Prototyp denného svietenia
Prototyp denného svietenia
Ahojte. Chcel by som vám trošku priblížiť taký môj výrobok, čo som už dávnejšie spravil do auta a momentálne ho testujem v prevádzke. Ide o modul denného svietenia do automobilu. Kedže nemám moc rád ľudí, ktorí si montujú všemožné LEDky a podobne mrdky, ktoré vo väčšine prípadov kazia vzhľad vozidla a vidno ich ako kahanček na cintoríne, tak som sa rozhodol použiť vstavané svetlomety automobilu. Ide o zariadenie, ktoré sa len dopája do auta, žiadne káble sa neprerušujú, zariadenie sa dá kedykoľvek vyradiť z funkcie a vymontovať. Stačí iba domontovať na pôvodnú kabeláž a pár káblikov si potiahnúť - od alternátora na impulz, od parkovačiek na blokovanie funkcie a od batérie na napájanie. Pokiaľ túžite po indikačnej LEDke, tak treba jeden káblik "pretiahnúť" do vnútra auta - funguje to samozrejme aj bez nej. Na fotkách je len prototyp - chladič je veľmi veľký (nemal som menší), a krabička ešte neobsahuje jeden signálový vstup - na blokovanie funkcie. Vlastnosti obvodu - oneskorené zopnutie po štarte, reguláciu svitu - prednastavená u mňa na cca 80-85% pôvodnej svietivosti (kto namieta, že to má vplyv na životnosť tak ho sklamem, prax ukazuje že to nemá žiaden negatívny vplyv na životnosť žiarovky), možnosť zopnutia externého relé, LED indikácia (voliteľná), softštart - žiarovka sa nerozsvieti hneď, ale postupne do cca ani nie 2 sekúnd (ako xenóny
). Výhody - svieti iba predok (nič iné, ani obrysovky, ani prístrojovka, proste iba stretávacie svetlá - podľa zákona to stačí), menší odber prúdu - šetrí sa alternátor a čo je najdôležitejšie - že sa to robí automaticky po štarte po nastavenej dobe - čiže nehrozí pokuta za nezapnuté svetlá. Keď si na niečo spomeniem, tak to dopíšem. Môžete sem napísať konštruktívne pripomienky. Ešte pripomeniem, že zariadenie mi úspešne plní svoju funkciu už vyše pol roka.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Prototyp denného svietenia
Pekne, akurat nechapem celkom od coho to je dobre, ked svieti iba predok... ci zozadu auto не надо vidiet?
Ale to nie je na teba ale na predpis.
No zadne svetla cez den velmi netreba, ja chapem denne svietenie hlavne ako prevenciu nehod pri predbiehani, kedze auto v protismere uvidis skor. Pri prichode zozadu ti na zabrzdenie staci par desiatok metrov a to uz auto bezpecne vidis aj bez svetiel.
-
Fabo
Hardcore addict
Tak ma vlastne napada, vzadu su aspon odrazky, no 
Vyzera to zaujimavo. Ja osobne tiež moc nemusím, keď má niekto domontované ledky pod náraznikom 30cm od zeme (aj tie kvazy hmlovky na octavkach nie su celkom PRO). Ovela elegantnejšie to je, ked su súčasťou svetlometov.
Ja momentálne fungujem tak, že svetlomety mám stále zapnuté, keďže fiat zapína všetku elektriku až otočením kľúčom do polohy 2, čo asi nie je veľmi príjemné žiarovkám pri štartovaní.
Takže to oneskorenie zapnutia je racionálne riešenie, zopnutie iba predných svetiel na X percent s tým, že zadné nesvietia je skôr elegancia a vychytávka, z ktorej sa väčšinou teší iba majiteľ auta a okolie si to ani nevšimne alebo to poklada za hovadinu.
Nemáš s týmto zariadením večer ten problém, že zabudneš zapnúť riadne svetlomety? Predsalen dopredu to svieti a za zadok ťa v lepšom prípade niekto vyblika, v horšom ťa skasíruje orgán.
Ja momentálne fungujem tak, že svetlomety mám stále zapnuté, keďže fiat zapína všetku elektriku až otočením kľúčom do polohy 2, čo asi nie je veľmi príjemné žiarovkám pri štartovaní.
Takže to oneskorenie zapnutia je racionálne riešenie, zopnutie iba predných svetiel na X percent s tým, že zadné nesvietia je skôr elegancia a vychytávka, z ktorej sa väčšinou teší iba majiteľ auta a okolie si to ani nevšimne alebo to poklada za hovadinu.
Nemáš s týmto zariadením večer ten problém, že zabudneš zapnúť riadne svetlomety? Predsalen dopredu to svieti a za zadok ťa v lepšom prípade niekto vyblika, v horšom ťa skasíruje orgán.
