Basne
-
javatar
Hardcore addict
Re: Basne
V porovnani s prozou? V proze je mozne lahsie vyjadrit myslienku ale umelec ma niekedy tendenciu vec radsej skryt. Ja osobne do kategorie poezia kladiem aj texty piesni ktore mi casto vela v zivote dali. Ale povedal by som, ze proza je iny sposob umenia takze by nebolo asi celkom koser to porovnavat.
raz som bola na literarnej besede so silvestrom lavrikom a ten tvrdil, ze vraj ako autor moze clovek pri basnach zacat, ale vyvojom by mal dospiet k pisaniu prozy. (teda pisanie prozy by mala byt narocnejsie, vyssi level). pre mna je vsak fascinujuce, ze jedna basen dokaze byt tak vyznamovo zhustena a plasticka, ze sa da o nej napisat cela kniha. kdezto niektore prozaicke diela plne kecov sa daju obsahovo zhrnut do par viet.
-
javatar
Hardcore addict
A sme v zacarovanom kruhu - o versovanej basni napises knihu ktoru je mozne zhrnut do par viet (versovanej basne) 
Neviem co je narocnejsie, podla mna je to na rovnakej urovni ale ja nie som ani basnim ani prozaik...
Neviem co je narocnejsie, podla mna je to na rovnakej urovni ale ja nie som ani basnim ani prozaik...
-
javatar
Hardcore addict
Efekt nie je rovnaky - lebo z dvoch sloh musis podstatu extrahovat. A ak ju chces pochopit dobre musis ju extrahovat spravnym sposobom. Ako priklad ti uvediem vtip (snad nie nevhodny):
Boy: Wanna hear a joke about my penis? Nevermind, its too long.
Girl: Wanna hear a joke about my vagina? Nevermind, you won't get it.
Aby si mu pochopila musis sa na to pozerat z oboch moznych sposobov vysvetlenia (prave to robi ten vtip vtipom - ze su tam tie vysvetlenia dve). Pri basni je vsak tych pohladov (a ich kombinacii) daleko viac. Pri basni musis viac uvazovat ako prijmat (to sa mi vlasne na nich paci najviac). Ale efekt je rovnaky len ak spravne pochopis jedno aj druhe. Co sa nie vzdy podari...
Boy: Wanna hear a joke about my penis? Nevermind, its too long.
Girl: Wanna hear a joke about my vagina? Nevermind, you won't get it.
Aby si mu pochopila musis sa na to pozerat z oboch moznych sposobov vysvetlenia (prave to robi ten vtip vtipom - ze su tam tie vysvetlenia dve). Pri basni je vsak tych pohladov (a ich kombinacii) daleko viac. Pri basni musis viac uvazovat ako prijmat (to sa mi vlasne na nich paci najviac). Ale efekt je rovnaky len ak spravne pochopis jedno aj druhe. Co sa nie vzdy podari...
Ja nedokážem dlhšie čítať ani veršovanú epiku, nieto lyrické básne
Všetko, čo je v rýmoch a veršoch a nie je zhudobnené mi neskutočne lezie na nery. No uznávam, že napísať dobrú trojslohovú báseň je náročnejšie než tisícstranový román.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
no myšlienka sa v tých dvoch slohách možno vyjadrí rovnaká, ale veľmi veľa sa tam toho stratí. Dobrý autor ti na stranu dokáže opísať výhľad z okna tak, že si ani neuvedomuješ že je to na stranu. Zlý ti na stranu napíše celý príbeh a nedočítaš ho lebo ťa bude nudiť. Práve o tom je písanie. Ak teda tým "porovnaním voči próze" berieš to, že ti stačí prečítať 2 slohy namiesto 200 strán, tak to je nejaké divné. Buď si nemala v ruke ešte dobrú a pútavú knihu, alebo neviem. Básne sú pekné, a je náročné na tak malom priestore vyjadriť tak veľa, navyše aby sa to rýmovalo. Ale určite by som nikdy neporovnával poeziu voči próze. To sa nedá. Ako keby chceš porovnávať obrazy a hudbukathleen napísal:v tom je ten kumstked si mam vybrat medzi dvoma slohami a dvesto stranami (pricom efekt je rovnaky), tak beriem dve slohy
Júj, a aký kladný! Prozaické texty z kategórie podsystémov som nikdy nečítal (Brown, D. Dán), takže môj literárny šuflík nemám rozdelený na šitóznu množinu poézie a božskú množinu próz resp. naopak. Čítal som skvelé prózy a čítal som skvelú poéziu. Kvantitatívne bolo viac prózy; vzhľadom na impakt do šedej hmoty ale prevážila poézia.Aky mate vztah k poezii (v porovnani s prozou)?
