Socializmus alebo demokracia?

Diskusie na politické témy...

Chceli by ste, aby sa sem vratil PRESNE taky politicky rezim, aky bol pred r. 1989?

ano
82
14%
nie
459
80%
je mi to jedno
33
6%

Celkom hlasov: 574

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Socializmus alebo demokracia?

Príspevok od používateľa hughito »

Augustus bol ťažký filozof, takého dnes nenájdeš. :)

Nesúhlasím - ak máš 150 jedincov, ten zlý názor sa tam stratí. A tých 150 je ešte malá mierka.

Samozrejme, s tým by musela súvisieť aj iná forma hlavne vzdelávania - ľudia by sa od mala museli učiť k tomu mať vlastný názor, vedieť si ho vytvárať, obhájiť. To sa dnes vôbec nedeje a celkovo vládne taká nálada, že ľudia sa nad takým niečim ani nezamyslia.

Myslíš si, že by mohla fungovať klasická fabrika, továreň, bez všetkých tých šéfov, majstrov, technických riaditeľov oddelenia atď ?
Pinhead
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Pinhead »

P3Bo,
nemám pocit, že by súčasná podoba "demokracie" bola dobrý systém.... Toto je skôr partokracia.... Prečítaj si článok na ktorý odkazujem.... tam sa hovorí o stavovskom (to jest korporatívnom) usporiadaní.... Toto mi príde ako rozumnejšia alternatíva.... A ako história ukázala, jedná sa o pomerne životaschopný model.... ako z hľadiska politického, tak i ekonomického a sociálneho....
A k tomu západu.... Aj keď by nás niektorí radi ako západ videli, my západ nie sme.... Úplne odlišná historická tradícia i mentalita.... My sme stred.... Západní sme akurát tak Slovania :)....
Demokratickým spôsobom sa to dá odôvodniť veľmi jednoducho.... Občania volili stranu v takom množstve, že získala ústavnú väčšinu a teda tým vyjadrili nespokojnosť s daným systémom.... a dali aj mandát na jeho prípadnú zmenu....
A k tým problémom západu..... Ja nepíšem DNES, TERAZ.... ja píšem strednodobé hľadisko ( 10 - 15 rokov)....
Cisári sa adoptovali..... a v modernej dobe to vidím skôr na kolektívne vedenie (každý samozrejme odborník na svoje zameranie a určenie) stmelené jednotnou ideou....
Hughito,
vždy je niekto kto vládne, a niekto kto poslúcha.... To platí aj u zvierat (silnejší pes j...e....)..... To je univerzálne prírodný zákon.... Ide len o to, ako odfiltrovať rôznych večných buričov a nespokojencov (tí sú väčšinou nespokojní zato, že by chceli podiel na moci, ale z nejakých príčin ho ani mať nebudú....).....
a k tomu, že moc korumpuje.... Ako koho..... To je individuálne.... Ale asi to bude tým, že až chorobná túžba po moci je indikátorom duševných porúch.... A od takého človeka sa potom transparentné jednanie čakať nedá.... Taký Salazar (na ktorého odkazujem v linku, ale koniec koncov aj Franco) boli ľudia, ktorý sa chorobne k moci nedrali.... k moci sa dostali v podstate na základe svojich schopností (jeden ako ekonóm, druhý ako schopný voj. veliteľ).... Ale keď už tam boli, tak riadili politiku svojich krajín prezieravo a s ohľadom na potreby svojich národov..... A nejaké zhromažďovanie majetku či rozkrádanie štátu (ako vidíme u nás) sa vôbec nedialo....
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

P3Bo napísal:s týmto nesúhlasím, ak povieš že jednotlivec nemôže byť múdry tak potom 150 jednotlivcov nie je o nič lepších. Problém monarchie spočíva v tom, že dobrý monarcha nemôže vládnuť navždy a mimochodom dobrí monarchovia boli - prax to potvrdzuje : ) čo tak ten jeden ktorého som napísal vyššie ?

a mimochodom pinhead čo v teoretickej rovine ti je v demokracií tak proti srsti ?
Celkom súhlasím, dobrí monarchovia, cisárovia a "jednotlivci v čele" boli sú a budú. Osobne si myslím že často problémom bol ale koniec ich vlády a nástup pokrvného dediča. Syn dobrého kráľa neznamená že bude dobrým tiež, tu je a bol vždy najväčší problém monarchií a všetkých vodcov s dedičmi.
hughito
Redeemer
Redeemer

Už nemám čas podrobne zareagovať, ale spýtam sa: ukážete mi nejakých tých dobrých monarchov v súčasnosti ?

