1, odpovedal si si sám, ak nechceš rýchlo vypadnúť, tak po zavolaní 112 a privolaní prípadnej záchranky atď poskytnúť polícii plnú súčinnosť, spolupracovať, nebrániť sa zásahu a vykrikovať čo sa stalo až keď samotný zásah skončí a velitel zásahu sa začne pýtať čos a vlastne stalo, treba si uvedomiť, že policajt keď príde do bitky, nevie kto sa bráni a kto útočí a može sa stať, že dostaneš aj ty, hlavne sa to nesnažiť polícii vrátiť, ale snažiť sa čo najskôr ukludniť a nerobiť hrdinu, keďže takých už bolo a všetci zmakli po pár ranách obuškom, nebodaj nejakom tom capáku od korby v kukle, nič viac sa ti odpovedať nedá, iná možnosť nie je čo robiť, buď zdrhnúť, čo ale nehodí na teba dobré svetlo, alebo keď už si ostal tak plne spolupracovať - keď si bol ty napadnutý nemáš sa čoho báť
2, tu je to komplikovanejšie, pochodzkárovi to asi moc nevysvetlíš, zoberú si vás zrejme na stanicu a skúsenejšiemu policajtovi samozrejme bude jasné ako to bolo, postup bude ale zrejme pomerne komplikovaný, výpovede oboch strán, dokumentácia všetkého, zrejme budú nezhody vo výpovediach tej obrovskej skupinky...nehovoriac o tom, že ani slovná provokácia(ked to berieme ad absurdum) nie je žiadnym zákonným dovodom na fyzické napadnutie, čiže ked ty budeš mať dve zlomené rebrá, nos jak paradajku a fialové oko a oni nič, sú na tom pomerne zle, pretože aj predpokladajúc, že si ich napadol jedná sa o neprimeranú sebaobranu...každopádne, táto situácia je vždy značne nepríjemná a chce to dobrého právnika, ktorý vie ako sa pýtať, všetko by záviselo od okolností, vážností zranení atď nedá sa to generalizovať, keďže ak si dáte pár po hube a nič viac, fízel to uavrie ako výtržníctvo a maximálne vám dá pokutu, ak budú praskať kosti je to už ublíženie na zdraví a to sa už pod priestupok nenapchá a tam neostáva nič iné ako postupovať ako pri každom inom trestnom čine- cez vyšetrovatela, následne prokurátor rozhodne o vznesení žaloby atď
//autoeditácia príspevku (26 Apr 2011, 22:18)
ad nož, snažiť sa dlaňou chytiť nož je blbosť, resp nejak ruku, väčšinou sa to kadejako hákuje a pod...aspoň čo sa krav maga týka
Hughito myslel som skorej techniky, pri ktorých sa snaží uchopiť obranca útočníkovú ruku resp. vyblokovanie ruky ako pri údere (stačí aby útočník potiahol nožom a poškodenie mäkkých tkanív s následným krvácaním je postarané). Ak by sa ti chcelo mohol by si tú obranu odfotiť (dig. fotoaparat, telefon) alebo oskenovať a hodiť to sem ako JPG, alebo PNG.
ColdRain díky za odpoveď. Je jasné, že aj v situácii 1 vs. 1, je najlepším nápadom sa tomuto človeku vyhnúť (i keby sú na tvojej strane fyzicke a psychické predpoklady) ako si robiť problémy, ale dosť ma to zaujalo, keď som sa dozvedel, že na jednej diskotéke nastala podobná situácia, po ktorej bola privolaná polícia (našťastie sa to obišlo bez dákych právnych dôsledkov).
PS: Ako som tu myslím, už raz písal. V dákom článku hovoril práve človek (dáky talian myslím), ktorý sa venuje práve práci s nožom, že naúčinejšia obrana proti nožu, je mať dva nože.
//autoeditacia prispevku (26 Apr 2011, 22:44)
Proste podobné videá mi prídu zavádzajúce:
cothw_ to video ma fakt pobavilo
ok, niečo z učinneho sudku ale aj tak nož je nebezpečný radšej dať mobil, peňaženku a všetko možné ako sa nechat dorezať príp zarezať, keď frajer furt chce viaca už mu nie je čo dať, potom dať techniku...
Prvé video mi až na pár záberov tiež prišlo dosť sci-fi. Stále mu tam tú ruku s nožom chytal, čo je podľa mňa neuskutočniteľné. Podľa mňa je skôr cesta taká, ako v tej knižke ľudových milícií , teda, aspoň náznakom nesnažiť sa ruku chytiť, ale vyblokovať ju, resp. zastaviť jednou rukou a druhou hneď pracovať - buď teda hneď chytať tú ruku s nožom a nejaká pasovačka, alebo útočiť na tvár. Samozrejme, ten blok a útok by musel byť uskutočnený naraz.
