Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito - buď som ťa v našich debatách zle pochopil alebo potom neviem: nemám chuť hľadať tie príspevky. No tvrdil si, že Biblia sa má chápať doslovne - a o to mi ide, že ja tvrdím opak. Je mi osobne pomerne jedno, čo si o tej knihe myslíš, to je každého súkromná vec. Narážal som len na to, že ty tu reprezentuješ príklad doslovného výkladu Biblie, ja tvorím protipól. Chápeme sa?
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

stoporko: na tom doslovnom výklade trvám ja :roll: ináč pekné že si spomenul slobodnú vôľu satanizmu. musím ešte doplniť že aj to má určité hranice, neni to bezprízorný hedonizmus ako ho niektorí vidia.

ad "Boh s našim konaním nemusí vždy súhlasiť (a verím, že často nesúhlasí), no nie je dôvod, aby teraz hádzal po ľuďoch blesky za to, že sa neriadia desatorom alebo že si robia čo chcú" hm a čo starý zákon? tam je boh zobrazovaný ako popudlivý a pomstychtivý zákerák.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

silmarill - čo Stará Zmluva? Ľudia dostali možnosť zmeniť svoje konanie, dokonca sa za NEvyhubenie dvoch miest prihováral aj jeden človek (vraj sa volal Lót)... no ľudia mali slobodnú vôľu a robili si čo chceli, pričom ich konanie tak vytočilo Boha, že im zatrhol ich "párty." A pokiaľ viem, tak od potopy sa Boh zaprisahal, že už nikdy až do armageddonu nevyhladí ľudstvo ako celok.
kostak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kostak »

ale ako jednotlivcov nás do pekla pošle ? Prečo ?! ked máme slobodnú vôľu a nechcem mať nič spoločné ani z nebom ani z peklom tak prečo nás pošle na večné utrpenie
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

kostak napísal:ale ako jednotlivcov nás do pekla pošle ? Prečo ?! ked máme slobodnú vôľu a nechcem mať nič spoločné ani z nebom ani z peklom tak prečo nás pošle na večné utrpenie
kostak: Toto sme tu už riešili, Stoporko tvrdí, že to tak nie je, ale to je len jeho vlastná kreácia. :)

Stoporko: Doslovné vykladanie Biblie mi príde úplne mimo, ale tí, čo to tak robia, sú aspoň poctivci. :)

Obracanie textu Biblie na takú stranu, na akú sa to zrovna hodí nie je v podstate mimo, ale nepríde mi to kóšer. Hodí sa mi sem slovíčko vychcanosť. :smt006
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

hughito napísal:Toto všetko je vysvetlené.

Viac k tomu nemám nič dodať.

Dodajte relevantné odkazy na nejaký zázrak, na prejav nadprirodzenej sily - stačí jeden jediný a všetko, čomu ja "verím" sa mi zrúti. Celý "môj svet." Lebo ja som presvedčený, že nič také nie je a mám na to svoje dôvody - veľmi jednoduché. Nič nenasvedčuje o opaku (a keď píšem nič, tak myslím úplne nič).

A ušetrite ma pseudodôkazov.
nikdy som to ako zazrak nenazvala a nechcem, aby sa ti zrutil svet. ale vies mi vysvetlit, ze mi ako batolatu pocas klinickej smrti odumieral mozog a mal byt poskodeny do takej miery, ze som mala byt postihnuta na voziku, nerozpravat.. proste dement. som uplne zdrava, v skole som nakoniec patrila k najlepsim z matematiky a teraz studujem pravo v cudzom jazyku, pricom nikto v rodine nema vyssie vzdelanie a nikto mi nic nedal zadarmo? (pripustam moznost, ze uroven skolstva klesa :)) vysvetlenie? zatial mam len take, ze sa vtedy za mna vsetci modlili.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

