VŠ- akadémia ozb. síl v LM

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
vendo
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: VŠ- akadémia ozb. síl v LM

Príspevok od používateľa vendo »

hughito napísal: Vojak musí plniť rozkazy. Či snáď nie ?
nie nemusi, ale potom musi za to niest zodpovednost, tak isto ako kazdy iny pracujuci clovek
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

slepych baranov bez rozumu, sice si to tak nenapisal, ale z tvojich vyrokov to nepriamo vyplyva.
Nemusia byť bez rozumu, ale musia poslúchať príkazy, ktoré sa im ani nemusia páčiť. A koľko jedincov je na toľko silných, že sa dokáže vzoprieť ? A navyše, v takom kolektíve by také vzopretie sa, ak by bolo individuálne, bolo kruto potrestané. Armáda je sociálna skupina, je tam silná konformnosť a jednoducho, ako som písal, vojak musí poslúchať rozkazy - v podstate, nech sú akékoľvek. Ak by tak nespravil, dá sa povedať, že to preňho môže mať fatálne následky - ak je vojnový stav, tak aj smrť.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

prepac hughito, ale stale nechapem co tu ty trepes
bud si nejaky anarchista, ktory hce mat slobodu vo vsetkom a nepotrebuje ziadne riadenie okoliteho sveta
alebo proste blbec

zopakujem to este raz: v zivote, su urcite veci, ktore TREBA spravit, ci uz su zle (napr vojny), alebo dobre (rozne help akcie), nato aby sa vela tychto veci plnilo sa davaju rozkazy ludom nato urcenym (armade), to ze clovek tieto rozkazy splni je preto, lebo ked ide k armade ide sluzit vlasti, a teda spravi cokolvek co vlast bude potrebovat, a nato musi byt pripraveny a s tym zmiereny kedze sa k armade dnes pridava dobrovolne

na druhej strane, ak by sa mu rozkazy zdali naozaj moc proti srsti, a myslel by si ze ich plnenim porusi to preco k armade siel, pripadne ze plni len rozkazy jednotlivca ktory nieco chce a nieje to v zaujme krajiny, moze odmietnut ako kazdy slobodny clovek, s tou vynimkou ze bude sudeny na vojenskom sude pravdepodobne (ak ide o zavaznejsie veci)

teraz mi prosim povedz, cim sa toto povolanie (v jeho podstate) lisi od prace pre velku komercnu firmu ako napr T-Com, aj pre T-Com musis plnit rozkazy nadriadenych (nebavime sa tu o veleni), aj v T-Come dostanes ko*ot ako rozkazy, nelogicke a dementne ulohy, a aj v T-Come budes za ne potrestany ked ich nesplnis, a ked narobis svojimi rozhodnutiami velke problemy, aj ty mozes byt sudeny, na beznom sude
ja naozaj nechapem kam tym stale smerujes :|
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito - vojak musí poslúchať rozkazy a až potom myslieť sám za seba hlavne z tohto dôvodu: ide o život jeho i jeho kamarátov a v konečnom dôsledku i o život ľudí za ktorých on nasadzuje krk. Keď delostrelec dostane príkaz vypáliť na 3km v takom a takom uhle, tak sa nepýta "prečooo?" a "fakt?" ale vystrelí hneď ako dostane príkaz - nepozná situáciu na bojisku a v prípade oneskorenia alebo zbytočných otázok a pochýb budú umierať jeho kamaráti - viď WWII, Vietnam...ale i terajší Afganistan.

Vojak nie je guma bez svedomia, len je naučený poslúchať - robiť čo sa povie. Keď sa povie "vlez do tej zajeba**** vetriesky" tak tam vlezie. Keď dostane príkaz "plaz sa po zemi popod tie ostnaté drôty" tak sa tam bude plaziť, aj keď bude na veliteľa nadávať aký je chrapúň a hovado. To k tomu neodmysliteľne patrí. Nadávať bude, niekedy je to dokonca aj potrebné kvôli psychike, no rozkaz splní. Kukni si napr. film 9. rota o Rusoch v Afganistane. Na konci filmu ostal jediný živý vojak z jednotky a ten zahlásil majorovi: "Soudruhu majore, devátá rota svúj úkol splnila. Kótu jsme ubránili, kolona múže projet."

