Kvalitný počítač na strih videa

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Kvalitný počítač na strih videa

Príspevok od používateľa BookEditor »

Ahojte,
rozhodol som sa, že na strih videa si kúpim počítač. V tuším katalógu od Electronicsu som asi pred mesiacom videl tento pc http://www.absolutit.sk/Produkt/HP-Pavi ... 0cs-409840 a k nemu bola aj klávesnica aj myš. Takmer všetky kritériá, ktoré som požadoval, spĺňa, niektoré až nad mieru. Nemá niekto tento PC? Trochu ma odrádza hodnotenie 3 hviezdičiek z 5, ale viem, že to nemusí nič znamenať...
Ak by ste našli podobný za lepšiu cenu, tak by mal spĺňať takéto kritériá:
1, výkonný procesor
2, výkonná grafická a zvuková karta
3, veľa USB slotov
4, čítačka na karty
5, min 500 GB HDD
6, výstup HDMI (nie je úplne nutný)
7, vstavaná napaľovačka
8, nie veľký odber elektriny (nie je úplne nutné)
9, USB 3.0. (nie je úplne nutné)
10, OS najlepšie Windows XP (s inými som ešte nerobil :D)

Ďakujem za rady a názory, k+ istá...
Dimitri654
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Kvalitný počítač na strih videa

Príspevok od používateľa Dimitri654 »

musi byt vcelku ale moze byt poskladany aj po kompnentoch ?
nasiel som tento ale trochu mi tam nepasuje HD5770 +i7
http://stolne-pocitace.heureka.sk/prest ... e/#section
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Kvalitny pocitac na strih videa? Pred par dnami vysli nove iMacy postavene na architekture Sandy Bridge. Ziaden pocitac v stirhu videa/grafike nebude taky rychly a efektivny ako Mac. Vlastne, ziaden pocitac nebude vo vsetkom taky rychly a efektivny ako Mac. (vlastna skusenost). Podla rozpoctu si vyber ci chces 21,5" model (okolo €1.000) alebo 27" model (okolo €1.600) - ale to uz je vazne ultimatna masina.

//pre darcu - co ma toto s trollingom? Nechcel pocitac na hranie Crysis 2, ani na pracu na Internete, chcel pocitac na STRIH VIDEA - Final Cut, Premiere, After Effects. Drviva vacsina strihacov ma Macy...

//pre dalsieho darcu - niektore veci maju ovela vacsiu hodnotu ako peniaze ;). Napriklad pohodlie pri praci, usetreny cas, ziadne zozrate nervy... tieto veci si za peniaze nekupis, ale Mac ti ich vie poskytnut :)
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Viacerí nemajú dobré skúsenosti s Macom. Ten je určený primárne pre FCP, nie? Ja mám v podstate nenáročný program Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 10, ale plánujem kúpiť Sony Vegas... Najradšej by som kúpil samostatný PC, pretože mám bezdrôtovú myš+klávesku a monitor chcem dokúpiť tiež samostatne a nejaký kvalitný. Takisto repráky, tie moje terajšie sú už pre moje potreby nevyhovujúce (neviete o nejakých kvalitných s 3,5mm jackom?). Keď som si predbežne počítal, koľko by ma vyšiel taký "poskladaný PC", vyšla mi suma niečo cez 900€ iba za PC. Takže do sumy 1000€ by som sa rád vpratal s PC, monitorom a myšou+klávesnicou a možno aj reprákmi... To je moja predstava...
P.S.: Neviete, ako by bolo najlepšie vyriešiť repráky? K tým kvalitnejším (ktoré chcem kúpiť) treba dokúpiť aj zosilovač a kadečo... Skúste poradiť repro + vyhovujúci zosilovač... K+ istá
frajerik
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa frajerik »

Nepovedal si čo od repra požaduješ. Ak na bežnu pracu s pc a videom tak ti budú stačiť aj klasicke repro k PC pokukaj po doporučovanych logitech Z-xxx.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

