Ako zariadit serverovnu
Ako zariadit serverovnu
Zdravim poradili by ste mi co potrebujem na vybavenie serverovne.
V prvej etape planujeme zapojit cca 26 pocitacov to znamena chcem ich spojit do siete, neviem presne co k tomu potrebujem asi rack, manazovatelny swich a samotny serverovy PC.
Avsak planujeme v druhej etape zapojit dalsie pocitace a tak isto aj kamery a voip tak aby tam pre buducnost v tom raku ostalo viac volneho miesta, tak mi prosim poradte co by mi najviac vyhovovalo.
Dakujem.
V prvej etape planujeme zapojit cca 26 pocitacov to znamena chcem ich spojit do siete, neviem presne co k tomu potrebujem asi rack, manazovatelny swich a samotny serverovy PC.
Avsak planujeme v druhej etape zapojit dalsie pocitace a tak isto aj kamery a voip tak aby tam pre buducnost v tom raku ostalo viac volneho miesta, tak mi prosim poradte co by mi najviac vyhovovalo.
Dakujem.
Re: Ako zariadit serverovnu
Odborníka, alebo rovno firmu, ktorá to bežne robí. Ide o návrh projektu podľa potrieb, kabeláž, HW, SW...
-
javatar
Hardcore addict
Miestnost, kvalitny privod el. energie, racky, kable management, KVM zariadenie, klimatizaciu/chladenie, ventilacia, switche/routre, kable, zalozne zdroje, servre.
Snad som nezabudol na nic...
Snad som nezabudol na nic...
SERVEROVNA:
Triton 19" stojanový rozvádzač RMA-42-A68
Triton 19" polica do rozvádzaca RAB-UP-550-A3
Triton 19" rozvodný panel ACAR-504
Triton streš./podlah. ven. jednotka RAC-CH-X04-X3
Triton Podstavec RAC-PO-X66-XN s filtrom
Triton vyväzovacie háčiky RAX-D1-X48-X3
TP-Link -- TL-SG5426 26 x RJ45 1Gbps managed
Patch panel 24port cat.5e STP black
SERVER:
System - Supermicro 5016I-MT 1U
Procesor - INTEL Xeon quad core x3440 2.53GHz
Pamat - Kingston DDR3 2x2GB 1333
HDD - 2x 500GB
Poradte mi ci to moze byt popripade co mi tam este chyba, a neviem aky operacny system bude najlepsi nato.
Triton 19" stojanový rozvádzač RMA-42-A68
Triton 19" polica do rozvádzaca RAB-UP-550-A3
Triton 19" rozvodný panel ACAR-504
Triton streš./podlah. ven. jednotka RAC-CH-X04-X3
Triton Podstavec RAC-PO-X66-XN s filtrom
Triton vyväzovacie háčiky RAX-D1-X48-X3
TP-Link -- TL-SG5426 26 x RJ45 1Gbps managed
Patch panel 24port cat.5e STP black
SERVER:
System - Supermicro 5016I-MT 1U
Procesor - INTEL Xeon quad core x3440 2.53GHz
Pamat - Kingston DDR3 2x2GB 1333
HDD - 2x 500GB
Poradte mi ci to moze byt popripade co mi tam este chyba, a neviem aky operacny system bude najlepsi nato.
-
masterdead
SysAdmin
- Kontaktovať používateľa:
V tej serverovni bude len jeden server? Ten switch by som hned vymenil za Cisco (nie SMB). Pytas sa aky OS bude najlepsi? Zjavne nemas paru naco to vobec ani potrebujes.
Kvalitnu serverovnu nestaci len vybavit servermi. Mala by splnat aspon nejake normy TIER, tj dvojite podlahy, protipoziarny system, dualne napajacie linky, viac poskytovatelov pripojenia.
Kvalitnu serverovnu nestaci len vybavit servermi. Mala by splnat aspon nejake normy TIER, tj dvojite podlahy, protipoziarny system, dualne napajacie linky, viac poskytovatelov pripojenia.
