Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa ephramko »

pitbullko o prvom máji si asi este nepocul, ze :D

a romovia maju medzinarodny den romov raz za mesiac pocas celeho roku...aspon u nas na Slovensku to tak vyzera...den vyplacania socialnych davok...
kostak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kostak »

Pinhead napísal:http://komentare.sme.sk/c/5840262/slove ... iardy.html

Prečo mám taký pocit, že autor v živote osadníckeho Cigána nevidel????
ten čo to písal... keby že mám takú moc tka ho zoberem a posadím ho doprostred dákej cigánskej osady na východe a nech sa pokúša učiť tých pankhartov... Teda počkať! však to by stačilo ísť sa pozreť na jednu základnú školu a pozrieť sa čo robia však ved toto nieje normálne! (Viem z vlastnej skúsenosti)
a ten medzinárodný den cigáňov ma dorazil ešte viac ako sorry ale toto už je veľa aj na mňa !
pitbullko
Light Star
Light Star
Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]

Príspevok od používateľa pitbullko »

Vlastne máš pravdu ephramko. Cigáni prvého mája nemajú právo oslavovať tak si chceli asi vymyslieť niečo vlastné.
Akurát, že to mohli nazvať medzinárodný deň darmožráčov lebo medzinárodný deň rómov má rasistický podtón.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

co na to vravite? Hlavne ti, ktorych sa to tyka a v takych obciach byvate? :)
http://spravy.pravda.sk/lipsic-vidi-rie ... domace_p58
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

V zúfalej situácii môže pomôcť niekedy aj zúfalé riešenie.... Ale aby bolo skutočne dosiahnuté výsledkov, treba ešte spraviť pozemkový audit, aby sa zistilo na čích pozemkoch vlastne osady stoja a v prípade nesúhlasu vlastníka osady bez milosti zbúrať.... A rovnako aj to, že zákon musí platiť rovnako pre každého.... ako pre bieleho, tak i pre Cigána.... Suma-sumárum - žiadna diskriminácia, rovnaké práva, povinnosti i zodpovednosť pre každého....
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

Pinhead napísal:http://komentare.sme.sk/c/5840262/slove ... iardy.html

Prečo mám taký pocit, že autor v živote osadníckeho Cigána nevidel????
díky za článok... mal som dnes nízky tlak, ale toto spoľahlivo pomohlo ;)

pokiaľ predpokladáte že ten chlapík videl zrejme cigáňa len na obrázku tak máte pravdu: autorom článku je Rob Kushen, European Roma Rights Centre, 193 Fleet Street, London EC4 2AH, United Kingdom... evidentne odborník na našu situáciu :sly:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ja si nemyslím, že segregácia je cesta. To sa len utlmí určitý prejav problému na chvíľu, ale časom sa to ešte zhorší.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

OMG, tento autor, ktorý cigána videl akurát tak možno na vopred ohlásenej exkurzii, aby ho náhodou neozbíjali, mi riadne narovnal tlak. Ale poďme pekne po poriadku, aspoň som si vyplieskal energiu do klávesnice :D .

Citujem: "Aby sa to mohlo stať, potrebujú rómske deti šancu na plnohodnotné vzdelanie. Šanca mnohých z nich je nulová." - a čia je to chyba, čia? Naša? Určite nie. Poznám dosť veľa cigánov, ktorí k vlastnému uvedomeniu sa nepotrebovali hlúpe kecy z nejakej organizácie, ale dokázali to sami. Je to chyba cigánov, že neposielajú svoje deti do škôl a nedávajú im adekvátnu výchovu. Kopa ľudí na Slovensku musí vyžiť možno ešte s nižším príjmom, ako majú cigáni a predsa dávajú svojim deťom všetko, čo môžu. To, že sa oni nevedia obetovať a musia všade chodiť s veľkým pupkom, nie je naša vina.

Citujem: "Pri príležitosti tohtoročného Medzinárodného dňa Rómov predstaví Európska komisia Rámec pre Národné stratégie integrácie Rómov do roku 2020." - veď nech len predstaví, ale zároveň nech všetko potrebné na "socializáciu" cigánov pripraví, zorganizuje a zaplatí. My sme sa toho na nich naplatili za tie roky už dosť.

Citujem: "V oblasti vzdelania Rámec vyzýva členské štáty, aby „zaistili, že každé rómske dieťa dokončí základnú školu“ a „zaistili, že pre všetky rómske deti bude dostupné kvalitné vzdelávanie a nebudú vystavené diskriminácii alebo segregácii“." - viď citácia číslo jedna. Nie je to naša chyba. Pokusov tu bolo od pádu režimu už X a ani jeden sa nepodaril.

