Mucholapka (Dionaea Musciopula) - masozrava rastlina

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Mucholapka (Dionaea Musciopula) - masozrava rastlina

Príspevok od používateľa Adulko1 »

Ahojte, chcel by som Vas poprosit o vsetky pestovatelske rady tejto skvelej rastlinky. Prva mi akosi uhynula, pretoze som sa o nu dostatocne nestaral a mozno aj prekrmil. Mate niekto skusenosti s mucholapkou, aby vydrzala co najdlhsie, prip. sa dala presadit, rozmnozit? Niekde som cital, ze potrebuje vela svetla a stale polozeny kvetinacik v miske vody. A nezalievat nikdy. Rucne krmit sa podla mna nevyplaca, lebo by mohla odumriet rychlo. Jedna dolezita otazka - moze byt v izbe, kde je teplota cca. 23 stupnov? Cez den normalka, len ked je vonku zima tak sa prikuri, ci to rastlinke neuskodi. Mam kvetinku na parapete pri okne, aby mala co najviac svetla. Cez noc ju dam na lepsie miesto, aby na nu nesalalo teplo z radiatora. Prosim o rady. Dakujem velmi pekne!
lekoklatik
VIP
VIP

Re: Mucholapka (Dionaea Musciopula) - masozrava rastlina

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Skús

a

Ak si slabší v angličtine tak by mohlo postačiť
http://slovnik.azet.sk/
http://translate.google.sk/#en|sk|
chrobak
Star
Star

Príspevok od používateľa chrobak »

ja som mal jednu velku potom som presadit do dvoch kvetinacov lebo sa uz tlacila, bohuzial aj jedna aj druha mi tuto zimu skapala (este mam kvetinac na okne), takze neviem ci dokaze prezit zimne podmienky aj ked je v izbe na okne.

inac musi mat vzdy vodu a byt na slnku....viac starostliosti nepotrebuje
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Rastlinka ostane velmi oslabena ked jej vyrastie kvet, preto ho treba hned ako ho zbadas odstrihnut, je taky cudny, nic krasne, len taka ako keby gulicka na zelenej stopke, ked to zbadas vyrastat, hned to odstran, kvet zoziera skoro vsetky ziviny.
A rastlinka pravidelne na zimu ako keby zahynula, mal som chute ju vyhodit, ale nejak sa mi nechcelo, a urobil som dobre, stale sa po zime spamatala. Cize moze to byt aj take docasne.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Hmm zere to aj komare? Ze by som do toho zainvestoval.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

mal som ako malý dve, bohužial, tiež to nejak časom nepredýchali...komáre určite, ale vzhladom na to, ako dlho to trávi a koľko je v lete komárov, radšej si kúp raid :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Soviet napísal:Hmm zere to aj komare? Ze by som do toho zainvestoval.
zozere, moja zozrala aj osu. Ak ju ale chces ako lapac komarov tak nic neziskas, lebo komare nenalaka a musel by si jej ich sam chytat. Komar totiz nejde na vonu a farbu.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Skoda, aj som tusil, ze nebude schopna ich dako nalakat. Umna je mucha vo vnutri rarita, ale zato komarov v lete mam na rozdavanie.
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Dakujem za linky :) Ano anglicky viem aj nemecky ... Popozeram. Ten kvet som hned ako som ju priniesol domov odstrihol opatrne. Tie hlavicky, co uschnu, resp. zahynu, tak opatrne odstranim. Nevadi, ze tie hlavicky su na sebe, pod sebou? Lebo rastlinka je mlada a je ich vela. Aj male aj velke a chytat ju velmi nechcem. Ano stale stoji vo vode a na parapete, kde je slnko. Toho presadzania sa bojim, len neviem kedy ju treba presadit ... Tato moja e zasadena akoby na kopcovitej raseline. Tak som ju kupil ... Krmit sa neoplati, ja to nechava na nu, lebo hlavicka zvladne cca. 3 obete a potom odumrie. A naprazdno sa moze zavriet cca. 10 krat. Potom tiez uhynie. Ten kvet by sa mohol nechat vyrast (na aj rozmnozovanie) ak ma vysku cca. 30 cm vraj ... Inak ten clovek na videu nesmie polievat, ale podlievat, inak sa premokri nie?

