Dobro Cirkvi

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kathleen
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Dobro Cirkvi

Príspevok od používateľa kathleen »

seth82

nechcem byt hnusna, ale z tvojho prispevku andersonovi krici osobna zaujatost, nejaka frustracia zo zakazov, ktorych zmysel si nikdy nechapal. nevychadzaju z cirkvi ako takej, ale z fundamentalizmu. pretoze viera predpoklada, ze zmysel zakazu poznas a jeho "dodrziavanie" je pre teba prirodzene. (priklad: v nedelu sa nepracuje. fundamentalista: nesmies ani varit obed. veriaci: jeden den v tyzdni ma byt vyhradeny pre oddych, lebo boh ta ma rad a nechce, aby ta z prepracovania vytlo.) dogmy su vieroucne pravdy (napr. neposkvrnen pocatie), co s rubanim dreva nema nic spolocneho.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

katleen: Ja nie som ten, kto to tu začal o vysmievaní, tak som iba prispel svojou troškou, to len tak btw. Mne je jedno, či tie zákazy pochádzajú z cirkvi ako takej, cirkvi ako netakej, od farárov, biskupov, hrachovej polievky alebo dreveného želiezka z umelej hmoty. Tie zákazy, obmedzenia a pravidlá sú produktom viery, cirkvi, veriacich ako skupiny a ja nevidím rozdiel medzi dogmami, ktoré spomínaš ty a dogmami, ktoré som spomenul ja. Nie som kresťan, vidím ich všetky v jednej skupine a je mi srdečne jedno, ako a prečo ich kresťania/veriaci/členovia/nečlenovia cirkvi (etc, treba použiť všetky výrazy, aby sa poniektorí nehrali so slovíčkami) klasifikujú tak, ako ich klasifikujú.
kathleen
Light Professional
Light Professional

ved dobre, som to studovala, tak som asi deformovana. musis ma ospravedlnit :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Mňa napríklad zaujíma tá dogma o nepoškvrnenom počatí - je to jasný nezmysel. Ako to katolíci obhajujú ?
kathleen
Light Professional
Light Professional

Dogmy su prave tie clanky viery, ktore jednoducho veris alebo nie - tajomstvo viery. Neposkvrnene pocatie je o tom, ze Pannu Mariu pocali jej rodicia bez toho, aby na nu presiel dedicny hriech. (Podla katolikov sa kazdy clovek rodi s dedicnym hriechom po Adamovi a Eve). Pointou je, ze sa z nej mal narodit Mesias (teda vteleny Boh), cize musela byt bez hriechu.

(Podotykam, ze teologicka metoda predpoklada osobnu skusenost s Bohom. Teologicke argumenty sa nedaju klast na jednu uroven s filozofickymi ani prirodovednymi. Viem, znie to zacyklene, ale je to tak.)
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

ad dogmy: je kresťanom ten, kto verí v kresťanského boha ale odmieta dogmy? alebo je to už agnostik?
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

kathleen napísal:Vidis to, co chces. Napisala som: "cirkev len spaja hriesnikov, zufalcov, trosky, asocialov a tych, ktori vidia zmysel v tom, prilozit ruku k dielu."
Keď to napíšeš takto ako si to písala tak to vyznieva že sa tam nachádzajú hlavne len tie negatívne skupiny. A aj som písal že to tak vyznieva. Takže detto... vidíš čo chceš.

Mimochodom vyznieva to tak preto lebo keď sú niekde asociáli, zúfalci, hriešnici a stratení v živote tak potom tí čo "prikladajú ruku k dielu" sú aj tak len tí čo "kolaborujú" s tými asociálmi....atď.
kathleen napísal:(Podotykam, ze teologicka metoda predpoklada osobnu skusenost s Bohom. Teologicke argumenty sa nedaju klast na jednu uroven s filozofickymi ani prirodovednymi. Viem, znie to zacyklene, ale je to tak.)
Čiže niečo ako "Verím pretože verím".