Citujem: "Približne 40 percent rómskych detí nedokončí obyčajnú základnú školu. Mnohé rómske deti nesprávne zaraďujú do špeciálnych škôl a tried, kde sú ich šance získať kvalitné vzdelávanie a rozšíriť si tak pracovné možnosti nulové. Len 15,4 percenta rómskych detí dokončí nejakú formu strednej školy a len 0,2 percenta dokončí vyššie vzdelanie akéhokoľvek druhu." - Viď citácia číslo jedna. To NIE JE naša chyba. Takže ja nevidím dôvod, aby sme sa mali do toho nejako extra obúvať, pokusov tu už bolo habadej.

Citujem: "Hoci slovenská legislatíva zakazuje segregáciu, v skutočnosti sa segregácia v školách šíri a výsledky vzdelávania v takomto prostredí sú veľmi slabé." - odporúčam pánovi Kushenovi poslať svoje deti ANONYMNE do jednej z cigánskych tried, som zvedavý, ako dlho by po tomto kroku protestoval proti segregácii. MY musíme myslieť na naše vlastné deti a NAŠE vlastné deti nebudú predsa trpieť zaostalých jedincov, nulovú kooperáciu v triede (skupinové práce sú predsa dôležité), nulovú hygienu a kadejaké násilnosti v triedach iba preto, aby sa chudáčikovia cigáni nesegregovali a nebodaj nemali horšie výsledky v segregovaných skupinách.

Citujem: "Takmer nikto sa nepýtal, prečo je v obyčajnej základnej škole čisto rómska trieda, prečo majú deti v tejto triede diagnózu mentálneho postihnutia, poruchy správania a prečo sa celý incident vlastne začal." - asi preto, lebo všetci vedeli, že išlo o špeciálnu školu, ak autor nepochopí tento výraz, nech si ho naštuduje. A prečo incident začal? Lebo nejaký otecko súložil s vlastnou dcérou, atď. Genetika je sviňa.

Citujem: "Ako inak chce škola predchádzať podobným problémom v budúcnosti, ak nepochopí koreň problému?" - koreň problému naša spoločnosť už dávno pochopila. Sú ním neprispôsobiví cigáni.

Citujem: "Svetová banka nedávno v štyroch krajinách (Bulharsko, Česko, Rumunsko, Srbsko) vydala štúdie, v ktorých odborníci a odborníčky odhadli ekonomické straty z vylúčenia Rómov na 7,7 miliardy eur ročne." - To nie sú straty z vylúčenia cigánov, to sú straty z ich vlastného prístupu k spoločnosti, morálke a k životným cieľom. Ak vedia pochytiť z televízie prapodivné mená pre svoje decká, určite sa z nejakých tých seriálov, telenoviel a iných "vzdelávacích" programoch mohli priučiť aj tomu, ako žije normálny, civilizovaný jedinec ako člen spoločnosti.

Citujem: "Rómovia (rovnako ako Nerómovia)...atď" - Róm neznamená po cigánsky človek? (opravte ma, ak nie). Kto sú teda tí "nerómovia"? Neľudia? Nebodaj my, väčšina, ktorá už X rokov pracuje na ich živobytie? Pekne ďakujeme.

Citujem: "Na začiatok by sa mali zaviesť princípy začleňovania, z ktorých budú profitovať Rómovia aj Nerómovia. Vyučovanie v ich duchu musí fungovať už v začiatkoch, v dostupnej, bezplatnej a integrovanej predškolskej výchove." - ako keby to už u nás nikto nikdy predtým neskúšal. Ako má človek - učiteľ pracovať v prostredí, v ktorom riskuje, že mu jeho žiaci budú vyskakovať a ak sa náhodou ohradí, tak mu príde banda cigánov roztĺcť okná, prípadne spôsobia iné výstrelky? Dríst.

Citujem: "Takáto transformácia si bude vyžadovať školenia pedagógov, ktorí budú musieť pochopiť výhody začlenenia rómskych detí. Špeciálnopedagogické poradne sa musia odčleniť od špeciálnych škôl, tak aby nemohli byť naďalej podozrievané, že kŕmia špeciálne vzdelávanie. Mali by sa stať nástrojom podpory integrácie s právnou subjektivitou na túto činnosť." - Ak to zaplatí EÚ, prosím. A dúfam, že takíto pedagógovia dostanú riadny príplatok, veď aj pracovníci s rádioaktívnym materiálom dostávajú bonusy za nebezpečnú prácu.

