Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
pani (a dama), sry ze vam skacem do plodnej debaty
ohladom knazov a prispevkov:
http://www.sme.sk/c/5820822/knazov-prib ... rastu.html
príspevok pre cirkvi zo štátneho rozpočtu: 37,48 milióna eur
počet duchovných s platom od štátu: 3625
37500000/3625=~10344 rocne na kazdeho jedneho farara od statu
len nechapem, z akeho dovodu pocet fararov stupa, to je uplny paradox
ohladom knazov a prispevkov:
http://www.sme.sk/c/5820822/knazov-prib ... rastu.html
príspevok pre cirkvi zo štátneho rozpočtu: 37,48 milióna eur
počet duchovných s platom od štátu: 3625
37500000/3625=~10344 rocne na kazdeho jedneho farara od statu
len nechapem, z akeho dovodu pocet fararov stupa, to je uplny paradox
kathleen ludske telo je naozaj velmi zlozite, to, ze lekar stanovil zle diagnozu nie je chyba vedy alebo obycajny ludsky omyl nedokonaleho lekara...okrem toho, pred 25rokmi bola medicina na podstatne inej urovni ako je dnes, tak mozno dnes by ti diagnozu uz stanovili spravne...ja som mal byt napriklad dievcatko
aspon tak to ukazal ultrazvuk a kedze boli vtedy ultrazvuky pomerne primitivne, poznam velmi vela rovesnikov u ktorych sa tiez v urcovani pohlavia pocas prenatalneho obdobia pomylili (dokonca je ich tak vela, ze by som skor povedal, ze miesto vtedajsieho ultrazvuku si lekar mohol tahat z klobuka listocky s napisom chlapec/dievca)...za to dnesne ultrazvuky su pomerne presne...to je ako porovnavat pocitac pred 25rokmi a ten maly dnesny 11palcovy co mam v taske...
no a preco s mensim vzdelanim alebo inteligenciou stupa viera ? pretoze veda vysvetluje rozne principy a mechanizmy fungovania na tejto planete, nie kazdi ma dostatocne vzdelanie alebo inteligenciu aby takym odbornym vysvetleniam pochopil...no a ked bol niekto vychovany v tom, ze je boh a ten robi to a to a potom v dospelosti zrazu zisti, ze ten konkretny jav pomerne jednoducho vysvetluje veda, tak nie je ochotny prijat take riesenie a radsej dalej veri v tu nadprirodzenost...
preco pri roznych katastrofach (ci uz prirodnych alebo ludmi sposobenych) stupa viera ? to ovplyvnuju dva faktory:
1/momentalne zijeme v kulte cloveka, dominujeme planete, dokazeme uzasne veci a neustale postupujeme velkymi krokmi dalej a dalej, zaroven vieme, ze kazdy clovek je nedokonaly...ale mame tendenciu pokladat nasu spolocnost za dokonalu, alebo aspon za absolutny vrchol pomyselnej pyramidy...no a potom zrazu pride nejaka katastrofa, ktora nam da jasne pocitit, ze jedinec je len ako mravec a mnoho zivotov moze byt znicenych len v par sekundach...no a ludia prirodzene zrazu stratia iluzie sami o sebe, o spolocnosti...citia strach, ze uz nemaju absolutnu moc, ze nie su dokonali...tak zacnu hladat nieco, co ich zase dostane na vrchol tej pyramidy moci...ochranu dokonalej vsemocnej bytosti...
2/dalsi faktor je ten, ze ludsky mozog je naprogramovany tak, aby podla urcitych klucov hladal riesenia, zmysel, celkovy tvar niecoho...to su velmi uzitocne procesy, ktore nam pomahaju fungovat v tomto svete...avsak, dost casto aj zlyhavaju...tie kluce riesenia su totiz rigidne, neustale rovnake a pri niektorych pripadoch proste zlyhaju...alebo potom mame rad premennych, ktore spolu absolutne nesuvisia a nas mozog sa v tom za kazdu cenu snazi najst nejaky zmysel, aby sme nepocitovali vnutorny nesulad a konflikt...to ake zdovodnenie najde je rozne, ked ale zlyhaju vsetky naucene overene sposoby...nastupuje napr. racionalizacia typu..."to boh"..."bol som zly, tak ma boh potrestal"...
no a preco s mensim vzdelanim alebo inteligenciou stupa viera ? pretoze veda vysvetluje rozne principy a mechanizmy fungovania na tejto planete, nie kazdi ma dostatocne vzdelanie alebo inteligenciu aby takym odbornym vysvetleniam pochopil...no a ked bol niekto vychovany v tom, ze je boh a ten robi to a to a potom v dospelosti zrazu zisti, ze ten konkretny jav pomerne jednoducho vysvetluje veda, tak nie je ochotny prijat take riesenie a radsej dalej veri v tu nadprirodzenost...