-
Point
Professional
frikso..presne nad tymto som rozmyslal..ci nezabuda vecer zapnut vlastne normalne svetla..ale potom som si to precital este raz .. a vsimol som si, ze mu svietia len predne svetla..tzn, ze ani palubovka mu nesvieti..no a vecer ked nevidis na tachometer..tak zapnes svetla ..aspon s mojim sedlackym rozumom som dospel k takemuto zaveru 
-
p4ra
Redeemer
Vyzera to ako zaujimavy napad. Ako to vyzera na aute? 
niečo k tým zadným svetlám. čo som si všimol tak na veľa autách svietia cez deň iba predné svetlomety. samozrejme na nových a lepších autách. neviem, ako to majú vymyslené ale to je fuk. toto vyzerá tiež celkom zaujímavo. len je to jeden malinký problém. ak stretneš veľmi aktívneho policajta a zistí, že máš v aute namontované niečo, na čo nie je certifikácia, môže ti urobiť kopu problémov
. inač chcel si aj pripomienky ku konštrukcií. ako máš vyriešenú vodotesnosť? ako viem, že v aute je iba 12V ale tak predsa len. kam tu krabičku umiestňuješ? dávaš ju niekde po palubovku alebo do motorového priestoru?
Odpoviem chronologicky :
Niekde som sa dočítal, že cez deň je to ešte lepšie keď zadok (obrysovky) nesvietia, pretože v prípade že sa brzdí, tak je to svetlo ľudskému oku "kontrastnejšie" ako keď svietia obrysovky a k tomu brzdové svetlo.
Tak ten znížený výkon som skúšal viacmenej pokusne - cez deň to vážne vôbec nevadí a rozdiel je minimálny, avšak prúdu to trošku ušetrí. Problém s tým večer nie je, kedže ako spomenul Point, nesvietia budíky, nesvietí osvetlenie palubovky, svieti iba kontrolka svetiel, čiže človeka napadne, že čosi nie je v poriadku. (V pláne bolo urobiť niečo ako má AUDI, že sa to bude automaticky prepínať podľa intenzity svetla, ale počul som, že to robí problémy - skokovito sa to prepína a pôsobí to rušivo (trebalo by to vyriešiť cez nejakú hysteréziu s oneskorením aspoň 5-10 minút, ale nie je to až tak životne potrebné). Fotky z auta môžem spraviť, ale vo svojom aute mám prototyp s blokovaním cez relé, čiže nie je to ešte to tip-top ako bude jeho následovník (bude celé zostavené len z diskrétnych súčiastiek). Ano, nad policajtom som premýšlal, otvorím mu kapotu a nech si to hľadá
Poviem, že to mám spravené od výroby, alebo že mi to spravili v servise - s tým si hlavu vôbec nelámem. Krabička je umiestnená v motorovom priestore, na skrinke kde sú ostatné poistky auta. Utesnené je to silikónom + lepidlom z tavnej pištole
Myslím si, že keď to prežilo túto zimu tak nebude na tom až tak zle 
Niekde som sa dočítal, že cez deň je to ešte lepšie keď zadok (obrysovky) nesvietia, pretože v prípade že sa brzdí, tak je to svetlo ľudskému oku "kontrastnejšie" ako keď svietia obrysovky a k tomu brzdové svetlo.
Tak ten znížený výkon som skúšal viacmenej pokusne - cez deň to vážne vôbec nevadí a rozdiel je minimálny, avšak prúdu to trošku ušetrí. Problém s tým večer nie je, kedže ako spomenul Point, nesvietia budíky, nesvietí osvetlenie palubovky, svieti iba kontrolka svetiel, čiže človeka napadne, že čosi nie je v poriadku. (V pláne bolo urobiť niečo ako má AUDI, že sa to bude automaticky prepínať podľa intenzity svetla, ale počul som, že to robí problémy - skokovito sa to prepína a pôsobí to rušivo (trebalo by to vyriešiť cez nejakú hysteréziu s oneskorením aspoň 5-10 minút, ale nie je to až tak životne potrebné). Fotky z auta môžem spraviť, ale vo svojom aute mám prototyp s blokovaním cez relé, čiže nie je to ešte to tip-top ako bude jeho následovník (bude celé zostavené len z diskrétnych súčiastiek). Ano, nad policajtom som premýšlal, otvorím mu kapotu a nech si to hľadá
v zakone sa pise ze vodic ma povinnost mat cez den zapnute svetla. nic viac a ked sa v zakone nepise nic viac treeba pozriet na zakony EU v tych sa poklada za denne svietenie len svietenie prednymi svetlami. ide o to ze ti svietia len predne svetla-nesvieti uz pristrojovka a svetla vzadu=setrenie energie(emisii). co sa tyka hyperaktivneho policajta tak to je myslim hovadina... ked ti svetla svietia tak neje dovod kontrolovat akym sposobom boli zapnute ze? kazdopadne si myslim ze je to dobra vec ak ma vychytane vsetky muchy co si myslim ze ma som za. no aj tak na mojom aute sa to da vyriesit trocha inak...