Konšpirácie naše každodenné

Diskusie na politické témy...
krija
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Konšpirácie naše každodenné

Príspevok od používateľa krija »

slay, ano, len mate problem priznat, ze tej vasej :-)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

krija: Wikipedisti sú na určite vyššej úrovni, ako autori a prispievatelia na mnou spomínané weby. Pretože na rozdiel od nich sú na Wiki aj odkazy na použitú literatúru a články sú písané rôznymi ľuďmi, z rôznych zdrojov, čím sa prirodzene dodržiava relatívna objektivita historiografie. To sa určite nedá napísať o jednostranne zameranom hnoji na Prope, Beo a podobne. To len aby sme sa rozumeli (inými slovami, ak by som chcel napísať prácu o hanení Židov (a hodiť na nich zlé svetlo), určite si pozháňam štós nacistických publikácií a bude sa mi sveta žiť).

Citovanie známych ľudí nie je žiadna výhra na body. To môžeš citovať aj Hitlera a Mussoliniho, prípadne Charlesa Mansona. Objektivita ako sviňa. Páči sa mi stratégia plaču tunajších poniektorých, že ak niekto niekoho nazve antisemitom, tak to je samozrejme všetko iba kvôli dnešnej dobe a je to onálepkované a vymyslené. Takže ešte vždy nechápem, že čo majú vlastne dokazovať.

Ja nie som humanista, teraz nálepkuješ ty. Židia sú mi ukradnutí, tak ako aj iní, ktorí mi neovplyvňujú môj život. A pokiaľ by som mal veriť, že Žid mi prihrieva ešte aj vodu vo varnej kanvici (ako tuná poniektorí, paranoja non plus ultra), tak to by som si už určite hodil mašľu. Takže po stotisíci krát píšem, že absolútne nechápem, čo tu z toho poniektorí majú. Asi nadmiera voľného času.

Nuž a na záver, aj tak neviem, ako sa tu vplietla tá nula, nuly v parlamente ma nezaujímajú, neovplyvňujú ma, nuly vo vláde sú presne také, ako boli naposledy a aj za posledných 18 rokov a SME (tak ako aj iné noviny, aby si tu náhodou znovu niekto nezgustol, že mu prihrávam na smeč ohľadom "sorošových novín") čítam každý deň.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

A na záver - čo majú akože tie výroky slávnych dokazovať?
http://www.diskusneforum.sk/tema/je-toto-antisemitizmus

Vyroky a citaty znamych osobnosti, politikov, statnikov, vedcov, filozofov, kralov dokonca zidov samotnych, z roznych casovych obdobi oznacuju zida stale rovnako, ako lichvara a parazita, bodka.

A ani jeden z vas internetovych borcov to nevie spochybnit, slay s tym vlastne aj suhlasi, ved ako sam povedal viedla ich k tomu 2000 rocna tradicia.

A ty seth si tiez uvedom ze tento antisemintizmus je asi tak opravneny ako tvoj pohlad na ciganov.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ale veď ja sa ani nesnažím spochybniť, že ich tak neoznačujú, či áno? Avšak sa nejdem poskladať z toho, že nejaká skupina slávnych označila Židov tak, ako ich označila. Plus, kali, prečítaj si poriadne, čo som o tom antisemitizme napísal. Taktiež si nemyslím, že by od 1933 boli v Nemecku všetci do jedného rasisti a antisemiti, jednoducho nemať v láske Židov bolo v móde. A na záver zopakujem - Židia sú mi ukradnutí, nepoznám ani jedného, takže nemám na nich ani pozitívny a ani negatívny názor.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

seth82 napísal:krija: Wikipedisti sú na určite vyššej úrovni, ako autori a prispievatelia na mnou spomínané weby. Pretože na rozdiel od nich sú na Wiki aj odkazy na použitú literatúru a články sú písané rôznymi ľuďmi, z rôznych zdrojov, čím sa prirodzene dodržiava relatívna objektivita historiografie. To sa určite nedá napísať o jednostranne zameranom hnoji na Prope, Beo a podobne. To len aby sme sa rozumeli (inými slovami, ak by som chcel napísať prácu o hanení Židov (a hodiť na nich zlé svetlo), určite si pozháňam štós nacistických publikácií a bude sa mi sveta žiť).

Citovanie známych ľudí nie je žiadna výhra na body. To môžeš citovať aj Hitlera a Mussoliniho, prípadne Charlesa Mansona. Objektivita ako sviňa. Páči sa mi stratégia plaču tunajších poniektorých, že ak niekto niekoho nazve antisemitom, tak to je samozrejme všetko iba kvôli dnešnej dobe a je to onálepkované a vymyslené. Takže ešte vždy nechápem, že čo majú vlastne dokazovať.

