Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
halabaster
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Typicka tvoja odpoved. Toto tvoje pozlatko diskutera ktory nepouziva vulgarizmi je len pretvarka aby si manipuloval s ludmi. Niekto to povie na rovinu aj s pouzitim tvrdsieho slova, niekto vsak pouziva triky ulisnej zmije. Vysledok je vsak rovnaky.
Tak sa tu nehraj na anjela anarchie ci inej sociopatickej skupiny, ktorej si sympatizantom. Mna a dalsich premyslajucich ludi tvojou pretvarkou neoklames.
Len dalej boju proti niecomu proti comu nevyhras. Nemas o viere, nabozenstve ani sajnu. Len tu prezentujes tvoje plytke argumenty, ktore ti vyhovuju a ktorymi "slusne" urazas a dehonestujes velku cast uzivatelov tohoto fora a obcanov tejto krajiny.
Dalej ak nebudem nuteny sa k tvojej osobe vyjadrovat nebudem.
Tak sa tu nehraj na anjela anarchie ci inej sociopatickej skupiny, ktorej si sympatizantom. Mna a dalsich premyslajucich ludi tvojou pretvarkou neoklames.
Len dalej boju proti niecomu proti comu nevyhras. Nemas o viere, nabozenstve ani sajnu. Len tu prezentujes tvoje plytke argumenty, ktore ti vyhovuju a ktorymi "slusne" urazas a dehonestujes velku cast uzivatelov tohoto fora a obcanov tejto krajiny.
Dalej ak nebudem nuteny sa k tvojej osobe vyjadrovat nebudem.
ach ake zabavne, ked sa niekto pasuje do ulohy garanta normalnosti, moralnosti a slusneho prikladneho zivota...
a este zabavnejsie je, ked je to primitivny a vulgarny clovek, ktory miesto toho aby sa polepsil a zacal sa spravat slusne, radsej uraza a nadava slusnym ludom s tvrdenim, ze sa aj tak len pretvaruju a v skutocnosti su rovnako vulgarni a primitivni ako on...
a este zabavnejsie je, ked je to primitivny a vulgarny clovek, ktory miesto toho aby sa polepsil a zacal sa spravat slusne, radsej uraza a nadava slusnym ludom s tvrdenim, ze sa aj tak len pretvaruju a v skutocnosti su rovnako vulgarni a primitivni ako on...
-
javatar
Hardcore addict
podme si vsetci nadavat aky sme slusny 
zmenim smer diskusie - do akej miery povazujete vas svetonazor za vasu osobnu volbu? teda da sa vlastne vybrat si (ne)verit?
zmenim smer diskusie - do akej miery povazujete vas svetonazor za vasu osobnu volbu? teda da sa vlastne vybrat si (ne)verit?
Určite sa dá vybrať - ale ako som písal už veľakrát, veľmi veľa na to vplýva výchova a to, čo je nám dané v nižšom veku - ostatne, ako aj v iných veciach.
Mňa napríklad babka zaviedla aj do kostola, učila modliť, čítala z detskej Biblie - ale to nie je ten primárny vplyv. Rodičia sú v podstate ateisti, takže som nebol vychovávaní tak, aby som bol vedený k viere a postupom času, keď už som začal nad týmito vecami rozmýšľať sám, som ti tento apriórny názor len potvrdil.
Určite záleží aj od toho, kto je aká osobnosť, ako rozmýšľa, proste niekto to, čo prijme v detstve ako pravdu, už nezmení. Niekto začne rozmýšľať a buď k tomu sám dospeje a potvrdí si to, alebo to odmietne a názor prehodnotí.
Každopádne si myslím, že náboženstvo je často až násilne vtĺkané do hláv detí, resp. ten tlak tam je silný a to decko to proste prijme, lebo ešte nerozmýšľa. Obdivujem tých rodičov, ktorí sú veriaci, ale tieto veci začnú riešiť so svojimi deťmi až keď sú staršie - nech sa rozhodnú samostatne.
Mňa napríklad babka zaviedla aj do kostola, učila modliť, čítala z detskej Biblie - ale to nie je ten primárny vplyv. Rodičia sú v podstate ateisti, takže som nebol vychovávaní tak, aby som bol vedený k viere a postupom času, keď už som začal nad týmito vecami rozmýšľať sám, som ti tento apriórny názor len potvrdil.