Ťažko vravieť, že ten a ten je dobrý aj keď celkom určite niekomu inému hnijú v zásuvke omnoho lepšie veci, ako tie uverejnené. Tiež čítať niečo napísané v originálnom jazyku a čítať preklad je ako "nebe a dudy". Kvôli tomu čítam hlavne českých spisovateľov - Milan Kundera, ktorý z poézie (zb. Monology) prešiel na prózu; Egon Bondy (Zbyněk Fišer)- český underground, 95% tvorby tvorí poézia a pri próze sa otvorene priznáva, že to neovláda. Bondy to má skvelo uonačené metricky aj obsahovo a napr. taká 70str. veršovaná epická skladba, kde 2/3 tvorí filozofický text je ňom ňom. Ten prvý, Kundera, smrdí romantikou a tiež ako sa tie jeho útle básne (myšlienkovo) po rokoch zatavili do románových spisov je proste ňom ňom.Akych mate oblubenych basnikov? Co sa vam paci na ich tvorbe?
Zahraniční: W. B. Yeats- mám český preklad a chutí to./ Skúsil som prvú kapitolu(?) Iliady od Homéra a nemal som silu ďalej./ Francúzska moderna(poézia) (Baudelaire, Rimbaud atď.) je na mňa až bárs predimenzovaná, ale také Malé básne v próze (Baudelaire) sú jedlé./ Prečítal som aj niečo z Eddy, čo je germánska zbierka piesní a legiend zo Škandinávie. Starý, vyše 80 ročný, preklad bol skvelo vyvedený a bolo dobre vidieť napr. také zbesilosti ako rým aliteráciou (prvým písmenom)/ Takže tak.
P.S.: Báseň sa nemusí rýmovať; to vedia hip-hoperi, ale väčšia precíznosť bola vždy kladená na metriku a schému stôp. Dnes je to voľné (Hore spomínaný Bondy napísal dielo Naivita bez interpunkcie), ale to nie je priepustkou k šitóznosti a emo poetry, kde čierne slzy kanú po horúcich lícach...
Ako urcite som nemala na mysli len kvantitu. Viem, ze sa da opisat putavo okno na par stran. Len mi ide o ten pomer: esteticky zazitok vs. rozsah, ktory je u basni fascinujuciaudiotrack napísal: no myšlienka sa v tých dvoch slohách možno vyjadrí rovnaká, ale veľmi veľa sa tam toho stratí. Dobrý autor ti na stranu dokáže opísať výhľad z okna tak, že si ani neuvedomuješ že je to na stranu. Zlý ti na stranu napíše celý príbeh a nedočítaš ho lebo ťa bude nudiť. Práve o tom je písanie. Ak teda tým "porovnaním voči próze" berieš to, že ti stačí prečítať 2 slohy namiesto 200 strán, tak to je nejaké divné. Buď si nemala v ruke ešte dobrú a pútavú knihu, alebo neviem. Básne sú pekné, a je náročné na tak malom priestore vyjadriť tak veľa, navyše aby sa to rýmovalo. Ale určite by som nikdy neporovnával poeziu voči próze. To sa nedá. Ako keby chceš porovnávať obrazy a hudbu
//autoeditácia príspevku (19 Apr 2011, 18:38)
Zo sitoznej literatury som citala par knih od Coelha, to bolo az az. Inak z prozy naposledy Annu Kareninovu (vzdala som to po par sto stranach) a to bolo uz par rokov dozadu. Kedysi som prozu hltala (Emily Brönteova: Burlive vysiny na mna v casoch pubertalnych dost zaposobili), ale potom to zabil taky Chram Matky Bozej. Chcela by som stretnut cloveka, ktory sa naozaj seriozne v tych opisoch vyziva. Inak existencializmus ma cosi do seba (Sartre napr.), ale to ma zas taha priamo k filozofii.Filein napísal: Júj, a aký kladný! Prozaické texty z kategórie podsystémov som nikdy nečítal (Brown, D. Dán), takže môj literárny šuflík nemám rozdelený na šitóznu množinu poézie a božskú množinu próz resp. naopak. Čítal som skvelé prózy a čítal som skvelú poéziu. Kvantitatívne bolo viac prózy; vzhľadom na impakt do šedej hmoty ale prevážila poézia.
