Prietok vzduchu v skrinke pls

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
Martin502
Medium Expert
Medium Expert

Prietok vzduchu v skrinke pls

Príspevok od používateľa Martin502 »

Ahojte. Takže môj PC má problém isto s prietokom vzduchu. Keď je v ide tak podľa meračov teplôt grafiky a cpu všetko je vždy OK. Ale nie predsa možné aby mi hry ako FIFA 2011, The Sims 3, Call of Duty 5 sekali a naskakovala modrá obrazovka. Skúšal som aj memtest a rámky sú bezchybné!
Môj PC je nasledovný:
Intel Core i 7 920
Kingston 6GB DDR3
Asus PT6 SE
Hitachi 1TB
Corsair 650W
Ati Radeon 4890 2GB Vapor X
Skrinka Big Tower Thermaltake Element T
CPU chladení noctuou

Pridávam foto ako to vypadá v PC

Zhora nafukuje sa vzduch a z boku ten čierny fan vyfukuje. Prosím poradte mi čo mám robiť. Ako to usporiadať. Na CPU tam zhore fan nafukuje a dolný vyfukuje. Nwm či to nie zlé že vyfukuje na grafu v podstate. Preto som dal grafu do druhého PCI slotu aby nebola tesne pod CPU: Dík
Fotografia0250.jpg
Prílohy
Fotografia0246.jpg
Fotografia0247.jpg
Fotografia0248.jpg
Fotografia0249.jpg
Fotografia0251.jpg
Fotografia0252.jpg
Fotografia0253.jpg
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Prietok vzduchu v skrinke pls

Príspevok od používateľa brm »

ventilátor hore na bedni by mal vyfukovať... a aj zdroj by som možno otočil.. :)

Ale ak máš všetky teploty v norme, tak to s otočením ventilátorov nebude mať súvislosť.. možno nejaká hw chyba grafiky, cpu, niečo iné...

//autoeditácia príspevku (19 Mar 2011, 12:30)
Ehm.. a teraz pozerám, že ventilátory na CPU máš nasmerované zhora-dolu? Tiež by som ich radšej otočil zdola-hore.. resp. spredu-dozadu nech prúdi vzduch...

V podstate teraz máš nastavený tok vzduchu v celej skrini zhora-dolu.. skôr by to malo byť opačne.. chladný vzduch, ktorý sa drží pri zemi, by mal byť vyfukovaný hore....

;)
Martin502
Medium Expert
Medium Expert

brm napísal:ventilátor hore na bedni by mal vyfukovať... a aj zdroj by som možno otočil.. :)

Ale ak máš všetky teploty v norme, tak to s otočením ventilátorov nebude mať súvislosť.. možno nejaká hw chyba grafiky, cpu, niečo iné...

//autoeditácia príspevku (19 Mar 2011, 12:30)
Ehm.. a teraz pozerám, že ventilátory na CPU máš nasmerované zhora-dolu? Tiež by som ich radšej otočil zdola-hore.. resp. spredu-dozadu nech prúdi vzduch...

V podstate teraz máš nastavený tok vzduchu v celej skrini zhora-dolu.. skôr by to malo byť opačne.. chladný vzduch, ktorý sa drží pri zemi, by mal byť vyfukovaný hore....

;)
Ano fany na CPU sú zhora dole. ešte rozmýšlam že či neotočiť chladič na CPU. že by vyfukoval do čierneho fanu. Ale zas potom by ten čierny fan odvádzal vzduch iba od cpu ale od grafy by sa teplo hromadilo.Jedine dať zpredu fan ktorý bude do skrinky privadzať vzduch a ten na vruchu s tým čiernym budú vyfukovať. Len mám jeden potom problém že ja mám zdroj ktorý má milion káblov kde ich dám ? Ked v predu by bol fan ktorý privádzal vzduch tie kable mi budu vadiť nei? Zdroj som včera otočil lebo som si mysle že ked bude zdroj vyfukovať teplo od grafy tak to bude lepšie. Ale nwm ež by som tomu niako pomohol sa mi nezdá. Dúfam že zdroju to nevadí.Božeeeeeeeeeeeeeeeeee som na dne :( Tešil som sa že budem mať super PC ale teraz má ten PC samé problémy.

