pokuta od mestskej policie
pokuta od mestskej policie
cavte,
chcem sa spytat ci mate niekto skusenosti s pokutou od mestskej policie,
prislo mi predvolanie ne priestupkove oddelenie mestskej policie za ucelom podania vysvetlenia k priestupku zakaz zastavenia,
ktoreho sa dopustil dna "x.y.z" o "x.y" V "meste" na "ulici" podozrivy vodic vozidla "xyz" -> moje auto
asi ma bude ako prve zaujimat ci maju foto - dokaz, ak nebude tak nie je asi co riesit ...
nasiel som na internete:
Vysvetlenie môže odmietnuť iba osoba, ktorá by ním sebe alebo blízkej osobe spôsobila nebezpečenstvo postihu za trestný čin.
to znamena ze nemusim vypovedat ? co bude potom dalej ?
plati: ak nezistia kto spachal priestupok, pokutu dostane majitel vozidla za neoznamenie mena a adresy osoby, ktorej zveril vedenie vozidla ?
na internete boli rady typu: ze auto som pozical osobe "xyz" a meno adresa ukazuje napr. na Ukrajinu ci niekde hodne daleko,
ale to je asi uz dost nebezpecne takto klamat ... ?
aka moze byt maximalne pokuta od mestskej policie? 66 eur?
chcem sa spytat ci mate niekto skusenosti s pokutou od mestskej policie,
prislo mi predvolanie ne priestupkove oddelenie mestskej policie za ucelom podania vysvetlenia k priestupku zakaz zastavenia,
ktoreho sa dopustil dna "x.y.z" o "x.y" V "meste" na "ulici" podozrivy vodic vozidla "xyz" -> moje auto
asi ma bude ako prve zaujimat ci maju foto - dokaz, ak nebude tak nie je asi co riesit ...
nasiel som na internete:
Vysvetlenie môže odmietnuť iba osoba, ktorá by ním sebe alebo blízkej osobe spôsobila nebezpečenstvo postihu za trestný čin.
to znamena ze nemusim vypovedat ? co bude potom dalej ?
plati: ak nezistia kto spachal priestupok, pokutu dostane majitel vozidla za neoznamenie mena a adresy osoby, ktorej zveril vedenie vozidla ?
na internete boli rady typu: ze auto som pozical osobe "xyz" a meno adresa ukazuje napr. na Ukrajinu ci niekde hodne daleko,
ale to je asi uz dost nebezpecne takto klamat ... ?
aka moze byt maximalne pokuta od mestskej policie? 66 eur?
Re: pokuta od mestskej policie
ak si tam fakt stal tak sa vyser na vyhovorky a normalne to zaplat..zbytocne budes vyhrocovat situaciu ze si budes pytat foto a citovat im zakony
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Nieco podobne som riesil uz 2x, slo o pokutu od mestskej policie a zakaz statia. Ked som dosiel na mestsku policiu, tak som im ukazal list, zenska nastukala na klavesnici udaje a na velkej plazme som videl, ze to bolo skutocne moje auto. Potom sa ma spytala, ze ci som to bol ja alebo niekto dalsi a ze som povinny o tom informovat. Ak nie, tak ma posunu na dopravny inspektorat, ktory to bude so mnou riesit. Spytala sa ma, ze ci som ochotny zaplatit pokutu a ked som povedal, ze ano, tak si vypytala 12 eur, zaplatil som a isiel spokojny prec. Cakal som viac, ale za 12 eur sa to oplati 
To co opisujes ohladom odmietnutia vypovedania, tak to sa tyka trestneho cinu, ale nie priestupkov a priestupkoveho konania. Dokonca u nas neplati to co v susednom Cesku - instutut osoby blizke, takze sa nemozes vyhovorit, ze za volantom sedel rodinny prislusnik a odmietnes viac povedat, takze sa vyhnes pokute. Viac najdes tu: http://pravnikovo.cz/osoba-blizka-a-pokuty/
To co opisujes ohladom odmietnutia vypovedania, tak to sa tyka trestneho cinu, ale nie priestupkov a priestupkoveho konania. Dokonca u nas neplati to co v susednom Cesku - instutut osoby blizke, takze sa nemozes vyhovorit, ze za volantom sedel rodinny prislusnik a odmietnes viac povedat, takze sa vyhnes pokute. Viac najdes tu: http://pravnikovo.cz/osoba-blizka-a-pokuty/
-
Fabo
Hardcore addict
hojko: ani osobou blizkou sa v CR nemusis ohanat, proste odmietas podat vysvetlenie a tym to v podstate hasne...
-
Mateq
Medium Professional
Ak ťa predvolali na mestskú políciu, ver, že fotku tvojho auta majú na 99%. Bežne to fotia, vždy.
