Europsky sudny dvor prehral spor o krize s Talianskom
Re: Europsky sudny dvor prehral spor o krize s Talianskom
Mozno mas na mysli tzv. akademicku slobodu. Pokial viem, tak ta sa tyka hlavne slobody prejavu. Financna podpora zase suvisi s pravom na vzdelanie.
-
javatar
Hardcore addict
Nuz co je mne zname tak aj dekan nam to hovoril ze na akademicku podu nemoze bez pisomneho povolenia rektora sluzobne vstupit policia (cize zlozka vykonnej moci statu). Vynimku maju len jednotky rychleho nasadenia ktore mozu poziadat dodatocne. Takze sa to rozhodne netyka len slobody prejavu.
Hej, mas pravdu. Univerzity by mali mat urcitu autonomiu. So stavom na SVK vsak nie som oboznamena.
kathleen: O akých osobných ľudských právach to píšeš ? Čo má kríž na stene spoločné s tvojimi osobnými právami ? Ty si ten kríž môžeš dať na krk.
javatar:
javatar:
Opäť znevýhodňujeme ateistov ? Takisto ako v otázke 23 v sčítaní ľudu ?Neutralita sa da zachovat aj rovnomerny zastupenim vsetkych symbolov vierovyznani danej skoly. Takze ak na danu skolu chodia len krestania a ateisti tak je neutralita krizom zachovana
ako je teda mozne, ze v turecku sa k islamu hlasi viac ako 98% obyvatelov a napriek tomu tam funguje sekularny stat, cize nabozenstvo, nabozenske symboly a financovanie su prisne oddelene od statu...javatar napísal:hughito lenze kathleen dobre vystihla podstatu sekularizovaneho statu - to nie je stat ktory sa od nabozenstva izoluje ale taky kde nabozenstvo zakony nediktuje
to je presne ten sekularny stat, ze nabozenstvo nema ziaden vplyv na stat a jeho organy a rovnako
kathleen neverim tomu, ze by niekto na Slovensku nevedel, co kriz znamena a k akemu nabozenstvu sa viaze...a myslim, ze je dost podstatny rozdiel vidiet kriz na vrchu veze kostola a vidiet jeziska kazdy jeden den v statnej triede niekolko hodin...
a tak isto nesuhlasim s tvojou definicou "vacsina a demokracia", na to aby to tak fungovalo ako opisujes, by u nas musela byt priama demokracia, cize vsetko by sa schvalovalo cez referenda...u nas dokonca ani medzistatnu bilateralnu zmluvu do ktorej si da vatikan podmienku, ze je nezrusitelna nechcu prejednat cez referendum, tak co to je za demokraciu? to nie je demokracia...to je babanova republika...
kathleen preco moj konkretny priklad ignorujes, tebe by nevadilo, keby po vzore krestanov (cize krize do statnych skol) prisli aj moslimovia a do tried si napchali koberceky na modlenie...potom by prisli aj zidia a dali do kazdej triedy svoje svietky...atd. su to predsa statne skoly, cize podla tvojej logiky by mali patrit kazdemu a kazdemu nabozenstvu, kedze nikoho nediskriminujeme...to vazne chcete skoly premenit na nejake smetisko nabozenskych symbolov ??? nemali by skoly sluzit na nieco ine ??? ...na cirkevnych si robte co chcete...to vam predsa nikto nezakazuje, ani sekularny stat...ale laskavo statne skoly nechajte na pokoj, hlavne ked do nich rozne cirkvi neinvestuju ani cent...
javatar:
Akademická pôda má svoju autonómiu vzhľadom k zákonom, štátna moc tu platí len ohľadom zákonov, zákon ti môže nadiktovať určité pravidlá a v ich medziach sa musí škola pohybovať.
Poriadkové zložky nemôžu na ňu bezdôvodne vstúpiť, musia mať povolenie. V prípade ohrozenia života alebo majetku vstúpiť môžu aj bez povolenia.
Akademická pôda má svoju autonómiu vzhľadom k zákonom, štátna moc tu platí len ohľadom zákonov, zákon ti môže nadiktovať určité pravidlá a v ich medziach sa musí škola pohybovať.