preco pri roznych katastrofach (ci uz prirodnych alebo ludmi sposobenych) stupa viera ? to ovplyvnuju dva faktory:
1/momentalne zijeme v kulte cloveka, dominujeme planete, dokazeme uzasne veci a neustale postupujeme velkymi krokmi dalej a dalej, zaroven vieme, ze kazdy clovek je nedokonaly...ale mame tendenciu pokladat nasu spolocnost za dokonalu, alebo aspon za absolutny vrchol pomyselnej pyramidy...no a potom zrazu pride nejaka katastrofa, ktora nam da jasne pocitit, ze jedinec je len ako mravec a mnoho zivotov moze byt znicenych len v par sekundach...no a ludia prirodzene zrazu stratia iluzie sami o sebe, o spolocnosti...citia strach, ze uz nemaju absolutnu moc, ze nie su dokonali...tak zacnu hladat nieco, co ich zase dostane na vrchol tej pyramidy moci...ochranu dokonalej vsemocnej bytosti...
2/dalsi faktor je ten, ze ludsky mozog je naprogramovany tak, aby podla urcitych klucov hladal riesenia, zmysel, celkovy tvar niecoho...to su velmi uzitocne procesy, ktore nam pomahaju fungovat v tomto svete...avsak, dost casto aj zlyhavaju...tie kluce riesenia su totiz rigidne, neustale rovnake a pri niektorych pripadoch proste zlyhaju...alebo potom mame rad premennych, ktore spolu absolutne nesuvisia a nas mozog sa v tom za kazdu cenu snazi najst nejaky zmysel, aby sme nepocitovali vnutorny nesulad a konflikt...to ake zdovodnenie najde je rozne, ked ale zlyhaju vsetky naucene overene sposoby...nastupuje napr. racionalizacia typu..."to boh"..."bol som zly, tak ma boh potrestal"...
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Dobre sa trhaju veci z kontextu? Vies, nad niecim takym sa clovek len pousmeje. Dovod? Vid predchadzajuca strana. Ty prirovnavas to co sa stalo ku kamenu, ktory vyhodis a nespadne. On ale vzdy spadne, gravitacny zakon totiz nezrusili ani nenovelizovali, a aj ked na 100 pro o gravitaci nevieme vsetko, tak mozme povedat, ze ak sa budeme bavit o tom kameni tak vzdy spadne. Ak by aj tak nahodou nespadol, tak za to nemoze gravitacia, ale ina fyzikalna sila, ktora ho tam udrzi.
To ze lekari spominany stav konstavovali ako fakt je irelevantne, oni nemozu vediet co sa v urcitych podmienkach u urciteho jedinca moze stat. Ako rad vravi javatar. To, ze je nieco zlozite, neznamena, ze je to nemozne, je to mozne s urcitou pravdepodobnostou(bavime sa o realnom svete, nie imaginarnom).
ahaaaephramko napísal:ja som mal byt napriklad dievcatko
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
ephramko - poruchu osobnosti máš Ty, volá sa permaflamewar r-tard. Kladieš debilné otázky, čakaj na ne debilné odpovede, čo Ti k tomu viac dodať? Kto sa sproste pýta, bude mu sproste odpovedané.
Myslíš si že si požral múdrosť sveta a tak si môžeš robiť dobrý deň z veriacich a cirkvi, omyl, dobrý deň si z Teba spraví život, už čochvíľa.
silmarill - skús prosím Ťa v príspevkoch ktorými ma oslovuješ menej používať slovo elitárstvo a jeho derivované tvary...ďakujem.
Myslíš si že si požral múdrosť sveta a tak si môžeš robiť dobrý deň z veriacich a cirkvi, omyl, dobrý deň si z Teba spraví život, už čochvíľa.
silmarill - skús prosím Ťa v príspevkoch ktorými ma oslovuješ menej používať slovo elitárstvo a jeho derivované tvary...ďakujem.
opytat sa na nazor diskutujucich v suvislosti vzdelania/viery a katastrof/viery je podla teba debilna otazka ???uplink napísal:poruchu osobnosti máš Ty, volá sa permaflamewar r-tard. Kladieš debilné otázky, čakaj na ne debilné odpovede, čo Ti k tomu viac dodať? Kto sa sproste pýta, bude mu sproste odpovedané.