Citujem: "Rómske rodiny potrebujú pochopiť hodnotu vzdelávania v štandardných podmienkach a dôsledky špeciálneho vzdelávania pre ďalší rozvoj dieťaťa a jeho budúce zamestnanie. Rovnako aj nerómske rodiny potrebujú pochopiť hodnotu inkluzívneho vzdelania." - Cigánske rodiny majú možnosť pochopiť hodnotu vzdelávania v štandardných podmienkach, ak svoje dieťa umyjú, naučia ho základným hygienickým návykom, ak sa o neho vzorne starajú a ak ho posielajú pravidelne do školy, štandardné podmienky sú pripravené pre hocikoho. Avšak podmienky nemôžu byť štandardné, ak sa žiaci vymykajú zo štandardu definovanom spoločnosťou (teda určite nie rozdiel v rase, ale štandard hygieny, správania sa a podobne). Pán Kushen síce drmolí o tom, že začať by sa malo pri vzdelaní, ale určite nie pri formálnom vzdelaní - začať sa má totiž pri vzdelaní v rodine. Tam je totiž kameň úrazu. Avšak pán je z Európskeho centra pre práva cigánov, takže o tom určite vie viac, ako my, čo sme s cigánmi (alebo boli sme) v pravidelnom styku.

Citujem: "Predpokladom úspechu transformácie slovenského školstva v prospech začlenenia rómskych detí je zber a spracovanie dát podľa etnickej príslušnosti." - no toto určite pomôže. Načo? Veď podľa EÚ je nekorektné, ak sa v kriminálnych štatistikách vedú aj údaje o rase/národnosti, hoci v najdemokratickejšej krajine na svete (USA) to tak funguje už pekne dlho. Skúmanie segregácie nie je potrebné, pretože vôbec nič nevyrieši, iba prileje vodu na mlyn nasprostastým organizáciám typu ĽPR a AI.

Citujem: "Transformácia slovenského vzdelávacieho systému si bude vyžadovať ďalšie zdroje. K dispozícii sú európske fondy, ale Slovensku sa zatiaľ nedarí dostatočne ich čerpať. Množstvo peňazí zostáva vo všeobecnosti nevyužitých, nehovoriac o fondoch určených na začleňovanie Rómov." - To je problém našej vlády (nech už je to Fico alebo Radičová), ak sa mienia sekať na nepodstatných sprostostiach a predvádzať nám tu ďalej žabo-myšie vojny, nikam sa nepohneme. A verím, že naše školstvo aj bez ohľadu na cigánov finančnú a kvalitatívnu injekciu potrebuje. Namiesto písania takýchto tendenčných článkov by mal pán Kushen diskutovať s politikmi a EÚ. Občania majú starostí dosť a nie je to ich povinnosť starať sa o využívanie fondov na cigánov. Na čo máme ROI?

Citujem: "Ale Slovensko musí predovšetkým ukázať politickú vôľu vziať peniaze a ponúknuť ich na dosiahnutie jasne stanovených cieľov. " - viď odstavec nad týmto, nechce sa mi opakovať.

Citujem: "Stratégia EÚ 2020 vyzýva Slovensko a ostatné členské štáty, aby zvýšili percento ukončenia školskej dochádzky všetkých detí na 90 percent. Ak sa Slovensku podarí vyrovnať vzdelávacie šance rómskych a nerómskych detí na rovnakú úroveň, môže tento cieľ dosiahnuť." - Odporúčam prečítať si všetky moje horeuvedené reakcie jednu po druhej odhora až dole, čím sa z mozaiky poskladá celistvá reakcia na túto citáciu.

Citujem: "V celej Európe čelili Rómovia desaťročiam prenasledovania a vylúčenia." - To nie je náš problém a ani naša chyba. Spôsobovali si to a aj naďalej spôsobujú sami. Ak sa nechcú prispôsobiť spoločnosti, ktorá v Európe žije podľa určitého kódexu a pravidiel, nech idú tam, odkiaľ prišli. Ľahké riešenie. Väčšina sa predsa nebude prispôsobovať menšine, sme predsa vo väčšinovej demokracii. Choďte im to vysvetliť, pán Kushen.

Citujem: "Popieraním diskriminácie len znovu ukazujeme, aké veľké rozmery tento negatívny spoločenský jav má." - Veruže, naša diskriminácia je často a pravidelne popieraná a to aj ľuďmi ako ste vy, pán Kushen.

GB2 Budapest, PLOX.
hughito
Redeemer
Redeemer

Cigánom treba stopnúť ich hnací motor - sociálne dávky. Tu sa už začali robiť prvé kroky, čo je veľmi pozitívne. Treba v tom zotrvať a riadne pritlačiť.