Ja nie som humanista, teraz nálepkuješ ty. Židia sú mi ukradnutí, tak ako aj iní, ktorí mi neovplyvňujú môj život. A pokiaľ by som mal veriť, že Žid mi prihrieva ešte aj vodu vo varnej kanvici (ako tuná poniektorí, paranoja non plus ultra), tak to by som si už určite hodil mašľu. Takže po stotisíci krát píšem, že absolútne nechápem, čo tu z toho poniektorí majú. Asi nadmiera voľného času.

Nuž a na záver, aj tak neviem, ako sa tu vplietla tá nula, nuly v parlamente ma nezaujímajú, neovplyvňujú ma, nuly vo vláde sú presne také, ako boli naposledy a aj za posledných 18 rokov a SME (tak ako aj iné noviny, aby si tu náhodou znovu niekto nezgustol, že mu prihrávam na smeč ohľadom "sorošových novín") čítam každý deň.
toto nemyslis vazne? cenzura na wiki je pre teba spanielska dedina? ide ti o zdroje? tu citovany matej bel ma uvedeny zdroj.

a v com bol uspesny charles manson? v tom, ze udajne prikazal zavrazdit (aj) tehotnu manzelku romana polanskeho? takze to ma byt pokus o zavadzanie, alebo vobec si nepochopil, ze ako som to myslel? koho zabil dostojevskij, ford, bel, hurban vajansky a mnohi dalsi?

ako by si vnimal povedzme fakt, ze zid mises, liberal ako prasa chvali fasizmus vo svojej knihe liberalizmus? dokonca tam tvrdi, to co obhajcovia 1. slovenskej republiky, ze fasizmus zachranil europsku civilizaciu!!!

ste coraz vacsi ignoranti, prisam bohu.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

kali520 napísal:A ani jeden z vas internetovych borcov to nevie spochybnit, slay s tym vlastne aj suhlasi, ved ako sam povedal viedla ich k tomu 2000 rocna tradicia.
Samozrejme, že s tým súhlasím, ani som to nikdy nespochybňoval. Sú veci, ktoré sú v rámci židov preukázateľné. Proti tým nemá zmysel namietať. To že židia využívali historicky lichvu tu snáď ani nikto nepopiera. Sú, ale aj veci, ktoré sú len podfarbenými dohadmi. Sú aj veci, ktoré sú len kresťanskou fundamentálnou propagandou. A sú aj veci, ktoré sú absolútnymi antisemitskými nezmyslami. Dôležité je však vedieť jedno od druhého rozlíšiť a hlavne bez emócií. To Vám uniká a všetko hádžete do jedného vreca a vykladáte jediným spôsobom. S tým, že židia využívali lichvu sa nedá nesúhlasiť. Otázka je či tomu človek historicky rozumie a aký záver z toho človek spraví. Každý citát ma za sebou ak kontext. A celé židovstvo má za sebou hlavne kontext.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Hlavne by bolo pekné nájsť min. jednu z príčin, prečo sa Židia tak spojili s financiami a tým pádom aj s lichvárčením.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

príčiny? napríklad to, že im kresťania zakázali vykonávať remeslá a zakázali im vlastniť pôdu. koľko iných spôsobov obživy im v tom čase zostávalo?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

krija: Cenzúra na wiki existuje, hádam som to niekde popieral? A pokiaľ viem, tak ja som o cenzúre nič nepísal. A keď už si teda pri nej - aký je rozdiel medzi cenzurovaným obsahom a obsahom, ktorý je jednostranne zameraný, bez opozičných názorov a okrem toho založený na pochybných zdrojoch? Prečo mi tu píšeš o tej časti s Matejom Belom, ja nie som slepý, videl som, že ten zdroj má. Písal som totiž o slávnych weboch, ktorí tu poniektorí z vás uctievajú, tak prestaň prekrúcať moje príspevky.

A písal som hádam niečo niekde o tom, že Charles Manson bol úspešný? Kam sa to snažíš otočiť tému diskusie? Zjavne nechápeš celkom význam a myšlienku toho odstavca, v ktorom som ho spomenul, vôbec netuším, na kieho ďasa tu ťaháš takéto veci.

Ďalej ma nezaujíma, že ten Žid obhajuje fašizmus, pretože je X nežidov, ktorí ho obhajujú tiež a nik z toho nerobí veľké haló (stačí zbehnúť na mnou spomínané weby, že áno).