Krátky test pomocou OCCT na CPU
Prílohy
2011-03-19-12h33-CPU1.png
2011-03-19-12h33-CPU2.png
2011-03-19-12h33-CPU3.png
2011-03-19-12h33-CPU4.png
2011-03-19-12h33-VCore.png
2011-03-19-12h33-Volt3.png
2011-03-19-12h33-Volt12.png
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Tie ventilátory máš zle pootáčané.
Zdroj ma byť otočený ventilátorom dole.
Zadný a vrchný ventilátor má byť otočený tak, aby vysával teplý vzduch von zo skrine.
Predný ventilátor má nasávať studený vzduch s izby a fúkať ho do bedne.
Bočný má fúkať do bedne. (tu som si není 100% istý)
Ten CPU chladič by som otočil o 90° tak, aby pravý ventilátor fúkal do pasívu a lavý vyfukoval teplý vzduch z pasívu smerom ku zadnému fanu, ktorý vyfukuje teplý vzduch zo skrine von.
Mordecai
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Mordecai »

polopatisticky, pozri obrazok

a fan na bocnici by mal tlacit vzduch dovnutra (ak je vo vyske grafy, tak na nu)
Prílohy
Fotografia0252.jpg
Martin502
Medium Expert
Medium Expert

Díkes za odpovede super tak to tak poskladám vpredu zatial fan nemám vybral som tento http://www.tichepc.sk/Noctua-NF-P14-FLX ... =001027006 . Prosím Vás kedže budem pretáčať chladič CPU tak potrebujem ho znova napastovať. Poradte mi prosím niaku teplovodivú pastu. Čím zotriem starú teplovodivú pastu na CPU tak aby sa CPU nepoškodil? Na bočnici nemám fan aj tam musí byť? :)
Mordecai
Darca
Darca

fany vzadu a hore na casei uz boli ked si ju kupil, alebo si tam daval vlastne?

preco tam nedat take, pre ake bola navrhnuta case? vid obrazok (ale vyhovuje aj ten, co si vybral)

pastu ocistis aj obycajnou papierovou vreckovkou, prip. s trochou techn. benzinu, alebo liehu (vreckovku namocis aby bola vlhka, nie aby z nej kvapkalo do socketu)

pouzita pasta, podla dostupnosti a moznosti. osobne pouzivam obycajnu bielu, alebo Arctic Cooling MX-2 (samozrejme v spravnej vrstve a urcitom postupe nanasania)
Prílohy
123925.jpg
Martin502
Medium Expert
Medium Expert

Dík. Tie fany boli v case ked som ju kúpil nemenil som ich. Mal by som? No podľa toho obrázku by to bolo asi ok. Porad mi niaky 200 mm fan. Len sa bojím ked má skrinka bude mať toľko fanov aby nehučala ako traktor. Bolo by super kúpiť niaky tichý a poriadne výkonný fan. Na tichépc som našiel len dva 200 mm prosím pozri sa na ne . Sú dobré? A na očistenie CPU nemôžem použiť alpu?
Pozeral som tie fany mne sa zdá že ten 140 mm fan je lepší a výkonejší ako ten 200 mm oplatí sa mi potom kúpiť tú 200 mm?
140 mm http://www.tichepc.sk/Noctua-NF-P14-FLX ... =001027006
200 mm http://www.tichepc.sk/Cooler-Master-ven ... =001027028
Mordecai
Darca
Darca

parametrovo je "hlucnejsia" ta Noctua, ale to je subjektivny dojem (ma vyssie otacky, no nemusi byt pocut viac ako ten CoolerMaster)

pokial su na skrinke montazne diery na 140mm fan, pouzil by som tu Noctuu
co to je "vykonny fan" ? pozeraj po fane co ma najnizsie otacky, najmenej dB, a najvecsi prietok vzdruchu (ale osobne si myslim, ze ta Noctua ti bude v pohode stacit)

na ocistenie ti staci akykolvek cistic s obsahom alkoholu
napr. aj odlakovac na nehty, obcas si vypomozem aj vodou po holeni
http://cokupic.pl/i/c_big693747.jpg
Martin502
Medium Expert
Medium Expert