S cigánmi treba ďalej pracovať, stále treba skúšať také postupy, ktoré by mali prispieť k tomu, aby sa čo najviac integrovali do spoločnosti. Veľa vecí už zlyhalo, ale treba to stále skúšať - ako presne, to tu ja teraz z hlavy nevymyslím. Na to by mali byť nejakí odborníci, tým, ktorý by sa tomu špeciálne venoval.

To čo píšeš seth, je v podstate všetko pravda, ale kam dospejeme takýmto potvrdzovaním týchto právd ? Aký bude vývoj ? Oboženieme osady ostnatým drôtom a ďalej nech sa deje čo sa deje ? To nie je riešenie.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Mihál zahlásil, že dupne na sociálne dávky tým členom, ktorí za a) nebudú chcieť pracovať a za b) nebudú posielať svoje deti do školy. To sme tu však už v minulosti mali a dodnes sa na to neprihliada, verím tomu, že X+1 cigánov dostáva dávky aj naďalej pri porušovaní pravidiel a to iba preto, lebo sa ich buď boja, alebo chcú s nimi mať pokoj a nechcú rozbroje (viď rabovačky za Kaníka). Ak budeme stále skúšať, náš štát to zruinuje. Pretože podobne si hovorili ľudia aj pred desiatimi rokmi, "skúšať, skúšať" a žiadne ovocie to neprinieslo.

Treba dať ultimátum, dajme tomu 5 rokov, seknúť im dávky a začať to, o čom každý mrmle už pár rokov. A pokiaľ sa ani po piatich rokoch nič nepodarí, nechať ich na pospas osudu. Nie je to náš problém, aby sme ich viedli za ručičky ako malé deti - ak sa tu každý oháňa tým, že sme ako ľudia rovnocenní, tak musia dokázať presne to, čo zvyšok civilizovanej spoločnosti. Ak nie, ich problém, nech aj pokapú. Už toho bolo hádam aj dosť a ešte tu bude do toho kibicovať nejaký srandista z Budapešti.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

chlapci chlapci suhlasim s vasim nazorom, leeeeen by som chcel podotkut ze ked sa tieto davky STOPNU, ja osobne chcem mat vtedy niekolko zbrani a vela vela nabojov, preco? lebo z romskeho obyvatelstva sa stane zver, masova hysteria, priserky v dead space budu nic oproti nim .....
A ako som povedal skusil by jeden cigan siahnut na to co mi je blizke a co mam rad, a zazije taku srandu ze SAW1-5 bude nic oproti tomu.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Za prvé - nešlo by o kompletné stopnutie dávok, ale o také, ktoré by spôsobilo, že by sa nezamestnaným oplatilo viac pracovať, ako len sedieť na riti doma.
Za druhé - už sme tu niečo podobné za Kaníka mali, nedopadlo to tak, ako to opisuješ.
Za tretie - na takéto veci máme armádu a policajtov, obe skupiny sa nijako aktívne okrem pokutovania ľudí neprejavujú, budú mať na to možnosť.
Za štvrté - máš silné reči, ale v realite by si určite neriskoval basu a pokašľanie polovice života, maximálne by si tých cigánov postrelil.
A za piate - býval som v meste na ktoré smerovali rabovačky cigánov a pamätám si na to veľmi dobre, ešte furt majú strach z policajtov so zbraňami.
-------------
Podtrženo a sečteno - žiaden problém pri znížení dávok nevidím, nech si protestujú koľko chcú a pokiaľ budú mať zálusk na majetok slušných ľudí, ktorých už desaťročia oberajú pravidelne o prostriedky, tak zasiahnu armádne zložky. Amen.
hughito
Redeemer
Redeemer

qwerty: No to určite. :lol:

seth to dobre rozpísal. Ja si tiež nemyslím, že v tomto treba brať ohľad na nejaké potencionálne rabovačky (a už úplne nie na nejaké dead space). Cigáni sa v podstate boja, nie sú to žiadni bojovníci.
qwerty-xyz