Ja nie som ignorant. Ja mám na háku tie vaše židovské, slobodomurárske a neviem aké konšpirácie. Pretože mi to nič nepridáva na živote a ani neuberá. Pretože mám kopec iných vecí, nad ktorými musím myslieť a kopec iných vecí, ktorými trávim svoj voľný čas. Nie vyplakávaním sa nad plánmi celosvetovej nadvlády nejakých jedincov, ktorí sú najmocnejší na svete, majú dostupné všetky možné prostriedky na ochránenie svojich záujmov, ale malá skupinka blogerov proste prekukla všetko, čo robia, majú o ich plánoch detailné informácie, o ich štruktúre, o ich členoch a tvrdí, že aj napriek ich utajeniu vedia, o čo ide. Nepotrebujem sa nad tým denne zamýšľať, pretože sú to iba vymyslené teórie poniektorých osôb, ktoré sa v živote asi poriadne nudia. A ja dúfam, že podobné somariny šíria aj po svojom okolí a svoje deti denne strašia o tom, ako zbytočne je vlastne žiť, lebo všetky naše osudy kontroluje Soroš a Rotschildovci. A že sa blíži koniec civilizácie ako takej. Detičky musia byť zo svojich rodičov úplne nadšené.
slay
Addict
Addict

kali520 napísal:Vyroky a citaty znamych osobnosti, politikov, statnikov, vedcov, filozofov, kralov dokonca zidov samotnych, z roznych casovych obdobi oznacuju zida stale rovnako, ako lichvara a parazita, bodka.
Zaujímalo by ma či medzi tie historické citáty slávnych, názory a pohľady osobností radíš aj biblický starý a nový zákon so všetkým čo k tomu patrí, tam máš svedectvo o morálke, spravodlivosti a živote židovského národa pred 2000 rokmi, máš tam svedectvo o živote a smrti žida Ježiša Krista, tam máš aj celý morálny kódex židov tej doby. Popravde neviem či vôbec jestvuje historicky rozsiahlejšie a skúmanejšie svedectvo. Je to jeden veľký citát, na ktorom sa 2000 rokov buduje morálny kódex spoločnosti z ktorej si vzišiel.

.. a úprimne nemám pocit, že by názor ľudstva všeobecne či už slávnych alebo bezvýznamných bol na základe tohto svedectva niečo z toho čo si spomínal. Potom nasledovalo 2000 rokov diaspóry, prenasledovania a pogromov na židov po celom svete. Spočiatku Rím, potom kresťania, inkvizícia, fašizmus a dnes ľudia ako ty.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

seth82 napísal:krija: Cenzúra na wiki existuje, hádam som to niekde popieral? A pokiaľ viem, tak ja som o cenzúre nič nepísal. A keď už si teda pri nej - aký je rozdiel medzi cenzurovaným obsahom a obsahom, ktorý je jednostranne zameraný, bez opozičných názorov a okrem toho založený na pochybných zdrojoch? Prečo mi tu píšeš o tej časti s Matejom Belom, ja nie som slepý, videl som, že ten zdroj má. Písal som totiž o slávnych weboch, ktorí tu poniektorí z vás uctievajú, tak prestaň prekrúcať moje príspevky.

A písal som hádam niečo niekde o tom, že Charles Manson bol úspešný? Kam sa to snažíš otočiť tému diskusie? Zjavne nechápeš celkom význam a myšlienku toho odstavca, v ktorom som ho spomenul, vôbec netuším, na kieho ďasa tu ťaháš takéto veci.

Ďalej ma nezaujíma, že ten Žid obhajuje fašizmus, pretože je X nežidov, ktorí ho obhajujú tiež a nik z toho nerobí veľké haló (stačí zbehnúť na mnou spomínané weby, že áno).

Ja nie som ignorant. Ja mám na háku tie vaše židovské, slobodomurárske a neviem aké konšpirácie. Pretože mi to nič nepridáva na živote a ani neuberá. Pretože mám kopec iných vecí, nad ktorými musím myslieť a kopec iných vecí, ktorými trávim svoj voľný čas. Nie vyplakávaním sa nad plánmi celosvetovej nadvlády nejakých jedincov, ktorí sú najmocnejší na svete, majú dostupné všetky možné prostriedky na ochránenie svojich záujmov, ale malá skupinka blogerov proste prekukla všetko, čo robia, majú o ich plánoch detailné informácie, o ich štruktúre, o ich členoch a tvrdí, že aj napriek ich utajeniu vedia, o čo ide. Nepotrebujem sa nad tým denne zamýšľať, pretože sú to iba vymyslené teórie poniektorých osôb, ktoré sa v živote asi poriadne nudia. A ja dúfam, že podobné somariny šíria aj po svojom okolí a svoje deti denne strašia o tom, ako zbytočne je vlastne žiť, lebo všetky naše osudy kontroluje Soroš a Rotschildovci. A že sa blíži koniec civilizácie ako takej. Detičky musia byť zo svojich rodičov úplne nadšené.
seth, pisal si o tom, ze wikipedisti su lepsie informovani, lenze cenzurou sa do tejto encyklopedie nedostava pohlad z inych zdrojov, ktore nezapadaju tym BLOGEROM z wiki. ano, blogerom. to su taki isti pisalkovia ako tu pises a snazis sa ponizit tych z druhej strany. nebyt cenzury, tak polovica matrosa na wiki tam zostane na smiech, pre srandu ako floskuly v stlpceku leska na sme.