K druhému videu: podľa mňa tam šlo len o to, že ten "majster" jednoducho tráfal solár, ktorý je nechránený a stačí slabý úder. Naopak, henten búšil do sádla, čo je kontraproduktívne.
ad1 ide o to, že páku nenasadíš v realy len tak z brucha, treba pár uderov na uvolnenie, jedna ruka kryje nož, druha "uvolnuje"
ad2 samozrejme, že trafal solar, ide o realnost, tu sa psotav, nechaj sa buchnut a bez sa vydychat do kuta...
ad3
a pridám ešte jedno jedi power ftw!
Sa trošku zapojím do debaty v jednom diele mythbusters si zavolali nejakého experta na bojové umenie a spýtali sa ho či by vedel zachytiť katanu medzi dlane (dúfam že si to vieme predstaviť v akčných filmoch sa to pár krát objavilo) Odpovedal že asi nie, ale nechápe prečo veď oveľa efektívnejšie je sa jej vyhnúť čím po prvé neriskuje a po druhé protivník míňa svoju energiu do prázdna. To len čisto ako pointa ma napadá že najefektívnejšia vec by bola asi uskočiť ak by sa dalo. Dúfam že ma tu teraz nikto nezje
ono ani jedno video "obrany" proti nozu nieje nic moc, vsetko je to pekne v tom videu a vzdy to ma jednu spolocnu zasadnu chybu
utocnik, spravi vzdy len jeden pohyb, vacsinou velmi uvolnene, a nedorazne, po tomto pohybe "vypne" a dalej sa nehybe, a tipek ma 10sec na 1000 chvatov a hmatov ako ho odzbrojit
to su naozaj ludia tak hlupi ze si myslia ze ked vas bude chciet niekto bodat/rezat tak sa raz naciahne a potom, "ok netrafil som ides ty" ?
P3Bo: Ale čo budeš uskakovať donekonečna ? Ak tu nerátame možnosť úteku, ale aktívnej sebaobrany (proste, nie je inej možnosti), tak ten kontakt musí byť.
vendo to vystihol, tie videá sú viacmenej na smiech, ale nejaké to minimum sa z nich dá vyextrahovať.
Však to, že existuje skutočne účinná technika na obranu ? PS: Použitie strelnej zbrane na vzdialenosť 2-3 metre proti protivníkovi s nožom by som nepokladal za najlepší nápad. Navyše percentuálna šanca na prežitie je pri útoku nožom menšia ako pri útoku strelnou zbraňou.
ColdRain jednou vecou je, že tie ryabkove videa vyzerá dosť humorne z tohto pohľadu. Druhou vecou je, že ten človek bol v útvaroch SPETZNAZ od svojich 15tich rokov ak sa nemýlim.
Hughito ešte tu prichádza možno do úvahy zásah do ruky útočníka, ale ísť holou rukou proti nožu ? To asi nechám na filmových hrdinoch.
A aby ste vedeli ja si zaobstarám Bruta a problem s obranou mám vyriešený:
Navyše percentuálna šanca na prežitie je pri útoku nožom menšia ako pri útoku strelnou zbraňou.
Toto máš odkiaľ ? Práveže, ten nôž sa zdá strašne devastujúci, ale tiež je to len taká filmová hypotéza.
Videl som reálne videá napadnutia nožom a nebolo to až také drastické (samozrejme, útočníci s ním nevedeli narábať, len máchali), takisto, podchvíľou je niekto bodnutý a dobodaný a častokrát to nekončí smrťou. Teda, radšej by som išiel proti niekomu s nožom ako proti niekomu s devinkou.
A ako sa brániť ? Že nie holou rukou ? Keď nemáš nič iné a nemáš inú možnosť, tak jedine rukami.
nieco prihodim aj ja... pri podobnych akciach ako hromadne bitky je dobre zdrhnut prec,uz len kvoli dokazovaniu kto zacal a pod opletackam...
obrana proti nozu ked ide utocnik ako sijaci stroj ,tak oboma rukami sa snazit zachytit bodajucu ruku..furt lepsie mat porezanu dlan(ruku)ako kudlu v bruchu resp. inej casti trupu.tuje videjko s lee morrisonom velkym praktikom
Hughito tento článok od Darren Laur (self defense instructor) a keďže sa tam vždy odvoláva na štatistiky pevne verím, že si to nevymyslel. Ono sa to viac menej týka populácie USA tie štatistiky, keď budeš čítať.