Poznáte v ČR nejakú dobrú výšku - programátor hier??

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
TheSandsOfTime
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Poznáte v ČR nejakú dobrú výšku - programátor hier??

Príspevok od používateľa TheSandsOfTime »

Ahojte všetci, chcem sa vás spýtať, či náhodou neviete o nejakej dobrej škole v ČR, na ktorej by ma vyučili za programátora hier, alebo vlastne neviem či sa to tak volá, ale veľmi by som rád robil v hernom priemysle ako niekto, kto by sa vlastne staral o všetky kódy a správnu funkčnosť hry :) Ďakujem. :smt033
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Poznáte v ČR nejakú dobrú výšku - programátor hier??

Príspevok od používateľa beardie »

na to musis vediet programovat, takze si vyber nejaku taku
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Ak chceš seriózne programovať hry, tak na vysokú školu zabudni. Zabitý čas, byrokracia a kopa nezmyselných vecí. Buď sa hoď pod krídla niekoho skúseného, alebo google a tutoriály.

Tak isto ako z Teba vysoká škola nespraví dobrého grafika, animátora, designéra, architekta a pod. tak isto z Teba nespraví programátora hier. Dopomôze Ti ku tomu, aby si sa naučil programovať pod tlakom. Ak Ťa programovanie ako také nebaví, je to zabité.

A keď už sme pri tom, chceš skriptovať hry v existujúcich enginoch a len ich upravovať, alebo od piky spraviť vlastý engine pre hru a tak programovať?

Totižto tam máš viac pozícií. Architekt, menežer programovania [synchronizuje grafiku, fyziku a iné aspekty hry], hlavný programátor, ktorý synchronizuje prácu viacerých [musí vediet všetko, aj programovať, aj riadiť, aj mať super predstavivosť a časový odhad - synchronizuje vstupy/výstupy programátorov, kontroluje funkčnosť enginu, fyziku, správnosť virtuálnej geometrie, umelú inteligenciu - vo väčších firmách sa o to starajú testeri, neskôr betatesteri, v úvodných fázach "šéf", alebo hl. programátor. Neťuká jak blbý a nepíše kód, "len" ho kontroluje, dopĺňa návrhy na opravy, alebo ich rovno opravuje], a potom programátori - engine - fyzika, geometria, Ui [Ai], skriptovanie a XY ďalšich odvetví, ktoré ma momentálne nenapadnú.

Takže si najprv vyber čo chceš robiť a potom si vyber školu :)
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

Vek 14 a ty už rozmýšľaš nad výškou? Pôjdeš na strednú, budete sa učiť programovanie, a buď ťa to chytí alebo nie. Ale zas tak jednoduché to nie je
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ako si...14? erm...čokoľvek.

audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

a prečo práve v ČR? Inak súhlasím s uplinkom že škola ti iba ukáže cestu, no programovať sa musíš naučiť sám. Mne tiež len ukázala o čom programovanie je, no keď sa objektívne porovnám so svojími spolužiakmi tak viem toho z programovania omnoho viac a mám omnoho väčšie skúsenosti, a to len preto že ma to nesmierne baví a kým si oni po nociach hrali warcraft ja som si programoval. Takže samotná škola ťa nenaučí až tak dobre programovať. Naučí ťa ale iné veci, a ukáže ti čo všetko k tomu potrebuješ. Ak sa vyberieš cestou googlovania ako uplink radil, nebudeš vedieť nič o matike k tomu potrebnej, nebudeš vedieť o agilnom programovaní a scrume a podobných veciach, lebo si budeš hľadať iba veci veľmi úzko špecializované s tým čo potrebuješ. A to nie je dobre. Takže aj keď vždy hovorím že škola je zbytočná k práci, dôležité je ako sa presadíš, v tomto prípade (ak chceš byť fakt super programátor) ti tú informatiku odporúčam. A už je viac-menej jedno akú, ak to bude niektorá z tých lepších univerzít. Určite nie trnava a podobne, ale napríklad FIIT na STU je tiež veľmi dobrá tak neviem prečo sa ťaháš do čiech. A tiež neviem prečo to riešiš v 14 rokoch
propernex
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa propernex »

dosť vtipné: "ktorej by ma vyučili za programátora hier". Týmto si dal vedieť, že o programovaní nemáš ani páru. Ako už bolo napísané škola z teba dobrého programátora nikdy nespraví, na to musíš makať sám. Takže ak máš 14 je ten správny čas začať.
slavo120
Professional
Professional