tvoje prispevky neprekrucam. vacsina, obrovska vacsina clankov na prope ma uvedeny zdroj. admin na dolezite tiez ziada uvedenie autora a zdroja. tu nejde iba o mateja bela. kritizujes len aby si kritizoval a svojou pravdou skutocnost nezakryjes.

na porovnanie. ak mam ja nieco alebo niekoho na haku tak na neho z vysoka s.r..m, nekomunikujem s nim, nestretavam sa s nim a ani nic podobne. ale ako pozeram, tak ty klames sam seba.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Zaujímalo by ma či medzi tie historické citáty slávnych, názory a pohľady osobností radíš aj biblický starý a nový zákon so všetkým čo k tomu patrí, tam máš svedectvo o morálke, spravodlivosti a živote židovského národa pred 2000 rokmi, máš tam svedectvo o živote a smrti žida Ježiša Krista, tam máš aj celý morálny kódex židov tej doby.
Nový zákon sa nedá miešať zo starým. Za ďalšie v dobe keď bola napísaná biblia žiadny žid neexistoval, slovo žid je relatívne nové. Ale to by si mal vedieť ako skúsený diskutér a odborník na každú tému.

Čo sa týka starého zákona tak tam ozaj nájdeš kopec zvráteností od tzv. "židov".

jeden zaujímavý článok na túto tému
Židia a Júdejci

Priatelia kresťanského Izraela: Objasníme si správne použitie výrazu „Žid“. Stále znova a znova hovorím, že výraz „Žid“ NEPATRÍ DO STAREJ ZMLUVY. Výraz „Žid“ by mal byť zo Starej Zmluvy VYMAZANÝ. Jednoducho tam nepatrí. Do Starej Zmluvy bolo VLOŽENÉ z jediného dôvodu: na vzbudenie falošnéo dojmu, že dnešní Židia sú tým istým ľudom, ako „Židia“ Starej Zmluvy. V Novej Zmluve je výraz „Žid“ používaný zmätočne v označení Júdejcov i Judahitov. Preto sa musíme spoliehať na kontext, aby sme určili, či sa jedná ho Judahitov alebo o júdejských Edómčanov (edómskych Židov). V Dome Izralea ani v Dome Júdu neboli žiadni Židia. Pôvodný hebrejský výraz v Starej Zmluve je vždy „Júda“, čo znamená „kmeň Júdu“. Židovský ľud nebol nikdy z tohto kmeňa. Židia pochádzajú z Edomu a žili MEDZI pravými Judahitmi v období cca 150 pred Kristom – 70 AD. Počas tohto obdobia sa edómski Židia stali občanmi národa Judey. „Júda“, „Judea“ a „Žid“ nie sú synonymami. Rasovo exkluzívnym výrazom je iba výraz „Júda“. Židia sú ľud z Idumey (Edom), ktorí SA TVÁRIA, že sú Júda na základe toho, že medzi nami žili týchto 220 rokov. Júdea bolo označenie krajiny, v ktorej žili títo Edómčania a Judahiti spoločne – vo veľmi napätých vzťahoch! – pod rímskou nadvládou. Judahiti boli Izraeliti, ktorých náboženstvo bolo vždy Mojžišov Zákon s levítskymi kňazmi, no Židia boli Edómčania, ktorí vždy praktizovali babylonské náboženstvo farizejov.

Židia a Judahiti nemôžu byť odlišnejší. Celé dnešné judeo-kresťanstvo vyučuje, že „Žid“ a „Júda“ znamená to isté. Samozrejme, sionisti a rabíni by boli radi, ak by sme tomu verili, je to však VEĽKÁ LOŽ histórie.

Nasleduje excelentný rozbor týchto troch slov. Vychutnajte si ho!