Poriadkové zložky nemôžu na ňu bezdôvodne vstúpiť, musia mať povolenie. V prípade ohrozenia života alebo majetku vstúpiť môžu aj bez povolenia.
javatar: K tej tvojej otázke: určite majú také právomoci, lebo napr. počas protestoch v Grécku viem, že sa protestujúci pred políciou ukrývali na pôdach univerzít a policajti tam nemohli vstúpiť.
Avšak, aj toto sa už v histórii porušilo.
Avšak, aj toto sa už v histórii porušilo.
hughito
medzinarodne ludske prava ti nic nehovoria? mam po ruke len nemecku ustavu, cl.4: "Sloboda vyznania, svedomia a sloboda nabozenskeho a svetonazoroveho vyznania su nedotknutelne. Nerusene praktizovanie nabozenstva/viery je garantovane." cl.5: "Kazdy ma pravo vyjadrit svoj nazor slovom, pismom, obrazom a sirit ho a zo vseobecne dostupnych zdrojov ho nerusene prezentovat." (volny preklad)
Cize nie je presne vymedzene, ci kriz mozem nosit len na svojom tricku, krku, alebo ho mozem zavesit na stenu statnej budovy.
ephramko
dobre, tak decka vedia. no a? Nevidim podstatny rozdiel, vidiet kriz nikede pri ceste alebo ako miniaturu nad dverami. to "niekolko hodin" je pritiahnute za vlasy. nikto ti nekaze nad nim meditovat a normalne decka si to takmer ani nevsimnu. radsej mi skus vysvetlit to "podprahove vnucovanie". chces povedat, ze nejaky maly predmet (de)formuje svetonazor dietata? to skor decko pochyta od veriacich spoluziakov. a dnes su decka bystre a kriticke.
demokraticky system u nas je ina tema, ja ani ty na bilateralnych zmluvach nic nezmenime, ci uz su s Vatikanom, ci s Kubou.
vyjadrila som sa k "deleniu ziakov podla pohlavia" na zaklade nabozenstva. to by uz zasah do ludskych prav bol. (nechce sa mi vypisovat, akych). ja nepresadzujem vplyv cirkvi v skolach, ja len tvrdim, ze stat musi garantovat slobodu vyznania.
a inak, zazila som na jednej univerzite v nemecku, ze jedna mala miestnost bola vyhradena pre veriacich na modlitby. ja som sa modlila s krestanmi a moslimovia tam mali odlozene svoje koberceky (a mozno aj nejake symboly). Nikto sa kvoli tomu nehadal, ani nevrazdil a myslim, ze ateistom to bolo uplne jedno.
ps: a podotykam, ze cirkev s tym nemala absolutne nic. bolo to kvoli potrebam studentov, kt. vyvinuli iniciativu.
medzinarodne ludske prava ti nic nehovoria? mam po ruke len nemecku ustavu, cl.4: "Sloboda vyznania, svedomia a sloboda nabozenskeho a svetonazoroveho vyznania su nedotknutelne. Nerusene praktizovanie nabozenstva/viery je garantovane." cl.5: "Kazdy ma pravo vyjadrit svoj nazor slovom, pismom, obrazom a sirit ho a zo vseobecne dostupnych zdrojov ho nerusene prezentovat." (volny preklad)
Cize nie je presne vymedzene, ci kriz mozem nosit len na svojom tricku, krku, alebo ho mozem zavesit na stenu statnej budovy.
ephramko
dobre, tak decka vedia. no a? Nevidim podstatny rozdiel, vidiet kriz nikede pri ceste alebo ako miniaturu nad dverami. to "niekolko hodin" je pritiahnute za vlasy. nikto ti nekaze nad nim meditovat a normalne decka si to takmer ani nevsimnu. radsej mi skus vysvetlit to "podprahove vnucovanie". chces povedat, ze nejaky maly predmet (de)formuje svetonazor dietata? to skor decko pochyta od veriacich spoluziakov. a dnes su decka bystre a kriticke.
demokraticky system u nas je ina tema, ja ani ty na bilateralnych zmluvach nic nezmenime, ci uz su s Vatikanom, ci s Kubou.
vyjadrila som sa k "deleniu ziakov podla pohlavia" na zaklade nabozenstva. to by uz zasah do ludskych prav bol. (nechce sa mi vypisovat, akych). ja nepresadzujem vplyv cirkvi v skolach, ja len tvrdim, ze stat musi garantovat slobodu vyznania.