Takže ešte raz - vojaci nie sú gumy - len sú vrámci ich bezpečnosti a vrámci bezpečnosti ich kamarátov naučení poslúchať. A keď sa pozriem na ulicu, do správ alebo na mnohé decká na táboroch - trochu disciplíny by sa zišlo všetkým.
hughito
Redeemer
Redeemer

vendo: V telekome nedostaneš príkaz niekoho zabíjať, resp. organizovať napr. vývoz židov do koncentračných táborov.

A, inak, áno, som anarchista.

Stoporko: Ja chápem, aj ten film som videl :) , ale ja v podstate narážam iba na ten jeden aspekt (ktorý však určite nemožno marginalizovať) - že napr. ja by som nemohol byť vojak už len z toho dôvodu, že vojak proste musí poslúchať a ako som spomínal, história ukazuje (a nie len história, ale aj súčasnosť, viď Líbya), že vojaci často robili pekné zverstvá - a nie preto, lebo by boli zlí od kosti, ale preto, že celá tá výchova, vplyv, strach, konformita spolu zohrá to, že to nakoniec vykonajú, aj keď vnútorne s tým možno nesúhlasia.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hughito - OK, beriem. Však človeka s odporom k autoritám nikto ani do armády nevolá - dnes je armáda "profi." (minimálne na papieri)
Mňa len zarazil komentár od teba, kedy si vojakov nazval gumákmi, čo vyznelo pejoratívne :)
pegasusss
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa pegasusss »

koniec dobrý , všetko dobré :)

//autoeditácia príspevku (17 Mar 2011, 12:20)
takze dneska ma neprijali do statnej sluzby , kvoli zdrav. stavu .... takze je o jedneho uchadzaca menej .... tak prajem vela stastia ...
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

pegasusss napísal:koniec dobrý , všetko dobré :)

//autoeditácia príspevku (17 Mar 2011, 12:20)
takze dneska ma neprijali do statnej sluzby , kvoli zdrav. stavu .... takze je o jedneho uchadzaca menej .... tak prajem vela stastia ...
ak sa mozem spytat, hlasil si sa na tu skolu ci rovno k armade? a konkretne co im vadilo na tvojom zdravotnom stave?
pegasusss
Light Professional
Light Professional

na tu skolu , teda do pripravnej statnej sluzby .... seci odborny lekari ortoped , rehabilitacna lekarka a newm este aky mi povedali ze to kludne s tymto mojim zdravotnym stavom mozem ist k armade ale posudkovy lekar na voj. sprave povedal ze je tam nalez .... bohuzial .... a konkretne mam herniu disku ( posunutý stavec o 3 mm ) + schmorlové uzly v chrbate + jem kolagen na slachy .... dost ma to nasralo lebo robim dost extremne sporty a mam to uz 3 doky a nic ma neboli nic zle proste sa citim 100 % zdravy .... 5 krat do tyzdna som v posilke .... cvicim , chrbat mam taky pevny ako skala ....
hughito
Redeemer
Redeemer

pegasusss napísal:na tu skolu , teda do pripravnej statnej sluzby .... seci odborny lekari ortoped , rehabilitacna lekarka a newm este aky mi povedali ze to kludne s tymto mojim zdravotnym stavom mozem ist k armade ale posudkovy lekar na voj. sprave povedal ze je tam nalez .... bohuzial .... a konkretne mam herniu disku ( posunutý stavec o 3 mm ) + schmorlové uzly v chrbate + jem kolagen na slachy .... dost ma to nasralo lebo robim dost extremne sporty a mam to uz 3 doky a nic ma neboli nic zle proste sa citim 100 % zdravy .... 5 krat do tyzdna som v posilke .... cvicim , chrbat mam taky pevny ako skala ....
To je teda na pováženie, ale tak buď rád.
pegasusss
Light Professional
Light Professional