Pastor Eli

Tak, ako to došlo:

Hebrejský výraz „yehuwdiy“ („Žid“) v Starej Zmluve

Po prvýkrát sa tento výraz, preložený ako „Židia“ („yehuwdiy“) objavuje v Starej Zmluve Prekladu kráľa Jakuba v 2. Kráľov 16:6: „V tom čase sýrsky kráľ Recin navrátil Elat Edomu, nčo z Elatu vyhanl Židov, a Edomčania, tí vstúpili do Elatu a bývali tam až do tohto dňa.“ K tejto udalosti došlo viac než 1000 rokov po dobe Abraháma a Mojžiša. Tento hebrejský výraz „yehuwdiy“, je následne použitý 84-krát v 76 veršoch v Starej Zmluve. Nachádza sa dvakrát v 2. Kráľov (kapitoly 16 a 18). Nehemiáš začína otázkou: „Vtedy vošiel Chanani, jeden z mojich bratov, on a iní muži z Judska (yehuwdah), a pýtal som sa ich na Židov (yehuwdiy), tých, ktorí unikli, ktorí zostali zo zajatia, a aj na Jeruzalem.“ (Nehemiáš 1:2), kde tento termín, ktorý je zvyčajne prekladaný ako „Žid“, je spojení s Júdom „yehuwdah“.

Výrazy, ktoré sú prekladané ako „židovský/á/é/í“ („yehuwdiy“) by mali byť preložené ako „júdejský/á/é/í“, vo význame „z národa/domu“ Júdu, „yehuwdah“. Ten istý vzorec je evidentntý vo zvyšku starozmluvných citátov: Izaiáš (dvakrát), Jeremiáš (13-krát), Daniel (dvakrát), Zachariáš (raz) a dokonca i v knihe Ester (46-krát), kde nachádzame, že Mordechaj (Mardocheus) je Benjamínec (Benjamita) z kmeňa Júdu: „Na hrade Šušan bol istý muž, Žid, a volal sa Mardochoeus, syn Jaira, syna Šimeiho, syna Kiša, Benjamínca, ktorý bol vzatý do vyhnanstva s judským kráľom Jekonjahom, ktorého vzal do vyhnanstva babylonský kráľ Nabuchodonozor.“ (Esther 2:5-6). Sedemdesiat rokov po svojom vyhnanstve sa Júdejci pod vedením Ezru (Ezdráša) a Nehemiáša vrátili do Jeruzalema/Júdu. Z týchto navrátiacich sa Júdejcov niektorí so sebou priniesli babylonské tradície (napríklad festival Purim), kým iní Júdejci nasledovali starozmluvné učenia, ako napr. Nehemiáš a Ezdráš. Neskôr, v Novej Zmluve nachádzame, že niektorí Izraeliti žili v Samárii, Galilei a v krajine Gad. Títo Izraeliti museli prísť buď v dobe Nehemiáša a Ezru alebo po nich, resp. po keltskej invázii východného Turecka a častí Grécka (pozri podrobnosti uvedené nižšie).

Výraz Júda („yehuwdah“ všimnite si tento výraz) sa najprv spája s Jakobovým synom Júdom (pozri Gen. 29:35) a v Starej Zmluve je použitý 810-krát na označenie Júdu ako osoby, kmeňa (Jozua 7:17), potomkov Júdu (Jozua 15:1); geografických oblastí: „wilderness of Judah“ (Sudcovia 1:16), krajiny Júdu (Rút 1:7); a nakoniec na odlíšenie medzi Domom Izraela a Domov Júdu (napr. 2. Samuelova 12:8). Nič z toho sa v KJV, NIV či inom biblickom preklade neoznačuje ako „Židia“. [A čo je dôležitejšie, Júdejci krajiny Júdu sami seba NIKDY neoznačovali za „židov“. Tento výraz je moderným výrazom pochádzajúci z 18. storočia, ktorý bol retroaktívne a falošne aplikovaný na Júdejcov. Je to podobné, ako nazývať Indiánov Ameriky „Američania“ predtým, než sa kolónie stali americkým národom. Kolonisti a domorodci boli zjavne odlišní ľudia. Rovnako tak Židia a Júdejci. -- Eli]

Stará Zmluva identifikuje júdejský jazyk ako „yehuwdiyth“ – použitý 7-krát v 5 veršoch, v 2. Kráľov 18:26, 28); 2. Kronická 32:18; Nehemiáš 13:24 a dokonca i pre ženské meno Judita (Genesis 26:34). Tento výraz teda znamená reč (jazyk) Júdejcov, no bol nesprávne v KJV a NIV preložený ako jazyk (reč) Židov.