a inak, zazila som na jednej univerzite v nemecku, ze jedna mala miestnost bola vyhradena pre veriacich na modlitby. ja som sa modlila s krestanmi a moslimovia tam mali odlozene svoje koberceky (a mozno aj nejake symboly). Nikto sa kvoli tomu nehadal, ani nevrazdil a myslim, ze ateistom to bolo uplne jedno.
ps: a podotykam, ze cirkev s tym nemala absolutne nic. bolo to kvoli potrebam studentov, kt. vyvinuli iniciativu.
kathleen:
Za prvé, žiaci nemôžu na steny lepiť ani dávať nič a zástupcovia školy by mali starať o iné veci, nie o vyvesovanie krížov.
Áno a ja vedľa neho nalepím plagát, ktorý bude proti náboženstvu a všetci budú spokojní, nie ? Nebuď smiešna.Cize nie je presne vymedzene, ci kriz mozem nosit len na svojom tricku, krku, alebo ho mozem zavesit na stenu statnej budovy.
Za prvé, žiaci nemôžu na steny lepiť ani dávať nič a zástupcovia školy by mali starať o iné veci, nie o vyvesovanie krížov.
hughitoNeviem co je vtipne na tom, ze ateizmus nema ziaden vseobecny symbol. Keby mal (nie ze parodia na Jesusa a pod.), tak sa mozme o tom bavit.
Nepovedala som, ze by som ho tam vyvesila ako ziacka. "Zastupcovia by sa mali starat o ine veci.." - nuz, to je tvoj nazor. Ked budes zastupca, rob, co myslis. Ale ako som uz spominala, tie krize do skol neprisiel instalovat ani biskup ani farar, cize cirkev ako taka s tym nema nic spolocne. je to vsetko o ludoch a ich pravach. a ked niekto povazuje za svoju nabozensku povinnost, prezentovat svoje vyznanie a sirit ho, potom uz len vznika otazka, ci a ako tym porusuje prava svojich spoluobcanov. o nic viac nejde.
Nepovedala som, ze by som ho tam vyvesila ako ziacka. "Zastupcovia by sa mali starat o ine veci.." - nuz, to je tvoj nazor. Ked budes zastupca, rob, co myslis. Ale ako som uz spominala, tie krize do skol neprisiel instalovat ani biskup ani farar, cize cirkev ako taka s tym nema nic spolocne. je to vsetko o ludoch a ich pravach. a ked niekto povazuje za svoju nabozensku povinnost, prezentovat svoje vyznanie a sirit ho, potom uz len vznika otazka, ci a ako tym porusuje prava svojich spoluobcanov. o nic viac nejde.
umiestnime do kazdej triedy plazmu, na ktorej budeme pustat zabery stastnych ludi ako stale piju cocacolu...co myslis, nemalo by to ziaden vplyv na decka? to je prave to podprahove vnucovanie...kriz na stene posobi rovnako ako pasivny symbol niecoho, pricom vzdy ked sa nanho kuknes, tak si automaticky spomenies na jeho vyznam a podobne...a niekolko hodin denne je pritiahnute za vlasy?kathleen napísal:dobre, tak decka vedia. no a? Nevidim podstatny rozdiel, vidiet kriz nikede pri ceste alebo ako miniaturu nad dverami. to "niekolko hodin" je pritiahnute za vlasy. nikto ti nekaze nad nim meditovat a normalne decka si to takmer ani nevsimnu. radsej mi skus vysvetlit to "podprahove vnucovanie". chces povedat, ze nejaky maly predmet (de)formuje svetonazor dietata? to skor decko pochyta od veriacich spoluziakov. a dnes su decka bystre a kriticke.
nieco absolutne ine je, ked na nejakej univerzite sa studenti poskladaju na nejaku miestnost a tam sa modlia...proti tomu nemam nic, ked si to sami zaplatia a nebudu nabozenske symboly pchat do aul a inych tried a takym sposobom vnucovat niekomu myslienky o ktore ani prinajmensom nestoji...
a pokial zastavas nazory, ze pasivny symbol nikoho nerusi...a ze statne skoly patria vsetkym...tak sa ta opytam, byvas vo svojom byte alebo na intraku, v podnajme? co keby som prisiel do tvojho bytu alebo na tvoje auto nakreslit a rozvesat nejake symboly, znaky atd...podla tvojej logiky to neprekaza, ved sa predsa na to nemusis kukat a nikto ta nenuti to robit alebo si ten vyrobok kupit...