ale zvlastne, ze ked sa ta nieco pytam, tak uz zrazu nemas potrebu na otazky odpovedat...len mi vynadas, ze som retard, co kladie debilne otazky...prosim, len dalej ukazuj ako diskutuje inteligentny clovek a este k tomu veriaci
moja otazka znela "Cim to je podla vas sposobene?" -cize je jasne, ze sa pytam na subjektivny nazor uzivatelov k danej problematike...
a ty odpovedas prispevkom, ktory si napisal 24 Mar 2011, 0:04
jasne v nom prezentujes svoj subjektivny nazor...ako mozes so svojim subjektivnym nazorom pri jeho vysloveni zaroven nesuhlasit ??? mas nejaku poruchu osobnosti alebo si slovensky poslanec ?
okrem toho, ked chces prezentovat urcity nazor, s ktorym sa podla teba nestotoznujes, len ho prezentujes...preco pouzivas prvu osobu jednotneho cisla, cize "ja" ??? citaciu tam tiez nevidim...
-
seth82
Darca
kathleen: Mám ten tvoj príspevok o tom, že aká si mala byť a kam si to napriek tomu dotiahla, chápať tak, že ty svoje úspechy nepripisuješ svojich schopnostiam, ale modleniu?
Vôbec nechápem, prečo to dianie počas klinickej smrti a obrátenie sa situácie pripisuješ práve nejakému bohu alebo modleniu. To iné možnosti nie sú? Ľudské telo je tak komplikované, že sa mohlo stať milión vecí, o ktorých medicína ešte nemá poňatia, neviem prečo sa v takýchto situáciách poniektorí ľudia obracajú k imaginárnym kamarátom.
Celá tá teória, ktorú si o modlení vyslovila, je totálne chorá (sorry, inak to neviem napísať). Napríklad v tvojom príklade o nehode - ak by bol boh tak skvelý, tak by nedopustil, aby sa nehoda stala a nik by sa nemusel uzdravovať, nik by sa nemusel modliť a "upevňovať utrpením vzťahy". Podľa tvojich opisov je boh iba ťažký troll, ktorý si robí denne zo svojich "poddaných" dobrý deň a hrá sa s nimi ako s figúrkami z Monopoly. Mám z toho takýto pocit.
uplink: Citujem: "Ináč povedané, bez tých "superinteligentných" ľudí čo nič nevedia robiť, len "to" vymýšľať, by tu bolo lepšie, pravdu povedaic by sme žili v jaskyniach, boli by sme pravdepodobne úplne imunní voči všetkých chorobám, nepotrebovali by sme elektrinu, mobily, počítače, autá ani nič, lebo by sme všetko mali už v základnej výbave. Čiže ináč povedané, svet by bol dokonalý." - určite
Mimochodom - ja neštudujem, nejazdím autom, nechodím do kina preto, aby som bol psychicky alebo fyzicky chorý. Pokiaľ to tak berieš a každá aktivita ťa nejako psychicky a fyzicky ničí, tak sa zbaľ a presťahuj sa niekam ku Amazonke, tam je X izolovaných kmeňov, ktoré žijú v tvojej vysnívanej "dokonalosti".
Vôbec nechápem, prečo to dianie počas klinickej smrti a obrátenie sa situácie pripisuješ práve nejakému bohu alebo modleniu. To iné možnosti nie sú? Ľudské telo je tak komplikované, že sa mohlo stať milión vecí, o ktorých medicína ešte nemá poňatia, neviem prečo sa v takýchto situáciách poniektorí ľudia obracajú k imaginárnym kamarátom.
Celá tá teória, ktorú si o modlení vyslovila, je totálne chorá (sorry, inak to neviem napísať). Napríklad v tvojom príklade o nehode - ak by bol boh tak skvelý, tak by nedopustil, aby sa nehoda stala a nik by sa nemusel uzdravovať, nik by sa nemusel modliť a "upevňovať utrpením vzťahy". Podľa tvojich opisov je boh iba ťažký troll, ktorý si robí denne zo svojich "poddaných" dobrý deň a hrá sa s nimi ako s figúrkami z Monopoly. Mám z toho takýto pocit.
uplink: Citujem: "Ináč povedané, bez tých "superinteligentných" ľudí čo nič nevedia robiť, len "to" vymýšľať, by tu bolo lepšie, pravdu povedaic by sme žili v jaskyniach, boli by sme pravdepodobne úplne imunní voči všetkých chorobám, nepotrebovali by sme elektrinu, mobily, počítače, autá ani nič, lebo by sme všetko mali už v základnej výbave. Čiže ináč povedané, svet by bol dokonalý." - určite
-
uplink
VIP
ephramko - Tvoje otázky sú kladené provokačným, dehonestujúcim, výsmešným a detinským štýlom ináč povedané sú infantilné a hlúpe. Takže Tvoja "obhajoba" že sa "len" pýtaš neprešla. Keby si sa zvládol aspoň spýtať tak pokryteckým štýlom ako seth82 a hughito - t.j. diplomaticko-politicko úlisným štýlom, že si to menej inteligentný človek nevšimne, keď si z neho robíš dobrý deň, tak v pohode. Avšak Ty si "obvious troll", ktorý si len robí posmech a dobrý deň.
