Sionizmus
Re: Sionizmus
nuž to ja nevravím, len sa snažím poukázať na to že sa odkazujú na náboženskú minulosť nie genetickú.
-
tehla
tí uplne ortodoxní židia to robia naopak. Tvrdia, že podla talmudu a tory ma pravo založiť Izrael len mesiáš, na ktorého ešte stále čakajú a bežne pália na uliciach Izraelské vlajky...
Problém je v tom čo je "praví". Kresťanstvo má cca 3600 odnoží. Judaizmus tiež nie je jednotný. Dokonca ani filozofie ako budhizmus nemajú len jeden prúd ale desiatky. Čiže prakticky, je to opäť len vec názoru ako všetko. Rovnica má nekonečne veľa riešení a každý si vyberá, ktoré chce. Je to vôbec dôležité? Izrael tam je, to je fakt. A nezmení sa na tom tak skoro asi nič..
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
nieco sa na teba tusim nalepilo za ten cas tu na foreslay napísal:Krija viem, o tom sme sa tu už bavili, a môj záver bol, zem "patrí" tomu kto si ju dokáže vybojovať a obhájiť. V celých ľudských dejinách od čias zberačov to tak bolo a tak to aj ostane. V podstate nič ako "právo na územie" nejestvuje, a ak oni veria tým svojím báchorkám a veria tomu, že geneticky sú potomkami tých židov čo tam kedysi žili, prípadne ich uspokojuje tá biblická predstava na návrat do svojej zasľúbenej zeme, tak im to asi ťažko niekto vyhovorí a ako vravím, prakticky je to jedno, situácia je taká aká je a sporiť sa tu o nejakom pomyselnom nároku na územie nemá zmysel. Sú tam, sú suverénny štát, bránia si svoje územie, identifikujú sa.. týmto hasne. Čo s tým kto narobí?
btw. Ja by som im vyčlenil skôr nejaký ostrov než autonómnu oblasť na pevnine, niečo ako madagaskar, pánu bohu za chrbtom. A hneď na nejaký ďalší by som umiestnil všetkých cigánov nech si tam nažívajú ako vedia. O koľko by bol ten svet krajší..
btw2. Bola by sranda keby pri "globálnom otepľovaní" zatopilo Izraelhahah
http://www.hojko.com/post777914.html#p777914
existuje ale pravo naroda na sebaurcenie. ziadny narod na zemi ale nevie lietat ak chapes co tym myslim. svoje uzemie zidia nebrania, ozaj proti komu? kto ich napadol? vari im nevyhlasil niekto vojnu o ktorej nie som informovany?
aj OSN im v 1947 alebo 1948 vymedzila hranice ich statu. boli to arabi a palestincania, co boli nespokojni s takym navrhom, kde znacne male mnozstvo zidov ziskalo viac ako polovicu uzemia. naslednu vojnu sice arabi prehrali, ale oni prehrali iba tu nadpolovicu o ktoru aj tak prisli vdaka rozhodnutiu OSN. ako je mozne, ze zidia sa s palestincanmi nedohodli ani po viac ako 60tich rokoch a stale palestincanom ukrajuju z ich zeme, ktora im bola OSN pridelena? ak boli schopni egyptanom vratit sinai, tak aky maju problem ucinit to iste s palestincami?
ako to, ze najhorlivejsi zastupcovia liberalizmu a humanizmu su prave zidia, ale su to prave oni kto upiera slobodu inemu narodu, su to prave oni, kto natrenoval v 30s v CCCP open air concentration camps a dnes ich praktizuje v palestine. dokonca sa vyhrazaju EU krajinam jednostrannymi krokmi ak uznaju palestinu.
a co s tym kto narobi? no s takymto pristupom asi nikto nikdy nic. ak by si vsetci nasi predkovia mysleli, ze sa veci nedaju zmenit k lepsiemu tak by sme mozno placali dnes z blata jaskyne. svojho casu sme tu viedli diskusiu o spravodlivosti. ak sa pamatam, tak ty si tvrdil, ze neexistuje. ja som vtedy nenapisal to co napisem teraz.
existuje! existuje vsade tam, kde nastane dohoda. spravodlivy bol preto aj predaj aljasky za 7 milionov dolarov a aj ostrov manhatan za čačky v hodnote 24 dolarov. myslim si, ze ako obhajca slobodneho trhu taketo vysvetlenie chapes a mozno ho prijmes
Na dohodu treba vždy dve strany. Židia idú za svojím 2000 ročným náboženským cieľom a sebaurčením. Palestínčania cítia,kvôli ukradnutej zemi rovnakú krivdu akú cítili židia po 2000 rokov. A musí to byť silná emócia ak pretrvala taký dlhý čas, v tak silnej a jednotnej forme. Teda sú to dve strany, kde jedna nemôže získať bez toho aby druhá nestratila. Podľa mňa za tých 60 rokov vznikli na jednej aj druhej strane stovky zatrpknutých fundamentalistických idiotov, ktorí budú živiť vzájomnú nenávisť pokiaľ im budú sily stačiť.
