Klimatizácia alebo vonkajšia el. roleta?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...

Ktorá je lepšia voľba?

vonkajšia el. roleta
6
60%
klimatizácia
4
40%

Celkom hlasov: 10

martinez13
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Klimatizácia alebo vonkajšia el. roleta?

Príspevok od používateľa martinez13 »

Čaute, rodičia mi chcú do izby kúpiť vonkajšiu elektrickú roletu čo vyjde cca 350€, pretože mám v izbe cez leto brutal teplo a nedá sa tu vydržať. Povedali mi, že v noci by som mal zastreté až doobeda (dokedy spím :D ) a potom by som ju zdvihol hore, tak ale aj tak si myslím že za ten deň sa tam nahromaždí to teplo. Ja by som viac chcel klimatizáciu, lenže povedali, že to škodí zdraviu, nachladnem atď.. Čo by ste si vy vybrali? Za tú cenu by som mohol mať nejakú tú kímu čo by ma ochladila takže myslím, že by to malo lepší efekt. Ďakujem za odpovede :)
110mat110
Light Professional
Light Professional

Re: Klimatizácia alebo vonkajšia el. roleta?

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Ked na teba bude prazit slnko mozes mat aj -10 (obrazne) a bude ti horuco, ja osobne by som volil klimu a jednoduche zavesy, alebo vnutorne rolety.
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Tak mám tu žáluzie, ono na mňa nepraží to slnko ale celkovo je v tej izbe teplo. Už ako idem s chodby do izby tak ten rozdiel je veľký - na chodbe je akurát a ako prejdem dverami je už teplo. Teraz som sa dozvedel, že aj bratovi chcú kúpiť tie rolety :D . Chcem sa spýtať, dá sa spraviť klíma tak aby boli v dvoch izbách (izby máme vedla seba).
Čiže kúpilo by sa toto: http://www.klimaobchod.sk/Klimatizacia- ... -0-kW.html a do bratovej izby by sme dokúpili ešte jedno ale už bez toho čo ide von (to čo má ten vetrák).
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

jednoznacne klimatizacia
a toho, ze nechladnes sa nemusis bat, akurat si nesmies v tej izbe nastavovat prilis velku zimu ( potom by sa to mohlo naozaj stat )
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja som zas za vonkajsie rolety.
Dovody:
Klimatizacia je energeticky narocna, zvlast ked nie je osetrena pricina prehrievania miestnosti (nie su vonkajsie rolety :) ). Tie 3kW su dost, ked 1 kWh stoji 10 centov, tak hodinu prevadzky vas moze stat az 30 centov (realne asi o cosi menej). Navyse cena nie je konecna a treba k nej pripocitat stavebne upravy pre privod a odvod chladiva. No a samozrejme je tu aj hluk. Druha vnutorna jednotka sa moze dokupit, len neviem ako to maju potom osetrene s vonkajsou, kedze ta bude musiet zvladnut dvojnasobny vykon.
Klimatizacia znizuje kvalitu vzduchu v miestnosti - v lete ide z klimy suchy vzduch aj ked chladi iba na 25 stupnov a dlhodoby pobyt v takej miestnosti nie je velmi prijemny.
Pri pouziti vonkajsich roliet treba rozumne vetrat - rano a vecer, ked este vzduch nie je horuci. Tym sa zaisti dostatocna vlhkost aj prijemna teplota. Keby sa ti izba prehrievala aj napriek vonkajsim roletam (malo pravdepodobne), tak treba vetrat cez chodbu.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

My mame v robote elektricke rolety a mozem len odporucit. Roletu mozes mat stiahnutu cely den a ked mas nastavene na auto, tak sa sama zastiera a odostiera podla intenzity slnka. Ak je k tomu este aj dialkove ovladanie, tak to je dalsia vyhoda, prepnes si na manual a mozes si to regulovat sam napr. z postele alebo od pc.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ak na tu klímu máte peniaze, tak pre mňa za mňa. Ale ta vonkajšia roleta nie je blbosť, má to efekt. Najviac tepla pride dnu cez okno a hoci máš za ním žaluziu (v lepšom pripade medzi sklami) alebo zaves, tak to teplo je už aj tak vnutri a uhrieva vnutorny vzduch. Roleta ho zachyti ca. 10 cm ešte pred oknom, takže sa to teplo uvolnuje vonku. Rozdiel bude citelny.

Ak bývate priamo pod plochou strechou, tak žiadna roleta nepomôže, takéto strechy su hltačom tepla a kumuluju ho do miestnosti pod sebou. Treba však myslieť na to, že na klíme je draha hlavne prevadzka. Ak by ste klimovali 2 izby cele leto, tak to bude pekna palka. Taktiež treba myslieť na čistenie filtrov. Čo sa týka zdravia, nie je to ideal, ale da sa na to zvyknuť. Ja osobne moc nemusim klimu (keď tak veľmi jemnu). Ten vzduch je neprirodzeny a draždi to nos.
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Tak presvedčili ste ma za tie rolety, jediná nevýhoda bude, že bude v izbe tma, ak ich budem mať zastreté (lúbim svetlo :) )
Frikso: bývame na prízemí, čiže to sa ešte dá.. Tie náklady by boli asi fakt dosť náročné na prevádzku tak radšej tie rolety.
Ďakujem za odpovede :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

To nemusi byt az take zle, mozes nechat v dolnej casti okna 20-30cm medzeru, cez tu ti pocas slnecneho dna vojde dovnutra celkom dost svetla a zaroven sa ti interiet nebude velmi prehrievat.
Napísať odpoveď