Veriaci človek nie je ten, ktorý sa riadi morálkou nejakého spoločenstva, ktoré je ňou prezentované, ale ten, ktorý v niečo verí, čokoľvek. Neinteligentný si tu opäť len Ty, lebo si v diskusii v ktorej nepoznáš ani základné fakty a definície o diskutovanej problematike.
Ešte niečo?
Veriaci človek nie je ten, ktorý sa riadi morálkou nejakého spoločenstva, ktoré je ňou prezentované, ale ten, ktorý v niečo verí, čokoľvek. Neinteligentný si tu opäť len Ty, lebo si v diskusii v ktorej nepoznáš ani základné fakty a definície o diskutovanej problematike.
Ešte niečo?
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Nepochopim jednej veci (nechapem viacerym, ale toto ma dost zaraza), preco maju ludia tendenciu pripisovat javy, ktore si nemozu vysvetlit nejakemu bohu. Vzhladom na skutocnost, kolkokrat boli javy pripisane nadprirodzenu vysvetlene, mi to pripada ako debilizmus (bavime sa o inteligentnych ludoch, nie o opiciakoch z amazonie).
kathleen:
uplink: Vývoj je nezastaviteľný a prvotný hriech patrí do mytológie. Ale možno by si si rozumel s takými anarchoprimitivistami (John Zerzan).
katleen 2:
Najväčším dôkazom je, že keby bol naozaj nejaké 100% presvedčivý dôkaz o zázraku, akomkoľvek, tak by to všetci títo ľudia šírili (nemusí ísť len o ľudí veriacich), proste, bolo by to všade. Nič také, samozrejme, nie je.
S.T.E.A.L.T.H: Pozostatky z minulosti, takýto spôsob uvažovania a premýšľania je v nás aj geneticky zakódovaný.
Raz to vysvetľoval Shermer v jednej prednáške (voľne a veľmi zjednodušene parafrázujem): ak pri človeku v minulosti na púšti zašušťal krík, tak ak predpokladal, že tam je lev, možno stihol ujsť
zachránil sa, bolo to evolučne výhodné. Pritom, kľudne tam mohol zašušťať vietor.
Podobné tendencie máme aj dnes, pritom nie sú vôbec racionálne podložené. Stačí ak je noc, niečo praskne a my sa ideme dokakať.
Takéto pozostatky máme aj čo sa týka vysvetľovania si nejasných vecí. Dosť o tomto hovorí aj teória mémov.
Áno, všetci sa za teba modlili a to pomohlo. Tomuto mám akože veriť ? Inteligentný človek na takéto niečo veriť jednoducho nemôže, lebo je to nezmysel.nikdy som to ako zazrak nenazvala a nechcem, aby sa ti zrutil svet. ale vies mi vysvetlit, ze mi ako batolatu pocas klinickej smrti odumieral mozog a mal byt poskodeny do takej miery, ze som mala byt postihnuta na voziku, nerozpravat.. proste dement. som uplne zdrava, v skole som nakoniec patrila k najlepsim z matematiky a teraz studujem pravo v cudzom jazyku, pricom nikto v rodine nema vyssie vzdelanie a nikto mi nic nedal zadarmo? (pripustam moznost, ze uroven skolstva klesa) vysvetlenie? zatial mam len take, ze sa vtedy za mna vsetci modlili.
uplink: Vývoj je nezastaviteľný a prvotný hriech patrí do mytológie. Ale možno by si si rozumel s takými anarchoprimitivistami (John Zerzan).
katleen 2:
O zázraky uznané Vatikánom naozaj nemáme záujem, preto sú to nezmysly na entú.zazrak sa nemusi vymykat prirodnym zakonitostiam. niekedy ide o kontext. a stavim sa, ze keby som tu postla hocijaky zazrak uznany vatikanom, tak poviete, ze vatikan ma svoje tajne archivy, vlastnych historikov atd., cize je to v konecnom dosledku jeho vymysel, aby manipuloval ovecky.
Najväčším dôkazom je, že keby bol naozaj nejaké 100% presvedčivý dôkaz o zázraku, akomkoľvek, tak by to všetci títo ľudia šírili (nemusí ísť len o ľudí veriacich), proste, bolo by to všade. Nič také, samozrejme, nie je.
