazory tu nikto neberie ako agitku alebo reklamu to su cisto moje nazory maximalne protiargumenty voci veciam s ktorymi nesuhlasim na zaklade vlastneho zivota/skusenoti)

//to bolo este pre silla
hughito
Redeemer
Redeemer

Kto sa tu baví o existencii boha ? Ten sa nedá dokázať ani vyvrátiť, lebo neexistuje (to je moje presvedčenie).

Ale o to nejde, ja som chcel dôkaz nejakého zázraku či prejavu nadprirodzenej sily.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

silmarill napísal:informačná výhoda? ťažko aplikovateľké, lebo by tu bolo v rozpore "boh nám dal slobodnú vôľu" vs "boh vie čo sa stane". pokiaľ sme pre boha AI u ktorej vie čo spravíme a aký to bude mať následok, má zmysel ho o niečo žiadať?
Informacna vyhoda v zmysle - poznam umysly, povahu, podmienky (toto je asi najdolezitejsie) a prosbu -> z tohto mozem predpokladat ako moj zasah dopadne (aj ked u Boha je slovo predpokladat dost nepresny vyraz). Toto je samozrejme aproximovany princip, nakolko nemam moznost vidiet priamo do systemu.

Aby som bol presny - snazim sa najst v tychto veciach najst zmysel. Pochopit ateizmus je lahke - nie je dokaz, nie je boh. Tiez je to dost aproximovane ale podstatu som myslim pochopil. Krestanstvo zosuladit s tym co prezivam a vidim je trosku vacsia vyzva. A nikdy si nemozem byt isty ci to chapem spravne (dopustam sa pri tom rovnakej chyby ako veda - empiricky predpoklad). Ja ti nemozem 100% povedat ci Boh existuje a aky je a podla coho sa rozhoduje. Ja len skusam uvazovat stylom "keby som bol Bohom..." (nastastie nie som) a dost veci mi zrazu davalo zmysel. A dost nie. A preto hladam. Viem, ze nenajdem jasnu odpoved, ale tym hladanim rastiem. To mi staci. A ak nahodou svoje teorie dotiahnem k dokonalosti, Boh sa mi zjavi v podobe Schrodingerovej macky a zase bude vsetko v prdeli :D

Srnec - ja chapem o co Hughitovi ide - ale diskutujem :)

//autoeditácia príspevku (15 Mar 2011, 23:19)
hughito napísal:Toto všetko je vysvetlené.

Viac k tomu nemám nič dodať.

Dodajte relevantné odkazy na nejaký zázrak, na prejav nadprirodzenej sily - stačí jeden jediný a všetko, čomu ja "verím" sa mi zrúti. Celý "môj svet." Lebo ja som presvedčený, že nič také nie je a mám na to svoje dôvody - veľmi jednoduché. Nič nenasvedčuje o opaku (a keď píšem nič, tak myslím úplne nič).

A ušetrite ma pseudodôkazov.
Nie - vysvetlenych este vela veci nie je. A relevantny dokaz ti nedam. Neexistuje.
hughito
Redeemer
Redeemer

Nie - vysvetlenych este vela veci nie je. A relevantny dokaz ti nedam. Neexistuje.
A ? Čo to má spoločné s zázrakmi a nadprirodzenými silami ? Veď nie sme v praveku, aby sme tieto pojmy spájali.

Dobre, diskusia na tému zázraky ukončené, ako vždy v prospech tých, ktorí tvrdia, že neexistujú.

Čo sa týka ateizmu: v prospech ateizmu hovorí x iných dôkazov, aj keď nepriamych, lebo áno, dokázať neexistencia boha sa nedá.

A už fakt končím, zajtra maturujem, tak nedržte mi palce, lebo by mi to aj tak nič nepomohlo. Čus.
silmarill
King
King

hughito: budem sa za teba modliť :D :D :D
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Dobre, diskusia na tému zázraky ukončené, ako vždy v prospech tých, ktorí tvrdia, že neexistujú.
Samozrejme, lebo ludia co zastavaju neexistenciu pozaduju dokazy na urovni na ktorej ich ludia co zastavaju existenciu nie su schopny poskytnut. Je to ako ked ja v praci neopravim bug v programe a oddovodnim to "cannot reproduce". To vsak neznamena, ze sa nic nestalo...
hughito napísal:lebo áno, dokázať neexistencia boha sa nedá.
Co nikdy nebolo ani nebude jedinym "voditkom" ze Boh existuje...

//autoeditácia príspevku (15 Mar 2011, 23:31)
silmarill napísal:hughito: budem sa za teba modliť :D :D :D
:D :lol: dal by som ti za to K :plus: ale dnes som ta uz karmoval :D
SRneC
Addict
Addict

chcel som to napisat ja ale uz bol prec a zajtra po prichode zo skoly by napisal ze sa to neratalo :-(
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, modlitba takisto nemá žiadny reálny účinok. jedine ak placebo efekt pre samotného modliaceho.

