prepáč master, ale nedalo mi. Keby len raz, tak sa dá odpustiť, ale 3x v jednej vete?masterdead napísal:Musim podotknut, ze niektory boli slusny a ked si vsimli ze sa snazim nieco odfotit, tak pockali a spravili mi v podstate koridor. Ale boli tam typy ludi ktory mi surovo vrazili priamo do fotaku a zacali tam fotit s mobilom. A este ma stvalo ze som si zabudol doma softbox.
Gramaticke Okienko!
Re: Gramaticke Okienko!
pinco teraz by si sa hodil do matematickeho okienka, lebo su tam tri chyby v dvoch vetach 
zmiatla ma spojka "ale" na začiatku druhej vety. Myslel som, že je to súvetie, sorry za krivdu voči masterovi 
-
BookEditor
Light Professional
Čo je správne dôchodcovia alebo dôchodci? Ja si myslím, že to prvé, aj internet si to myslí, aj Vy?
K+
//autoeditácia príspevku (23 Mar 2011, 6:52)
A ešte: Čakali sme vyše dve hodiny, či vyše dvoch hodín? Čo je správnejšie (:D) a aké je na to pravidlo? Díky, opäť K+
//autoeditácia príspevku (23 Mar 2011, 6:52)
A ešte: Čakali sme vyše dve hodiny, či vyše dvoch hodín? Čo je správnejšie (:D) a aké je na to pravidlo? Díky, opäť K+
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
"dochodcovia", muz.r., ziv., pl., vzor hrdina, to je bez debaty...
"cakali sme vyse dvoch hodin", pretoze slovo "vyse" sa ako predlozka spaja s G (pomocka: "chcem vyse piva", nie "chcem vyse pivo")
"cakali sme vyse dvoch hodin", pretoze slovo "vyse" sa ako predlozka spaja s G (pomocka: "chcem vyse piva", nie "chcem vyse pivo")
-
BookEditor
Light Professional
Ešte niečo: Je správne "o chvíľu" alebo "za chvíľu"? a je správne "za prvé" alebo "po prvé"? Díky, K+
-
RATZINGER666
Darca
"o chvilu", tak, ako pri "o pat minut dvanast"
jedine "po prve, po druhe, po tretie,..."
jedine "po prve, po druhe, po tretie,..."
Odporučenie - podstatné meno, odporúčanie - slovesné podstatné meno, teda sa môžu používať oba
- znamená niečo odporúčať
Doporučenie - napr. poslať doporučene
Zľava, sprava, zdola, zhora
Pracujem na 2 smeny týždenne.
S mojím psom, s mojimi psami, s mojím autom, s mojimi autami
Nie som si istý jedine s tým odporučením a odporúčaním a tou "smenou"
A ako je to s o slovom "štúrovci"? Napr. štúrovskí spojenci? To by malo byť takto však? Ale napr Štúrovi spojenci - na konci je krátke alebo dlhé i? Sedí mi tam skôr krátke. Berie sa to ako prívlastok nie ako prídavné meno, však?
A poprosím opraviť toto, ak to bude zle (čiarky): Malá neškodná žaba. Odrastení veľkí chlapi. Silne vymastený čierny hrdzavý plech.
(vety som vymýšľal
)
Doporučenie - napr. poslať doporučene
Zľava, sprava, zdola, zhora
Pracujem na 2 smeny týždenne.
S mojím psom, s mojimi psami, s mojím autom, s mojimi autami
Nie som si istý jedine s tým odporučením a odporúčaním a tou "smenou"
A ako je to s o slovom "štúrovci"? Napr. štúrovskí spojenci? To by malo byť takto však? Ale napr Štúrovi spojenci - na konci je krátke alebo dlhé i? Sedí mi tam skôr krátke. Berie sa to ako prívlastok nie ako prídavné meno, však?
A poprosím opraviť toto, ak to bude zle (čiarky): Malá neškodná žaba. Odrastení veľkí chlapi. Silne vymastený čierny hrdzavý plech.
(vety som vymýšľal
čo len takto bez rozmýšľania viem, tak "smena" je nesprávne. Správne je "zmena".
skús použiť www.slex.sk
skús použiť www.slex.sk
-
RATZINGER666
Darca
jedine spravne sloveso je odporucit, nezamienat s nezhodnym prislovkovym urcenim sposobu "doporucene"
zlava, sprava, zhora, zdola
2 zmeny tyzdenne
mojím, naším, tvojím: I sin.; mojim, nasim, tvojim: D pl.; plati tzv. pravidlo paradoxu, kedy sa v mnoznom cisle uvadza kratka slabika a v jednotnom dlha
štúrovskí spojenci, Štúrovi spojenci; jedno prisudzovacie, druhe privlastnovacie... a bacha aj na velke a male pismena
ciarka tam nema byt ziadna
zlava, sprava, zhora, zdola
2 zmeny tyzdenne
mojím, naším, tvojím: I sin.; mojim, nasim, tvojim: D pl.; plati tzv. pravidlo paradoxu, kedy sa v mnoznom cisle uvadza kratka slabika a v jednotnom dlha
štúrovskí spojenci, Štúrovi spojenci; jedno prisudzovacie, druhe privlastnovacie... a bacha aj na velke a male pismena
ciarka tam nema byt ziadna
I PL = s mojimi autami? krátke však?
-
RATZINGER666
Darca
jasne 
-
Soviet
Darca
Hmm na cas.sk maju pri obrazku "Láska dvoch labutí" neznie vam to divne?
-
mirak2
Hardcore addict
láska dvoch labúť je lepsie?
Labuť sa skloňuje podľa vzoru dlaň, to máš podobné ako "spojenie dvoch dlaní", iný tvar by sa tam ani nehodil.
Je to správne. Vzor dlaň - z dlaní, z labutíSoviet napísal:Hmm na cas.sk maju pri obrazku "Láska dvoch labutí" neznie vam to divne?
-
jamesiq
Medium Star
a ako by to znelo keby tam bolo ypsilon?
-
RATZINGER666
Darca
...divnejamesiq napísal:a ako by to znelo keby tam bolo ypsilon?
G pl. slova labut je "labutí", vz. dlan, to je snad jasne...
Dnes som sa dosť zasmial na nemenovanom fóre - ps : uz som skusal vselico - kompatybilitu, nizsie rozlý senie, malé okno...