Táto „júdejská“ definícia je taktiež konzistentná s výrazom použitým v 1. a 2. knihe Makabejských.

Záver: Starozákonné výrazy „yehuwdiy“, „yehuwdah“ a „yehuwdiyth“ jasne odkazujú na Júdejcov a Júdu. Vnímame Júdejca ako potomka hebrejského Abraháma, Izáka a jedného z Jakobových synov, Júdu, a označenie jeho „kmeňa/Domu Júdu“, ako odlišného od Domu Izraela, alebo ako časť Kráľovstva Izraela. V Starej a Novej Zmluve by Júdovi potomkovia, jazyk a geografické oblasti nemali byť prekladané ako „židovské“, keďže takýto výraz odkazuje na potenciálne ne-júdsky pôvod, alebo by zahŕňal všetkých Júdejcov a Izraelitov pod výraz „Židia“, čo je dlhú dobu existujúca mylná predstava.

Podobne by sa malo spomenúť, že hebrejský výraz „yehuwdiy“ sa v Starej Zmluve neobjavuje pred pasážou v 2. kráľov 16:6. Tento výraz nachádzame preložený v troch formách: ako „Žid“, „Júda“ (Jeremiáš 43:9) alebo „Jehudi“ (Jeremiáš 36:14).

V 1. a 2. knihe Makabejských sú „Židia“ jasne Júdejci, ktorí taktiež príbuzní Sparťanov/Trójanov, ktorí sú považovaní za potomkov Izraelitov, vetvu Zéreach kmeňa Júdu, skrze Zérachovho syna Dardu (1. Kronická 2:6) (pozri 1. Makabejských 12:7-23, pozri vysvetlenie nižšie).

Malo by sa pamätať na to, že výrazy „Žid“ alebo „židovský/á/é/í“ sa v anglickej literatúre či v bežnom anglickom používaní neobjavujú skôr, než v 18. storočí. Keď sa začal tento výraz používať, bol prijatý ako zdeformovaná forma latinského „Iudaeus“ Hieronýmovej Vulgáty. Výraz „Žid“ sa do 18. storočia neobjavil ani v KJV (Preklad kráľa Jakuba, 1604-1611).

Grécky výraz „ioudaios“ („Žid“) v Novej Zmluve

V Novej Zmluve KJV je výraz „Židia“ (množné číslo) použitý 175-krát v 168 veršoch, kým výraz „Žid“ (jednotné číslo) je použitý 22-krát. Obe tieto formy – jednotná i množná – sú prekladmi gréckeho výrazu „ioudaios“, ktorý je v Novej Zmluve použitý 196-krát v 187 veršoch. Tento grécky výraz však má rôzne významy a aplikácie:

1. Grécky výraz „ioudaios“ môže odkazovať na akéhokoľvek občana rímskej provincie Judaea,

a) Júdejec: „niekto, kto môže pochádzať z kmeňa Júdu (Júdejec) Ján 4:9, (Leviti a Benjamínci) alebo niektorí z Kráľovstva Izraela (pozri Samária, Galilea), pozri taktiež Rimanom 11:1; Filipanom 3:4-5; Matúš 2:2)

b) Júdejec: „niekto, kto nemusí byť z kmeňa Júdu (Júdejec), ale môže byť potomkom Abrahámových detí skrze Izmaela a Keturah (Lukáš 3:8; Ján 8:39) [skôr potomkom Júdu skrze Šelacha – pozn. Rudolf, pozri taktiež 38. kapitolu Genesis]; Edómčania (Kráľ Herod)

c) Júdejec: „z akéhokoľvek iného národa či ľudu, ktorý sa stal permanentným obyvateľom v rímskej provincii Judaea (pozri Skutky 2:14 „Júdski muži“)

