Autorske prava pri tvorbe webu

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Snacker
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Autorske prava pri tvorbe webu

Príspevok od používateľa Snacker »

Zdravim,

Chcel by som sa spytat jednu vec. Dajme tomu, ze by som chcel spristupnit ludom informacie bez ohladu na autorske prava a tak by som vytvoril web stranku kde by napr. mohli pozerat filmy, citat nakenovane knihy, pocuvat hudbu a pod. Ok, dajme tomu, ze to mame, no prichadza problem, ze niekto mi napise email, ze sa stretneme na sude a bud zo mna vytlcie poriadny balik alebo ma caka max. 5 rokov väzenia. Tym padom moj plan zlyhal. No a ja rozmyslam aby som to mohl osetrit aby som v tom bol "nevinne". Dajme tomu, ze server dam do inej krajiny napr. do Tadžikistanu, tym padom som im znacne skomplikoval situaciu, pretoze je to ina krajina a je to cele komplikovanejsie. Ale stale je tu moznost, ze si nejak od poskytovatela policia zisti IP adresu a na zaklade toho ma vypatra a som pred sudom cize som si len predlzil trochu cas, nie? Ok, tak teda dajme tomu, ze tam este pridam "fiktivne" nahravanie suborov na server, cize sa bude javit, ze vsetko to tam nahrali uzivatelia a ja sa ohradim velkym napisom, ze uploadovat mozete len obsah od ktoreho mate autorske prava alebo povolenie na takuto cinnost. Cize to bude budit dojem, ze vsetko nahrali useri a ja som ich dopredu upozornoval. Teda aspon takto to maju vsade a nikto z toho nic nema. Ak mi dajme tomu napise autor, ze je tam nelegalny obsah tak to vymazem ale mozem sa ohradit, ze nemam plnu kontrolu nad tym, co tak uploadne uzivatel a nemozem vsetko kontrolovat. Ja neviem ale tusim este nie je zakon, ze vsetko pred zverejnenim musim kontrolovat, ci? Prip. by som zmixoval aj ten zahranicny server aj fiktivny upload + vnutornu politiku. Cim sa este da ohradit? Kde su medzery mojej uvahy? Budem vdacny za kazde reakcie, ktore by ma mohli viac zasvatit do tejto problematiky. Dakujem (viem ze tato tema tu nepatri uplne presne ale tu s tym mate najviac skusenosti, kedze je tu vela tvorcov webu)
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Autorske prava pri tvorbe webu

Príspevok od používateľa Dahome »

asi si sa nechal inšpirovať RS... Obrázok

Prečítaj si napr. http://www.itpravo.sk/dusevne-vlastnict ... mentov.php
A zaujímalo by ma, ako chceš urbiť ten "fiktívny upload"...
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Ked uz je tu takato tema - ako je to presne s informaciami uverejnovanymi na nete? Napriklad mam vlastnu stranku a na nej clanok. Moze ho hocikto slobodne okopirovat?
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

eMPiko napísal:Ked uz je tu takato tema - ako je to presne s informaciami uverejnovanymi na nete? Napriklad mam vlastnu stranku a na nej clanok. Moze ho hocikto slobodne okopirovat?
ak je to tvoj autorský článok, nemôže...
Snacker
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Dahome napísal:asi si sa nechal inšpirovať RS... Obrázok

Prečítaj si napr. http://www.itpravo.sk/dusevne-vlastnict ... mentov.php
A zaujímalo by ma, ako chceš urbiť ten "fiktívny upload"...
No toto som si uz vcera precial ale nic tam take neni. Upload by bol skutocny ale ale fiktivny z pohladu zamaskovania, ze vacsinu veci som tam dal ja :D
eNyCe
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa eNyCe »

Dahome napísal:ak je to tvoj autorský článok, nemôže...
A keby okopiroval ale pripisal zdroj?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

tak to môže
Mmartin
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Mmartin »

A mam aj ja otazku, autorske prava si asi musim kupit, vsak?
Ked mam na blogu MOJ clanok a niekto mi ho bez zdroju okopiruje, tak? Moze byt trestany aj ked som si napr clanok nepatentoval?:D:D
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Články sa nepatentujú a autorské práva sa nekupujú (podľa nášho zákona sa asi priamo autorské práva ani kúpiť nedajú). :)

Ak by si sa s takým zlodejom súdil, pravdepodobne dosiahneš len to, že bude musieť ten článok odstrániť a náhradu súdnych trov (a maximálne nejaké malé odškodné).
Mmartin
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Mmartin »

Takze ak ja si uverejnim mnou vytvoreny obsah na mnou vytvorene webove stranky, automaticky mi na ne plati autorsky zakon?
Snacker
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:Články sa nepatentujú a autorské práva sa nekupujú (podľa nášho zákona sa asi priamo autorské práva ani kúpiť nedajú). :)

Ak by si sa s takým zlodejom súdil, pravdepodobne dosiahneš len to, že bude musieť ten článok odstrániť a náhradu súdnych trov (a maximálne nejaké malé odškodné).