Edit: nevadi ak niektore mladsie hlavicky su ako keby preliacene? Ona sa "vyplni"? Tak uz bola ... Inak mam velke aj male.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Je to tropická rastilna, a nikdy jej nedokážeš poskytnúť také podmienky ako má v prírode či v skleníkoch kde sa pestujú. To znamená že žiadna nová hlavička čo ti vyrastie nebude taká mäsitá a červeno zfarbená ako tie veľké keď si ju kúpil. Ak ju budeš prikrmovať, dávaj hmyz do tých väčších a rob si značky ktoré si prikrmil aby si ich čo najviac striedal, nech nedostávajú potravu vždy tie isté. Trávenie muchy trvá pomerne dlho, aj vyše týždňa. Aby si ju neprekrmil, skús sa riadiť jednoduchým pravidlom že v žiadnom momente nemá zavreté dve pasce (teda až keď zožere jednu, dostane druhú). Pokiaľ to nechávaš na náhodu, tak sa nemusíš báť lebo toľko hmyzu zrejme doma nemáte aby ho chytala každý deň :)
S presadzovaním neviem ako to je, asi by som sa snažil získať podobnú hlinu. Inak odporúča sa ich pestovať v akváriu ktoré je zakryté, aby mala dostatok vlhkosti a svetla. Najhoršie je to s prezimovaním, ale to ťa teraz nemusí trápiť. Kvety treba strihať, ale to bolo spomenuté, a s rozmnožovaním nemám skúsenosti
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Nechapem naco ich silou mocou krmite, ona nepotrebuje krmit, je to najvacsia sprostost. V byte isto lieta obcas nejaky hmyz ktory si tam sadne, toho sa netreba bat. Nekrm ju, nebehaj po byte s mucholapkou a nechytaj jej hmyz.
http://www.masozravky.sk/forum/viewtopic.php?f=12&t=10

Tu mas viac info:
Dionaea muscipula (mucholapka podivná)
Mäsožravá rastlina pochadzajúca z územia juhozápadnej časti Spojených štátov Amerických (oblasť Severnej a Južnej Karolíny). Pasce na konci čepele listov sú dômyselné lapacie zariadenia schopné aktívneho pohybu - zovretia pri podráždení 3 citlivých chĺpkov na vnútornej strane pasce. Korysťami sa stáva bežný lietajúci hmyz (muchy, osy, ...). Pasce dosahujú veľkosť 2-4 cm pri dĺžke listov do 10 cm. Pri maximálnom slnečnom osvetlení je vnútorné sfarbenie pascí červené. V zimnom období sú listy zelenšie so širšou čepeľou a sú viac náchylné na škodcov - hlavne puklice, preto spodnú časť listou pravidelne kontrolujeme a po napadnutí okamžite odstránime manuálne alebo použijeme vhodný insekticíd. Dionaea muscipula (mucholapka podivná) by určite nemala chýbať v žiadnej zbierke, pretože je jedna z najzaujímavejších, najatraktívnejších a najpozoruhodnejších mäsožravých rastlín.

Substrát: kyslá rašelina zmiešaná s kremičitým pieskom v pomere 2:1

Svetlo: maximálne možné osvetlenie - priame slnečné svetlo, rastliny výborne znášajú letnenie na priamom slnečnom stanovišti s prúdením vzduchu

Teplota: vysoká do 35°C pri maximálnom priamom osvetlení, v zime pri znížení svetelných podmienok by sa teplota mala pohybovať do 10°C

Vlhkosť vzduchu: 60-80%, pohyb vzduchu (cirkulácia), nádoby s rastlinami neuzatvárame

Zálievka: zalievame mäkkou vodou podmokom - rastliny môžu stáť vo vode (nie však s trvale vysokou vodnou hladinou)
http://www.masozravky.sk/dionaea.php
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Hehe nie nemame tolko hmyzu v dome. ;) a inak preco by som to robil, aby som jej chytal hmyz?? To ja robit nebudem lebo viem ako to dopadne. Jedine co ma trapi su dve veci. Kupil som ju v baumaxe a je v takom umelom kelinku (jasne ma velke diery zospodu) ale raselina je tak trosku kopcovito a vsetky listy a hlavicky su cez seba - tir velke lezia na malych a su ako keby prisadnute, ale nehniju nastastie. Dalsia vec kazdy den jej trosku nalejem do "podtacky", ale niekto pisal niekde, ze ma byt stale vo vode ... Ale zasa, nemoze byt prepolievana? Vzdy ked pridem z prace, tak tu vodu celu vypije. A raselina je vlhka. Ako hubka na riad.
Napísať odpoveď