Určite záleží aj od toho, kto je aká osobnosť, ako rozmýšľa, proste niekto to, čo prijme v detstve ako pravdu, už nezmení. Niekto začne rozmýšľať a buď k tomu sám dospeje a potvrdí si to, alebo to odmietne a názor prehodnotí.
Každopádne si myslím, že náboženstvo je často až násilne vtĺkané do hláv detí, resp. ten tlak tam je silný a to decko to proste prijme, lebo ešte nerozmýšľa. Obdivujem tých rodičov, ktorí sú veriaci, ale tieto veci začnú riešiť so svojimi deťmi až keď sú staršie - nech sa rozhodnú samostatne.
-
tehla
no samozrejme, že si rozumieš so všetkymi, ktori ti nepovedia rovno, že si ch.j. ale keď tu čitam komunisticke weby - ktore podporuje komunisticka strana a rôzni štbaci a tie vykonštruovane propagandisticke kydy, ktore ti musel až moderator radšej zmazať, a počuvam jak veriacich nazyvaš duševne chorymi a rôzne ine perly, snad sa nebudem ovladať a mazať ti med okolo ust, cely čas utočiš na cirkev a na veriacich, najmä prostrednictvom rôznych vymyslov a potom začneš spletať o nedostatku kresťanskej lasky z opačnej strany - bud si blbec, alebo si mysliš, že sme blbci my a v tom pripade si aj slizka zmyjahughito napísal: Rozumiem si zo všetkymi bla bla, Potom priletel tehla a začal hodnotiť moju osobu a ďalšie irelevantné veci - takisto ako halabaster a SRneC. Žiadne vecné príspevky - len balast.
Dam ti radu - nemaš rad kresťanov, kresťanstvo, atd? - sťahuj sa preč, maš 19 vyber si krajinu, najlepšie taku kde neni cirkev a ani jeden kresťan, načo tu otravovať vzduch svojou nenavisťou? (a garantujem ti, sa velmi rychlo vratiš a budeš fararovi kazdy deň nosiť vajička a rezne, až sa ti bude zo zadku pariť)
Na tomto fore som zaregistroval dvoch energetickych upirov (a ja mam na to nos) jednym z nich je hughito a toho druheho si domyslite, určite to o sebe vie a vela ludi už svojou natvrdlosťou a taktikou v diskusii otravil, nebudem ho teraz spominať ( a neni to ephramko - to je len taka slečinka, ktora sa dobre citi v spoločnosti prevažne chlapcov tu na fore a tara dve na tri)halabaster napísal: Diskusia s tebou cloveku len berie zivotnu energiu.
Mimochodom, podpisujem sa pod všetko, čo napisal halabaster, len tak na okraj
tehla: Opäť len motáš nezmysly, konštruuješ a projektuješ vlastné bludy. Škoda sa opakovať. 
-
uplink
VIP
hughito - nejdem sa zapájať do hádky, ale veru chlapci píšu k veci, len je ťažké to stráviť, keď je to mierené na ináč hladkané a chválené ego...
Tak chlapci dozajtra sa trochu posnažte a kritizujte konštruktívne a vecne - nemám problém. Ale o tento balast, ktorý produkujete s tehlom na čele záujem nemám, prípadne ho produkujte do SS, tu sa to len špiní. 
-
seth82
Darca
Samozrejme, lokálni veriaci sa zasa prezentujú v krásnom svetle. Netuším, kto je halabaster a ešte som sa s ním v diskusii nestretol (určite nie tak, aby som ho zaregistroval), ale ten jeho lokálny výlev ma celkom pobavil. Urážky a typológie osobnosti priamo na papier, boha jeho, koľkože to máme odborníkov na psychológiu na tom Slovensku a dosť veľa ich je agregovaných na tomto fóre.