nic ine mi nezostava ... :D
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Zaujímavé že tá akadémia ide do sračiek pomaly, ale oni si ešte budú vyberať akoby sa uchádzači hlásili k nejakým elitným jednotkám v oveľa rozvinutejšej krajine.Nezoberú nikoho kto má alebo dokonca mal nejaký zdravotný problém nech aj by to bola hlúposť.Ja som bol kvôli tomu naštvaný minulý rok...tiež som sa hlásil...nedajú človeku ani šancu...mňa napr. poslali preč lebo som musel kvôli istým hormonálnym liekom brať ešte liek na štítnu žľazu ale nebolo to tým žeby som mal so štítnou žľazou problém.Byrokracia...ten lekár tam proste vytiahol akúsi debilnú tabuľku...pozrel že to spadá do tej a tej skupiny a :smt006
Minule bola o tom tuším aj reportáž ako AOS upadá :) A dnes som už rád že ma nevzali lebo mi to dalo do života niečo čo by som bez toho nemal.Taktiež sa mi veľmi zmenil pohľad na svet odvtedy.Istý čas som z toho bol nešťastný a frustrovaný ale dnes sa natom už len zasmejem z chuti a pozriem si ich prezentačné videá aby som sa pobavil našou pseudoprofesionálnou armádou.Odporúčam si pozrieť...najmä spôsob vyjadrovania sa niektorých.
hughito
Redeemer
Redeemer

Každý chcel byť raz vojak, mňa to držalo celkom dlho, keď som mal okolo 10-13 rokov. Niekomu to, žiaľ, vydrží až do dospelosti. :)
Auruz
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Auruz »

Tak co, chysta sa niekto dalsi skolsky rok na AOSku? :) Ja urcite poslem prihlasku, chystam sa aj na DOD. Nejaky hojkar, ktory by to chcel tiez skusit?
NHISPVM
Star
Star

AOSSR podrobnejšie informácie

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Zdravím... Viem, že tu je téma ohľadom vysokých škôl, no nikde som nenašiel konkrétne odpovedene na moje otázky. Dosť som googlil a samé nepodložené dohady ako že :"Kamarát spravil 38 klikov a trebalo 40 a nevzali ho" atď. Keď veľmi jasne vo fyzických testoch píše, že stačí spraviť 24... Ak by to bola taká téma, tak ma prosím tam odkážte a túto zmažte.

Už minulého roku som sa hlásil na vojenskú akadémiu, prešiel som všetkým až na prijímačkach z mat. mi chybalo niekoľko málo bodov, že to bolo tesne. Odvtedy som na matike zamakal, takže ma tam s vysokou pravdepodobnosťou príjmu (momentálne hnijem na FEI TUKE, ale je to bordeľ jednoducho - nechcem tam ostať)

Teraz k mojím otázkam, čo sa týka psychotestov atď. viem, no bohužiaľ nikde som nenašiel koľko bude študent na aos zarábať mesačne píše ako plat vojaka prvého stupňa. a to jest ?
- Ako tam prebieha výcvik ? Počul som, že študenti vstavajú každý deň o piatej a končia cca okolo 17tej. Že nemajú vôbec prázdniny a strašne veľa iných veci, ktoré mi prídu niektoré aj dosť nereálne. Preto by som poprosil, či by mi to vedel niekto objasniť lepšie (a hlavne ak o tom niečo viete, nie len dohady)
- Koľko rokov som povinný po skončení školy odslúžiť ? A počas služby môžu ma poslať niekde do ahoj ? Nemám záujem položiť život za záujmy NATO. Viem o jednom z počutia, čo tú školu skončil a robí niekde na vyhliadkovej veži, 1 deň ma 24 hod. a potom má 4ri dni voľna, takže spoko práca... Váľanie v zemi a tak by mi až nevadilo, ale zase nejaký buzerák, to hádam nie...
- Ďalej som počul, že s vojakmi tesne perd dôchodkom vypečú, že ich vlastne prepustia a nebudú mať nárok na žiadný dôchodok, je to pravda ?