Mordecai napísal:parametrovo je "hlucnejsia" ta Noctua, ale to je subjektivny dojem (ma vyssie otacky, no nemusi byt pocut viac ako ten CoolerMaster)

pokial su na skrinke montazne diery na 140mm fan, pouzil by som tu Noctuu
co to je "vykonny fan" ? pozeraj po fane co ma najnizsie otacky, najmenej dB, a najvecsi prietok vzdruchu (ale osobne si myslim, ze ta Noctua ti bude v pohode stacit)

na ocistenie ti staci akykolvek cistic s obsahom alkoholu
napr. aj odlakovac na nehty, obcas si vypomozem aj vodou po holeni
http://cokupic.pl/i/c_big693747.jpg
POzrel som podľa tvojej rady tie fany CoolMaster má výšší prietok vzduchu ako NOctua. Má menšie otačky ako Noctua a hlučnosť aspoň podľa parametrov je rovnaka. Preto si zoberem ten CoolMaster.
Na očistenie použijem teda tú alpu a hygienickú vreckovku. A na bočnicu použijem Noctua 140 mm. Inak myslíš že by stačilo keby kúpim iba ten CoolMaster 200 mm do predu na nasávanie a na bok nedám nič? Lebo keď by som dal Noctua na bok tak to bude priamo pri grafike tesne. Nebude to vadiť ?
Mordecai
Darca
Darca

podla mna bude uplne stacit ten nasavaci fan vpredu
pokial by grafika mala vyssie teploty, potom mozes riesit chladenie bocnym fanom (pokial ten bocny fan nebude vadit grafike, nebude do nej tlacit)

ale osobne by som skor vyriesil chladenie grafiky lepsim chladicom, ako napr. AC Accelero S1 rev.2 + nejaky 120mm fan
Sapo
Addict
Addict

Ja by som na bočnicu nič nedával. Aspoň zatiaľ. Ten zdroj dole ti pomôže ku nižšej teplote VGA. Takisto neodporúčam AC Accelero S1 na tú VGA. Tá karta má vysoké TDP, nemyslím, že to uchladí. (možno hej, ale ja by som to nekupoval) Vapor-X je dobré chladenie. No a do predu by som dal najväčší fan aký sa ti tam zmestí.
Mordecai
Darca
Darca

Sapo - mas pravdu, nejak som prehliadol ze to je Vapor-X

cize staci zatial otocit PSU, chladic, hodit dopredu dobry fan, a ked sa zlepsi prietok vzduchu v bedni pozret teploty
Martin502
Medium Expert
Medium Expert

Mordecai napísal:Sapo - mas pravdu, nejak som prehliadol ze to je Vapor-X

cize staci zatial otocit PSU, chladic, hodit dopredu dobry fan, a ked sa zlepsi prietok vzduchu v bedni pozret teploty
Ďakujem Vám za pomoc. Takže už mám objednaný spomínaný Fan Coolmaster 200mm a teplovodivá pasta AC MX-2 už len aby to došlo čím najskôr a idem nato. Len dúfam že naiko tie káble v skrinke upracem lebo ten zdroj má hrozne veľa vetiev káblov. Neviem kde by som mal skryť káble ktoré idú od panela skrinky sú aj na fotkách idú k dolnej časti dosky.
Mordecai
Darca
Darca

a co tak ich skusit schovat tak podobne, ako ten SATA kabel ku dvdrw mechanike?
a pokial treba, skratit omotanim a zaistit stahovacou paskou

predstavivosti sa medze nekladu ;)
Sapo
Addict
Addict

Ja mám všetky káble napchaté pod mechanikou v 5.25slotoch. No zdroj mám hore. :)
Martin502
Medium Expert
Medium Expert