ephramko
myslim, ze zo psychologickeho hladiska je rozdiel v plazme, kde sa nieco pohybuje a puta to pozornost a v malom predmete, ktory ani nie je vo vyske oci. niekolko hodin je pritiahnute za vlasy preto, ze to dieta realne na ten kriz niekolko hodin nepozera. ked mas dvere niekde v zadu a pozeras dopredu na tabulu, tak mi nehovor, ze stravis hodiny divanim sa na kriz a vymyva ti to mozog.
na miestnost sa nikto neskladal. poskytla ju STATNA univerzita zadarmo. tak ako poskytuje peniaze a podporu greenpeace, vegetarianom.. a dalsim aktivistom ci spolkom.
teraz mam izbu sama, ale minuly rok som byvala v jednej s Americankou. mala som nad postelou kriz a ani raz nepadla zmienka alebo naznak, ze by sa vobec nad tym zamyslala, co ja mam na stene. asi tolko. (vychadzali sme spolu velmi dobre)
poviem ti to, co hughitovi. problem nie je v nabozenskych prejavoch, ale v tom, ze urciti ludia ich nedokazu tolerovat. ale boli tu, su aj budu, ci sa to tebe paci alebo nie.
myslim, ze zo psychologickeho hladiska je rozdiel v plazme, kde sa nieco pohybuje a puta to pozornost a v malom predmete, ktory ani nie je vo vyske oci. niekolko hodin je pritiahnute za vlasy preto, ze to dieta realne na ten kriz niekolko hodin nepozera. ked mas dvere niekde v zadu a pozeras dopredu na tabulu, tak mi nehovor, ze stravis hodiny divanim sa na kriz a vymyva ti to mozog.
na miestnost sa nikto neskladal. poskytla ju STATNA univerzita zadarmo. tak ako poskytuje peniaze a podporu greenpeace, vegetarianom.. a dalsim aktivistom ci spolkom.
teraz mam izbu sama, ale minuly rok som byvala v jednej s Americankou. mala som nad postelou kriz a ani raz nepadla zmienka alebo naznak, ze by sa vobec nad tym zamyslala, co ja mam na stene. asi tolko. (vychadzali sme spolu velmi dobre)
poviem ti to, co hughitovi. problem nie je v nabozenskych prejavoch, ale v tom, ze urciti ludia ich nedokazu tolerovat. ale boli tu, su aj budu, ci sa to tebe paci alebo nie.
To nie je pravda, ja som len za to, aby sa dodržovali pravidlá sekularizácie.poviem ti to, co hughitovi. problem nie je v nabozenskych prejavoch, ale v tom, ze urciti ludia ich nedokazu tolerovat. ale boli tu, su aj budu, ci sa to tebe paci alebo nie.
No pravda je, ze som ti to povedala 
Ak si to nemyslela na mňa, tak ok. Mne nevadí kríž ako taký, ale zavesený v škole by mi vadil, asi by som ho zvesil.kathleen napísal:No pravda je, ze som ti to povedala
hughito, ved cely cas tu vysvetlujem, preco nemas pravo ho zvesit. tak, ako to aj rozhodol ESLP. tak nechapem, preco zacinas zasa od adama.
no tak by som tam rozmiestnil plagaty...to mas jedno...a odkial beres, ze krizik musi byt nejaky malinky a iba nad dverami ?
parkrat som bol na evanjelickom gymnaziu a tam mali v kazdej triede hned 3 krize, jeden nad dverami, dalsi pri statnom znaku a treti najvacsi bol priamo uprostred nad tabulou...a ignorovat sa to teda nedalo...
ale na cirkevnej skole nech si robia co chcu...
na statnu skolu, kde sa stat deklaruje ako nezavisla institucia, nabozenske symboly do tried nepatria...a myslim, ze nie je potreba aby skoly zriadovali specialne miestnosti na modlenie, ako som uz pisal Slovenska republika ma najviac duchovnych na 1 obyvatela, rovnako aj najviac kostolov na svete...a vobec to u nas nevyzera tak, ze by lavice praskali pod mnozstvom veriacich, cize na modlenie mate dost miestnosti...