//autoeditácia príspevku (23 Mar 2011, 21:58)
silmarill napísal:ad dogmy: je kresťanom ten, kto verí v kresťanského boha ale odmieta dogmy? alebo je to už agnostik?
V podstate aj viera v boha je dogma. Agnostik je skôr niekto kto verí v niečo vyššie ale nemusí to byť (a ani nebýva) práve kresťanský boh.
kathleen
Light Professional
Light Professional

silmarill napísal:ad dogmy: je kresťanom ten, kto verí v kresťanského boha ale odmieta dogmy? alebo je to už agnostik?
krestan veri v Krista, dogmy su vacsinou domenou katolikov. agnostik nepouziva slovo "verim" vobec (si myslim).
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

1. Co je podla teba "Cirkev"?

Skupina ľudí, ktorí sa nehrajú na vyslovene "iných" a "odlišných" od svetských ľudí, ale žijú skôr v skrytosti. Neriadia sa prísne dogmatickým učením organizácie [cirkvi], ale skôr zdravým rozumom a posolstvom [evanjeliom]. Ľudia ktorí nepotrebujú byť zoskupení v nejakej organizácii, len aby bolo vidieť že sú jednotní. Nemajú identitu, aby nemohlo byť poškodené ich meno a tak isto sa o ňu ani nesnažia, nebudujú ju, ani ju nechránia. Ľudia, ktorí chcú byť dobrí, ale nie za cenu samozosmiešnenia, alebo straty svojej cti, atp...Cirkev nevidíš fyzicky, len jej prejavy - dobré skutky, zatiaľ čo cirkev je vidieť všade, ale jej dobré skutky sú akési skrytejšie...

2. podobne

...

3. neviem, ci tie uvodzovky maju naznacovat ironiu, ale Nietzsche ma podla mna zaujimave myslienky

Friedrich Wilhelm Nietzsche bol šialený psychopat, ktorý sa na smrteľnej posteli obrátil a uveril v Boha [ževraj, moc tomu neverím], jeho jeden z mála svetlých bodov v živote. Prečítal som časti jeho viacerých významných diel [nikdy nie celé, nebavili ma] a nemal to tam hore evidentne v poriadku. Avšak nemôže za to, to jeho výchova, minulosť a okolie v ktorom vyrastal. V histórii ľudstva mali psychopati obvykle tie najzaujímavejšie myšlienky, stačí si pozrieť na wikipédii niektoré "quotations" najznámejších vojenských generálov [masových vrahov] v histórii vojen...
kathleen
Light Professional
Light Professional

Rubiki

"Mimochodom vyznieva to tak preto lebo keď sú niekde asociáli, zúfalci, hriešnici a stratení v živote tak potom tí čo "prikladajú ruku k dielu" sú aj tak len tí čo "kolaborujú" s tými asociálmi....atď."

1. nechapem ako mozes hovorit o kolaboracii. akoby zufalym ludom nepomahali plateni psychologovia a asocialov zase nezaradzovali do spolocnosti socialne ustavy. to je sluzba ludom a spolocnosti, dotahovanie tych medzier, na ktore nestaci ziaden sebelepsi demokraticky ani socialny ani neviem aky system.

2. nechapem ako mozes hovorit o kolaboracii. ludia na pokraji spolocnosti su casto jej obetou. ludia z rozbitych rodin, traumatizovani, opusteni partnerom, chronicky chori, ludia z detskych domovov a potom ludia, ktori dostali vsetko, skoncili na drogach a az potom im doslo o com je zivot..

kde ty zijes, clovece? asi v ruzovej bubline

"Čiže niečo ako "Verím pretože verím"."