Príspevok od používateľa slavo120 »

V podstate ti tu uplink a audiotrack poradili dobre...takze uz len upresnim v 14tich zacni teda s tym googlom podla uplinkovho planu a ak ta to skutocne bude bavit a budes v tom chciet pokracovat tak za tych par rokov "googlovania" a samovzdelavania sa toho kopec istotne na teba nalepi a potom mozes smelo pokracovat na tej VS pripadne sa uchytis uz aj bez nej podla toho ako na tom o tych par rokov budes...a aj na strednej ak si vyberies gymnazium so zameranim na informatiku pripadne niejaku inu technicku skolu tak minimalne ten pascal mat urcite budete.....PS: neodporucam mechatroniku ak chces programovat, myslel som kolko ho tam budeme mat a na koniec sme za 4roky presli len pascal :D ..skor sme programovali PLC a kreslili v inventore a tak nie ze by to nebolo uzitocne, ale daj bacha a omrkni to poriadne kam dalej pojdes..
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

nic take kde ta ,,vyucia" za programatora hier neexistuje... to neni ako kuchar/casnik... vysoka skola ti da len uplne zaklady a k tomu kopec zbytocnosti. mozes sa ucit akurat tak sam, pokial nemas niekoho kto by ta nieco naucil, co asi nie...
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

nieco pre teba...
Prílohy
turing1.png
turing1.png (38.62 KiB) 1142 zobrazení
TheSandsOfTime
Light Expert
Light Expert

Nj, mám 14 rokov :D ale ja už myslím dopredu, mňa programovanie baví a mám skúsenosti (základné :D) s programovaní, používam Visual Studio 2010 momentálne a viem čo to naprogramovať. Neviem jedine to, ako to funguje s hrami, v tom nemám žiadne skúsenosti ani nič, ale viem, že by ma to bavilo a veľmi. Ja si svoju prácu predstavujem, ako ja neviem, že mi vedúci toho tímu povie, ako si to predstavuje, že sa ten a ten povedzme protivník bude správať tak a tak a podobne, nechcem vytvoriť nový engine :D Proste mi niekto povie ako si predstavuje celé to, ako hra má fungovať, ako sa majú správať, interakcie s prostredím podobne. Neviem, ako to v tom hernom priemysle funguje, na to som fakt ešte mladý :D Ale chcem mať ako taký prehľad. A to, že prečo ČR, no neviem :D nepočul som o nijakej takej škole na Slovensku :D

Ono, baví ma programovať, veľmi ale hlavne by ma bavilo byť súčasťou nejakého tímu vývojárov hier a pracoval tam ako programátor a teda to, čo som vyššie spomínal :)

Mám v tom teraz zmätok, som deviatak a chcem ísť na gympel, a teraz fakt neviem, kam mám ísť po gympli... tu by sa zišla rada. :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Gympel je 4-5 rokov, seriously, to je 1460 - 1825 dní, ~43 800 hodín, to je masívnych 2 628 000 minút a neuveriteľných 157 680 000 sekúnd...

Venuj sa teraz tomu čo uznáš za vhodné, hraj hry, bav sa, o rok/dva začneš skúšať trávu, chalst, cigarety, ak už si v tom neni, sekzovať - užívaj si mladosť. 4-5 rokov je veľmi dlhá doba, teraz by som na to určite nemyslel. Ja som v Tovjom veku na čierno skladal počítače a lietal som vo Freelancerovi po vesmíre, zatiaľ čo ostatní "žili" v meste...