Pokiaľ viem, také niečo dnes už ani neexistuje (konštitučné monarchie sú len na okrasu-absolútna zbytočnosť), ak nerátame nejaké ázijské a africké polodiktatúry.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Ja osobne si myslím, že ideálom je odveká ľudská predstava dokonalej všemohúcej a vševediacej bytosti riadiacej svet s dokonalou spravodlivosťou. Lenže monarchom nikdy nebude boh, len človek. Komunistickým plánovačom nikdy nebude boh, len človek. Ľudmi sú aj diktátori a aj poslanci. A človek je tvor slabý, omylný. Ako vraví biblia "..niet na svete človeka, ktorý by bol taký spravodlivý, že by konal iba dobré a nedopustil by sa hriechu." A ak mám v tomto stave na výber medzi socializmom a demokraciou, ja si volím demokraciu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Akýkoľvek predstava ideálneho panovníka je totálne utopistická. Aj keď jednotlivé prípady by sa v histórii našlo, za prvé - ten panovník nevládne aj tak sám, má okolo seba aparát. Za druhé, jeho nástupca by už nebol taký ideálny, čo tu už bolo aj spomenuté.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

co taka republika, vec verejna?

"Čo sa všetkých týka rovnakou mierou, mali by riešiť všetci rovnakou mierou."

komensky.

demokracia naproti tomu je vlada ludu, lenze akeho ludu? ano aj fico, meciar, miklos, dzurinda, radicova ... su ludia, ale aki ludia?

viac sa mozete docitat v kaddafiho zelenej knihe, je na webe volne dostupna...

a ked uz pisete o biblii, nabozenstve, viere... hned v uvode biblie je toto:

26 Nato Boh povedal: "Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby! Nech vládne nad rybami mora i nad vtáctvom neba i nad dobytkom a divou zverou a nad všetkými plazmi, čo sa plazia po zemi!"

27 A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril.

28 Boh ich požehnal a povedal im: "Ploďte a množte sa a naplňte zem! Podmaňte si ju a panujte nad rybami mora, nad vtáctvom neba a nad všetkou zverou, čo sa hýbe na zemi!"

29 Potom Boh povedal: "Hľa, dávam vám všetky rastliny s plodom semena na povrchu celej zeme a všetky stromy, majúce plody, v ktorých je ich semeno: nech sú vám za pokrm!

http://www.svatepismo.sk/listovat.php?k ... kapitola=1

hladajte to co tam nie je :-)
nie je tam ani slovo o tom, ze bude vladnut clovek nad clovekom, lud nad ludom, narod nad narodom!
samozrejme beriem, ze cast z tohto neskor pokaslal noeov najmladsi syn, ked spatril nahe telo svojho ozrateho fotra:-)
slay
Addict
Addict

A je to Starý zákon - židovský, prosím pekne. Ale nie to som chcel. Chcel som povedať, či si uvedomuješ aj že každý jeden vladár ale aj pápež sa oháňali tým, že im bola moc zverená bohom. "Z boží vúle král!" :lol: A nedá sa povedať, že by sa aj na to nedal nájsť príklad v biblii. Práve naopak, celá biblia je plná rozprávok o kráľoch, stovky stovky zmienok a nehovorí sa pri nich o žiadnom hriechu z dôvodu toho, že je kráľ a že je to v rozpore s niečím a podobne. Teda ak sa mýlim, kľudne ma opravte.