:lol: zasiahnu armadne zlozky, uhm, to milujem ako niekto napise. podla mna si nevidel coho su cigani schopni, .... a kolko ich je, ked sa zoberu vsetci nezastavi ich nikto. A nepostriela z policie a armady tiez nikto, lebo by dostali zhora riadny poeb. este si nepostrehol? ze cigan v dnesnej dobe moze hocico, biely nie. AAAA ver mi ze to co som napisal by bola pravda, ..... si mna este nasraneho nevidel, a v situacii kedy ti ide o zivot, alebo nieco takeho vidis, ti garantujem ze budes besny.
znova uvediem (pinhead fakt prepac) pinheada ako priklad, kebyze jeho frajerka dajme tomu ma obchod a cigani podgurazeni, sa do nho snazia dostat zatial co je ona dnu,policia by nemala volne vozidla, co myslis co by spravil? vystrelil do vzduchu, cvarga ciganska by sa ale prave dostala dnu a snazila sa jeho frajerku ubit, aby sa mohla dostat k tomu co chce? kolko davas sekud tomu aby boli vsetci mrtvi? ja tak 5-6 . . . .
---myslis si ze su to silne reci? ked ti nikto nepomoze MUSIS si pomoct sam, kebyze sa mam na policiu furt spoliehat, tak som v nemocnici castejsie ako doktor. Ver mi ze v mnohych situaciach ta nezachrani ani armada, ani policia. Sa na teba vyseru. Mozno je moj text prehnany ale v niecom chlapci pravdu mam, kryte si vlastne zadky ako mozte, lebo bude situacia kedy vas 158cka nezachrani.....
hughito
Redeemer
Redeemer

Nepozeraj toľko filmov. :roll:
qwerty-xyz

akych filmov? ved si staci spravy pozriet, alebo tie zasahy ktore boli vedene, ... proti romom a proti ostatnym, nevidis rozdiely? a ostatne veci? ....
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

qwerty pri poslednych rabovackach zasiahla armada.bolo to v roku 2004 ak sa mylim opravte ma
karma anonymny kkt dakujem za upozornenie jedna chybicky clovek sa moze zmylit
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

qwerty-xyz: Máš problém s písaným textom? Veď som v mojom príspevku zdôrazňoval, že som počas rabovačiek bol prítomný doma. A okrem toho som vyše 20 rokov žil v mestečku, ktoré je obklopené obrovským počtom cigánov, vrátane jednej z najväčších a najznámejších osad vôbec. Tak hádam ma nebudeš poučovať o tom, koľko cigánov je a čo dokážu. A áno - armádne zložky aj zasiahli a taktiež zasahovali aj kukláči, boli aj u nás, viem o čom píšem.

Ver tomu, že ak by sa na mesto cigáni fakt vyrútili, vojaci a policajti by streľbu spustili. Tvoje teoretizovanie je asi tak málo platné ako moje dohady, avšak ja beriem do úvahy fakt, že rozkazy zhora nebudú predsa vojakovi/policajtovi brániť svoj vlastný život a majetok jeho známych/príbuzných.

Ja ťa nepotrebujem vidieť nasraného, každý prejav násilia považujem za primitivizmus a patrí akurát tak do pralesa medzi gorily, keď sa trepú kvoli samičkám. A keďže ty si si vraj musel pomôcť už X krát, tak to teda vôbec nemám záujem ťa spoznať :)

Rabovačky neprebiehali tak, ako opisuješ ty. Nepreháňaj a nepredpovedaj nám tu kataklizmu. Tak sprostý hádam náš národ nie je.
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

seth mozno budes vediet povedat ty ale kedy mozu pouzit armadnu silu?ak nastane krizova situacia rozvratenia republiky?nie som si isty ci som to dobre napisal
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

no ja si z tych rabovaciek na vychode pamatam akurat tolko, ako vyplakavali v telke, ze nemaju co jest a preto musia brat inak zomru od hladu...a ked ukazovali tu "vyrabovanu" billu tak tam boli plne regaly pekarenskych vyrobkov a jedine co zmizlo boli sladkosti, cigarety a alkohol... :D

vcera som videl reportaz z belehradu, kde zacali burat ciganske stanove tabory, ktore su priamo v meste, samozrejme nelegalne...a zas tam vyplakavali, ze to je ich majetok, ze im to nicia a ze nemaju kam ist...pritom ich idu len prestahovat do uplne novych kontajnerovych domov, vraj iba na dalsich 5 rokov...a ten cigan tam plakal, ze je to len na 5rokov a kde budu byvat potom...tak to ma fakt nasralo, najdi si pracu, zober si hypoteku a kup si byt ty spina !

treba im poriadne pristupit na kohutik...ked sa deti nebudu vzdelavat, pobrat im komplet davky a potom im pobrat aj deti...ked nebudu chciet robit, tak isto im pobrat davky...no a samozrejme nech naplno zavedu tie karty na socialne davky, nech si za davky nemozu kupovat alkohol a blbosti...
Napísať odpoveď