Studium v anglictine

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jefty
Star
Star

Studium v anglictine

Príspevok od používateľa jefty »

Ahoj, som v 3. rocniku na gymnaziu a v tomto case sa rozhodujem na aku vysoku skolu by som chcel ist, resp. kam si podat prihlasky na VS. Vzdy som si naivne myslel ze ked sedim doma za pocitacom, tak ze sa tym budem aj zivit. Informatika mi isla samozrejme velmi dobre, matematika priemerne, tak som s tym nemal velky problem. Vybral som si seminar z matematiky a informatiky. Po case som zistil, ze ta matematika, ktoru preberame na normalnych hodinach je totalne nic oproti skutocnosti (a viem ze to bude este tazsie). Na informatike sme zacali programovat a ukazalo sa, ze ma to nezaujima tak ako som si predstavoval. Jednoducho si neviem predstavit, ze by som v buducnosti mal programovat - tato predstava sa mi nepaci. Ale lepsie je to zistit teraz ako neskor. Prave preto hladam nove zameranie, ktore hlavne chcem, aby ma bavilo. Tymto padom sa obraciam na Vas, ci by ste mi dokazali poradit nieco, pripadne potvrdit moje predstavy o tom co by som mohol robit.
Vzdy ma bavil anglicky jazyk a viem ho o dost lepsie ako moji spoluziaci, kedze denne volam s ludmi z anglicka, holandska, svedska... Cize vobec nemam problem rozumiet a dohovorit sa. Kedze mi ide dobre anglictina a nikdy som snou problem nemal, chcel by som ist studovat na VS v anglickom jazyku. otazka znie - co? Technicky smer - vyzaduju fyziku, matematiku, prip. informatiku takze to je out.
+ este cakam na dobu, kedy na nasej skole budu prebiehat ustne maturity, pretoze mame ist k psychologicke na nejake testy, ktore mi zhruba budu vediet povedat kam by som sa tak mohol hodit podla osobnosti.
Vedeli by ste ma prosim vas nasmerovat, pripadne poradit nejake fakulty a podelit sa o vase skusenosti? podla toho si vyberiem seminare na buduci rok a zameriam sa viac na to. dakujem za vase rady a skusenosti.
Maki
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Studium v anglictine

Príspevok od používateľa Maki »

jeeej akoby som videl seba 5 rokov dozadu... :D

skus porozmyslat mozno nad Anglickym jazykom a literaturou, alebo prekladatelstvo z anglictiny...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Prípadne aj o štúdiu v zahraničí, v dnešnej dobe existuje dosť veľa výmenných programov a pobytov v zahraničí, pričom ti zaplatia školu a aj ubytovanie napríklad tu v UK. Preštuduj si napríklad toto http://www.saaic.sk/socrates/socrates2/ ... erasm0.htm
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

Ked ta okrem jazyka zaujima nieco dalsie, skusila by som urcite zahranicie. Ide o to, ci rad jazyk len pouzivas, alebo ta bavi rozoberat literaturu a gramaticke detaily. (Ak prekladatelstvo, tak v kombinacii s dalsim cudzim jazykom. Ale potom musis ratat s tym, ze skoncis ako ucitel.)
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

bavi ma hlavne komunikacia a to ze sa dokazem s ludmi dohovorit. gramatika mi nerobi nejaky velky problem. nemyslim ze by som chcel ist priamo do prekladatelstva, skor tlmocnictvo v kombinacii este s jednym jazykom.

seth82: dakujem za napad, paci sa mi myslienka studia v zahranici, pripadne studium v zahranici spojeny s brigadou. prezrel som si tu stranku, je neaktualna od 2007, ale tie informacie budu asi zhruba spravne.

kathleen: mna bavi hlavne to vyuzitie v praxi a komunikacia. to s tym ucitelom je dobry vtip :D ja sa asi na ucitela nehodim, nemyslim si ze mam na to predpoklady po osobnostnej stranke
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

jefty: Musíš pogúgliť, neviem ako to presne s tým Erasmom chodí, ja som tu stretol jedného Slováka, ktorý tu cez ten program študoval. Hádam máte na škole nejakú referentku / referenta, ktorí o týchto veciach niečo vedia, som šesť rokov mimo Slovenska, takže nemám detaily...Je ešte jedna agentúra, ktorá sa tým zaoberá, ale nespomeniem si, ako presne sa volá...
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

Fakultu sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského, Ústav európskych štúdií a medzinárodných vzťahov ak teda pozri si to co a ako
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

To, ze budes studovat informatiku este neznamena, ze bude z teba programator. IT odbor ma viacero povolani ako napr. grafik, spravca sieti, opravar hardweru atd. Ale maturita z informatiky zahrna aj programovanie takze to je na tebe.
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

seth82 napísal:jefty: Musíš pogúgliť, neviem ako to presne s tým Erasmom chodí, ja som tu stretol jedného Slováka, ktorý tu cez ten program študoval. Hádam máte na škole nejakú referentku / referenta, ktorí o týchto veciach niečo vedia, som šesť rokov mimo Slovenska, takže nemám detaily...Je ešte jedna agentúra, ktorá sa tým zaoberá, ale nespomeniem si, ako presne sa volá...
Na tej stranke su, myslim, 3 programy. ja som bola na ERASMUS 1. Vacsina chodi na 1 semester, da sa aj na 2 na partnersku skolu do zahranicia. Podmienky su vacsinou jednotne, musim mat absolvovany na domacej univerzite aspon 2 semestre. Podla toho, kolko je miest volnych a kolko ludi sa hlasi, potom robia vyber. Ja som sa hlasila sama na 2!! miesta, ale niekde robia dost tvrde vybery. Dostanes stipko (daju sa najst tabulky pre SK podla hostovskej krajiny). V Nemecku mi tych 365 eur vystacilo, bola som v malo meste. Ale sestra v Londyne so 400 eur si musela doplacat z vlastneho.
-> ERASMUS je prijemne spestrenie studia na 1/2 semestre

Tie dalsie 2 programy su asi pre vyssi (magistersky alebo doktorantsky stupen, ked robis nejaky vyskum..) Ale to negarantujem.