Takže som musel dnes nakoniec objednať dopredu do skrinky 140mm Noctua fan pretože ten 200 mm sa mi isto nezmestí do predu na bočnicu som zatial nedám nič. Rozmýšlaľ som že či to nebude zlé ked zadný čierny 120 mm fan a hore 200 mm fan budú vyfukovať a iba Noctua 140 mmhttp://www.tichepc.sk/Noctua-NF-P14-FLX.html bude nafukovať zpredu vzduchu. Je to dobré? Bude to stačiť ?
Sapo
Addict
Addict

Samozrejme. Bude to stačiť.
balthier
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa balthier »

Martin502-tu noctuu otoc tak aby ti vzduch vyfukovala zadnym ciernym vetrakom von takisto aj horny fan nastav na vyfukovanie von..Ak pouzivas len jednu grafiku pichni ju do prveho slotu nakolko v druhom moze byt mensia priepustnost a moze to sposobovat aj spominane problemy..na grafiku ti bude pekne fukat studeny vzduch pretoze noctua ked nabera vzduch vyfukuje studeny vzduch cez rebra aj zo spodu..na bocnicu ti vetrak netreba skvor spredu ako si zamyslal..zdroj otocit dole vetrakom..bude naberat studeny vzduch aj ho zozadu vyfukovat a budes ho menej pocut..v biose na zaciatok vypni turbo boost nainstaluj si CPU-Z a daj vediet kolko papá procesor(voltaž)..ak zere zbytocne vela ako to bolo v mojom pripade tak v biose treba znizit voltaz..vzdy som nadaval na tuto noctuu pretoze slabo chladila ale pes bol zakopany presne vo voltazi..teraz mam teploty v klude tych 26°C teda mi to polepsilo o 10-12 stupnov..samozrejme si tie voltaze treba nagooglit nesmies dat malo..a otestovat v prime95 alebo inym programom..co sa tyka tych chyb najskor to bude vadna ATIna takze ju daj reklamovat ak nic nepomoze.
Martin502
Medium Expert
Medium Expert

balthier napísal:Martin502-tu noctuu otoc tak aby ti vzduch vyfukovala zadnym ciernym vetrakom von takisto aj horny fan nastav na vyfukovanie von..Ak pouzivas len jednu grafiku pichni ju do prveho slotu nakolko v druhom moze byt mensia priepustnost a moze to sposobovat aj spominane problemy..na grafiku ti bude pekne fukat studeny vzduch pretoze noctua ked nabera vzduch vyfukuje studeny vzduch cez rebra aj zo spodu..na bocnicu ti vetrak netreba skvor spredu ako si zamyslal..zdroj otocit dole vetrakom..bude naberat studeny vzduch aj ho zozadu vyfukovat a budes ho menej pocut..v biose na zaciatok vypni turbo boost nainstaluj si CPU-Z a daj vediet kolko papá procesor(voltaž)..ak zere zbytocne vela ako to bolo v mojom pripade tak v biose treba znizit voltaz..vzdy som nadaval na tuto noctuu pretoze slabo chladila ale pes bol zakopany presne vo voltazi..teraz mam teploty v klude tych 26°C teda mi to polepsilo o 10-12 stupnov..samozrejme si tie voltaze treba nagooglit nesmies dat malo..a otestovat v prime95 alebo inym programom..co sa tyka tych chyb najskor to bude vadna ATIna takze ju daj reklamovat ak nic nepomoze.
Grafiku som mal preto v druhom slote aby teplo ktoré sa z CPU vyfukuje nešlo hneď na grafiku. Ja si myslím že s tou priepustnosťou to je pravda. O 12 stupnov takto to je inak super. Dúfam že chyba nebude v grafike ale iba v prietoku vzduchu v skrinke. Keď som na PC zapol niaku náročnejšiu tak niečo ako by v nom tak pískalo ako keď cez niaku malu šparu sa tlačí vzduch tak to pískalo. Tak neviem. Už mám pastu a fan objednaný keď to poskladám dám sem foto aj niake testy na CPU a Graiku. Díkess :)
Napísať odpoveď