POdla toho na čo to chceš využívať..neviem či teraz uvediem sparávne ale podla môjho názoru pokial chceš mať server ako bránu na pripojenie do internetu+ firewall nebolo by odveci tam dať OS FreeBSD ktorý je založený na UNIXE..je to operačný systém ktorý však pre server nepotrebuje nakompilované grafické rozhranie i keď si ho tam môžeš skompilovať z balíčkov ktoré budu bud na inšatalčnom DVD alebo si ich stiahneš z netu zo serverov FreeBSD,alebo to budeš riešuiť pomocou OS Windows Server 2008 R2 ktorý ti sdparví v podstate to isté čo FreeBSD ale máš to s grafickým rozhraním kdežto pri FreeBSD budeš potrebovať vedieť kopec Linux/Unix prikazov na nastvenie toho čo potrebuješ kdežto na Windowse si to preklikaš v grafickom prostredi..FreeBSD ti dokáže urobiť DHCP,Proxy,firewall,gateway tusim aj NAS server a dalšie blbosti potrebné na server aj FTP s tym rozbeháš..proste FreeBSD je zameraný čisto ako sieťovy operačný systém..ale neurobíš chybu si myslím či už sa rozhiodneš pre FreeBSd alebo pr Win..každopádne si zvoľ to nv čom si viacej zdatný..lebo ked sa rozhodneš pre FreeBSD a nebudeš mať o Linuxe/unixe ani páru tak to ani len nenainštaluješ nieto ešte nakonfiguruješ..
Ahojte, ano bude tam len jeden server, firma sa zaobera predajom a dodavanim tovaru pre fast foody, takze tam bude akurat uctovnicke programy, sklad atd, internet samozrejme, popripade tam chcem nainstalovat kamery a voip. Dakujem za rady, teda ak mi mozete este poradit budem rad lebo to chcem v pondelok ist kupit.
-
masterdead
SysAdmin
Bude to v samostatnej miestnosti, alebo to bude niekde kde sa pohybuju ludia? Ak samostatna miestnost staci toto http://www.triton.cz/cs/datove-rozvadec ... tojany-rsx a klima. Ak bude dajme tomu niekde v kancli pri ludoch, odporucam uzavrety box s integrovanou klimatizaciou. OS server by som v tomto pripade vybral Windows Server system, vytvoril domenu, nastavil pravidelne zalohovanie. Na gateway by som pouzil kerio control, na maily kerio connect.
Ano bude to v osobytnej miestnosti vyhradenej iba na server, inac dakujem za info, ked to budem skladat a nebudem si dat rady tak este napisem
, dik etse raz.
-
G0lDiER_
King
pripadne nieco jednoduhsie od linuxu - debian, ubuntu server
Ahojte,
tekze tu je kompletna zostava co planujem kupit:
- Triton 19" stojanový 600x800mm rozvádzač RMA-42-A68
- Triton 19" polica do rozvádzača RAB-UP-550-A3
- 19" rozvodný panel ACAR-504
- Triton strešná/podlahová ventilačná jednotka RAC-CH-X04-X3
- Podstavec RAC-PO-X66-XN s filtrom
- Triton vyväzovacie háčiky RAX-D1-X44-X3
- TP-Link TL-SG5426 26xRJ45 1Gbps managed switch
- Patch panel 24port cat.5e STP black - 2x
- Server Supermicro SYS-5016I-MT
- INTEL Xeon Quad-Core X3440 2.53GHz
- KINGSTON DDR3 2GB 1333Mhz KVR1333D3D8R9S/2G - 2x
- Western Digital RE4 500GB 64MB SATA2 WD5003ABYX - 2x
- Windows Server 2008 Std R2 64Bit CZ + 5 CAL OEM
...este som sa chcel opytat masterdead aky by bol rozdiel medzi tym swichom Cisco a SMB?, myslis ze by bol vhodnejsi?