a nekecaj mi tu o tom, ze nedokazeme tolerovat nabozenske prejavy...keby sme ich netolerovali, tak je tu dalsia vojna...to iste o tolerancii ti mozem kazat ja, ty si zavesis v statnej skole v sekularnom state na stenu v triede kriz, lebo je to tvoj nabozensky prejav, ktory podla teba nikomu neuskodi...cize netolerujes ine nabozenstva, viery alebo neveriacich, tak ti ten kriz teda chytim a vysmarim von oknom, to je moj "nabozensky prejav" ktory podla mna tiez nikomu neuskodi...potom ale zase budes plakat, ze ta netolerujem ja...
//autoeditácia príspevku (31 Mar 2011, 19:06)
a preco by hughito ten kriz nemohol dat dole??? u nas nie je ziaden zakon, ktory by prikazoval mat krize v statnych skolach na stenach...cize neexistuje ani ziadna pravna ochrana proti tomu, aby ti ten kriz potom niekto nezvesil a nevyhodil...
ale na cirkevnej skole nech si robia co chcu...
na statnu skolu, kde sa stat deklaruje ako nezavisla institucia, nabozenske symboly do tried nepatria...a myslim, ze nie je potreba aby skoly zriadovali specialne miestnosti na modlenie, ako som uz pisal Slovenska republika ma najviac duchovnych na 1 obyvatela, rovnako aj najviac kostolov na svete...a vobec to u nas nevyzera tak, ze by lavice praskali pod mnozstvom veriacich, cize na modlenie mate dost miestnosti...
a nekecaj mi tu o tom, ze nedokazeme tolerovat nabozenske prejavy...keby sme ich netolerovali, tak je tu dalsia vojna...to iste o tolerancii ti mozem kazat ja, ty si zavesis v statnej skole v sekularnom state na stenu v triede kriz, lebo je to tvoj nabozensky prejav, ktory podla teba nikomu neuskodi...cize netolerujes ine nabozenstva, viery alebo neveriacich, tak ti ten kriz teda chytim a vysmarim von oknom, to je moj "nabozensky prejav" ktory podla mna tiez nikomu neuskodi...potom ale zase budes plakat, ze ta netolerujem ja...
//autoeditácia príspevku (31 Mar 2011, 19:06)
a preco by hughito ten kriz nemohol dat dole??? u nas nie je ziaden zakon, ktory by prikazoval mat krize v statnych skolach na stenach...cize neexistuje ani ziadna pravna ochrana proti tomu, aby ti ten kriz potom niekto nezvesil a nevyhodil...
- Prílohy
-
- atheist-cartoon.gif
- (16.67 KiB) 486 stiahnutí
LOL vtipny obrazok.
ber to tak, ze ja sa nehadam za veriacich, ja sa len snazim problematiku ponat z pravneho hladiska. myslis, ze mne osobne nejak zalezi na tom, co kde visi? alebo nevisi?
1. na cirkvene skoly si si odpovedal sam
2. uz sa opakujem ako pokazena platna: stat nikomu neuklada vesat nabozenske symboly po stenach. nie je na to zakon ani predpis. ale neviem, preco by mal existovat predpis, aby sa krize vyhodili. ved stat s tym nema nic spolocne!
3. nejde o to, ako nabozensky stat este moze byt a ako uz nemoze. stat ma riadit zhora len nevyhnutne veci ako rozpocet etc. ostatny priestor ma byt ponechany obcanom a ich sebaurceniu. (sakra, ja konzervativec vas tu budem poucovat o liberalizme!
) nikto ziadne miestnosti zriadovat nejde. ked bude potreba, tak si ju veriaci budu musiet pretlacit. tak ako si homosexuali pretlacaju svoje prava.
4. pre mna za mna sa daj aj k anarchistom. ja preto urcite plakat nebudem. to, ze kriz nemas pravo vyhodit, rozhodol ESLP a seth to uz spominal, ze ziadne vyhadzovanie krizov nie je, nebude, ani neprichadza do uvahy!
