Vesmir
Re: Vesmir
To ze ma tvar neznamena ze ma aj koniec, Kruznica ma tiez tvar a ked pojdes po jej drahe tak nema zaciatok ani koniec, mozes tam kruzit donekonecna. Myslim si ze podobne to bude aj s vesmirom.Blackangel napísal: tusim to bolo v jednej casti zo serialu The universe od stephena hawkinga nepametam si presne bo so mvidel naraz viacej .. a bolo to tam ze pomocou nejakeh matematickej vzorce dokazali zistis aky ma vesmir tvar.. a to znamena ze ak ma tvar tak ma koniec .. a docital som sa aj o jeho biografii ze take daco dokazal ....
Áno, zopakujem to na fóre už asi 3-krát: vesmír je konečný, ale nikdy sa neocitneš na mieste, kde by sa sa nevedel pohnúť ďalej akýmkoľvek smerom.
Niečo podobné ako človek na povrchu gule: guľa je konečné teleso, ale nikdy sa neocitneš na jej povrchu na mieste, že by si nevedel spraviť krok inam-hocikam... Je to síce 2D na 3D projekcia, ale ako ilustrácia postačí.
Niečo podobné ako človek na povrchu gule: guľa je konečné teleso, ale nikdy sa neocitneš na jej povrchu na mieste, že by si nevedel spraviť krok inam-hocikam... Je to síce 2D na 3D projekcia, ale ako ilustrácia postačí.
to, ze vesmir je konecny tvrdis na zaklade coho ?begbeee napísal:Áno, zopakujem to na fóre už asi 3-krát: vesmír je konečný, ale nikdy sa neocitneš na mieste, kde by sa sa nevedel pohnúť ďalej akýmkoľvek smerom.
Toto prirovnanie som videl od toho super rockového fyzika čo chodí Pod lampu s tým druhým coolovým fyzikom, to už bude taký rockenrollový dedko, pekne to všetko vysvetlili, ale to už celé nezopakujem.
BTW ako sa podľa teba rozpína nekonečný priestor?
BTW ako sa podľa teba rozpína nekonečný priestor?
-
Blackangel
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
pocuj ale ked budes sa pohybovat po jej drahe tak nikdy koniec nenajdes to ako keby ze sa pohybujes v drahe kocky alebo stvorca..... ale vesmir sa nachadza napr v strede tej kruznice pokial ides len jednym smerom do nejakej strany urcite to najdes.. jeto len otazkou casu.. avsak hawking povedal ze je to konecny ale nevieme zistit hranicu ...To ze ma tvar neznamena ze ma aj koniec, Kruznica ma tiez tvar a ked pojdes po jej drahe tak nema zaciatok ani koniec, mozes tam kruzit donekonecna. Myslim si ze podobne to bude aj s vesmirom.
Ináč niekedy sa mi zdá, že ak by Hawking povedal, že svet neexistuje, tak polka ľudstva sa na to vyprdne 
-
Blackangel
Light Star
neviem naco narazas ale niektore veci to aj dokazal a pokial by si nemal jeho teorie.. tak malo vieme o vesmiru ... takze vzdy musi nejaky clovek ktory to musi zacat aby to ostatny od neho prevzalibegbeee napísal:Ináč niekedy sa mi zdá, že ak by Hawking povedal, že svet neexistuje, tak polka ľudstva sa na to vyprdne
Samozrejme, že je to veľký vedec a povedal veľa o vesmíre, ale začínam mať pocit, že v súčasnosti sa jeho vyjadrenia berú dosť absolútne.
http://veda.sme.sk/c/5531584/hawking-bi ... t-boh.html
http://veda.sme.sk/c/5531584/hawking-bi ... t-boh.html
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Napadla ma taka uvaha, ze ak to vezmem len tak jednoducho, tak vesmir musi mat tvar gule (to co vidime je relativne povrch gule). Ak pripustim vznik velkym treskom (vylucim ako to popisuje M-teoria atp), tak nevyhnutne sa hmota musi rozpinat v gulovom tvare. Tvar historie vesmiru je gula a kazdy okamih je vacsia a vacsia. My aj tak vidime v podstate minulost, tak ze sa pozerame do vnutra gule, ale skutocny priestor je na povrchu.
Mozno kus pritiahnute za vlasy
. A ano, nemam to nijak podlozene (sak ma to teeraz napadlo) ale vysvetluje to to "konecno/nekonecno".