.. ale nejak podrobne ten konflikt nesledujem, som si istý, že jedna aj druhá strana má svoje argumenty. Škoda toho Madagaskaru
.
btw. Spravodlivosť neexistuje, ale dá sa predstierať. Ale tvoju interpretáciu som napriek tomu pochopil aj keď tvorí prinajmenšom príliš veľa precenedsov, len ja v takých veciach tú spravodlivosť ani nehľadám.
.. ale nejak podrobne ten konflikt nesledujem, som si istý, že jedna aj druhá strana má svoje argumenty. Škoda toho Madagaskaru
btw. Spravodlivosť neexistuje, ale dá sa predstierať. Ale tvoju interpretáciu som napriek tomu pochopil aj keď tvorí prinajmenšom príliš veľa precenedsov, len ja v takých veciach tú spravodlivosť ani nehľadám.
-
krija
VIP
slay, zidov prenasledovali, vrazdili a vyhnali rimania, teda nie palestincania, ktori na tom uzemi maju tiez viac ako 2000 rocnu historiu. spravovala ho byzancia, osmanska risa vratili sa tam ale chazari vdaka britom, nemcom, dokonca aj vdaka masarykovi s benesom ako som pisal, takze sme znova na zaciatku 
spravodlivost neexistuje iba v takom pripade kde dohoda dvoch stran ovplyvnuje strany tretie.
spravodlivost neexistuje iba v takom pripade kde dohoda dvoch stran ovplyvnuje strany tretie.
Ale veď áno Krija, ja predsa netvrdím, že ich vyhnali palestínčania. Ja som povedal, práve že palestínčania cítia rovnakú krivdu z ukradnutej zeme (rozumej teraz im ju "ukradli" židia a vytlačili ich odtiaľ) akú cítili židia po 2000 rokov (po tom čo ich vyhnal Rím). To bola myšlienka. A vravím, že je to príliš silná emócia, preto by som nečakal veľké zmierenie.
slay
Ale veď áno Krija, ja predsa netvrdím, že ich vyhnali palestínčania. Ja som povedal, práve že palestínčania cítia rovnakú krivdu z ukradnutej zeme (rozumej teraz im ju "ukradli" židia a vytlačili ich odtiaľ) akú cítili židia po 2000 rokov (po tom čo ich vyhnal Rím). To bola myšlienka. A vravím, že je to príliš silná emócia, preto by som nečakal veľké zmierenie.
To potom my Slováci musíme cítiť krivdu smerom k Maďarom a žiadať od nich navrátenie celého Maďarska ako pôvodne slovanskej a slovenskej oblasti . Podľa teba na to máme legitímne právo a nikdy nám nezaniklo, teda dobre som rád že si to uznal.
Takže keď budeme vyzývať my v zmysle MINDENT VISSZA bude to v poriadku.
Najmä by ma zaujímali historické zdroje z ktorých čerpáš svoje vedomosti o židoch a ich "štáte" dúfam že nie zo starého zákona.
Nikde som o žiadnom práve nehovoril
, nedokážeš zinterpretovať ani jeden príspevok bez toho aby si ho neprekrútil? Keby som si založil v budúcnosti vlastné fórum, dám tam na začiatok vstupný test, kde z kratučkého textu budú musieť useri vybrať správnu možnosť a) b) c) d) o čom ten text bol. Ty by si zjavne bez pomoci rodiny a priateľov neuspel.
K územiu som povedal, vždy len jednu vetu, "patrí tomu kto si ho vybojuje a dokáže obrániť", preto dnes Maďarsko patrí maďarom a Slovensko slovákom, rovnako ako Izrael židom.
K územiu som povedal, vždy len jednu vetu, "patrí tomu kto si ho vybojuje a dokáže obrániť", preto dnes Maďarsko patrí maďarom a Slovensko slovákom, rovnako ako Izrael židom.