tehla: ty sám si krásnym a typickým príkladom farizeja, ako to vy vo vašej biblii voláte - prezentuješ sa tu ako kresťan, kritizuješ tých, ktorí napíšu krivé slovko na cirkev, pričom tvoj vzťah k Židom je fakt príkladnou ukážkou, aký kresťan v skutočnosti si a to ani nehovoriac o tom, ako tu urážaš iných diskutérov, pretože si ešte argumentačne nevyzrel (aj ja si teda dovolím predpoveď a nejakú tú charakteristiku užívateľa, keď je to tu už tak zaužívané - kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť) a ani nevyzreješ. Samozrejme, na podporu svojho trápneho príspevku si znovu musel ako maják svoje svetlo po okolí prezentovať svoj názor na istých diskutujúcich (teda na hughita a na mňa - viem, trafená hus zagágala), ako keby sa z tvojho osobného názoru na nás mal niekto poskladať, prípadne ako keby sme si my z neho niečo robili - vedz, že nie.
A budem iný? Nie (keď už sa lokálni veriaci nevedia riadiť ani "kto do teba kameňom, ty do neho chlebom", skôr sa správajú podľa dodatku "ty do neho dvomi", priam vrchol kresťanskej morálky, príklady etiky, fakt). Ja som na tomto fóre zaregistroval X srandistov, ktorí nevedia diskutovať a iba urážajú - a áno, patríš k nim. WOW. Na záver nezabudni vo svojom nasledujúcom príspevku vytiahnuť niečo z politiky, ako vraj neviem nič o tom talianskom prípade, že sa vraj vyvyšujem nad ostatných a vzdelanie a pozemky a ďalšie z tvojich balastických "protiargumentov" - tvoje vlastné presvedčenia a konštrukcie, ktorým už aj hádam sám veríš. V poslednom čase sa dá diskutovať slušne aj s IvanomSk, ty sa však držíš svojej dlhoročnej schémy, ktorú som tu už predtým stručne charakterizoval.
javatar: Myslím, že som to tu už kdesi spomínal - ja som bol vychovávaný v kresťanskej viere (ale ako to tu už kathleen definovala, veriaci som v podstate asi nikdy nebol), celé okolie bolo kresťanské, dedina, ktorá bola oklieštená kadejakými pravidlami a žila kresťanským životom, pričom ja som sa neskôr nad všetkým začal zamýšľať a dospel som k tomu stavu, kde som dnes. A hoci som bol pod veľkým vplyvom okolia, aj tak som si dokázal vypracovať vlastný pohľad na vec, pričom sa neodkláňam od prikázaní (ktoré sa dajú chápať ako dôležité body morálky), samozrejme okrem tých, ktoré som tu už taktiež spomenul a nepotrebujem nič predstierať a hrať sa na svätého. Takže áno, myslím, že môj svetonázor by som definoval ako moju osobnú voľbu, keďže som k nemu nakoniec došiel sám, bez pomoci iných a bez propagandy.
tehla: ty sám si krásnym a typickým príkladom farizeja, ako to vy vo vašej biblii voláte - prezentuješ sa tu ako kresťan, kritizuješ tých, ktorí napíšu krivé slovko na cirkev, pričom tvoj vzťah k Židom je fakt príkladnou ukážkou, aký kresťan v skutočnosti si a to ani nehovoriac o tom, ako tu urážaš iných diskutérov, pretože si ešte argumentačne nevyzrel (aj ja si teda dovolím predpoveď a nejakú tú charakteristiku užívateľa, keď je to tu už tak zaužívané - kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť) a ani nevyzreješ. Samozrejme, na podporu svojho trápneho príspevku si znovu musel ako maják svoje svetlo po okolí prezentovať svoj názor na istých diskutujúcich (teda na hughita a na mňa - viem, trafená hus zagágala), ako keby sa z tvojho osobného názoru na nás mal niekto poskladať, prípadne ako keby sme si my z neho niečo robili - vedz, že nie.
