Led a akvarko

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
it_novice
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Led a akvarko

Príspevok od používateľa it_novice »

Hoj,
Neviete niekto o LED a akvárkach ? Čítal som že pár nadšencov to skúšalo a funguje to. Len neviem presne čo treba. Či stačí iba kopec bielych LED diód aby sa výkonovo vyrovnali žiarivke alebo tam treba aj nejaké UV diódy alebo namiešať nejakú kombináciu farieb? Najlepšie by boli osobné skúsenosti. Chcem totižto rieśiť osvetlenie na akvárku RGB diódami s tým že na noc by to slúžilo iba ako podsvietenie akvárka.
Za odpovede ďakujem.
110mat110
Light Professional
Light Professional

Re: Led a akvarko

Príspevok od používateľa 110mat110 »

LED diody mozes pouzit iba na osvetlenie, LEDky nehreju. Ak si trosku skuseny tak to zmaknes sam. Nakupis ledky popripade plosak ak chces davat RGBcky a aj by sa zislo nejake lepidlo, ktorym by si zaizoloval poslak.
it_novice
Expert
Expert

je mi jasne ze nehreju :-D teda su aj vynimky... mne ide iba o to ci bude to svetlo dostatocne ci sa neobohacuje o UV ale ako pozeram tak nie... hej tie RGB ledky mam premyslene budem to všetko riadiť jedným atmelom
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Načo chceš z led spraviť osvetlenie v akváriu ? Veď normálne kúpiš takú trubicu, ktorá už má aj iné žiarenia potrebné pre rastlinky... Pretože ledky len ohrievajú a rastlinky zhnijú..

MTW - Omfg, to si nenašiel iný avatar, len Bajbera :roll: :smt081
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

LED su nastupcom doteraz pozuivanych ziariviek uz aj v akvaristike, nie je to velmi rozsirene, no par ludi to uz uspesne pouziva. Odporucam pozret specializovane fora ako akva.sk a pod, tam sa isto docitas viac.

UV tam ziadne nedavaj, lebo zabijes vsetko zive : )
it_novice
Expert
Expert

Janio: Odpoved 1.: Ledky maju mensiu spotrebu
2.: Ledky nezohrievaju... nefunguju na principe rozzeravenie vlakna
3.: Pretoze Bieber je moj vzor

Holubar: Diki :-)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Viem, že majú malú spotrebu... Pretože nemám normálne žiarovky, ale ledky (v dome)

No pochybujem, že ti prežijú rastlinky v akvárku, keď na nich bude svietiť iba svetlo z led žiaroviek...
Holubár, prečo by malo zomrieť všetko živé ?

No veď jasné tvoj idol... Vždy sa nájde debil, ktorý si zoberie za príklad, ešte väčšieho debila...
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Pretoze UV lampy sa pouzivaju v akvaristike na dezinfekciu vody a spravidla sa odporuca iba kratkodobre pouzitie a aj to nie priamym svietenim na nadrz ale prietokovym systemom.

napr. http://www.shopakva.sk/uv-lampa-11w-akcia-p-2004.html
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Veď nemusí svietiť celé dni s ňou... A skôr som myslel niečo takéto: http://www.shopakva.sk/aqua-glo-120cm40w-p-1690.html

A je plno takých lámp, ktoré pomáhajú rastlinkám a živočíchom neškodia napr. rybky je viac vidieť - svietia (neonky etc.)

//áno, áno onanujte onanisti, hlavne, že keď niekto pridá bajbera, ako fun obrázok, tak sa všetci "uje****"...
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Tak co sa tyka tej konkretnej, skuseni akvaristi by ta poslali kade lahsie... ked trubice, tak vzdy radsej do klasiky, ako do specialnych predrazenych trubic, ktore su viac na skodu ako na uzitok. Ja svietim 2x54W , trubice 840 a 865 na hruby objem 330 L a rastliny idu bujne aj bez aqua glo ; )
it_novice
Expert
Expert

Milý Janio: Neviem prečo si z tohto fóra robíš miesto kde na mňa môžeš útočiť ale: 1. Biela LED ma väčšie farebné spektrum ako žiarivka takže asi to čo rastlinky potrebujú budú mať.
2. Volám sa Pavol a nie debil. Nepoznám ťa teda aspoň myslím a tak neviem prečo o mne tvrdíš že si debil.
3. Všetci čo sem prispeli svoje názory odôvodnili len ty stále píšeš bez vysvetlenia.

Hmm to Holubar si mi zase vnukol nápad že by som si teoreticky mohol vymyslieť aj vlastnú dezinfekciu pomocou UV :-D ale to už by bolo asi náročné.
110mat110
Light Professional
Light Professional

it: neviem ci si uz drzal RGB led, ale nieje to to iste ako biela. RGB ma 3(4 alebo 5) samostatnych diod ktorymi mozes miesat farby, ale stale to bude svietit ako duha nikdy ako biele svetlo.
Janio: chyt si jednu LEDku a potom obycajnu wolframovku alebo halogenku. LED su studene svetla a neohrial by si nimi ani cencul. K zvysku tvojich prispevkov sa radsej nevyjadrujem
it_novice
Expert
Expert

hej však som písal že treba namiešať a nevadí keď netrafím presne hlavne aby bola čo najbližšie prinajhoršiom dokúpim ešte biele
110mat110
Light Professional
Light Professional

pri RGB aj keby si sa neviem ako snazil nenamiesas, lebo oni su pri sebe takze z jednej strany bude to svetlo viac do zelena, z druhej viac do cervena... a ked zasvietis na stenu tak budes mat duhu. Radsej by som kupil biele na stale osvetlenie a ked chces robit "disko" :D tak prepnut z bielych na RGB
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Mat ty si taký múdry... Ja viem čo sú ledky :roll: A možno aj viac, ako ty, keďže to študujem... Tu sa nejedná, či si má dať klasickú, alebo LEDku...
110mat110
Light Professional
Light Professional

holt, ty to studujes a ja to mam z praxe.
P.S.: ja studujem matiku a obcas nemam ani paru o co sa jedna :smt006
Napísať odpoveď