Ťažko vravieť, že ten a ten je dobrý aj keď celkom určite niekomu inému hnijú v zásuvke omnoho lepšie veci, ako tie uverejnené. Tiež čítať niečo napísané v originálnom jazyku a čítať preklad je ako "nebe a dudy". Kvôli tomu čítam hlavne českých spisovateľov - Milan Kundera, ktorý z poézie (zb. Monology) prešiel na prózu; Egon Bondy (Zbyněk Fišer)- český underground, 95% tvorby tvorí poézia a pri próze sa otvorene priznáva, že to neovláda. Bondy to má skvelo uonačené metricky aj obsahovo a napr. taká 70str. veršovaná epická skladba, kde 2/3 tvorí filozofický text je ňom ňom. Ten prvý, Kundera, smrdí romantikou a tiež ako sa tie jeho útle básne (myšlienkovo) po rokoch zatavili do románových spisov je proste ňom ňom.
Zahraniční: W. B. Yeats- mám český preklad a chutí to./ Skúsil som prvú kapitolu(?) Iliady od Homéra a nemal som silu ďalej./ Francúzska moderna(poézia) (Baudelaire, Rimbaud atď.) je na mňa až bárs predimenzovaná, ale také Malé básne v próze (Baudelaire) sú jedlé./ Prečítal som aj niečo z Eddy, čo je germánska zbierka piesní a legiend zo Škandinávie. Starý, vyše 80 ročný, preklad bol skvelo vyvedený a bolo dobre vidieť napr. také zbesilosti ako rým aliteráciou (prvým písmenom)/ Takže tak.
P.S.: Báseň sa nemusí rýmovať; to vedia hip-hoperi, ale väčšia precíznosť bola vždy kladená na metriku a schému stôp. Dnes je to voľné (Hore spomínaný Bondy napísal dielo Naivita bez interpunkcie), ale to nie je priepustkou k šitóznosti a emo poetry, kde čierne slzy kanú po horúcich lícach...
Z kazdeho obdobia by sa cosi naslo. Hlavne Slovaci su mojmu srdcu blizki
//autoeditácia príspevku (19 Apr 2011, 18:41)
PS: viem, ze basen sa nemusi rymovat. ale zas je tazke vyvratit, ze subor rymov nie je basen
@kathleen: Sartrova próza je skvelá. Čítal som Hnus, celý Múr, 1 drámu a z filozofie Existencializmus je humanizmus. 'Šak tú Nobelovku si aj zaslúžil, lebo prinajmenšom Hnus je skvelá kniha. Musím ešte niekedy schrastiť filozofické Bytie a ničotu, ale to príde na radu počas štúdii.
Na margo Slovákov: mám antológiu nadrealizmu (600 strán za "hubičku") a podľa mňa to prekonáva všetko predchádzajúce. Nič predchádzajúce som aj tak ani nečítal, maximálne v čítanke...a nepustil som sa do toho.
Na margo Slovákov: mám antológiu nadrealizmu (600 strán za "hubičku") a podľa mňa to prekonáva všetko predchádzajúce. Nič predchádzajúce som aj tak ani nečítal, maximálne v čítanke...a nepustil som sa do toho.
-
mr_margera
Medium Professional
Literatúra všeobecne je po hudbe môj druhý najobľúbenejší druh umenia. Neviem či mám radšej poéziu, alebo prózu, myslím, že je to tak 50/50, rozhodne si užívam obe tvorby. V poslednej dobe nemám ale toľko času na čítanie, preto teraz prevyšuje poézia.kathleen napísal:Aky mate vztah k poezii (v porovnani s prozou)? Akych mate oblubenych basnikov? Co sa vam paci na ich tvorbe?
Slovenskú tvorbu naozaj nemusím. Prečítal som kadečo, ale nič ma neoslovilo, máločo som dokonca dočítal, a to už je čo povedať.. Z českej tvorby je u mňa nr.1 pán Egon Bondy, ktorý ma svojou tvorbou neuveriteľne oslovil. Tiež sa mi páči Karel Sýs, ktorý má podobnú tvorbu ako EB, podľa mňa však viac satirickú, oplzlú, ale sú tam silné hlboké myšlienky, rozhodne prekvapuje čím ďalej tým viac
Zo zahraničnej tvorby ma najviac oslovili Jean-Paul Sartre a Edgar Allan Poe, ktorý je tiež výborný prozaik..
čítať poéziu chodím aj na fóra, kde ľudia uverejňujú svoju vlastnú tvorbu. Nájdu sa tam zaujímavé básne a myšlienky.
Je toho samozrejme viac, tak keď ma napadne, doplním
-
DanielDevil
Addict
síce ich často nečítam, no nejaké už som napísal, väčšinu pár rokov dozadu, len tak aby som sa podelil o svoje myšlienky s papierom a samozrejme keď si ich sem tam prečítam, čím neskôr si to pozerám tým sa mi to zdá trápnejšie 
google bany rozdaval, alebo co? http://zlatyfond.sme.sk/