2. Kontext Novej Zmluvy taktiež naznačuje rozdiel medzi Júdejcami a niektorými Júdejcami („ioudaios“), ktorí reprezentujú skupinu sprisahancov a vrahov. [A teraz sa dostávame ku SKUTOČNÝM židom, ľudia! To sú Júdejci edómskeho pôvodu, ktorí predstierajú, že patria k Júdovi! -- Eli] Táto skupina zahŕňa najvyššie kruhy vládnucich autorít, ktoré sú jednoducho nazývané „Ioudaios“ a ktorí sú odlišní od ľudu, ktorý bol Júdejcami. Títo zhubní „ioudaios“: a) majú svoj vlastný Pésach (Ján 2:13; 6:4); b) neustále napádajú Ježiša Krista a ten im odpovedá (Ján 2:18; 3:25; 4:1; 5:10); c) jediným prívržencom medzi vedúcimi predstaviteľmi „ioudaios“ je Nikodémus; d) väčšina vodcov „ioudaios“ Ježiša prenasleduje (Ján 5:15); plánujú a dohodnú jeho popravu (Ján 7:1; 8:31ff); a nakoniec vedú Ježiša Krista súdmi, odsúdením a samotným ukrižovaním (Ján 18:12ff; 19:16ff); e) ľud sa týchto „ioudaios“ obáva (Ján 7:12; 20:19); f) zisťujeme, že ich otcom nie je Abrahám, ale diabol (John 8:44), g) a sú to tí, ktorí zabíjali prorokov (títo „ioudaios“ boli rovnakí ako vyznavači babylonských náboženstiev. [Wow! Toto je dobré! -- Eli]) (Matúš 23:31); h) títo „ioudaios“ uznávajú za svojho kráľa Cézara (Ján 19:15); i) nepočujú jeho hlas (Ján 8) a nasledujú tradície (podanie) starších (Marek 7:9); j) Jesus nakoniec viac nechodil otvorene medzi „ioudaios“ (Ján 11:54); k) a keď sa o ňom zmieňovali ako o Kráľovi „Ioudaios“, Ježiš Kristus odpovedal, že jeho kráľovstvo nie je z tohto sveta/systému/času (Ján 18:37ff) a namiesto toho nachádzame, že Ježiš Kristus je „Kráľom Izraela“ (Ján 1:49; Skutky 2:36-37); l) „Ioudaios“ pokračujú v sprisahaní proti apoštolom Ježiša Krista (Skutky 9:23); m) „ioudaios“ majú sieť synagóg n) a sabaty (Skutky 13:5; 17:1); o) čarodejníci, p) falošní proroci, q) vyháňači diabla, r) tuláci (Skutky 13:6; 19:13); s) iní podnecujú ľud a vládu proti Apoštolom a kresťanom (napr., Skutky 25:7); t) nachádzame, že sú medzi nimi sú minimálne dve „čestné ženy“ (Skutky 13:50; 24:24).

Tieto citáty jasne dokazujú, že skupina, známa ako „ioudaios“, bola identifikovaná ako líšiaca sa od ostatnej populácie. Títo „ioudaios“ boli:

1. všade tam, kde boli starozmluvné Písma a veriaci

2. prominentami v sieti synagóg v rímskej ríši

3. Aj keď používali starozmluvné Písma, interpretovali ich skrze filter tradícií starších (babylonská „múdrosť“, neskôr zapísaná ako Talmud)

4. jediní, ktorí neustále napádali Ježiša Krista a Apoštolov

5. tí, ktorí ovplyvňovali, zastrašovali a ohrozovali vládu, legálne, finančné, obchodné a bezpečnostné záležitosti [presne ako dnešní Židia!!! -- Eli]

6. získajúc status odpadlíka predstavovali redukčný formalizmus a ritualizmus. Boli figovníkom, ktorý nevydával žiadne ovocie. Od nich Ježiš Kristus preniesol misiu Kráľovstva Božieho k inému Domu: „ale namiesto toho stále choďte k strateným ovciam domu Izraela.“ (Matúš 10:6)

Lukášovo evanjelium štylisticky dokazuje, že Ježiš Kristus strávil väčšinu svojej duchovnej služby medzi Galilejčanmi, istú časť medzi Samaritánmi (napr. Ján 4:4ff: všimnite si, Jakobova studňa, „náš otec“, verš 12). Galilejčania [Benjamínci -- Eli] a Samaritáni [zmiešaný národ Šelahitov, Edómčanov, Asýrčanov atď. -- Eli] a reprezentovali časť Izraelitov [avšak už nie s čistým rodokmeňom – pozn. Rudolf], ktorí sa vrátili do Palestíny/Judey v dobe Ezru (Ezdráša) a Nehemiáša, alebo neskôr. Všetci Kristovi apoštoli, s výnimkou Judáša Iškariotského (Ezau/Edom – Ján 6:70) boli Benjamínci (Skutky 1:11; 2:7; 1. Kráľov 11:36; Deuteronomium 33:12), ako i Pavol (Rimanom 11:1; Filipanom 3:5). [Všetci anti-pavliáni si môžu zahryznúť do jazyka!! -- Eli]

[Bohužiaľ, nemáme zdroj tohto vynikajúceho článku. Možno niekto bude schopný tento zdroj poskytnúť!! -- Eli]

Pozn. – Eli: Pastor Eli James

Pozn. – Frederick : Pastor Frederick Forkrist
http://ucoy.blogspot.com/2007/09/idia-jdejci.html
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

IvanSk napísal:Nový zákon sa nedá miešať zo starým. Za ďalšie v dobe keď bola napísaná biblia žiadny žid neexistoval, slovo žid je relatívne nové. Ale to by si mal vedieť ako skúsený diskutér a odborník na každú tému.