A budem iný? Nie (keď už sa lokálni veriaci nevedia riadiť ani "kto do teba kameňom, ty do neho chlebom", skôr sa správajú podľa dodatku "ty do neho dvomi", priam vrchol kresťanskej morálky, príklady etiky, fakt). Ja som na tomto fóre zaregistroval X srandistov, ktorí nevedia diskutovať a iba urážajú - a áno, patríš k nim. WOW. Na záver nezabudni vo svojom nasledujúcom príspevku vytiahnuť niečo z politiky, ako vraj neviem nič o tom talianskom prípade, že sa vraj vyvyšujem nad ostatných a vzdelanie a pozemky a ďalšie z tvojich balastických "protiargumentov" - tvoje vlastné presvedčenia a konštrukcie, ktorým už aj hádam sám veríš. V poslednom čase sa dá diskutovať slušne aj s IvanomSk, ty sa však držíš svojej dlhoročnej schémy, ktorú som tu už predtým stručne charakterizoval.
javatar: Myslím, že som to tu už kdesi spomínal - ja som bol vychovávaný v kresťanskej viere (ale ako to tu už kathleen definovala, veriaci som v podstate asi nikdy nebol), celé okolie bolo kresťanské, dedina, ktorá bola oklieštená kadejakými pravidlami a žila kresťanským životom, pričom ja som sa neskôr nad všetkým začal zamýšľať a dospel som k tomu stavu, kde som dnes. A hoci som bol pod veľkým vplyvom okolia, aj tak som si dokázal vypracovať vlastný pohľad na vec, pričom sa neodkláňam od prikázaní (ktoré sa dajú chápať ako dôležité body morálky), samozrejme okrem tých, ktoré som tu už taktiež spomenul a nepotrebujem nič predstierať a hrať sa na svätého. Takže áno, myslím, že môj svetonázor by som definoval ako moju osobnú voľbu, keďže som k nemu nakoniec došiel sám, bez pomoci iných a bez propagandy.
-
Stoporko
VIP
Už sa chystám ísť spať, no tak mi napadla jedna otázka do pléna, neviem či som sa ju tu už pýtal: aký je podľa vás slušný človek? Aký by mal byť a aký nemal? Čo by nemal robiť a čo práve že áno? Lebo od toho sa predsa odvíja prejav svetonázoru jedinca v praxi.
-
tehla
ale jak rýchloseth82 napísal:viem, trafená hus zagágala
Seth82 - ty si tak priehľadny človek, že ti radšej ani nič nenapišem na toto, lebo viem presne čo odpišeš, už ťa poznam jak stare topanky, ale hodim do teba radšej chlieb - ja ťa v podstate mam normalne rad, ved v jednoduchosti je krása
-
uplink
VIP
čiže keď do mňa kopalo a rylo "celé fórum", tak to bolo v poriadku aj na 20tich stranách. Keď sa do Teba pustia dvaja členovia plným právom, zutekáš a nazveš to špinou, nevecnou a nekonštruktívnou kritikou?hughito napísal:Tak chlapci dozajtra sa trochu posnažte a kritizujte konštruktívne a vecne - nemám problém. Ale o tento balast, ktorý produkujete s tehlom na čele záujem nemám, prípadne ho produkujte do SS, tu sa to len špiní.
Nie je toto náhodou to, čo odsudzuješ na kresťanoch? Skrývanie sa za niečo čo neexistuje, poukazovanie na slabosť ako silu a spoliehanie sa na vymyslené veci?
drziaci sa vsetkych principov moralky so snahou neobohatit sa na ukor druhych, ak by na to skodovaliStoporko napísal:aký je podľa vás slušný človek?
-
uplink
VIP
beardie - tzn. že taký neexistuje, lebo človek sa obohacuje na úkor druhých aj nevedome denno denne...
moralka je velmi relativny pojem, to co u nas moze byt povazovane za nieco absolutne nepripustne a nemoralne, moze byt o 1000km dalej absolutne bezne, ze sa nad tym ludia ani nepozastavuju...
pokial vasa moralka nezasahuje do inych osob a pokial dodrzujete zakony v krajine, v ktorej zijete, tak je mi srdecne jedno aky ma povod vasa moralka...
sme v Europe, tu staci ked nakupis v supermarkete a uz si sa obohatil na ukor inych...takze do tejto roviny by som moralku nestaval...
vy sa z amoralnosti mozete ist aspon vyspovedat a potom zase a zase a zase, nam zostava iba sa vysporiadat s tym, ze sme zli...
pokial vasa moralka nezasahuje do inych osob a pokial dodrzujete zakony v krajine, v ktorej zijete, tak je mi srdecne jedno aky ma povod vasa moralka...
sme v Europe, tu staci ked nakupis v supermarkete a uz si sa obohatil na ukor inych...takze do tejto roviny by som moralku nestaval...
vy sa z amoralnosti mozete ist aspon vyspovedat a potom zase a zase a zase, nam zostava iba sa vysporiadat s tym, ze sme zli...