Mozno kus pritiahnute za vlasy
-
Blackangel
Light Star
stealth: ale to potom neni tvar vesmir ale casova osa vesmiru pretoze ked sa si na povrchu pozeras na jadro alebo hlavny bod znamena minulost cize by si popisal len cas avsak cas vieme ze stale bezi:D nikdy sa nezastavi:DDD
-
audiotrack
VIP
S.T.E.A.L.T.H: pojem konečno/nekonečno nie je vôbec taký jednoduchý ako si myslíš. Odporúčam prednášky z teorie množín prof. rosického na MU. Veľmi rád dáva príklad o tom, že počet čísel je "nekonečný" v tvojom (resp. bežnom ponímaní) ale pritom je toto nekonečno (označované ako alef 1) iba na počiatku všetkých ostatných nekonečien. Taktiež nemôžeš tvrdiť že vesmír má tvar gule, pretože sa obmedzuje na 3 dimenzie a nerátaš so 4-rozmerným časo-priestorom čo v zjednodušení môže znamenať asi toľko že prídeš na jeden "okraj" gule tak sa zjavíš na druhom konci. Teda táto guľa je akoby uzavretá sama do seba, čo je však dosť ťažké si predstaviť so základnou či strednou školou
Blackangel: čas beží, ale nie kontinuálne. Dokonca sa môže zastaviť, viď. špeciálnu teoriu relativity. V kvantovom svete sa tiež dá hovoriť o zastavení času pri absolútnej nule, kedy elektrony v atomoch prestanú kmitať a teda materiál "nestárne".
Blackangel: čas beží, ale nie kontinuálne. Dokonca sa môže zastaviť, viď. špeciálnu teoriu relativity. V kvantovom svete sa tiež dá hovoriť o zastavení času pri absolútnej nule, kedy elektrony v atomoch prestanú kmitať a teda materiál "nestárne".
Podľa mojich informácií nevieme, či je vesmír konečný alebo nekonečný. A je možné, že sa to ani nedozvieme. Aspoň tak pravil Jirka Grygar.
Počuli sme slovo pánovo.hughito napísal:Podľa mojich informácií nevieme, či je vesmír konečný alebo nekonečný. A je možné, že sa to ani nedozvieme. Aspoň tak pravil Jirka Grygar.
Podla mna existuju dimenzie vzdy vacsinou v 3dimenzionalnej podobe, cize ak este nejake priestorove dimenzie existuju, tak len vzdy sucasne 3 ako tato nasa. A mozu sluzit ako "mechanizmi" tohoto a dalsich svetov ak dajake existuju. Nieco ako poodhalenie ze 4 dimenzia moze byt cas. Mi ju nevidime a nevieme ju ani ovplivnit ale vieme ze vsetko co tu existuje ma 4 dimenzie cize existuje aj v tomto case. A to je ta dimenzia nie priestoroveho charakteru i ked je priestorova ale funkcionalneho. Moze tam priebiehat nejaky proces a osobne si myslim ze su tam minimalne 3 dimenzie pre ten proces. Ale ty hovoris ze podla nejakej teorie je mozno cas aj zastavit, tym padom su tieto objekty zakrivene do dalsieho rozmeru cize celkovo musia mat objekty vo vesmire viac nez 4 rozmery. Pretoze inak by vsetok cas plynul zamerne rovno nemohol vybocit ak by boli len 4d cize niekde by nemusel spomalit pripadne zastavit. Ak by to tak bolo(len 4dimenzie), zastavenim casu by sa objekt znicil, prestal by existovat.audiotrack napísal:S.T.E.A.L.T.H: pojem konečno/nekonečno nie je vôbec taký jednoduchý ako si myslíš. Odporúčam prednášky z teorie množín prof. rosického na MU. Veľmi rád dáva príklad o tom, že počet čísel je "nekonečný" v tvojom (resp. bežnom ponímaní) ale pritom je toto nekonečno (označované ako alef 1) iba na počiatku všetkých ostatných nekonečien. Taktiež nemôžeš tvrdiť že vesmír má tvar gule, pretože sa obmedzuje na 3 dimenzie a nerátaš so 4-rozmerným časo-priestorom čo v zjednodušení môže znamenať asi toľko že prídeš na jeden "okraj" gule tak sa zjavíš na druhom konci. Teda táto guľa je akoby uzavretá sama do seba, čo je však dosť ťažké si predstaviť so základnou či strednou školou
Hovoris ze gula je uzavreta sama do seba. Podla mna na to nie je potreba ziadne 4d alebo mnohe dimenzie alebo nejake casove. Staci si predstavit 3D gulu v absolutnom nic - lepsie povedane priestor v absolutnom nic a dostaneme tebou opisany vysledok. Ale ja verim ze za vesmirom je dalsi priestor teda dalsie vesmiri a preto si myslim ze nic neexistuje - inak povedane ze nas vesmir nie je uzavrety sam do seba a tym padom ked dojdes na koniec nevylezies na druhej strane nasho vesmiru. Pripadne ak by dalsie vesmiri neexistovali myslim si ze priestor je nekonecny teda ziadne uzavretie vesmiru by nemalo nastat a tak moze dochazdat k nekonecnemu vytvaraniu novych svetov. Ale tak, to su z casti len moje teorie.
Mňa by zaujímalo viac, ako toto čo tu riešite to, aký panuje názor (či už snáď konsenzus ?) vo vedeckej oblasti ohľadne teórie multivesmírov - teda to, že náš vesmír je len jedným z x vesmírov, ktoré sa nachádzajú v obrovskom hyperpriestore, atď.
Niektorí americkí fyzici to hovoria ako fakt (aspoň taký mám pocit), napr. Kaku, ale aj iní, ale nezdá sa mi, že by to bolo tak všeobecne prijaté.
Sleduje niekto tento názorový vývoj podrobnejšie ? Díky za info.
