V grafike je podľa mňa budúcnosť Už asi 5 rokov sledujem inzeráty na nete a o grafikov je núdza. Samozrejme, že dokým doštuduješ sa potreby trhu môžu zmeniť. Sám píšeš, čo Ťa baví, tak v tom pokračuj. Najlepšia je taká robota, ktorá je zároveň koníčkom. Môj názor.
Ak ťa baví grafika, tak choď na grafika.
Mechanik PC sietí nie je len o skladaní PC (práca s PC sieťami, programovanie, teória HW, tiež sa trochu zabrdne do grafiky).
U nás je grafik médii a okrem toho, že sú celý deň na FB nerobia nič... Osobne sa mne ten predmet pozdáva len z toho, že robia na PS. Neviem či je vôbec programovanie www stránok na grafika médií, to skôr na mechanika počítačových sietí...
Kedze ucim MPS - OV, tak s tym ze cely den akurat tak "FB, CSko pripadne ine flash hry", musim suhlasit. decka nemaju o nic zaujem. nieco sa naucia jedine ked dostanu 2x 5 a potom sa uz tomu povenuju. btw neviem ako tam u vas ale u nas MPS -OV sa siete preberaju az v tretom rocniku a k skladaniu PC a hardwaru vseobecne sa fyzicky dostanes od polky 2. rocnika... Chod na to co ta bavi a to je grafika, ale necakaj nieco prevratne, musis vela aj sam studovat, jedine tak nieco dosiahnes.
V našich PC neni dokopy nič. Len Office, prehliadače + hry. Nieže by tam dali Photoshop, Flash, nejaký schopný editor na PHP, HTML, atď... Potom sa ani nečudujem, že tam nemáme čo robiť, keď tam dokopy nič nie je. Keď tam chcem niečo nainštalovať potrebujem heslo admina.
Súhlasím s bobormako.
Na mojej strednej (propagačný design) to bolo prosto o tom, že kto chcel, naučil sa aj sám keď bolo potrebné a bolo to jeho plus.
Učiteľ ťa nemá čo nútiť. Keď nie je niekto schopný si uvedomiť že to študuje pre seba a nie pre učiteľa, nech sa na to radšej vyserie.
Keď nám niečo v PC chýbalo, prosto sme si o to zažiadali. Jednalo sa zväčša o freeware programy, avšak podarilo sa nám aj zakúpiť
nejaké licencie na napr. Flash či spomínaný Photoshop.
Všetko je to o tom či sa niekto ozve. Ináčej je to len výhovorka. "My tam nemáme na čom pracovať..."
Grafika ako taká je podľa mňa dnes jeden z veľmi ťažkých oborov pretože tá konkurencia je neskutočne obrovská + nečakaj že Ťa v škole
budú viesť za ručičku. Ja som si napríklad niektoré predmety musel dohľadávať a dochádzať na inú fakultu. Pretože som proste chcel.
Avšak teraz čítam že ty riešiš Strednú Školu.
Podľa mňa je tá prvá škola náročnejšia na "inteligenciu" než umelecká cesta, kde premýšľaš o tom na čo sa aktuálne pozeráš. Vizuál.
Ja osobne by som si vybral tú grafiku. Na mechanika PC sietí prosto nemám a nechce sa mi toho toľko učiť.
Vrtulnik : Je to o pristupe, ja ucim odborny vycvik, nemam ich v skole na praktickych predmetoch, ale MPS ma pristup k pc dost casto, ucia sa office (word,excel,powerpoint,access), programovanie (zaklady v t.pascale) a dalej blizsie neviem momentalne, zalezi to aj od ucitela. U mna na dielni, si pocitace robia sami, maju iba zoznam soft. ktory musia mat dalsie veci su na nich. Sice tie pocitace zabalastia, ale mne je to je lebo ich caka reinstall, nie mna a potom sa uz inak spravaju. Sam sledujem kazdy jeden pocitac a vidim co robia a pri samostatnych pracach ked si maju sami nieco nastudovat alebo zistit tak kebyze im nezamknem pc pripadne nepostrasim 5kami (ktore pokial ma niekto nevytoci ani nezapisujem) tak vazne sa len hraju, pripadne rozpravaju alebo nieco skusaju demolovat...
Ako učiť , nieje pre mna problém ale tak rozmýšľam tak čo pre mňa bude lepšie . Ak pôjdem na grafika tak čo dalej ? lebo pc skladať nebudem sa nikde môcť naučiť , proste som skončil ale ked na Mechanika tak ešte môžem popritom učiť aj na Photoshope ale či to učenie na PS potom na niečo bude ?
EDIT//: Ako baví ma grafika , programovanie ( PHP , HTML atd ) a možno by aj to vrtánie sa v nom technicky by ma bavilo , ale neviem nemal som sa kde s tím stretnúť a skúšať radšej nebudem
Ja som za MPS som tam 1r. a zatiaľ ma naučili to čo viem. Cez hodiny CS, FB a vkuse Open Office, už na nervy... Dúfam, že v 2 ročníku to pôjde do väčšieho extrému...
Vyber si niečo čo ťa baví najviac. Veď tak sa choď pozrieť do tej školy, určite budú mať nejaký deň otvorených dverí,
prípadne tam nabehni sám a popozeraj sa čo kde ako funguje, čo tam robia etc... Takto na internete radiť je o hubu,
keďže ty vieš čo ťa baví viac. Keď chceš oboje, tak je to asi aj jedno. Všetko je to len v tebe. Koľko času do štúdia vložíš, etc...
v novákoch som už bol 2x ale ako čo tam robia na MPS nič nehovorili a nič neukázali
A už mám iba jednu otázku !
či ked by som šiel na MPS tak by som sa mohol popritom učiť grafiku ale či tú grafiku niekde využijem ( ako logo a iné ) ale že či budem môcť robiť to isté ako keby som šiel na grafika (reklamu , dizajn a iné )