V tejto oblasti je No1 MAC. :) Nerozhoduje cena, ale kvalita. PC Win nie.
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Tu mám minimálne požiadavky strihacieho software:
•aspoň Intel 3 GHz procesor (viacero procesorov alebo jadier sú odporúčané. SSE2 a SSE3 inštrukcie sú podporované)
•aspoň 1 GB RAM
•800 MB voľného miesta na pevnom disku
•DVD-ROM mechanika pre inštaláciu
•ATA100/7200 rpm alebo rýchlejší disk, schopný kontinuálne prenášať aspoň 20 MB/sec. RAID stripe dvoch alebo viacerých diskov je vyžadovaný pre viaceré HD video stopy
•grafická karta s aspoň 256 MB a podporou PixelShader Model 3.0 alebo novším (založená na DX9)
•Windows® XP Home alebo Windows® XP Professional (32-bit, Service Pack 2 alebo novší), alebo Windows Vista (32-bit alebo 64-bit, Service Pack 1 alebo novší)
•jeden voľný USB port (1.1 alebo novší) pre hardwarový kľúč
•zvuková karta

Tie červené slová sú také, ktorým nerozumiem a teda by som bol rád, keby mi ich niekto vysvetlil...
Tu sú vlastnosti počítača. Bude stačiť? Čo by trebalo ešte dokúpiť?

HP Pavilion Elite HPE-510cs i5-2500 3,3GHz, 2x2GB DDR3-10600, 1TB/7200rpm, ATI HD 6850 Veyron 1GB, DVD +/-RW LS, Windows 7 Home Premium CZ 64,, Office 2010 Pre-loaded, no WLAN, no Bluetooth, no TV TUNER, no remote control, keyboard + mouse wirelles, media card reader 15in1, poewr supply 460W

HP Pavilion Elite HPE-510cs Desktop PC

Operačný systém
Originálny Windows® 7 Home Premium 64

Procesor
Intel® Core™ i5-2500
3,3 GHz
6 MB L3 cache
Čipová sada Intel H67

Pamäť
4 GB DDR3 (2 x 2 GB)
4 DIMM
Podporuje 16 GB pamäte DDR3

Ukladacie zariadenia
1 TB SATA 3G (7200 ot./min.)
až do 13 GB na obnovu systému
DVD RAM napalovačka s rozhraním SATA s technológiou dvojvrstvového zápisu, podporujúca LightScribe
Vytvárajte potlač diskov v kvalite sieťotlače priamo v počítači pomocou technológie LightScribe: Jednoducho disk napálite, obrátite a napálite.
Čítačka pamäťových kariet 15 v 1

Obrazovka
LCD monitory (zakúpte samostatne): Ultra tenký monitor HP 2310ei s WLED podsvietením a uhlopriečkou 58,42 cm (23"), Full HD LCD monitor HP 2710m s uhlopriečkou 68,58 cm (27"). Viac informácií nájdete na lokalite www.hp.com/eur/home-monitors.

Komunikácia
Integrovaná sieťová karta Ethernet LAN 10/100/1000

Video
ATI Radeon HD 6850 (1 GB GDDR5) s technológiou Avivo
Video konektory 2 DVI (VGA pomocou adaptéra); 1 HDMI

Zvuk
Zvuková konzola Beats, zvuk s vysokým rozlíšením 7.1

Dodávané príslušenstvo
Bezdrôtová klávesnica
Bezdrôtová optická myš

Funkcie
Odkladacia základňa pre zariadenia s rozhraním USB a 1394

Porty
2 externé pozície pre optickú jednotku; 2 interné pozície pre HDD
3 PCI-Express x1; 1 PCI-Express x16; 1 MiniCard
8 USB 2.0
2 audio
6 analógové audio
1 digitálne audio