:) :) :)

Kresťanské kríže na stenách škôl európsky súd odobril

Zaujímavé, najprv sa rozhodlo proti a boli na to adekvátne argumenty, zrazu to už nie je pravda.

Takže, ak si niekto zavesí do školy na stenu nejaký ateistický alebo moslimský či iný symbol, kľudne to tam môže byť, veď to nijako nikoho neovplyvňuje.

Takisto ma dostala tá slovenská poslankyňa, ktorá zjavne nechápe, čo to znamená sekularizácia a takisto má neporiadok v tom, čo to znamená náboženská sloboda.
kostak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kostak »

Dnes som sa dostal do nejakej diskusie z mojou babkou (hlboko veriaca) ako rozprávala nejaký príbeh o tom ako sa nejaké deti vysmievali nejakému žobrákovi a že zdvihol ruky prišli medvede a tie deti zabili a to doslova!že vraj v dobe ked ježiš žil a po jeho smrti ešte pár rokov že boh trestal za všetko takže som to nepochopil však boh nám mal dať slobodnú vôľu a ked sa nám nepáči nech nás nechá na pokoji nie ? A ešte som sa jej spýtal že odkiaľ to vie tak mi povedala že to bolo napísané v bibli tak som sa jej spýtal že či to musí byť automaticky pravda ked je to napísane niekde na to už habkala a povedala že áno že čo tam je napísané všetko je pravda a tým to haslo nechcel som sa s ňou o tom hádať
tak to píšem sem aby mi tu tí obhajcovia viery napísali aký na to majú názor
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nuz taky biblicky pribeh nepoznam (co neznamena ze tam nic take nie je).
Ale ak sa mozem pokusit objasnit princip - viera nefunguje na principe verim a hotovo. Svet gombicka. Tiez sa treba snazit, studovat, premyslat, hladat zmysel a pod. Kazdy podla svojich moznosti a schopnosti. Najschopnejsie tu o zivej viere pise asi Stoporko ktory svoju vieru zije ako zivy vztah s Bohom. A ak je to vztah tak to nemozno brat stylom 0/1.
SRneC
Addict
Addict

kanabinoidy na lekarske ucely su uz aj u nas? :lol:

taky pribeh ako si povedal v klasickej verzii biblie nie je (odnozi je velmi vela)
hughito
Redeemer
Redeemer

Presne tak, je to nezmysel.

A keby to v Biblii aj napísané bolo, neznamená to absolútne nič (ohľadne pravdy).
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

kostak:
po prvé - o takom príbehu v Biblii neviem a dosť pochybujem, že tam je - predsa len, v Palestíne veľa medveďov v tej dobe nežilo.
po druhé - človek má slobodnú vôľu, to je základom kresťanskej viery a paradoxne aj satanizmu. Človek má slobodnú vôľu a môže si robiť, ak mu to jeho svedomie dovolí, čo sa mu zapáči. Boh s našim konaním nemusí vždy súhlasiť (a verím, že často nesúhlasí), no nie je dôvod, aby teraz hádzal po ľuďoch blesky za to, že sa neriadia desatorom alebo že si robia čo chcú. No musíme rátať s tým, že On si dal nejaké pravidlá hry, stanovil si pravidlá podľa ktorých sa dá dostať do neba. A je len a len na nás, či sa nimi budeme riadiť dobrovoľne, alebo sa na ne vykašleme. Vzťah sa človeku nedá nanútiť - tak ako nikto nedokáže nanútiť človeku, aby sa zaľúbil a cítil niečo k druhému, tak nikto nemôže donútiť človeka mať vzťah s Bohom - je to osobné slobodné rozhodnutie. Máme možnosť mu povedať nie - tak ako máme možnosť povedať "nie" druhému človeku.
po tretie - to čo je napísané v Biblii sa podľa môjho názoru má chápať v dobových súvislostiach, treba sa na to vždy pozerať pre koho to bolo písané a čo sa za tým skrýva. V tomto sa môj názor rapídne líši napr. od Hughitovho, on tvrdí, že sa Biblia má chápať doslovne. Ja tvrdím niečo iné. A samotnej Biblii je to jedno - je to kniha a je iba na človeku samom, ako sa rozhodne ju vnímať a čo si z nej vezme.
hughito
Redeemer
Redeemer

Pozri Stoporko, ja netvrdím nič, pre mňa Biblia nie je o nič významnejšia kniha ako šlabikár (no dobre, to som trochu prehnal :) ), ja len poukazujem na rôzne chápania Biblia (aj v historickom kontexte) a poukazujem na - pre mňa zaujímavé, ale istým spôsobom pochopiteľné - paradoxy.
Napísať odpoveď