nikdy som to ako zazrak nenazvala a nechcem, aby sa ti zrutil svet. ale vies mi vysvetlit, ze mi ako batolatu pocas klinickej smrti odumieral mozog a mal byt poskodeny do takej miery, ze som mala byt postihnuta na voziku, nerozpravat.. proste dement. som uplne zdrava, v skole som nakoniec patrila k najlepsim z matematiky a teraz studujem pravo v cudzom jazyku, pricom nikto v rodine nema vyssie vzdelanie a nikto mi nic nedal zadarmo? (pripustam moznost, ze uroven skolstva klesa :)) vysvetlenie? zatial mam len take, ze sa vtedy za mna vsetci modlili.
S tymto sa nikomu nemoze zrutit svet :). Lekari tieto veci tvrdia s urcitou pravdepodobnostou a ci clovek chce alebo nie, vzdy je to iba pravdepodobnost. Nikto nemoze vediet, co sa v takomto stave deje u konkretneho jedinca (presne). Osobne to nejdem orzoberat hlbsie, ale mam usmev na tvari, pride mi to vtipne. Nie to co sa stalo, ale kde si to pichla. Btw, ak by sme vsetko, co stane (a vzhladom k pravdepodobnosti by mal nastat opacny jav) pripisovali k tomu, ci sa niekto modli, tak aj to, ze zo 10000hodov 10timi kockami padne na kazdej sestka by bol zazrak :)
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

To je ako povedať že vyhral som lotériu pretože som sa modlil....
Proste pravdepodobnosť čo by si mohla vedieť keďže si z matiky bola taká dobrá.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

mne len toto nejde do hlavy, na jednej strane tvrdite, ze boh nam dal slobodnu volu a zasahovat nechce...taktiez tvrdite, ze modlitba nefunguje tak, ze poprosim boha o nieco a on to splni, pretoze to je sebecke naplnanie potrieb, taktiez si nestastne osudy ludi vysvetlujete tak, ze kazdemu boh nadelil kriz s ktorym sa musi sam vysporiadat...ale na druhej strane, ked sa stane nieco menej pravdepodobne, tak uz zrazu vam to splnil boh, urobil zazrak, lebo ste sa o to modlili... :D

je dokazane, ze cim nizsia uroven vzdelania alebo inteligencie...tym viac ludi veri na boha, duchov, osud a podobne naprirodzene javy...
taktiez, ze pocet veriacich rapidne narasta pri roznych prirodnych alebo ludmi sposobenych katastrofach...
cim to je podla vas sposobene ?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

ephramko - zamyslel si sa niekedy nad prvotným hriechom? Resp. pýchou a neuposluchnutím zožrania ovocia zo stromu poznania?

Poznanie, vedomosti, inteligencia, rozhľadenosť, veda = "pokrok", vynálezy, namyslenosť, pýcha, zbrane, skaza...

Už tomu rozumieš viac? že nie?

Ináč povedané, bez tých "superinteligentných" ľudí čo nič nevedia robiť, len "to" vymýšľať, by tu bolo lepšie, pravdu povedaic by sme žili v jaskyniach, boli by sme pravdepodobne úplne imunní voči všetkých chorobám, nepotrebovali by sme elektrinu, mobily, počítače, autá ani nič, lebo by sme všetko mali už v základnej výbave. Čiže ináč povedané, svet by bol dokonalý.

Teraz je pretechnizovaný, máme tonu vymožeností, môžeme študovať, vynaliezať, jazdiť autom, chodiť do kina...načo? Aby sme z toho všetkého boli "chorí", či už psychicky, alebo fyzicky.

