bočník
bočník
Zdravím, postavil som si zdroj 0-30V
10-1000mA
a potreboval by som z tohto meráku http://www.gme.sk/sk/hd-3438-p722-197.html spraviť ampérmeter,
pls bol by niekto taký ochopný a pomohol by ..neviem si rady
...a neposielajte mi ten návod odtial, tak to bud nieje alebo to neviem...poprosim normalne vysvetliť, ďakujem
10-1000mA
a potreboval by som z tohto meráku http://www.gme.sk/sk/hd-3438-p722-197.html spraviť ampérmeter,
pls bol by niekto taký ochopný a pomohol by ..neviem si rady
...a neposielajte mi ten návod odtial, tak to bud nieje alebo to neviem...poprosim normalne vysvetliť, ďakujem
Re: bočník
Máš elektrotechnické vzdelanie? Potrebuješ bočník, merať napetie na ňom týmto voltmetrom. Podrobne? Ohmov zákon.
viem ohmov zákon ale neviem ako vypočítať ten bočník
Predsa tak, aby Ti údaj na voltmetri ukazoval to, čo potrebuješ, a bez kalkulačky, čiže odoberaný prúd. A tak potom navinieš bočník z odporového drôtu, alebo poskladáš z dostupných rezistorov. Bacha na zatiaženie /W/.
Jednoducho do serie ten bočník a ku nemu paralelne voltmeter. Nakresli si to, zváž to, čo máš k dispozícii a to použi, je to sranda. Chceš merať do 1 A. Takže potrebuješ úbytok 1 V, aby si nepotreboval kalkulačku. Stačí takto?
Jednoducho do serie ten bočník a ku nemu paralelne voltmeter. Nakresli si to, zváž to, čo máš k dispozícii a to použi, je to sranda. Chceš merať do 1 A. Takže potrebuješ úbytok 1 V, aby si nepotreboval kalkulačku. Stačí takto?
http://img823.imageshack.us/i/bezlcd.png/
takto nejako? nasiel som taku tabulku, pri ubytku 200mV
2000mA R=0,1ohm
200ma R=1ohm
20ma R=10ohm
2ma R=100ohm
0,2mA R=1Kohm
čiže ja by som potreboval bočník 0,1 ohmu?
a čo stým deličom? Ra,Rb čo už je v tých moduloch
0,1ohm neviem vyrobiť
dalo by sa to pomocou toho deliča nejako upraviť aby som mal normalne dostupne hodnoty rezistorov? pokúšal som sa ale neviem
takto nejako? nasiel som taku tabulku, pri ubytku 200mV
2000mA R=0,1ohm
200ma R=1ohm
20ma R=10ohm
2ma R=100ohm
0,2mA R=1Kohm
čiže ja by som potreboval bočník 0,1 ohmu?
a čo stým deličom? Ra,Rb čo už je v tých moduloch
0,1ohm neviem vyrobiť
dalo by sa to pomocou toho deliča nejako upraviť aby som mal normalne dostupne hodnoty rezistorov? pokúšal som sa ale neviem
Kedže máš maximálny odber do 1A, netreba ísť na maximálny rozsah voltmetra. Následne ide aj o požiadovanú presnosť merania. prepínanie rozsahov pre bežné účely azda netreba. Takže skús kúpiť presnejší rezistor 2 ohmy/cca 1W a viac. /alespoň 1 percento, aby to malo aj zmysel/. Dá sa to aj namotať z CU vodiča, počítať vieš. Konštantu si ešte pamatujem, 0,0174... a neviem, či zoženeš dnes TR 161 0,1 percenta. Presne takýto zdroj s tyristorom som robil na SPŠE ako ročníkovú prácu, a stále funguje. Iba nebolo potuchy o displayoch, takže klasické dva meráky U/I aj s tými amatérskými bočníkmi. Rád pomôžem. Alespoň radou. Odkiaľ si?
A čo tak lacný multimeter, potrebuješ merák natvrdo v zdroju? Já mám síce v zdroju dva, ale robievam iné veci. Daj si do serie multimeter na začiatok, a netráp sa. Mňa stál prvý merák DU 10 1100,- a celé prázdniny brigádovania. Časom sa to vyrieši. Vážim si nadšenia v dnešnej dobe, keď je všetko za babku, my sme si robili aj tie meráky. Ešte fungujú. A sú aj na PC možnosti s SW. Aj osciloskop.
A čo tak lacný multimeter, potrebuješ merák natvrdo v zdroju? Já mám síce v zdroju dva, ale robievam iné veci. Daj si do serie multimeter na začiatok, a netráp sa. Mňa stál prvý merák DU 10 1100,- a celé prázdniny brigádovania. Časom sa to vyrieši. Vážim si nadšenia v dnešnej dobe, keď je všetko za babku, my sme si robili aj tie meráky. Ešte fungujú. A sú aj na PC možnosti s SW. Aj osciloskop.
-
luto
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Na tom obrazku to mas zle zakreslene, Ampermeter sa zapaja do serie ku zatazi a nan pojde paralelne bocnik. Daju sa kupit aj hotove rezistory 0,1R, ale maju toleranciu 5% Trebars GME, na domace pouzitie je to vhodne. Dolezite je hlavne dodrzat co najvacsiu vykonovu odolnost rezistora 10W a viac, nakolko teplota dokaze zmenit jeho parametre a Ampermeter ti bude ukazovat nielen prud, ktory je momentalne prechodny, ale bude zavisly aj na teplote bocnika, co je neziaduce.
Ten link na obrázok som ani nezaregistroval. V texte som to písal jasne, a meranie prúdu je o seriovém zapojeniu ampérmetra so záťažou s tým, že tým voltmetrom meriame úbytok napetia, a snažíme sa o to, aby sa nemuselo nič prepočítavať. Ja by som si ten bočník radšej vyrobil s dostatočnou presnosťou a zatiažiteľnosťou, keď má voltmeter presnosť 0,5 percent.
-
vajda65
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
otázka, mám 12V a 3A zdroj, ako zmerať bez ZATAZE či dáva tento zdroj skutočne 3A?
multimeter mám tento:
http://www.boa.sk/sk/Katalog/MULTIMETRE ... -M92A.alej
dík
multimeter mám tento:
http://www.boa.sk/sk/Katalog/MULTIMETRE ... -M92A.alej
dík