-
halabaster
Darca
seth: Neviem o akom svetle to pises. Ja som len pisal tak, ako si kto zasluzi. To, ze tu niekto vedome uraza nabozenstvo, v ktore veri velka cast obyvatelstva SR je tiez pekne svetlo. Nemyslis?
hughito a jemu podobny si myslia, ze budu zneuzivat dobrotu veriacich. To, ze krestanska viera kaze milovat blizneho svojho sa snazi zneuzit proti nim. Jednoducho povedane bude im srat na hlavu a oni mu odpovedia dobrym slovom. Toto veru nie. Ja nie som farar, preto ani nemusim zakazdu cenu byt na nejakeho vyznavaca anarchie alebo ineho pomyleneho smeru mily. Mojmu svedomiu neodporuje ho poslat tam kam patri. Dobrotu a v tejto situacii dajme tomu aj kvalitnu diskusiu si treba zasluzit. Osobne sa tymto riadim. Ak niekto okydava mna alebo moju vieru, tak okydam aj ja jeho. Ziadne take ako kto do mna kamenom ja do neho chlebom. Nova doba, treba sa prisposobit.
hughito a jemu podobny si myslia, ze budu zneuzivat dobrotu veriacich. To, ze krestanska viera kaze milovat blizneho svojho sa snazi zneuzit proti nim. Jednoducho povedane bude im srat na hlavu a oni mu odpovedia dobrym slovom. Toto veru nie. Ja nie som farar, preto ani nemusim zakazdu cenu byt na nejakeho vyznavaca anarchie alebo ineho pomyleneho smeru mily. Mojmu svedomiu neodporuje ho poslat tam kam patri. Dobrotu a v tejto situacii dajme tomu aj kvalitnu diskusiu si treba zasluzit. Osobne sa tymto riadim. Ak niekto okydava mna alebo moju vieru, tak okydam aj ja jeho. Ziadne take ako kto do mna kamenom ja do neho chlebom. Nova doba, treba sa prisposobit.
halabaster: to čo píšeš je skôr ako výjav z chamurapiho zákonníka 
stoporko: možno trepnem kravinu ale nemám chuť odpovedať dlhočíznou odpoveďou tak skúsim takto.
Slušný človek je taký ktorý má svedomie na určitom stupni a koná tak aby ho mal čisté.
stoporko: možno trepnem kravinu ale nemám chuť odpovedať dlhočíznou odpoveďou tak skúsim takto.
Slušný človek je taký ktorý má svedomie na určitom stupni a koná tak aby ho mal čisté.
uplink: ked konas zlo iba nevedome, tebe to neublizi a myslis si, ze ani ostatnym => minimalne podla seba si moralny clovek
v kontexte s okolim to uz bohuzial platit nemusi
v kontexte s okolim to uz bohuzial platit nemusi
-
uplink
VIP
beardie - v extréme je to podobné ako Onkel Dolfi
...ale hej, máš pravdu. Škoda len že ľudia nevnímajú svet ako svoje telo, ale ako segmentovanú a separovanú komunitu.
uplink:
Ale inak nemám problém a hneď aj začnem s posledným tehlovým príspevkom:
Opakujem, priateľka bola veriaca, najlepší kamoš + x ďalších kamošov mám veriacich. Ani tu na fóre som na nikoho neútočil pre jeho vieru - ak niekde áno, tak ťa po x-tý ráz vyzývam, uveď presne kde.
Kresťanstvo v podstate nemám rád, ako celok, ale to neznamená, že nemám rád kresťanov, resp. veriacich ľudí - to spolu nemá nič spoločné. Vo vzťahoch medzi ľuďmi sú dôležitejšie veci ako vierovyznanie.
halabaster:Teba si pamätám už z minulých diskusií, máš svoj vek ale rozumu moc nie. Nie si vôbec schopný diskutovať, len tu kopeš okolo seba a chrlíš vykonštruované závery, ktoré nevieš nijako podložiť. Absolútna ignorácia skutočností. Ak raz napíšem, že nie som proti veriacim, tak to dokážeš stráviť, alebo si budeš stále mlieť to svoje ?