Čo sa týka starého zákona tak tam ozaj nájdeš kopec zvráteností od tzv. "židov".
napríklad desatoro.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Mojžiš priniesol Zákon (desatoro)

Ježiš priniesol milosrdenstvo, odpustenie, spásu

Farizeji priniesli Talmud
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

A čo?
tehla

A nič. Uplne bezvyznamna informacia, ktora nijak neovplyvňuje tvoj život
slay
Addict
Addict

Ivan, to sú také sračky, že sa dnes niekto hrá na to že pred 2000 rokmi vie odlíšiť dve malé kmene ktoré dnes vieš jasne identifikovať? Si sa z koňom zrazil? A kto, kedy a prečo zmätočne umiestnil slovo žid do biblie? Proste trepeš nezmysly a úplne z cesty a pôvodnej otázky.
tehla napísal:Mojžiš priniesol Zákon (desatoro)

Ježiš priniesol milosrdenstvo, odpustenie, spásu

Farizeji priniesli Talmud
Áno a samozrejme dnešní židia, nemajú nič spoločné s Mojžišom ani s Ježišom, len s farizejmi však :slap: vy ľudia ste už fakt zrelý na liečebňu. To je proste najväčší gól tvrdiť, že židia vlastne nie sú židia, že tí praví židia boli fajn, ale potom existujú ešte ďalší židia a až tí sú zlí. Vám fakt musí šíbať, a nie len na Veľkú noc.
tehla

ehm, čo KONKRETNE je na tom vyroku nepravdive a prečo?
slay
Addict
Addict

No ak už nič iné, skúste poskytnúť všeobecne uznávanú akademickú literatúru, ktorá toto tvrdí a na základe čoho, nie blogspot.com. To je minimum aby sme sa tu vôbec o tomto začali baviť.

Ak chceš vedieť čo konkrétne je sprostosť. Tak tú informáciu treba rozdeliť.

1. Prvá vec je existencia konkrétnych kmeňov, v konkrétnom čase na konkrétnom území. <= túto časť informácie nemám problém akceptovať, lebo v tej dobe bolo tých kmeňov na tom území plno.

2. Druhá vec je spojitosť súčasnej podoby judaizmu, s konkrétym kmeňom a nejakou jeho filozofiou a genetickú spojitosť s dnešnými židmi. <= tu už nastáva problém

3. Tretia vec je dokázať tvrdenie, že súčasní židia sú niekto iný než židia v starom zákone. <= toto je už totálna blbosť lebo po 2000 rokoch aj keď na začiatku nejaké rozdiely mohli jestvovať, tak dnes je to už úplne jedno. Navyše je to v rozpore s tými chazarskými teóriami. Ale mám pocit, že vy už si vymýšľate teóriu na mieru ku každému príspevku zvlášť ako vám to vyhovuje.

Ak spojíme tieto tri veci do jednej, vyplýva z toho že vám kvalitne zabáča. JE TO ABSURDNÉ. ZATIAĽ NIČÍM NEPODLOŽENÉ. ČAKÁM NA TIE DOKAZY a DOPREDU VRAVÍM, ŽE KEKETIZMY Z TÝCH VAŠÍCH PSYCHOBLOGOV NEAKCEPTUJEM. CHCEM NORMÁLNU AKADEMICKOU OBCOU UZNÁVANÚ INFORMÁCIU.

Stojí pred vami úloha dokázať, že židia vlastne niesú židia, že Ježiš ani všetky biblické postavy vlastne niesú židia a podľa tehlu asi ani mojžiš nebol žid, ani abrahám ani nikto, vlastne celá biblia sa ani židov netýka. Praví židia sa asi vyparili
:nono: toto už je silná diagnóza..

Dajte sa liečiť, lebo toto je už horšie ako vesmírni lidé.. :!:
tehla

slay - obavam sa, že ti nedochádza, že ja a Ivan nie sme jedna osoba. Teraz si asi reagoval na jeho prispevok. Ja som sa ťa pytal, čo nie je pravdive na tomto mojom vyroku:

Mojžiš priniesol zákon (desatoro)
Ježiš priniesol milosrdenstvo, odpustenie spásu
Farizeji priniesli Talmud.

Pochopil?
Napísať odpoveď