Ja som od teba tiez cakal viac.nauraa napísal: Tak az takuto mimo reakciu som naozaj necakala.
V podstate ziadny ale pointe hadam chapeme, ze slay alebo zas ideme spamovat a riesit blbosti ako napr gramatiku?slay napísal:ps. aký je rozdiel medzi parazitom a príživníkom ?
Ano mas pravdu, lenze zidovsky sposob vybojovania si je velmi specificky, tahaju do toho jak uz bolo povedane tretiu stranu a tu nastava otazka etiky ci je to spravne a dobre pre tu tretiu stranu.slay napísal:K územiu som povedal, vždy len jednu vetu, "patrí tomu kto si ho vybojuje a dokáže obrániť", preto dnes Maďarsko patrí maďarom a Slovensko slovákom, rovnako ako Izrael židom.
kali520 napísal:Naura zmier sa s tym pre zidov je parazitovanie tak charakteristicke ako pre ciganov prizivnictvo.
Takže ak had použije jed a jastrab pazúry tak had je neetický a jastrab je stelesnením dokonalosti? Vieš čo je základom prežitia a vývoja? Adaptácia. A tak jastrab ako aj had sa adaptovali. Rovnako šikovne to spravili aj židia, adaptovali sa na situáciu v akej boli 2000 rokov. Vyčítať im to je prinajmenšom hlúpe.kali520 napísal:Ano mas pravdu, lenze zidovsky sposob vybojovania si je velmi specificky, tahaju do toho jak uz bolo povedane tretiu stranu a tu nastava otazka etiky ci je to spravne a dobre pre tu tretiu stranu.
to "právo na územie" je dosť rozporuplné. tie územia boli niekoľko desaťročí anglickou kolóniou a palestínčania vtedy držali hubu a krok. a keď odtiaľ odišli anglickí vojaci a začali na to územie zvážať židovských civilistov zo zničenej európy, palestínčanom akoby narástli svaly a stali sa z nich fighteri.
povojnové rozdelenie krajiny či deportácie sú bežná vec... nemecko bolo rozdelené na NDR a DDR, z čiech deportovali sudeťákov, od nás zas maďarov.
nechcem však jednoznačne držať stranu židom, nikto nevie odkiaľ padol prvý výstrel a aj Izrael má dosť krvi na rukách.
povojnové rozdelenie krajiny či deportácie sú bežná vec... nemecko bolo rozdelené na NDR a DDR, z čiech deportovali sudeťákov, od nás zas maďarov.
nechcem však jednoznačne držať stranu židom, nikto nevie odkiaľ padol prvý výstrel a aj Izrael má dosť krvi na rukách.
-
krija
VIP
no tak ale toto si fakt zadrel. vyssie slayovi som pisal o rimanoch, o byzantskej risi, o osmanskej a sem mozem v tomto pripade napisat aj britsku spravu. rozdiel medzi menovanymi a izraelom je ten, ze menovani palestincanov nevyhanali z ich uzemia, nevyvrazdovali ich, nekradli im podu pod nohami, nezrovnavali ich obce so zemou (vysse 400 len v roku 1948)... takuto spravu je mozne porovnat s nadvladou madarov nad slovakmi za cias uhorska, resp. RU monarchie, alebo rakuska nad cechami v RU.silmarill napísal:to "právo na územie" je dosť rozporuplné. tie územia boli niekoľko desaťročí anglickou kolóniou a palestínčania vtedy držali hubu a krok. a keď odtiaľ odišli anglickí vojaci a začali na to územie zvážať židovských civilistov zo zničenej európy, palestínčanom akoby narástli svaly a stali sa z nich fighteri.
PS vsak tu mapu rozpinavosti izraela si tu musel niekde vidiet...
No je to smutné, ale najskôr to dopadne tak, že ich povytlačia za hranice ktoré si oni nakreslili ako tie vhodné, potom sa rozširovanie zastaví a za pár rokov sa situácia stabilizuje..
.. a potom židom začne dochádzať voda.
btw. Ak by arabi od začiatku nezvolili vojenskú agresiu, prípadne ostreľovanie židov raketami, ale naopak čisto mediálnu vojnu zobrazujúcu židovské rozpínanie a škody nimi spôsobené, mali by svet asi viac na svojej strane. Ale ten ich "terorizmus" ich celkom odpisuje. Tie fotečky z detičkami pred vlajkou aj s priloženou raketou.. s tým veľa vody nenamútia.