Skor ako vravel Pascal: Srdce ma dovody, o ktorych rozum ani netusi. To je ako ked sa zalubis a niekto sa ta pyta, preco. Niektore veci vies vymenovat a maju logiku, napr. mas rad niekoho, kto je mily. Ale keby to bolo len o logike, nebola by to uz laska.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kathleen - endless, you have serious issues, deal with them :) nejdem ďalej písať, lebo nemám čas, chuť, ani náladu flamovať. C ya!
kathleen
Light Professional
Light Professional

uplink

"Skupina ľudí, ktorí sa nehrajú na vyslovene "iných" a "odlišných" od svetských ľudí, ale žijú skôr v skrytosti. Neriadia sa prísne dogmatickým učením organizácie [cirkvi], ale skôr zdravým rozumom a posolstvom [evanjeliom]. Ľudia ktorí nepotrebujú byť zoskupení v nejakej organizácii, len aby bolo vidieť že sú jednotní. Nemajú identitu, aby nemohlo byť poškodené ich meno a tak isto sa o ňu ani nesnažia, nebudujú ju, ani ju nechránia. Ľudia, ktorí chcú byť dobrí, ale nie za cenu samozosmiešnenia, alebo straty svojej cti, atp...Cirkev nevidíš fyzicky, len jej prejavy - dobré skutky, zatiaľ čo cirkev je vidieť všade, ale jej dobré skutky sú akési skrytejšie..."

Lenze ako sa maju ludia stat sucastou Cirkvi, ked nie cez cirkev? (Inak je sranda, ze katolici zvyknu Cirkev nazyvat len RKC a ostane su cirkvi. Ty to robis presne opacne :))
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Ach, však úvodzovky majú tiež svoju váhu. Moja myšlienka mala byť taká že ten tvoj pôvodný výrok vyznieva akoby to tam bol samý "magor" a pár dobrých "čo prikladajú ruku k dielu" aby sa tí "magori mali lepšie".
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kathleen - RKC si myslí že má patent na pravdu, rozum, morálku a vôbec kľúče od "nebies a podsvetia"...z časti majú, z časti nie, preto sa k ním radšej nevyjadrujem a už vonkoncom neradím.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

uplink napísal:kathleen - RKC si myslí že má patent na pravdu, rozum, morálku a vôbec kľúče od "nebies a podsvetia"...z časti majú, z časti nie, preto sa k ním radšej nevyjadrujem a už vonkoncom neradím.
RKC si to nielen myslí ale tomu neústupne aj verí čo je ešte horšie.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Rubiki - žiadna org. ktorá niečomu "absolútne" a exkluzívne verí nie je v poriadku. Človek nepripúšťajúci ani 1% druhej pravdy nie je zdravý, min. tam hore nie.
anderson
Expert
Expert

Príspevok od používateľa anderson »

Katolicka cirkev druhym pripusta viac ako 1% pravdy.
Snad nepoznas oficialne ucenie Katolickej cirkvi o inych nabozenstvach ?

Zrejme to iste plati aj o hughitovi, ktory tiez asi oficialne ucenie nepozna, ale vie, ze je to 'jasny nezmysel' ;)
Netreba uz dogmu o Neposkvrnenom pocati, kto je krestan vysvetlovat, kathleen sa v tom orientuje vyborne.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

uplink napísal:kathleen - RKC si myslí že má patent na pravdu, rozum, morálku a vôbec kľúče od "nebies a podsvetia"...z časti majú, z časti nie, preto sa k ním radšej nevyjadrujem a už vonkoncom neradím.
lenže takýto názor má 99% veriacich s ktorými som o viere diskutoval.
uplink napísal:Rubiki - žiadna org. ktorá niečomu "absolútne" a exkluzívne verí nie je v poriadku. Človek nepripúšťajúci ani 1% druhej pravdy nie je zdravý, min. tam hore nie.
...čož mi pripomína diskusie s tebou ;)
kathleen
Light Professional
Light Professional

nejak sa navazate do RKC, ale nie je to celkom tak. niektori ludia proste obmedzeni su a ostanu, je jedno k comu sa hlasia. ako ked ide mravec a slon po moste a mravec vravi slonovi: ale dupeme, co? (a ze ma RKC vela clenov, tak takych katolikov vela najdete).
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Tramtadadááá, ďalšie "dobro" cirkvi: http://www.sme.sk/c/5820822/knazov-prib ... rastu.html
Zamknuté