Máš to podané veľmi čiernobielo, ale tak nejak to je. Keby človek žil tak ako bol stvorený, bol by štastný, žije ako "boh", nie je štastný [chcel sa vyrovnať Bohu, prvotný hriech, had, spoznali že boli nahí, poznanie, vedomosť, inteligencia...]
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

to, ze si nevies najst zmysel zivota v tomto svete, nie je problem spolocnosti, boha, prvotneho hriechu ale je to len a len tvoj problem...
tiez to nie je zarukou toho, ze by si sa citil stastnym niekde v pralese pomalovany hlinou...

oznacovat vedu a pokrok za skazu ludstva... :D nechapem, preco teda dominantna europska cirkev uz po starocia zaklada rozne skoly, uci svojich ludi citat, pripadne dokonca momentalne vyuziva moderne vynalezy a objavy vedy v prospech svojej argumentacie a nabozenstva...

a na to, ze keby veda neexistovala, tak mame imunitu voci chorobam, som sa teda poriadne zabavil...to aku super odolnu imunitu maju ludia zijuci skromne a s prirodou sa ukazalo, ked europania objavili ameriku...

no a ked ti tak vadi inteligencia, mam pre teba radu...vopchaj si ceruzku nosom do mozgu :D
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ephramko - keby si nebol typický zaslepený technokrat a vedofreak, tak by si sa nad tým zamyslel, tak si si z toho spravil len posmech a ideš si ďalej svojou cestou...

Nato Ti napíšme len jednu vec a to veľmi slušne. Nepýtaj sa na hovadiny, keď chceš niečo naozaj vedieť, na Tvoje podpichovanie a sarkazmus nie je nik zvedavý.

Položil si otázku, dostal si odpoveď, nie si s ňou spokojný - dobre držím hubu a krok, ale Ty nie, budeš si z toho robiť posmech. Tak načo sa pýtaš?

Btw. napísal som niekde že mi niečo vadí? Nevkladaj mi "do úst" prosím Ťa tvrdenia, ktoré som nevyslovil. A aj keby, nemám možnosť kvôli takým ako Ty žiť ináč...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Uplink, keď Ti tak vadí pokrok, tak prestaň prispievať na fórum, prestaň používať PC, mobil, modernú dopravu, elektrinu.... Odsťahuj sa niekde do divočiny, postav si tam vlastnoručne zrub (aj keď si myslím, že keby si toto vyskúšaš, aké je to namáhavé, tak budeš hneď naspäť v civilizácii), a ži len z toho čo si dopestuješ alebo ulovíš (najlepšie vlastnoručne, lebo puška a luk sú tiež technické zariadenia).... A môžeš tam v kľude rozmýšľať o tom (ak samozrejme nechcípneš od hladu), aký je ten pokrok a poznanie zlé.... A aký si šťastný, že žiješ, tak ako si bol stvorený (respektíve ako Tvoji predkovia v praveku)....

Pre tentokrát plný súhlas ephramkom....
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Pinhead - ďalší iiiiaaaa v rade. Napísal som niekde že mi to vadí? Odcituj ma ;). Ak ma nevieš odcitovať, tak tíško šúchaj nohami.

Ste si v poslednej dobe ako stádny dobytok zvykli vkladať druhým do úst, to čo nepovedali. Odvyknite si od toho, je to blbý zlozvyk.

Napísať na niečo odpoveď neznamená sa s tou odpoveďou stotožňovať, tobôž sa s ňou sťažovať. Volá sa to že common sense...

Resp. pinhead, na Tvoj idiotský príspevok by som mohol zareagovať podobne primitívne ako Ty na môj. Všetkých pozabíjam a vytvorím si svoj ideálny svet. Vieš prečo? Lebo takí sprostí ľudia čo milujú pokrok a vedu mi to nedovolia. Vytvorili tento podradný systém, ktorí nazývajú civilizácia. Podobná logika, podobne chorá...

"Tvoje zrkadlo"
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Prečítaj si svoj vlastný príspevok zo dňa 24. marce 2011 odoslaný o 00.04....

Ak som zle pochopil jeho kontext.... tak mi ho prosím objasni.... som fakt zvedavý....
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

uplink napísal:Napísať na niečo odpoveď neznamená sa s tou odpoveďou stotožňovať, tobôž sa s ňou sťažovať. Volá sa to že common sense...
Asi nezvládaš pochopiť tak elementárnu vec, však?

