Java servlety
Java servlety
zdravim, chcem sa opytat... Pouzivaju sa v sucasnej dobe java servlety a jsp stranky? Kedysi som tu riesil zadania do skoly so servletmi a jsp, ale od par ludi som pocul, ze tieto veci sa daju riesit napriklad javascriptom ovela jednoduhsie. Zaujima ma to preto, lebo neviem ci sa mam s tym zaoberat pri uceni Javy, pripadne ked mam ako take zaklady (praca s objektami, cykly, funkcie, triedy, spominane servlety, atd.) do coho sa mam pustit dalej?
-
javatar
Hardcore addict
Re: Java servlety
pracujem v tejto oblasti a zaujem o to je - zvlast ked niekto tvori velke projekty a nechce byt platformovo zavysly... (a pri naozaj velkych projektoch je php nevhodne)
otazka je ci by ta web bavil - je to totiz iny typ programovania, ale skusit mozes... je rozhodne vacsi zaujem o J2EE ako o J2SE
a ak chces priklady kto to pouziva tak zfleku kto ma napada je google (gmail. spreadsheets, docs...) a dealextreme (isto je toho viac, je to samozrejme minorita ale ani nie tak rarita)
otazka je ci by ta web bavil - je to totiz iny typ programovania, ale skusit mozes... je rozhodne vacsi zaujem o J2EE ako o J2SE
a ak chces priklady kto to pouziva tak zfleku kto ma napada je google (gmail. spreadsheets, docs...) a dealextreme (isto je toho viac, je to samozrejme minorita ale ani nie tak rarita)
Tak ako som pisal, podla mna mam len zaklady, takze o velkych projektoch sa mi zatial moze snivat. Preto by som chcel vediet, co sa mam ucit dalej. Lepsie sa mi uci ked mam nejaky ciel a snazim sa ho dosiahnut. Napriklad tie moje zadania do skoly ak si na ne pamatas, dost si mi vtedy pomohol. Mal som ciel, ktory som sa snazil dosiahnut a popri tom som sa musel naucit radu dalsich veci. Ked si obcas pozeram nejake pracovne ponuky pre Java programatorov, obcas su tam pozadovane nejake frameworky (teraz si spomeniem len na Hybernate) tak napr. o nom som dost malo toho na nete nasiel a stale dokopy neviem na co sa v praxi pouziva. Takze co by si mi poradil, ako dalej?
-
javatar
Hardcore addict
Hybernate je tusim ohladom objektovo relacneho mapovania - vynikajuci princip, ale lepsieho pochopis ak budes mat zaklady SQL. Ja osobne som nikdy s nim v jave nerobil, robil s nim moj spolubyvajuci v C# (tento framework bol neskor prepisany aj pre c#).
Ak by si sa chcel ucit servlety a jsp - nie je nutne aby bol projekt velky. Najskor to skusit bez akehokolvek frameworku az potom sa ucit tie. Neviem ako si na tom s anglictinou ale odporucam tuto stranku http://www.sharmanj.com/id2.html - klikni si hore na tutorials a vysvetluje to velmi dobre (obcas az moc dlho). Je to jeden z mala tutorialov kde sa dba na spravnost pouzivania JSP a servletov (JSP - zobrazovanie, servlety - logika). Tak smelo do toho, urcite tym nic nepokazis ked budes nieco vediet.
Ak by si sa chcel ucit servlety a jsp - nie je nutne aby bol projekt velky. Najskor to skusit bez akehokolvek frameworku az potom sa ucit tie. Neviem ako si na tom s anglictinou ale odporucam tuto stranku http://www.sharmanj.com/id2.html - klikni si hore na tutorials a vysvetluje to velmi dobre (obcas az moc dlho). Je to jeden z mala tutorialov kde sa dba na spravnost pouzivania JSP a servletov (JSP - zobrazovanie, servlety - logika). Tak smelo do toho, urcite tym nic nepokazis ked budes nieco vediet.
Ja sa nechcem nasilu zaoberat servletmi, hlavne som chcel vediet ako to vyzera v praxi, ci sa s tym casto pracuje. Alebo dalsia tazka, co sa v praxi casto vyuziva? Na co sa oplati zamerat sa?
-
javatar
Hardcore addict
servlety a jsp v kope
lebo jsp je v podstate servlet len inak napisany...
ale nepouzivaj glass fish server - tomcat je ovela rychlejsi....
ale nepouzivaj glass fish server - tomcat je ovela rychlejsi....
Asi sa nechapeme teraz navzajom. Nechcem zakladat kvoli tomu novu temu, ale zabudnime teraz na servlety. Skor ma zaujima ta moja posledna otazka, co sa v sucasnej dobe najviac, alebo casto pouziva??? napr. ci nejaky z tych frameworkov......
-
javatar
Hardcore addict
uf - tak to ti z hlavy povedat neviem tak si len tipnem - aj veci mimo javy
najviac podla mna CMS systemy, potom ASP.NET, PHP, a z javy asi Struts2, hybernate, Spring...
najviac podla mna CMS systemy, potom ASP.NET, PHP, a z javy asi Struts2, hybernate, Spring...