Pýtam sa hlavne preto, pretože vôbec neviem či tam ísť... Vždy ma to k tomu ťahalo, ale je dosť veľa ale... Preto by som chcel počuť vaše názory čo ako tam prebieha atď. Viem, že sa nakonec budem musieť sám rozhodnúť, ale perdsa stále lepšie s tým rátať dopredu ako potom ľutovať, že som sa upísal "diablovi"

Popravde nie som nejaký extrémne vysoký zdaný človek, ale cvičím a mám nato (aj keď možno nevyzerám) aspoň čo sa týka fyzických testov, pochoďákov atď...

Vopred ďakujem za odpovede a blbé reči ako zvyčajne si nechajte, vďaka

//autoeditácia príspevku (19 Dec 2013, 19:02)
Nikto nevie ? o.O
Naposledy upravil/-a Gothar v 18 dec 2013, 8:08, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Temy spojene
hughito
Redeemer
Redeemer

Viem len, že tých 24 klikov je povinných aj keď sa niekto hlási za obyčajného vojaka, takže to bude reálny počet, nie vymyslených 40.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

takych ako fico mozes spravit aj 3000, neuznaju ti ani jeden
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Nechces polozit zivot za NATO. Toto sa kontrasom nebude pacit.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Hughito, no to viem aj ja... :D Nakoľko som tam už fyzické testy spravil. A je to rovnaké pretože aj študent aos sa stáva vojakom prvého stupňa. Ale napr. koľko ma taký vojak plat už nikde neuviedli...

vendo, no to mi je jasne... Náš budúci prezident tie kliky odsral (ako asi všetko zatiaľ :D )

Jackb, Chcem pomáhať nášmu štátu, či už v prípade vojny, alebo len nejakou výpomocou. Nechcem buzerovať a ničiť pre nejakého tajtrlíka, ktorý si zmysel, že chce byť trošku bohatší... Na takéto veci má plno iných "hrdinov"...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

"Ked sa stanes vojakom, nestracas svoj rozum/svedomie, a vzdy mozes rozhodovat podla seba" povedz ľuďom, ktorých pohraničníci zastrelili počas úteku z našej milovanej ČSSR vlasti. Alebo, počkať, oni konali podľa svojho svedomia a tí emigranti boli vlastne vlastizradcovia, ktorí odmietli budovať spoločnú krajinu, stáli na chodníku, netancovali ako sa im pískalo...

Do armády sa chodí pre výsluhový dôchodok v nízkom veku, nízkej pravdepodobnosti, že by sa dotyčnému niečo stalo (na misiu sa aj tak bežný bigoš len tak nedostane a kde inde môže prísť s nejakou významnejšou pravdepodobnosťou o život?), pred ženami vyzerá cool a honí si vlastné ego.

Reči o tom, ako chcú mladí chalani slúžiť našej vlasti (SR) v našej armáde, ako tam budú riskovať životy.... hrať sa na hrdinov. Čo takto prestať hrať CS, porovnať airsoft s realitou, hodiť reč s nejakým bežným vojakom a potom si úprimne zodpovedať: bude mi stáť za to váľať šunky v kasárňach, sem-tam nejaký výcvik, znova váľanie šuniek a potom na zvyšok života výsluhový? Jediné riziko je, že ak sa budem príliš snažiť, možno ma vyberú k chemikom (nízka šanca) alebo k 5. pluku (ešte nižšia šanca) a pozriem sa do Astanu a spol. Budem tam strážiť base a učiť uterákov strieľať z M16.

Ak chcete vzrúšo, tak légia, súkromné služby...no oboje je vlastizrada. A podľa slov kamaráta, čo sa z púštnych krajín vrátil, tak mu je zo seba samého na grc.

O polícii sa vyjadrovať nebudem - tam sa dá v niektorých prípadoch pri troche snahy aspoň celkom rozumne pomôcť normálnemu človeku.

Nechápte ma zle! Armáda má podľa mňa zmysel a je maximálne potrebná. No nie na spôsob aký máme na SR. Jej bojaschopnosť je žalostná, jediné, na čo sa v súčastnosti žiaľ hodí sú len a len povodne (+elita chodí na misie).
Napísať odpoveď