Napájanie
Napájací adaptér 460W PFC AC

Ďakujem, opäť K+...
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

BookEditor napísal:Viacerí nemajú dobré skúsenosti s Macom. Ten je určený primárne pre FCP, nie? Ja mám v podstate nenáročný program Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 10, ale plánujem kúpiť Sony Vegas... Najradšej by som kúpil samostatný PC, pretože mám bezdrôtovú myš+klávesku a monitor chcem dokúpiť tiež samostatne a nejaký kvalitný. Takisto repráky, tie moje terajšie sú už pre moje potreby nevyhovujúce (neviete o nejakých kvalitných s 3,5mm jackom?). Keď som si predbežne počítal, koľko by ma vyšiel taký "poskladaný PC", vyšla mi suma niečo cez 900€ iba za PC. Takže do sumy 1000€ by som sa rád vpratal s PC, monitorom a myšou+klávesnicou a možno aj reprákmi... To je moja predstava...
P.S.: Neviete, ako by bolo najlepšie vyriešiť repráky? K tým kvalitnejším (ktoré chcem kúpiť) treba dokúpiť aj zosilovač a kadečo... Skúste poradiť repro + vyhovujúci zosilovač... K+ istá
Do 1000€ to proste nejde. Video je velmi narocne na vykon pri spracovani a ked chces, aby ti to islo ako-tak plynulo, potrebujes proste investovat viac. A Mac vobec nie je primarne urceny pre FCP - to rovno mozme povedat ze Windows je urceny primarne na Windows Movie Maker :roll: . Adobe (autor Priemiere a After Effects) robil peknych par rokov softy vylucne pre Macintosh, az potom to zacali portovat na Windows. To, ze drviva vacsina strihacov videa ma Mac nie je ani fama, ani vymysel, je to proste FAKT. Ak chces splnit dane poziadavky, treba ti 27" iMac s dvoma diskami a upgradom na 8GB RAM, nech to nema problem s HD videom, ktore sa dnes stava uz standardom. Mas tam HT i7, ktoru urcite ocenis pri pozerani sa na pasik pod magickym slovickom "Rendering video...". Ma FireWire, co je zauzivany standard vo videotechnike (kto si myslis ze ho vymyslel, zaviedol a spopularizoval medzi strihacov? No Apple :) ). Ma relativne kvalitnu zvukovku, 27" LED podsvieteny IPS panel - top kvalita, top obraz, a ThunderBolt port, o tom si uz pogoogli, ma to buducnost. A v neposlednom rade je to all-in-one riesenie v hlinikovom tele, nesmierne elegantny pocitac, ktoreho kvality urcite ocenis aj mimo prostredia Vegasu/FCP/AE/Pre.
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Len vieš, ja som už 5 - 6 rokov naučený na Windows XP :-) a o konkrétne takomto "prístroji" počujem po prvý raz. Nechcem sa hádať, ale TV Joj, Markíza, TA3 atď., naša regionálna TV a množstvo kamošov nepoužívajú iMac, ale výkonné PC alebo strihacie stanice. Ja sa bojím toho zložitého ovládania a príliš vysokej ceny...
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny541 »

Na ovládanie si zvykneš veľmi rýchlo. MacOSX sú veľmi user-friendly OS. Jednoduchšie ako windows, ale áno, treba si zvyknúť. Prípadne ísť do Apple Resellera na pár kurzov práce s Macom - zadarmo v KE, ale treba sa nahlásiť. My to tu nepoužívame, pretože sme slováci a nechce sa nám vyhadzovať také prachy, keď môžeš mať niečo iné. + všetci začali na windowsoch a keď s ním robíš desať rokov strihača, tak je tažko sa odnaučiť, respektíve na dlhé lakťe prechádzať na niečo iné, keď už máš svoje zaužívané veci. Neviem, ale že by až tak dlho robíš so strihaním video, že si ešte o Macoh nepočul? Ten kto s tým robí, tak sa o to zaujíma denno-denne a pozerá všetky novinky. Ak s tým chceš začať, tak treba pozerať už do budúcna (čiže HD video, čo značí aj silný procesor na renderovanie ako bolo spomenuté). Lenže veľa ľudí si neuvedomuje, že tento priemysel vznikol na Macoch a ako prví sa mu prispôsobili a začali ho podporovať a myslím, že veľmi kvalitne. Čo sa týka programov, aj čo sa týka HW.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Mac a zlozite ovladanie?
facepalm.jpg
To snad nemyslis vazne. OS X je nesmierne intuitivny, rychly a spolahlivy system. Windows sa na neho nechyta. Ja som robil na Wine asi 10 rokov, potom som si kupil Mac a vies za ako dlho som zvladol jeho kompletne ovladanie? Asi tak dve hodiny. A k tym strihacim staniciam... nejdes robit live broadcast, ides robit nieco uplne ine.
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Ďakujem za názory, tak asi sa rozhodnem pre ten Mac. "Ozajsného" strihača ešte nerobím :-), ale v budúcnosti by som chcel začať. Môžete mi sem napísať všetko, čo funguje na OS Mac? Vážne sa v tom nevyznám :D
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Ale no, skús trošku zapojiť to, čo máš v strede nad ramenami a použiť Google :) Nebudeme ti tu predsa menovať každý softvér. Pozri si aj YouTube a nájdeš to, čo potrebuješ. Ak ti bude niečo nejasné, tak potom sa pýtaj.
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Myslel som konkr. notebooky, tie všelijaké počítače na stôl (ani neviem, ako sa to volá) atď. :D
Proste všetky tie veci, čo fungujú na os MAC, nie software :-) Dúfam, že niekto pochopil :D
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

V tomto ti pomoze Google, ak zadas keywords ako napr. "switching from windows to mac", "mac vs windows", "new to mac", "os x switcher".

