prevody auta
Re: prevody auta
Potom je na mieste ďalšia otázka, nechať auto ísť v zaradenej rýchlosti dole kopcom v otáčkach 3tis+ ? Spotreba je jedna vec ale mať srdce na počúvanie toho kvílenia spod kapoty druhá.
hovorime o kopci alebo volnom pade? auto so zaradenou rychlostou bude automaticky trochu spomalovat a otacky ti budu klesat a nie stupat
No ako kedy, ked je prudky kopec tak mozu aj stupat, ale vtedy staci trochu pribrzdit a je to. A samozrejme sa nebavime o tom, ked ma niekto zaradenu 2ku a ide dolu prudkym kopcom 60kou s nejakymi 5tis. otackami na tachometri 
ked je velmi prudky kopec tak podrad a nebudes zrychlovat
Hej, ale prave vtedy to uz znie tak, ze motor z toho nema radost 
tak jasne ze nie ked idem dole kopcom 90, tak vtedy nebudem podradovat, ono to je vsetko o konkretnej situacii
GothaR pochopil to čo som myslel. Nehovoril som o situácii kedy zliezaš kopec v nejakej uličke v meste ale o tom, že idem mimo mesto v 5tke cca 90-95 km/h a pustim sa z kopca s cca 12% klesaním s dĺžkou možno aj 1,5km. Tak predsa nepodradím do 4 aby ma motor brzdil, ušetril 1/2dcl benzínu a musel v polovici kopca rozbiehať aby som nebrdzil autá za sebou. Ale s kľudným svedomím si to vyhodím do neutrálu a aj napriek náporu vetra mám na konci kopca približne 100-110km/h.
Vyhadzujem rýchlosť tiež keď dochádzam napríklad ku križovatke alebo z ulice letím pred barák na parkovisko tak sa nebudem hrať s rýchlostnou pákou a spojkou aby som to dobrzdil. Dám to do neutrálu a zotrvačnosťou dôjdem až po obrubník. Pripadá mi to viac kultivované.
Vyhadzujem rýchlosť tiež keď dochádzam napríklad ku križovatke alebo z ulice letím pred barák na parkovisko tak sa nebudem hrať s rýchlostnou pákou a spojkou aby som to dobrzdil. Dám to do neutrálu a zotrvačnosťou dôjdem až po obrubník. Pripadá mi to viac kultivované.
Juciy: no ja to robim tak, ze pri dlhom klesani necham taku rychlost, aby mal motor bezne pouzivane otacky, cize pri benzine 2000-3000, sice nema taky vyrazny brzdny ucinok ako keby som podradil, ale ma prirodzeny zvuk. Pred zakrutou alebo po vacsom zrychleni kratko brzdim a takto idem pekne plynulo dolu. Pri prudkom a dlhom klesani brzdy dostavaju zabrat a preto je podla mna lepsie nechat tam rychlost a iba obcasne dobrzdovat, nech maju kotuce a dosticky cas schladit sa.
Jasne, záleži od konkrétnej situácie ale ako som spomenul vo svojom prvom príspevku ak mi ručička otáčkomera oblizuje 4000ot tak tam nenechám najvyšší kvalt aby som ušetril benzín ale pustím sa dolu bez pazvukov spod kapoty.
Tiež je potrebné skutočnosť brzdenia motorom prispôsobiť autu. Bratranec má Ibizu a keď brzdí motorom vo vyšších otáčkach palubák ukazuje spotrebu 0.0 ale ako náhle mu klesnú otáčky nižšie (približne pod 1500ot) tak mu hneď nabehne aj spotreba.
Tiež je potrebné skutočnosť brzdenia motorom prispôsobiť autu. Bratranec má Ibizu a keď brzdí motorom vo vyšších otáčkach palubák ukazuje spotrebu 0.0 ale ako náhle mu klesnú otáčky nižšie (približne pod 1500ot) tak mu hneď nabehne aj spotreba.