Skúsim objasniť.

Pinhead: Koľko zabil Hitler židov?
Uplink: 6 mio.
Pinhead: Tak keď chceš zabiť toľko židov, tak sa rovno odstrel...
Uplink: ... [pýtal si sa koľko zabil Hitler židov, nie koľko ich chcem zabiť ja, ffs]

ephramko sa spýtal tupú otázku, odpovedal som mu tak jednoducho a polopate [tupo], ako to len šlo. Nikde som ani omylom nenaznačil že sa s danou odpoveďou stotožňujem, vyznávam ju, alebo po nej túžim...

Tento debilizmus ktorý robia mnohí užívatelia fóra sa dá nazvať iminentná aplikácia odpovede/výroku užívateľa do autorovho života. Skúste pochopiť že to tak nie je.

Keď napíšem že 2+2 = 4, neznamená to že týmto matematickým výpočtom žijem, alebo sa s ním stotožňujem...je to len prahsprosté riešenie príkladu.

Odpoveď na otázku na fóre bez priamej logickej implikácie len informatívny charakter, nenaznačuje, nevyjadruje, ani nedefinuje životný postoj jedinca, alebo jeho životnú filozofiu, náboženstvo, alebo vieru. V prípade že autor príspevku/odpovede aplikuje svoju odpoveď do svojho života, charakter správy má pridanú hodnotu, autor výroku/odpovede sa snaží svojím príspevkom nie len zodpovedať otázku druhého/druhých/skupiny, ale aj vniesť do celej diskusie kúsok svojej životnej skúsenosti, filozofie, alebo cesty.

Napísal som to 5timi spôsobmi, dúfam že to pochopia aj tí jednoduchší, aj tí zložitejší... :roll:
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

moja otazka znela "Cim to je podla vas sposobene?" -cize je jasne, ze sa pytam na subjektivny nazor uzivatelov k danej problematike...

a ty odpovedas prispevkom, ktory si napisal 24 Mar 2011, 0:04

jasne v nom prezentujes svoj subjektivny nazor...ako mozes so svojim subjektivnym nazorom pri jeho vysloveni zaroven nesuhlasit ??? mas nejaku poruchu osobnosti alebo si slovensky poslanec ?

okrem toho, ked chces prezentovat urcity nazor, s ktorym sa podla teba nestotoznujes, len ho prezentujes...preco pouzivas prvu osobu jednotneho cisla, cize "ja" ??? citaciu tam tiez nevidim...
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

kathleen napísal:nikdy som to ako zazrak nenazvala a nechcem, aby sa ti zrutil svet. ale vies mi vysvetlit, ze mi ako batolatu pocas klinickej smrti odumieral mozog a mal byt poskodeny do takej miery, ze som mala byt postihnuta na voziku, nerozpravat.. proste dement. som uplne zdrava, v skole som nakoniec patrila k najlepsim z matematiky a teraz studujem pravo v cudzom jazyku, pricom nikto v rodine nema vyssie vzdelanie a nikto mi nic nedal zadarmo? (pripustam moznost, ze uroven skolstva klesa :)) vysvetlenie? zatial mam len take, ze sa vtedy za mna vsetci modlili.
v prípade jednotlivcov je toto "random factor", mizivé percento ktoré sa nejak vymyká terajšiemu chápaniu medicíny. mimochodom, za ostatné deti ktoré sa mali narodiť postihnuté a zostali postihnuté sa asi ľudia slabo modlili... či?
uplink napísal:ephramko - zamyslel si sa niekedy nad prvotným hriechom? Resp. pýchou a neuposluchnutím zožrania ovocia zo stromu poznania?
viem že si otázku kládol ephrammkovi, ale neodpustím si koment - logicky je jasné, že ateisti sa nad niečím takým ako je "prvotný hriech" nezamýšľajú, resp. ak áno tak len v rovine "to je bullshit"
uplink napísal:...
Napísal som to 5timi spôsobmi, dúfam že to pochopia aj tí jednoduchší, aj tí zložitejší... :roll:
áno pochopili sme - že sa tváriš strašne elitársky a keď na to niekto poukáže, tak je to zrazu len "common sense" :mrgreen: nad tými "zlými technológiami", "bezbožnom materializme" či "prehnitou civilizáciou" si už neraz plakal v inej téme, neviem do kedy ťa to bude ešte baviť. prečítaj si niečo o človeku ktorý si hovorí Žiarislav, možno ťa to osloví a tiež sa rozhodneš pre taký život.
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