.. a potom židom začne dochádzať voda.
btw. Ak by arabi od začiatku nezvolili vojenskú agresiu, prípadne ostreľovanie židov raketami, ale naopak čisto mediálnu vojnu zobrazujúcu židovské rozpínanie a škody nimi spôsobené, mali by svet asi viac na svojej strane. Ale ten ich "terorizmus" ich celkom odpisuje. Tie fotečky z detičkami pred vlajkou aj s priloženou raketou.. s tým veľa vody nenamútia.
áno, videl. a keď sa ty tak zaujímaš o izrael, tak si asi tiež videl mapu izraela po tom, ako im jordánci obsadili takmer štvrtinu územia, ktoré im bolo pridelené mandátom o palestíne v 1948 - napadnutí boli hneď v ten deň ako im bola uznaná nezávislosť. je pochopiteľné (ale samozrejme nie správne) že sa počas >50 rokov bojov na tom území hranice už nerešpektujú.krija napísal: PS vsak tu mapu rozpinavosti izraela si tu musel niekde vidiet...
Takyto pristup zavana jasnym imperializmom a kolonializmom.K územiu som povedal, vždy len jednu vetu, "patrí tomu kto si ho vybojuje a dokáže obrániť", preto dnes Maďarsko patrí maďarom a Slovensko slovákom, rovnako ako Izrael židom.
To znamená že na tejto zemi existuje len krajina USA a Izrael. Lebo nikto iný sa ich moci nedokáže vzoprieť.
Izrael si buduje domky ďalej a ďalej na palestínskom území a OSN sa tvári, že to nevadí, kde sú sankcie kde sú stíhačky nato? Kde je bombardovanie Izraela za genocídu? A kde je bombardovanie USA sankcie embargá na USA za genocídu v SRBSKu použitie zakázaných kazetových bômb atď ..atď..??
Kto toto už nevidí je úplný hlupec s ktorým nehodno strácať čas.
Keby chceli AMERIčANIA pošlú sem "humanitárne bomby" a podmania si nás silou. Lenže My nie sme na úrovni ani tej Líbie, my sme sa nechali zotročiť oveľa ľahšie ekonomicky a podplácaním.
Jediné čo krajina musí mať sú jadrové hlavice a zariadenia schopné odpáliť jadrové hlavice . Potom si taká krajina môže páchať genocídu po celom svete a nikto jej nebude odporovať!!
To je ten dnešný zákon! Kto má atómky ten jede!
Kto sa pýtal Srbov v prípade Kosova? Prečo sa teda nedovolí bojovať všetkým v rovnom boji?
Slovensko nepatrí Slovákom preto že si ho vybojovali /strašné boje tu prebiehali v 1993/ a už vôbec nie tým dnešným polodementným, ktorí o ňho dávno prišli len si to ešte neuvedomili.
Slovensko ako aj európa je americko-izraelskou kolóniou a ešte dlho bude. Žijete už dnes na cudzom. AK by sme chceli niečo na tom zmeniť nepomôže nám nič ani zbrane. Sme myšlienkoví otroci, musíkme myslieť tak ako nám to nariadia z NATO, Eú a tisícov mimovládnych organizácií, OSN, myslíme a vykonávame len to čo nám ONI schvália a čo ONI považujú za správne, nie to čo je správne pre nás.
-
seth82
Darca
Pokiaľ s takýmito skvelými pocitmi, že ťa furt niekto kontroluje (dokonca aj tvoje myšlienky, tvoje rozhodnutia a tvoje vlastníctvo), každé ráno vstávaš z postele, na tvojom mieste by som určite uvažoval o zasamovraždení, veď kde takýto život už len môže viesť? Musíš si pripadať ako spoločnosť vo filme Equilibrium...
-
krija
VIP
ani s tymto nesuhlasim. tiez som tu spominal, ze male mnozstvo zidov dostalo od UN viac ako polovicu uzemia. ale ako by si sa spraval ty, keby sem dnes napochodovali poliaci a madari a rozporcovali by slovensko? viem, ze nicsilmarill napísal:
áno, videl. a keď sa ty tak zaujímaš o izrael, tak si asi tiež videl mapu izraela po tom, ako im jordánci obsadili takmer štvrtinu územia, ktoré im bolo pridelené mandátom o palestíne v 1948 - napadnutí boli hneď v ten deň ako im bola uznaná nezávislosť. je pochopiteľné (ale samozrejme nie správne) že sa počas >50 rokov bojov na tom území hranice už nerešpektujú.