S.T.E.A.L.T.H: Pozostatky z minulosti, takýto spôsob uvažovania a premýšľania je v nás aj geneticky zakódovaný.
Raz to vysvetľoval Shermer v jednej prednáške (voľne a veľmi zjednodušene parafrázujem): ak pri človeku v minulosti na púšti zašušťal krík, tak ak predpokladal, že tam je lev, možno stihol ujsť
Podobné tendencie máme aj dnes, pritom nie sú vôbec racionálne podložené. Stačí ak je noc, niečo praskne a my sa ideme dokakať.
Takéto pozostatky máme aj čo sa týka vysvetľovania si nejasných vecí. Dosť o tomto hovorí aj teória mémov.
kde je prosim ta ten dehonestujuci, vysmesny, urazlivy styl pytania sa ???je dokazane, ze cim nizsia uroven vzdelania alebo inteligencie...tym viac ludi veri na boha, duchov, osud a podobne naprirodzene javy...
taktiez, ze pocet veriacich rapidne narasta pri roznych prirodnych alebo ludmi sposobenych katastrofach...
cim to je podla vas sposobene ?
seth - podobny nazor tu uplinkovi napisali uz 3ja ludia...on na to reagoval tak, ze to co tu popisal si v skutocnosti nemysli a nestotoznuje sa s tym...
na to som reagoval prispevkom...24 Mar 2011, 1:16
-
uplink
VIP
did I break Your concentration?ephramko napísal:mne len toto nejde do hlavy, na jednej strane tvrdite, ze boh nam dal slobodnu volu a zasahovat nechce...taktiez tvrdite, ze modlitba nefunguje tak, ze poprosim boha o nieco a on to splni, pretoze to je sebecke naplnanie potrieb, taktiez si nestastne osudy ludi vysvetlujete tak, ze kazdemu boh nadelil kriz s ktorym sa musi sam vysporiadat...ale na druhej strane, ked sa stane nieco menej pravdepodobne, tak uz zrazu vam to splnil boh, urobil zazrak, lebo ste sa o to modlili...![]()
je dokazane, ze cim nizsia uroven vzdelania alebo inteligencie...tym viac ludi veri na boha, duchov, osud a podobne naprirodzene javy...
taktiez, ze pocet veriacich rapidne narasta pri roznych prirodnych alebo ludmi sposobenych katastrofach...
cim to je podla vas sposobene ?
Btw. prečítaj si svoju karmu, tam máš reakcií na svoje provokačné príspevky jednu za druhou...when obvious Troll is an obvious Troll
Má to niečo spoločné s témou ? Zmaž si to, pán random crap.
-
uplink
VIP
hughito - áno má, filozofia života a viera...aj ten borec mal určite nejakú filozofiu života a vieru, keď zabil to dieťa
"pán" random crap
Here, eat sh*t man:
http://dnes.atlas.sk/svet/eu-a-europa/6 ... nut-papeza
"pán" random crap
Here, eat sh*t man:
A pán moderátor, odkedy ste opäť začali čítať moje infantilné príspevky ? Upozorňujem Vás, mám len 19 rokov, takže stupídnosť mojich príspevkov by mohla ohroziť vaše, už tak ťažko - modernou civilizáciou - skúšané psychické zdravie, ohroziť.
___
K tomu druhému linku: a ? Toho času som to sem posielal aj ja, škoda, že to nevyšlo.
___
K tomu druhému linku: a ? Toho času som to sem posielal aj ja, škoda, že to nevyšlo.
-
seth82
Darca
Ten blázon Dawkins, ktorý si tu v UK celkom užíva popularitu, je iba ďalšou s osôb, ktoré stoja vo fundamentálnom a extrémistickom kútiku každého hnutia. Ak nejaký blázon nazve ateistov blbcami, alebo im pripisuje iné nelichotivé charakteristiky, tak sa netreba čudovať, že aj na opačnom konci prebehne reakcia na akciu a vynorí sa podobný cvok, akurát s názormi otočenými o 360 stupňov. Takže Dawkinsa a jeho výstrelky treba jednoducho ignorovať, je to iba tliachanie do vetra.
Prečo by mal byť Dawkins blázon ? 
ale matika ti moc nejde...seth82 napísal:Ak nejaký blázon nazve ateistov blbcami, alebo im pripisuje iné nelichotivé charakteristiky, tak sa netreba čudovať, že aj na opačnom konci prebehne reakcia na akciu a vynorí sa podobný cvok, akurát s názormi otočenými o 360 stupňov.