...a akby ste mi este poradili co by som mal dokupit, zatial som si tymto isty, akby este cosi chybalo dajte mi pls vediet, dakujem.
tekze tu je kompletna zostava co planujem kupit:
- Triton 19" stojanový 600x800mm rozvádzač RMA-42-A68
- Triton 19" polica do rozvádzača RAB-UP-550-A3
- 19" rozvodný panel ACAR-504
- Triton strešná/podlahová ventilačná jednotka RAC-CH-X04-X3
- Podstavec RAC-PO-X66-XN s filtrom
- Triton vyväzovacie háčiky RAX-D1-X44-X3
- TP-Link TL-SG5426 26xRJ45 1Gbps managed switch
- Patch panel 24port cat.5e STP black - 2x
- Server Supermicro SYS-5016I-MT
- INTEL Xeon Quad-Core X3440 2.53GHz
- KINGSTON DDR3 2GB 1333Mhz KVR1333D3D8R9S/2G - 2x
- Western Digital RE4 500GB 64MB SATA2 WD5003ABYX - 2x
- Windows Server 2008 Std R2 64Bit CZ + 5 CAL OEM
...este som sa chcel opytat masterdead aky by bol rozdiel medzi tym swichom Cisco a SMB?, myslis ze by bol vhodnejsi?
...a akby ste mi este poradili co by som mal dokupit, zatial som si tymto isty, akby este cosi chybalo dajte mi pls vediet, dakujem.
-
masterdead
SysAdmin
Cisco vyraba aj produkty pre male podnikanie (Small business) co je v podstate Linksys. Toto by som zrovna neodporucal do podnikoveho riesenia.
Tebe by som radil http://www.atcomp.sk/zbozi/cisco-ws-c29 ... p=z:132820
vyhody: kvalita, dozivotna zaruka
nevyhody: ovladat zaklady IOS (konfiguraciu pomocou terminalu)
Ale urcite nie TPlink, mozno niekto somnou nesuhlasi, ale osobne skusenosti proste hovoria vo velky prospech cisca. Zalohovanie servera mas vyriesene? Nejaky externy disk by sa hodil, aspon 1TB.
Tebe by som radil http://www.atcomp.sk/zbozi/cisco-ws-c29 ... p=z:132820
vyhody: kvalita, dozivotna zaruka
nevyhody: ovladat zaklady IOS (konfiguraciu pomocou terminalu)
Ale urcite nie TPlink, mozno niekto somnou nesuhlasi, ale osobne skusenosti proste hovoria vo velky prospech cisca. Zalohovanie servera mas vyriesene? Nejaky externy disk by sa hodil, aspon 1TB.
-
Soviet
Darca
Si to velmi lahko predstavujes petkon 
to nieje len nakupit zariadenia a napojit kable. Odporucam nato nejaku firmu zavolat, ktora ti to spravi vramci projektu.
Nastavit server, optimalizovat. Konfiguracia switcha, natahanie kablov z patch panela do podlahy a podobne. Mate to cele premyslene aspon? Chces prihlasovanie do domeny, alebo ako sa budu autentifikovavat uzivatelia a podobne?
A nechapem, ako mozes zariadovat serverovnu a v ponuke nemas ziadny zalozny zdroj..Padne elektrina a prides o data a podobne. Dva krat premyslaj a potom nakupuj
to nieje len nakupit zariadenia a napojit kable. Odporucam nato nejaku firmu zavolat, ktora ti to spravi vramci projektu.
Nastavit server, optimalizovat. Konfiguracia switcha, natahanie kablov z patch panela do podlahy a podobne. Mate to cele premyslene aspon? Chces prihlasovanie do domeny, alebo ako sa budu autentifikovavat uzivatelia a podobne?
A nechapem, ako mozes zariadovat serverovnu a v ponuke nemas ziadny zalozny zdroj..Padne elektrina a prides o data a podobne. Dva krat premyslaj a potom nakupuj