//autoeditácia príspevku (31 Mar 2011, 19:33)
//autoeditácia príspevku (31 Mar 2011, 19:36)
stat je garantom ludskych prav a je od nabozenstva nezavisly! ale treba si precitat z ustavy viac ako 1. clanok. THE END
ber to tak, ze ja sa nehadam za veriacich, ja sa len snazim problematiku ponat z pravneho hladiska. myslis, ze mne osobne nejak zalezi na tom, co kde visi? alebo nevisi?
1. na cirkvene skoly si si odpovedal sam
2. uz sa opakujem ako pokazena platna: stat nikomu neuklada vesat nabozenske symboly po stenach. nie je na to zakon ani predpis. ale neviem, preco by mal existovat predpis, aby sa krize vyhodili. ved stat s tym nema nic spolocne!
3. nejde o to, ako nabozensky stat este moze byt a ako uz nemoze. stat ma riadit zhora len nevyhnutne veci ako rozpocet etc. ostatny priestor ma byt ponechany obcanom a ich sebaurceniu. (sakra, ja konzervativec vas tu budem poucovat o liberalizme!
4. pre mna za mna sa daj aj k anarchistom. ja preto urcite plakat nebudem. to, ze kriz nemas pravo vyhodit, rozhodol ESLP a seth to uz spominal, ze ziadne vyhadzovanie krizov nie je, nebude, ani neprichadza do uvahy!
//autoeditácia príspevku (31 Mar 2011, 19:33)
ta pravna ochrana sa vola: pravo na slobodu vyznania. ale to som vsetko rozpisovala vyssie. nebudem tu tocit dookola...cize neexistuje ani ziadna pravna ochrana proti tomu, aby ti ten kriz potom niekto nezvesil a nevyhodil...
//autoeditácia príspevku (31 Mar 2011, 19:36)
//autoeditácia príspevku (31 Mar 2011, 19:37)medzinarodne ludske prava ti nic nehovoria? mam po ruke len nemecku ustavu, cl.4: "Sloboda vyznania, svedomia a sloboda nabozenskeho a svetonazoroveho vyznania su nedotknutelne. Nerusene praktizovanie nabozenstva/viery je garantovane." cl.5: "Kazdy ma pravo vyjadrit svoj nazor slovom, pismom, obrazom a sirit ho a zo vseobecne dostupnych zdrojov ho nerusene prezentovat." (volny preklad)
//autoeditácia príspevku (31 Mar 2011, 19:40)ked niekto povazuje za svoju nabozensku povinnost, prezentovat svoje vyznanie a sirit ho, potom uz len vznika otazka, ci a ako tym porusuje prava svojich spoluobcanov. o nic viac nejde.
//autoeditácia príspevku (31 Mar 2011, 19:44)Nejde o to, preco tam maju byt krize, ale preco by tam nemali byt. Co nie je zakazane, je dovolene. A hranice slobody jedneho koncia tam, kde zacinaju hranice druheho. Tie krize tam niekto dal. Urcite ich nechodi instalovat biskup ani pan farar. Ked o 20 rokov bude Slovensko ateisticke a nikoho nenapadne dovod vesta krize po stenach. Ok, nebudu tam a stat to nikde ani neuklada. Ale dovtedy by mali ateisti respektovat tie symboly tak, ako respektuju vierovyznanie svojich spoluobcanov.
stat je garantom ludskych prav a je od nabozenstva nezavisly! ale treba si precitat z ustavy viac ako 1. clanok. THE END
ved ziaden zakon neurcuje, ze ten kriz na stene statnej skoly ma byt...rovnako ako to ani ziaden zakon nezakazuje...cize je len a len na tebe ci si ho tam das, potom sa ale necuduj ked ti ho niekto iny vyhodi...a v tomto sa odvolavas na slobodu nabozenskeho vyznania? co ked tvoj kriz, ktory si ty umiestnila na spolocny priestor, obmedzuje zase nabozenske vyznanie inych osob??? sakra, este mi povedz ze ked sa mi budu nabuduce prihovarat jehovisti a vnucovat mi nejake knizky, tak ich ani nemozem poslat do prdele, aby som neobmedzil ich slobodu nabozenskeho vyznania, pretoze ich nabozenske vyznanie je prave o tom presviedcani inych...
Presne ako píše ephram, vešať kríže na steny ani nikto nepovolil. A stále si stojím za tým, že ak sa neviažeme na žiadne náboženstvo ani ideológiu, nemajú čo v školách robiť.