Btw. Tým nijako neobhajujem to, že človek vládne nad človekom, len polemizujem o Biblii. Lebo aj k tomu citátu, nehovorí sa tam o mäse, ale ak čítaš ďalej, tak v Genesis niekde ku koncu sa mi zdá už tam prihodí aj jedenie mäsa. Teda aspoň čo si ja pamätám.
sob3k
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa sob3k »

Socializmus-Pekna myslienka,kazdy bude mat pracu,kazdy si bude rovny...Ale absolutne zle prevedenie...Socializmus mala byt predpriprava pre Komunizmus,"spasu ludstva".Socializmus mala byt ideologia ktora by pracu spolocenstva postavila na vrchol a poukazala na to ,ze skupinovou pracou sa dokazeme stat najlepsimi...Ale nasi to zobrali zo zleho konca...Ludove procesy,prenasledovania,nicenie cirkiev,spolocenstive,nicenie strednej vrstvy,neskor normalizacia...
Som vyrazne PROTI Socializmu ,ale stale by ma zaujimala jedna vec ,ako by to vyzeralo keby Stalin nespratal Leninov zavet, a ako by to vyzeralo keby tu na vrchole boli ludia ako Novomestsky ci Dubcek,ktory tomu verili a mali srdce i tvar...
hughito
Redeemer
Redeemer

Prílohy
rise of superrich.png
rise of superrich.png (45.52 KiB) 1382 zobrazení
anderson
Expert
Expert

Príspevok od používateľa anderson »

Inac ta otazka je samozrejme hlupa.

Keby znie otazka: Chceli by ste PRESNE taky politicky rezim, ako tu je teraz?

anketa dopadne uplne rovnako.
Ivo1007
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Ivo1007 »

anderson napísal:Inac ta otazka je samozrejme hlupa.

Keby znie otazka: Chceli by ste PRESNE taky politicky rezim, ako tu je teraz?

anketa dopadne uplne rovnako.

To je pravda a ani súčasní komunisti nechú aby tu bol presne taký režim ako pred r. 1989
slay
Addict
Addict

hughito napísal:Čaká nás triedny boj ?
Určite, ale ešte si počkáme kúsok.
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa hwip »

Ivo1007 napísal:
To je pravda a ani súčasní komunisti nechú aby tu bol presne taký režim ako pred r. 1989
Chcú ho len tí, ktorí sa vtedy mali dobre t.j. leniví ľudia, na ktorých robili iní - komunisti
Ivo1007
Amateur
Amateur

hwip napísal: Chcú ho len tí, ktorí sa vtedy mali dobre t.j. leniví ľudia, na ktorých robili iní - komunisti
Poznáš všetkých že takto usudzuješ?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

No a to sa tu chceme poťahovať za slovíčka? To akože ak napíšem tvrdenie "politici sú svine", tak to musím ošetrovať menovite na každého politika, ktorý sviňou nie je (neviem, či u nás taký vôbec existuje)? No to by sme dopadli...Dobre všetci vieme, ako to hwip myslel, vo všeobecnosti má pravdu a pokiaľ bol niekto z komunistov (rozumej "rovnejších nad rovnými") iný, tvrdenie užívateľa hwip sa ho tak či tak netýka, alebo áno?
Ivo1007
Amateur
Amateur

Ja som len to chcel že by sa nemali všetci hádzať do jedného vreca, a nejde len o politiku, ale všeobecne, hociktoré skupiny obyvateľstva.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Tiež nemám rád generalizovanie, ale pokiaľ sa niekto komunistom stal, tak zjavne preto, že mu táto zvrátená idea vyhovovala.... A reči o tom, že je to hajzel, zlodej, lenivec, bezcharakterný človek etc sú neni generalizovaním, ale prostým konštatovaním faktu vyplývajúceho zo samej podstaty idey ktorej verí....
COTHW
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa COTHW »

Zas ono všetci ľudia boli viac menej komunisti v tej dobe. Určite treba povedať, že bez "červenej knižky" ste si vtedy ani neškrtli pokiaľ ste chceli byť napríklad policajt, sudca atď. Presvedčený komunisti sami dnes chápu, že systém, ktorý tu bol je neudržateľný. Každopádne by ľudia mali túto ideu nechať oddísť. I keď na druhej strane daktoré myšlienky komunizmu (myslím tú ideológiu, ktorú nikdy komunizmus nenadobudol) rátali, aj s vecami, ako potraviny zadarmo atď. Ale u nás sprostých ľudí by to znamenalo len jedno. Každý by začal tlačiť do vracka čím viac.
Napísať odpoveď