Niektorí americkí fyzici to hovoria ako fakt (aspoň taký mám pocit), napr. Kaku, ale aj iní, ale nezdá sa mi, že by to bolo tak všeobecne prijaté.
Sleduje niekto tento názorový vývoj podrobnejšie ? Díky za info.
-
audiotrack
VIP
ako môžeš niečo takéto napísať? Ty chceš prekopať kompletne základy matematiky? Pre teba neexistuje 1-rozmerná dimenzia, teda bod? Ani 2-rozmerná dimenzia, teda rovina? Schválne pokračujem takto, aby si si uvedomil že každá vyššia dimenzia je zložená z nižších, a teda ak existujú prvé tri o ktorých máme empirické dôkazy a sú pozorovateľné v reálnom svete, existujú zaručene aj vyššie ktoré sú žiaľ ťažšie predstaviteľné. Najznámejší 4D objekt je napríklad teserakt. Priestorov je však omnoho viac, sú teórie, veľmi významené teorie za ktoré sa rozdali nejedny nobelovky, ktoré počítaj s desiatkami rozmerov.TheMEMBER napísal:Podla mna existuju dimenzie vzdy vacsinou v 3dimenzionalnej podobe, cize ak este nejake priestorove dimenzie existuju, tak len vzdy sucasne 3 ako tato nasa.
to hovorí pán einstein vo svojej najvýznamnejšej práci ktorú pozná celý svetTheMEMBER napísal:Ale ty hovoris ze podla nejakej teorie je mozno cas aj zastavit
to nemáš pravdu, bez ďalších rozmerov to nedokážeš. Jednak preto, že "absolútne nič" nie je nijak definované. Ak by si ho chcel definovať, musel by si vyvrátiť kvantovú mechaniku. Druhý dôvod prečo ti nestačia tri rozmery je ten, že z jedného konca na druhý musíš prejsť istý "úsek" ktorý v 3 rozmeroch euklidovského priestoru nedokážeš vykonať s nulovým krokomTheMEMBER napísal:Staci si predstavit 3D gulu v absolutnom nic - lepsie povedane priestor v absolutnom nic a dostaneme tebou opisany vysledok.
Existuju, nechcem povedat ze nie(vsak hudba je v podstate len jednorozmerna forma), ale ja som mal na mysli priestore. Osobne vsak skor myslim ze je to prave naopak a nie z malej sa sklada vacsia dimenzia ale naopak, z cim vacsej - mnohorozmernej castice ktora predstavuje priestor, mozu existovat iba tolko rozmerne castice. Ci je to uz 3d objekt alebo 8D objekt je uz len prejav "nakonfigurovaneho" objektu, ktory moze byt v zaklade mnohorozmernejsi. Tuto tiez pouzijem priklad ako hudbu ktora ma sice iba jeden rozmer, ale jej zaklad je mnohorozmerny.audiotrack napísal:ako môžeš niečo takéto napísať? Ty chceš prekopať kompletne základy matematiky? Pre teba neexistuje 1-rozmerná dimenzia, teda bod? Ani 2-rozmerná dimenzia, teda rovina? Schválne pokračujem takto, aby si si uvedomil že každá vyššia dimenzia je zložená z nižších, a teda ak existujú prvé tri o ktorých máme empirické dôkazy a sú pozorovateľné v reálnom svete, existujú zaručene aj vyššie ktoré sú žiaľ ťažšie predstaviteľné. Najznámejší 4D objekt je napríklad teserakt. Priestorov je však omnoho viac, sú teórie, veľmi významené teorie za ktoré sa rozdali nejedny nobelovky, ktoré počítaj s desiatkami rozmerov.
Ano, nic nie je definovane pretoze je to nic. Ak si predstavis priestor s urcitou velkostou, cize priestor nebude nekonecny, v nicom, tak ten priestor bude obkoleseny sam sebou, ak bereme uvahu ze neexistuje okrem toho priestoru iny priestor. Preco je obkoleseny sam sebou? Lebo sa tak sformoval deformoval, pretoze neplatia uz ziadne zakony a je tak zakryveny sam do seba, preto mi stacia aj 3 priestory, hoci aj 1.audiotrack napísal:to hovorí pán einstein vo svojej najvýznamnejšej práci ktorú pozná celý svetto nemáš pravdu, bez ďalších rozmerov to nedokážeš. Jednak preto, že "absolútne nič" nie je nijak definované. Ak by si ho chcel definovať, musel by si vyvrátiť kvantovú mechaniku. Druhý dôvod prečo ti nestačia tri rozmery je ten, že z jedného konca na druhý musíš prejsť istý "úsek" ktorý v 3 rozmeroch euklidovského priestoru nedokážeš vykonať s nulovým krokom
TheMEMBER:
Rád by som vedel čo si myslel tým že hudba je jednorozmerná forma? Absolútne tomu výroku nedokážem pochopiť a to mám nejednu fyziku za sebou.
Rád by som vedel čo si myslel tým že hudba je jednorozmerná forma? Absolútne tomu výroku nedokážem pochopiť a to mám nejednu fyziku za sebou.