TLMOCNICTVO/ PREKLADATELSTVO: oba maju spolocny zaklad, az potom si vyberies, co chces robit. Je tam kopa teorie, histor. vyvoj jazyka, etapy literatury.. Kamoska ma ten odbor v BB a k tlmoceniu sa dostala po 3. roku studia. Ja som mala germanistiku v Olomouci, predmety: syntax, morfologia, lingvistika, fonetika.. To sa opakuje na vsetkych jaz. odboroch vseobecne.

A neuvazoval si napr. MARKETING/ MANAGEMENT? Anglicky sa da na Ekonomickej univerzite v BA. Samozrejme, anglicke studijne odbory su spoplatnene. Tak sa mrkni, ci Ti to stoji zato. Myslim, ze tam treba vediet aj matiku, mozno informu, ale nie az tak do hlbky. Proste mas vzorce a pocitas priklady (na niekt. predmetoch)
http://old.euba.sk/english/

STUDIUM VONKU: K Bratislave je este alternativa Vieden. Nie je to tak daleko, urcite sa najde angl. studijny odbor. Skolne spravidla 500 eur na semester, t.j. 1000 eur na rok. Vacsinou vsak asi len Master-programy. Mozes skombinovat doma Bc. a v zahranici MA.

Byvali spoluziaci studuju komplet studium v Britanii. Kamen urazu je spravit co najlepsie jazykovy certifikat, ktory skola pozaduje. (IELTS, ..). Tie su dost drsne a ked ho nespravis dobre, nevezmu Ta. Studium je celkovo financne narocne, ALE mozes si poziadat tzv. pozicku od vlady, t.j. daju Ti peniaze na studium (ako stipko) a Ty im to potom, ked si uz najdes po skole pracu, splacas. Myslim, ze uroky neplatis a vyska splatok je prisposobena vyske prijmu. Celkovo nenesies takmer ziadne rizika.
Fiju
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Fiju »

Aby si studoval v anglictine a dokonca na americkej skole nemusis zo Slovenska ani paty vytiahnut. Co tak City University of Seattle v BA alebo TN? Maju akreditovane programy tejto americkej univerzity, vyucba je samozrejme v anglictine a namiesto slovenskeho dostanes americky diplom (B. S. B. A.), respektive oba. Studuje sa tam manazment, takze ak ta bavi komunikacia, prisiel by si si na svoje. Ja som tam uz druhy rok a neviem si vynachvalit.

www.vsm.sk
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

kathleen: Trochu objasním ohľadom certifikátov - na štúdium je poväčšine potrebný buď TOEFL alebo IELTS. Oba sú rovnocenné, pričom školy na 99 percent akceptujú oba. Každá fakulta má inú hranicu na prijatie, napríklad tá moja chcela najmenej 7.0 IELTS alebo 100 TOEFL (zo 120), pričom ani jedna zo schopností nesmie byť nižšia ako 5.0, resp. 90 (teda čítanie, písanie, počúvanie a hovorenie). http://www.leeds.ac.uk/international/en ... tional.htm Toto sú minimálne požiadavky na Undergraduate.

Ale POZOR - v tomto prípade ide o Masters / Postgarduálne štúdium. Na undergraduate (to, ktoré poniektorí nesprávne porovnávajú k nášmu bakalárovi) sa to v niektorých prípadoch dá celkom efektívne obísť - začať prvý rok študovať part-time a potom prejsť na full-time. Aj tam samozrejme treba prejsť cez prijímacie pohovory, ale aspoň človek nemusí mať certifikát, ktorý okrem iného aj stojí 180 libier a je platný iba dva roky (to je ináč dobrá blbosť, takýto patent).

Čo sa týka pôžičiek, tam si musí človek dávať pozor, ako človeku z EÚ vláda poskytuje maximálne tuším 4700 libier v pôžičkách na rok. Ak si vezmeme do úvahy fakt, že škola stojí 5000 ročne (čo je už stará info, keďže parlament schválil maximálnu možnú hranicu až do 11 000 za rok, väčšina analytikov predpovedá, že priemerná sadzba za rok bude 8718.75 libry, čo je skoro presne 10 000 Euro. A poplatok za školu nie je jediný vysoký - ubytovanie je tu poriadne drahé, internáty od 110 týždenne, pokiaľ nechce človek bývať v hnusnom anglickom tehlovom backtoback dome (inými slovami barabizňa). Takže pôžičky veľa nepomôžu, plus, nechcel by som skončiť školu so 40 000 librovým dlhom na krku (ako to kedysi robili moji britskí spolužiaci, ktorých pôžičky sú vyššie, až do 16K ročne, tuším)...

Takže celkové náklady sú zhruba vrátane jedla a sociálneho života asi 20 000 Eur ročne. A to je Undergraduate, Masters programy stoja rádovo viac, závisí ako a kde.
Napísať odpoveď