Stoporko:
No ja určite nikam nezutekám, akurát som to tu nechcel riešiť z toho dôvodu, že sa zasiera téma a je to OT. A práve kvôli tomuto zavrel nejaký Goten predchádzajúce témy, ale to by si mal ty ako moderátor vedieť.čiže keď do mňa kopalo a rylo "celé fórum", tak to bolo v poriadku aj na 20tich stranách. Keď sa do Teba pustia dvaja členovia plným právom, zutekáš a nazveš to špinou, nevecnou a nekonštruktívnou kritikou?
Nie je toto náhodou to, čo odsudzuješ na kresťanoch? Skrývanie sa za niečo čo neexistuje, poukazovanie na slabosť ako silu a spoliehanie sa na vymyslené veci?
Ale inak nemám problém a hneď aj začnem s posledným tehlovým príspevkom:
Komunistické weby - to že je niekde bývalý komunista či nejaký odkaz, ešte nerobí z danej stránky stránku komunistickú. A teraz asi myslíš stránku Prometheusa, ale ja som tu propagoval veci na ateizmus.sk či bezvyznania.skno samozrejme, že si rozumieš so všetkymi, ktori ti nepovedia rovno, že si ch.j. ale keď tu čitam komunisticke weby - ktore podporuje komunisticka strana a rôzni štbaci a tie vykonštruovane propagandisticke kydy, ktore ti musel až moderator radšej zmazať, a počuvam jak veriacich nazyvaš duševne chorymi a rôzne ine perly, snad sa nebudem ovladať a mazať ti med okolo ust, cely čas utočiš na cirkev a na veriacich, najmä prostrednictvom rôznych vymyslov a potom začneš spletať o nedostatku kresťanskej lasky z opačnej strany - bud si blbec, alebo si mysliš, že sme blbci my a v tom pripade si aj slizka zmyja
Dam ti radu - nemaš rad kresťanov, kresťanstvo, atd? - sťahuj sa preč, maš 19 vyber si krajinu, najlepšie taku kde neni cirkev a ani jeden kresťan, načo tu otravovať vzduch svojou nenavisťou? (a garantujem ti, sa velmi rychlo vratiš a budeš fararovi kazdy deň nosiť vajička a rezne, až sa ti bude zo zadku pariť)
Čo tam bolo vykonštruované ? Nič. A Goten to zmazal ani nevedel prečo, jeho dôvody boli úplne nezmyselné. Doteraz sa k tomu rozumne nevyjadril.vykonštruovane propagandisticke kydy, ktore ti musel až moderator radšej zmazať
Na cirkev aj útočím, to nepopieram, ale na veriacich ?cely čas utočiš na cirkev a na veriacich
Opakujem, priateľka bola veriaca, najlepší kamoš + x ďalších kamošov mám veriacich. Ani tu na fóre som na nikoho neútočil pre jeho vieru - ak niekde áno, tak ťa po x-tý ráz vyzývam, uveď presne kde.
Kresťanstvo v podstate nemám rád, ako celok, ale to neznamená, že nemám rád kresťanov, resp. veriacich ľudí - to spolu nemá nič spoločné. Vo vzťahoch medzi ľuďmi sú dôležitejšie veci ako vierovyznanie.
halabaster:Teba si pamätám už z minulých diskusií, máš svoj vek ale rozumu moc nie. Nie si vôbec schopný diskutovať, len tu kopeš okolo seba a chrlíš vykonštruované závery, ktoré nevieš nijako podložiť. Absolútna ignorácia skutočností. Ak raz napíšem, že nie som proti veriacim, tak to dokážeš stráviť, alebo si budeš stále mlieť to svoje ?
Stoporko:
Veľmi ťažká otázka, ale v podstate dobrý človek neubližuje druhým, ale naopak im pomáha. Potom tie čiastkové veci: nemal by byť agresívny, arogantný, atď.Už sa chystám ísť spať, no tak mi napadla jedna otázka do pléna, neviem či som sa ju tu už pýtal: aký je podľa vás slušný človek? Aký by mal byť a aký nemal? Čo by nemal robiť a čo práve že áno? Lebo od toho sa predsa odvíja prejav svetonázoru jedinca v praxi.