Bolo to zaujímavé detstvo, ale v skutku, v 15ke som to radikálne zmenil, ale to je na dlhšie...
TheSandsOfTime
Light Expert
Light Expert

:D :D Dobre teda. Tak ďakujem všetkým za pomoc :) nebudem to ešte riešiť. Potom o 3 roky napíšem zas :D :D :D :D
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

o PC viem trt makovy, ale kamarati, co maju na to mozgy, studuju fakt Brno/ Praha. Brno-Masarykova univerzita a Praha-Vysoka skola ekonomicka (odbor: matematicke programovanie). Ten druhy sa tym aj zivi a skolu robi ako hobby. hlavne brus matiku a nezanedbaj to, lebo potom uz nedobehnes (vlastna skusenost :D)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

kathleen: na masaricke nie je tak vela programovania ako si to vysnival. Mame tu viac teoretickej informatiky a matiky. Vraj na VUT programuju viac ale tazko porovnat ktora z tychto dvoch brnenskych informatik je lepsia
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

No a ak chce niekto robit skutocneho programatora, tak nech sa VSE vyhne sirokym oblukom. Informatici z VSE idu inym smerom, hlavne customer service a nizsi az stredny manazment programatorskych timov, kde nepotrebuju az take hlboke znalosti programovania, ale vyuziju znalosti zakladov ekonomie, manazmentu a pod.

TheSandsOfTime: Okrem ineho by som ti odporucal venovat sa napriklad modovaniu hier. Mozno poznas mod CSLA teraz do ArmA, este predtym do OFP, a dost z chalanov ktori robili prave tento mod teraz pracuje u BISu.
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Tak tak. Keď chceš byť v hernom priemysle, je fajn začať s niečím vlastným, poriadne na tom
zamakať a dúfať že si ťa niekto všimne. Myslím že tento spôsob je jedným z najosvedčenejších.
Najlepšie sa samozrejme naućíš sám. To ťa škola moc nenaučí.
Neviem či sleduješ niečo okolo hier, ale nedávno bola kauza s jedným veľkým fandom vs Blizzard,
keď chalan urobil pomocou starcraft 2 editorov alpha verziu ktorú pomenoval World of Starcraft.

Blizzardaci sa nasrali, hlavne kvoli tomu menu a trosku sa s nim tahali. Nakoniec sa to skoncilo tak,
ze sa s Blizzardom dohodol, pozmenili nazov (neviem si ani za boha spomenut ako) a typek na tom pracuje dalej.
Bol samozrejme pozvany Blizzardakmi http://www.joystiq.com/2011/01/20/blizz ... tor-to-hq/
na nejaky pokec etc... Sef Blizzardu sa dokonca vyjadril ze clovek, ktory sam urobil nieco tak velke,
ma v Blizzarde dvere otvorene.

Chalana tiez chceli do RIOT-u [League of Legends] + ďalsie ponuky.
Venoval tomu obrovske mnozstvo casu a jedine co z toho vtedy mal bola radost. Ziadne prachy, nic.
Postastilo sa, vyvolalo to brutal skandal, dostalo sa k Blizzardu kde blizzardu este v ten den
ako sa o tom dozvedeli nechali z youtube stiahnut prve gameplay video kvoli autorskym pravam
a typka vyplasili. No on sa z toho neposral, pekne sa s nimi dohodol a teraz si moze aspon
nejaku dobu vyberat.
Takze si kup kavu, red bull a mozes zacat pracovat.

//autoeditácia príspevku (31 Mar 2011, 0:51)
No čo. už si si to rozmyslel? ^_^
TheSandsOfTime
Light Expert
Light Expert

Neviem no, je toho namňa priveľa :D Rozhodol som sa tak, že to ešte teraz nebudem riešiť. To bude asi to správne. A keď už budem tretiak štvrták na gympli tak potom sa začnem zaoberať tým, kam ďalej. V programovaní hier sa vôbec nevyznám. Vôbec. Má nejaké tie základné znalosti s Visual Studio (momentálne 2010 :D) a cez to si aj viem spraviť nejaké programy, ktoré mi uľahčia život :D ale ináč nič viac... uvidím neskôr... ďakujem všetkým za rady... pomohli ste mi :)
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Hlavne neostaň pri tom, že keď vyrastieš, budeš robiť hry. Programuj ďalej a na hry kašli. Rob všeličo možné aj nemožné. Po dostatočných skúsenostiach ti to príde samo. Svoje programátorské schopnosti si na počítačovej hre preveríš veľmi dobre, takže sa k tomu určite dostaneš. Ja som sa hrám nikdy nejako nechcel extra venovať a teraz sa práve tomu venujem najviac :P
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Presne jak píše BX.
Vidím že si zle pochopil.
Neprestaň sa venovať programovaniu ak ťa to baví.
Lepśie je začať v takto mladom veku, nech už máš ako
22 ročný nejaké to miliónové konto ^_^
Napísať odpoveď