S.T.E.A.L.T.H.
- cize prispevok sa hodi do rubriky vtipy? tak si sa pobavil, no

Rubiki
- doktori to konstatovali ako fakt, ale budiz.

ephramko
- predstav si, ze Boh je rodic a clovek je dieta. Rodic uci dieta, ze ked nieco chce, ma si to poprosit. Ale to neznamena, ze mu da automaticky vsetko, co si poprosi. Ked uzna za vhodne, tak ti to neda.

(btw. sa vravi, ze Boh ma na modlitbu 3 odpovede: 1. Ano 2. este nie 3. mam pre teba nieco lepsie). Napr. niekto sa po nehode neuzdravi, hoci sa vsetci modlia. Ale zaroven toto utrpenie upevnuje ich vztahy. A tak sa Boh rozhodne cloveka neuzdravit, pretoze napr. vie, ze keby bol zdravy a pri sile, nasiel by si milenku a rodina by sa rozpadla. Teda Boh ho uci pokore, lebo vie o jeho slabosti.
(mozno za vlasy pritiahnute, ale kazde vypocutie/ nevpocutie modlitby treba chapat v kontexte, ktory niekedy clovek pochopi az z odstupom casu)

ad prirodne katastrofy: clovek bezne neciti, ze je zavisly na Bohu. Zije v domneni, ze sa o neho stara lekar, psycholog, rodic, stat, poistovna..a to nezavisle od Boha. V hranicnej situacii sa cloveku tieto domnele istoty zrutia ako domcek z karat, lebo pochopi, ze sam nemoze ovplyvnit, ci sa zruti zrdravotnictvo, skrachuje stat, okasle ho poistovna, alebo zahynu rodicia.. a vtedy sa zacne pytat, KTO JEHO ZIVOT VLASTNE RIADI?

uplink mozno mieril tiez tam, ze moderny clovek je vdaka vydobytkom "zahadzany" tymito falosnymi istotami, preto si je sebou velmi isty (pycha), mysli si, ze ziadnu "vyssiu bytost" nepotrebuje a uz vobec sa nemusi podriadit nejakym pravidlam, ktore su odvodene z existencie "vyssej bytosti"

sillmaril
- "ktoré sa nejak vymyká terajšiemu chápaniu medicíny". tak kde je potom ta prisne vedecka neomylna kausalita? (ked hodim kamen, a ten nespadne, ale zacne sa vznasat. tak si povies, ze sa to vymyka chapaniu fyziky, ale kedze je to zandbatelne percento, tak je to proste "random factor". tomu vravim vedecke odovodnenie.)

- s tym modlenim som to vysvetlila pri ephramkovi

btw. zazrak sa nemusi vymykat prirodnym zakonitostiam. niekedy ide o kontext. a stavim sa, ze keby som tu postla hocijaky zazrak uznany vatikanom, tak poviete, ze vatikan ma svoje tajne archivy, vlastnych historikov atd., cize je to v konecnom dosledku jeho vymysel, aby manipuloval ovecky.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

uplink: pokrok je nastroj - aj motyka je pri kopani zemiakov dobra a v oboci zla
chapem vsak kam mieris - dnes sa pokrok nehodnoti, len sa donho tlaci, nerusia sa veci ktore sa ukazali ako zle a vela ludi sa stalo obetami pokroku
Napísať odpoveď