Ak ked mam napr. studentsku web stranku a studenti tam nahadzuju nejaky obsah (clanky, kapitoly z ucebnic, knihy a pod.) aby si to medzi sebou zdielali tak jak mam ako administrator kontrolovat, ze ktore texty su free, ku ktorym textom je povolene ich sirenie, ku korym zase niea spadaju pod autorsky zakon. Ak na stranku napisem, ze je povolene iba ak vlastni autorske prava alebo ma povolenie a on to porusi, som za to zodpovedny?uloz.to, youtube .. vsade sa nahrava aj dobre aj zle ale neda sa to kontrolovat a nikto to nekontroluje a az potom to zverejni. Tak ak mam nastranke nieco taketo a uzivatel to tam dal a vopred som ho upozoril moze mi nieco hrozit? Alebo ma max. moze upozornit a ja to musim odstranit?
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Este jedna otazka, ako sa overuje autorstvo takychto textov?
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa L.E.n »

Server, resp. stránku môžeš mať kľudne na Slovensku a na začiatok stránky dať celé meno, adresu domov a ešte pozdraviť Protipirátsku úniu, hlavné je, aby si na serveri mal LEN svoju stránku a nie obsah. Veď na obsah máš plno iných serverov typu megavideo, nezáleží na tom či je to tam alebo tam... ak to budeš mať inde, budeš jednak bez zodpovednosti a jednak ľudia ti tam budú chodiť AJ TAK (človek by sa divil ako sú podobné stránky navštevované) - tzn. úspech.
Čo sa týka oskenovaných kníh, môžeš si jednoducho dať obrázky na nejaký IMG server, vždy sú možnosti...
Snacker
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

L.E.n napísal:Server, resp. stránku môžeš mať kľudne na Slovensku a na začiatok stránky dať celé meno, adresu domov a ešte pozdraviť Protipirátsku úniu, hlavné je, aby si na serveri mal LEN svoju stránku a nie obsah. Veď na obsah máš plno iných serverov typu megavideo, nezáleží na tom či je to tam alebo tam... ak to budeš mať inde, budeš jednak bez zodpovednosti a jednak ľudia ti tam budú chodiť AJ TAK (človek by sa divil ako sú podobné stránky navštevované) - tzn. úspech.
Čo sa týka oskenovaných kníh, môžeš si jednoducho dať obrázky na nejaký IMG server, vždy sú možnosti...

Ok a co ked napr. nejaky student opise urcite kapitoly a hodi ich do .txt subru a na stranke sa zobrazia ako text. Ostatne veci su mi jasne ale toto ohladne textov mi nie je. Video je jasne ze dajme tomu taham z inakade aj hudbu ale text vlastne netaham z nikade a je na mojom serveri a na ten text sa moze vstahovat autorske pravo. Ja nemam sancu kontrolovat co je z netu a co je z knih kde je nutne autorske pravo mat. Nechapem ako sa voci takymto veciam ohradit...
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

to Snacker - samozrejme, že sa nedá a nemôže kontrolovať všetko... v praxi to funguje asi tak, že by problém mohol
nastať iba vtedy, ak by pôvodný autor objavil niekde uverejnený svoj vlastný text a za autora by sa vydával niekto druhý.
Vtedy by teoreticky mohol uplatňovať svoje práva aj súdnou cestou, musel by ale samozrejme jednoznačne dokázať svoje
pôvodné autorstvo, čo je dosť komplikované...
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DjBass »

Ale takéto veci sa najprv riešia tým, že ti napíše, aby si to zo stránky stiahol.
Snacker
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

ok, diki chalani
Everhard
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Everhard »

Velmi by ma zaujimalo, ako je to s verene dostupnymi aplikaciami ako je aj napriklad tento phpbb, kde na phpbb.com maju napisane "phpBB is a free flat-forum ...". Je to free, moze sa pouzivat na komercne ucely?
Alebo napriklad ta casto pouzivana obrazkova galeria Lightbox.
Alebo napriklad sourceforge projekty.
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Priamo Lighbox neviem ako je na tom s licenciou, ale highslide (čo je skoro to isté ako lightbox), má na svojej stránke uvedenú komerčnú (platenú) a nekomerčnú verziu.
Sourceforge projekty by mali byt podľa môjho názoru free, na niektoré výnimky, ktoré podliehajú licencii Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa L.E.n »

Everhard napísal:Velmi by ma zaujimalo, ako je to s verene dostupnymi aplikaciami ako je aj napriklad tento phpbb, kde na phpbb.com maju napisane "phpBB is a free flat-forum ...". Je to free, moze sa pouzivat na komercne ucely?
Alebo napriklad ta casto pouzivana obrazkova galeria Lightbox.
Alebo napriklad sourceforge projekty.
Komerčné účely - podľa toho aké.
Ak chceš napr. phpBB dať na stránku pre firmu, pohode. Nemôžeš predávať zdrojový kód phpBB lebo je to jednak kravina a jednak open-source. Ale napríklad poskytovať ho na inštaláciu (akože vypomôžeš s inštaláciou), alebo máš hosting a dáš ho ako predinštalovaný a tak... to môžeš.
Treba povedať aký účel konkrétne myslíš.
Napísať odpoveď