Ale ked som Ta uz na ten Mac presvedcil, tak Ta samozrejme nenecham uz len o vode a chlebe :)
V oblasti multimedii Macintosh jednoznacne vedie pred Windowsom. Ja osobne mam MacBook Pro z tohto roku, venujem sa rasterovej a vektorovej grafike a sem-tam aj videu. Vyuzivam Adobe softvery, pretoze medzi sebou excelentne spolupracuju a su odjakziva designed for Mac. Teda Photoshop, Illustrator, InDesign a Premiere. Skusal som aj Final Cut, ale len ten starsi, ktory ma otrasny interface - novy som este nevidel (vraj je uzasny). Cely Mac ma uzasny workflow, nic ti neseka, alebo proste "sa rozhodne ze toto neurobi", nic ta nebrzdi, proste pracujes.

V oblasti zabavy je na tom Mac trocha horsie, hier je malo, ale Steam uz portuje dost vela hier na OS X platformu. V oblasti Internetu to je velmi podobne ako s pracou - gesta na trackpade, skratky, rychlost,... proste radost pred tym pocitacom sediet.

Neviem ake konkretne poziadavky na SW vybavenie mas Ty, skus mi ich priblizit a ja Ti uz vysvetlim ci su na Mac priamo tieto softy, alebo nejake alternativy, v com su lepsie/horsie.
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Je tu trocha problém, softare od Canopusu ide len na Windows XP a Vistu.
Nejaké námety na PC s Windowsom?
Tu sú minimálne požiadavky ešte raz :-)
•aspoň Intel 3 GHz procesor (viacero procesorov alebo jadier sú odporúčané. SSE2 a SSE3 inštrukcie sú podporované)
•aspoň 1 GB RAM
•800 MB voľného miesta na pevnom disku
•DVD-ROM mechanika pre inštaláciu
•ATA100/7200 rpm alebo rýchlejší disk, schopný kontinuálne prenášať aspoň 20 MB/sec. RAID stripe dvoch alebo viacerých diskov je vyžadovaný pre viaceré HD video stopy
•grafická karta s aspoň 256 MB a podporou PixelShader Model 3.0 alebo novším (založená na DX9)
•Windows® XP Home alebo Windows® XP Professional (32-bit, Service Pack 2 alebo novší), alebo Windows Vista (32-bit alebo 64-bit, Service Pack 1 alebo novší)
•jeden voľný USB port (1.1 alebo novší) pre hardwarový kľúč
•zvuková karta

K+

//autoeditácia príspevku (17 Máj 2011, 15:41)
A čo hovoríte na kúpu PC z bazára? Napr. táto ponuka: http://pc.bazos.sk/inzerat/8195430/Vyko ... B-DDR5.php ?
Ďakujem za názor, K :plus:
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Niekto tu písal, že skladané PC nie sú dobré na strih videa. Zaujímalo by ma prečo. Jozo211, v blízkej dobe ti dám K+ za návrhy :-) Písal som odpoveď na inzerát, pýtal som sa, či je PC výkonné aj na strih a napísal mi, že určite áno. Mačku vo vreci teda kupovať nebudem. Takže repro už mám vybraté, monitor skúste navrhnúť.
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa robo1152 »

jasné, že predávajúci ti povie, že je výkonný na strih videa, predsa chce predať :) kupovať veci cez inzerát, je vždy mačka vo vreci, keďže nevieš či nemá skrytú chybu ktorá sa neprejaví hneď :)
a prečo by skladaný PC nebol vhodný na strih videa ? je to to isté ako kúpiť zostavu, len je tam rozdiel v cene a výkone :)
osobne som si určite na video vybral Mac, aj za cenu zmeny softvéru na strih :)
Napísať odpoveď