Prisávanie čistého kyslíka do sania

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
jimmy_xp
King
King

Prisávanie čistého kyslíka do sania

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Máme doma jednu malú 2 litrovú fľašu čistého kyslíka. Ako vieme zo základnej školy, kyslík riadne podporuje horenie. Premýšlal som čisto hypoteticky - čo by sa stalo, ak by sme ten kyslík v malých dávkach dávkovali do sania automobilu? Čo by sa mohlo stať? Zvýšil by sa rapídne výkon auta, pričom by tepelné namáhanie bolo tak veľké, že by sa po pár metroch odpísal agregát? Čo by na to povedala lamda? Ako by sme vyriešili to, že kyslík pri styku s mastnými vecami exploduje - aditíva v benzíne? Sú to čisto hypotetické riešenia, nehodlám to dávať do auta, proste ma to zaujíma :) Kto bude vedieť k tomu niečo rozumné napísať, nech napíše, budem veľmi rád.
Mastros
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Prisávanie čistého kyslíka do sania

Príspevok od používateľa Mastros »

Jednym vylepsenym aspektom je spalovanie - bude dokonalejsie. Ak sa dosiahne presny pomer mnozstva vstreknuteho paliva a O2 v nasatom vzduchu, spalenie bude bezozvyskove.

Je to len teoria, ale da sa spochybnit pokrokom a mojimi neuveritelnymi priepastami vo vedomostiach - neviem, ci je v sucasnosti sanca nejakeho zvyskoveho paliva v spalovani po explozii.

K dalsim otazkam ako je vykon, teplota atd. sa nebudem vyjadrovat. Bolo by to opovazlive a bol by som za debila. ;)
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa FR33RIDER »

V podstate to o com hovoris splna N2O tj rajsky plyn, ale tam je ten dusik na to aby sa tam toho kysliku voslo viacej a taktiez pomaha proti vzniku detonacii. Ty vsak tento dusik nemas takze budes musiet dat omnoho vacsiu davku paliva aby si im zabranil, taktiez bude treba nadstavit predzapal vzhladom k zmene palivoveho pomeru.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

Ak by to bolo také jednoduché a super, určite by s tým už nejaká automobilka prišla. Alebo tuneri.
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

m4jor - presne takú odpoveď som čakal...prečo myslíš automobilky naďalej robia autá ktoré jazdia na ropu? tipni si...my sa tu snažíme polemizovať pre a proti, prečo to môže/nemôže ísť...neriešime to, či to automobilky budú alebo nebudú dávať - aj keby to bolo fajn - bavilo by ťa chodiť tankovať benzín aj kyslík?
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mrk »

no prave to tankovanie, lebo spalovaci motor ako taky, zere toho kyslika podstatne viac ako benzinu...ked si zobereme, ze vo vzduchu je cca 20% kyslika a idealny pomer benzinu ku vzduchu je cca 1:15...takze zhruba 3 kyslika ku 1 mernej jednotke paliva, tzn. ze by sme ho tam natlacili asi viac a tym zvysili vykon...ale nad tymto som uvazoval len tak z nudy v skole a hlavne som uvazoval v rovine, cisteho kysliku a paliva bez potreby sania vzduchu...dalsia vec, to uskladnenie...nadrz na benzin ma cca 50l a k tomuto by sme potrebovaly tak 150litrovu nadrz na kyslik...

a ako tu bolo spominane N20, splna tu funkciu zvysenia vykonu

edit: no ked som pisal tento prispevok tak na ten obsah som sa pytal kamosa na skype :) no google mi poskytol udaj o nejakych 20%

tak som to uz upravil
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Mrk: Ak si dobre pamatam zakladnu školu, tak vo vzduchu nie je 70% kyslíka, ale 70% dusíka. :)
Napísať odpoveď