Čeľaď: mrlíkovité

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Čeľaď: mrlíkovité

Príspevok od používateľa BookEditor »

Ahojte, robím projekt do školy o čeľadi mrlíkovité. Nie je tu nejaký záhradkár? :-) Potreboval by som totiž viac než len strohé informácie z internetu a encyklopédie. Vypísal som zatiaľ toto:
čeľaď dvojklíčnolistových krytosemenných rastlín
do čeľade patria jednoročné až trváce byliny, polokry a kry
čeľaď mrlíkovité tvoria buriny, krmoviny, rumoviskové, úžitkové aj okrasné rastliny (napr. špenát, repa, loboda)
takmer po celom svete je rozšírených asi 100 rodov a 1500 druhov
je to hospodársky významná čeľaď
rastliny rastú často na pôdach so zvýšeným obsahom soli, vyžadujú stanovištia bohaté na dusík
plod je naška
zástupcom je napr. mrlík voňavý, ktorý už pred príchodom Krištofa Kolumba používali pôvodní Mexičania ako liečivú rastlinu. Listy a kvety majú silnú vôňu kvôli éterickému oleju, ktorý obsahujú. Mrlík voňavý posilňuje žalúdok, pôsobí proti plynatosti, dobre vplýva na trávenie, zmierňuje bolesť žalúdka a nechutenstvo. Ďalej hubí hlísty a vypudzuje niektoré črevné parazity. Je veľmi účinný pri škrkavke. Slabšie pôsobí proti pásomniciam a mrliam.

Snáď sa v tom vyznáte. Skúste pozrieť doma aj atlasy rastlín, či nenájdete niečo viac... Za každý nový poznatok K+ jasná
Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Čeľaď: mrlíkovité

Príspevok od používateľa Muffi »

Namiesto mrlíkovité napíš Chenopodiaceae, latina je jazyk inteligencie a iste nebude na škodu, keď ju použiješ. Podľa nového taxonomického systému patrí vačšina druhov z tejto čeľade už do čeľade Amaranthaceae ale učiteľky zvyknú byť staré školy, takže pochybujem, že si to niekto všimne a teda ich tam pokojne nechaj. Určite tam spomeň, že väčšina druhov tej čeľade indikujú rumoviskové spoločenstvá. Hodilo by sa tam viac venovať rastlinke Beta vulgaris ako hospodársky zrejme najvýznamnejšiemu druhu čeľade. Na začiatok nezabudni na vedeckú klasifikáciu čeľade (že je to rad Caryophyllales atď. až po ríšu). Aj morfológiu by som lepšie rozpísal, zatiaľ si tam len tak načrel. Je toho proste plno čo sa tam dá napísať. :)
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Ďakujem, s tým latinským názvom som to skúšal miliónkrát :-) No, my máme takú mladú profesorku, ktorá po nás furt len ziape... :D Nadáva nám, že máme debilných rodičov a tak... Fyzikár je ešte horší... :( Čo už... Som na gympli, tak sa s tým musím zmieriť... :D

//autoeditácia príspevku (24 Apr 2011, 12:13)
Ďakujem, s tým latinským názvom som to skúšal miliónkrát :-) No, my máme takú mladú profesorku, ktorá po nás furt len ziape... :D Nadáva nám, že máme debilných rodičov a tak... Fyzikár je ešte horší... :( Čo už... Som na gympli, tak sa s tým musím zmieriť... :D
Header
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Header »

nieco uz ti povedal Muffi...ja len doplnim ze tiez by som sa skorej zameral na popis repy ako napr na mrlik (i ked je od neho odvodeny nazov čelade)...doplnil by som kvetny vzorec (neviem ci ho budu vyzadovat) ale radsej napis.... potom sa mozes zmienit ze su to rastliny extremnych stanovíšť....mozu byt sukulentne a xeromorfne typy...vela druhov rastie na slanych podach, morskych pobrežiach...

z morfologie mozes uviest ze pokozka je hola, pokryta voskovou vrstvou, nachadzaju sa u nej mechurikovite chlpy...ma pätpočetne kvety s nevyraznym okvetim

dalej mozes napisat ze niektore druhy sa pestuju ako zelenina, technicke polodiny, okrasne plodiny atd

aa plodom nie je naška ale nažka :wink:

vela zdaru
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Ďakujem ti moc... Na tú "našku" som došiel hneď po napísaní príspevku... :D Ale šak čo, komu sa to chce prepisovať??? :D
Napísať odpoveď