. Môže sa stať, že MP má niekde záznam z kamier, ako ide od auta, a je v keli, lebo mu nahodia ďalšie paragrafy...
Hojko, aj na SR toto platí.hojko napísal: To co opisujes ohladom odmietnutia vypovedania, tak to sa tyka trestneho cinu, ale nie priestupkov a priestupkoveho konania. Dokonca u nas neplati to co v susednom Cesku - instutut osoby blizke, takze sa nemozes vyhovorit, ze za volantom sedel rodinny prislusnik a odmietnes viac povedat, takze sa vyhnes pokute. Viac najdes tu: http://pravnikovo.cz/osoba-blizka-a-pokuty/
Ja tam nejaký rozdiel ohľadne priestupkového konania nevidím. Takže toto môže hrať, byť mu to nedoporučujem ak nemá pevné nervy§ 56, zákon č. 372/1990 Zb.:
(2) Každý je povinný podať orgánom oprávneným objasňovať priestupky nevyhnutné vysvetlenia na preverenie došlého oznámenia o priestupku
Vysvetlenie môže odmietnuť iba osoba, ktorá by ním sebe alebo blízkej osobespôsobila nebezpečenstvo trestného stíhania, a ak ide o priestupok, nebezpečenstvo postihu za priestupok.
-
hojko
Site Admin
Mateq: Nevedel som, ze to plati aj pre priestupky. Dakujem za blizsie priblizenie. Otazne vsak je, co by sa stalo, keby si odmietol podat vysvetlenie, resp. zverejnit meno osoby, ktora za volantom sedela. Ked mi prisiel list z mestskej policie, tak tam bol napisany paragraf s tym, ze som povinny podat udaje o osobe, ktora viedla motorove vozidlo a blablabla... Zaujimalo by ma, co by sa stalo, keby som to odmietol, ci uz z dovodu, ze si to nepamatam (list prisiel asi 2-3 mesiace po priestupku) a ohanal by som sa tym, ze to bolo davno a ze na aute moze jazdit cela rodina..., alebo by som odmietol z paragrafu, ktory si uviedol. V liste bolo tiez pisane, ze ak by som to odmietol a teda by som nespolupracoval, tak by ma postupili na dopravny inspektorat. Video, ktore mali na kamere bolo tocene v noci, bolo to v zime z kamery umiestnenej vo vyske tretieho poschodia, takze tvar ani nic ine nie je vidiet. Dokonca som sa cudoval, ako dokazali vycitat SPZ, kedze znacka bola dost zasnezena.
Za precitanie stoji vsak este tento clanok: Pokuta od mestskej polície a kamerový záznam. K tomu clanku dodam este komentar, ze sice policia je opravnena pouzivat technicke prostriedky, ale to sa tyka policajneho zboru, ak som sa dobre docital..., avsak mestska policia je vytvorena nariadenim mesta/obce, mestski policajci su zamestnancami mesta/obce a na mestsku policiu sa vztahuje Zakon o obecnej policii. Nieco o pouzivani tech. prostriedkov: Môže policajt použiť záznam z kamery ako dôkaz priestupku?
Mozno by nebolo zle nieco take prekonzultovat s pravnikom a taktiez vyuzit moznost slobodneho pristupu k informaciam a opytat sa na tuto otazku.
Za precitanie stoji vsak este tento clanok: Pokuta od mestskej polície a kamerový záznam. K tomu clanku dodam este komentar, ze sice policia je opravnena pouzivat technicke prostriedky, ale to sa tyka policajneho zboru, ak som sa dobre docital..., avsak mestska policia je vytvorena nariadenim mesta/obce, mestski policajci su zamestnancami mesta/obce a na mestsku policiu sa vztahuje Zakon o obecnej policii. Nieco o pouzivani tech. prostriedkov: Môže policajt použiť záznam z kamery ako dôkaz priestupku?
Mozno by nebolo zle nieco take prekonzultovat s pravnikom a taktiez vyuzit moznost slobodneho pristupu k informaciam a opytat sa na tuto otazku.
-
Mateq
Medium Professional
Veľmi pravdepodobne si myslím, že ak by nemali zábery z CCTV kamier v meste, kde je vidno vodiča vystupujúceho z auta, a k priestupku by sa vodič nepriznal a odmietol by s odvolaním na paragraf, MP by ostali s dlhým nosom. Aj symbolická výška pokuty o tom svedčí, ak by bola vyššia ľudia by hľadali kľučky, takto im to zaplatia a nevymýšľajú.
Z právneho hľadiska je u nás situácia identická ako v ČR, len to nie je také vypuklé, pretože na SR sú tie prípady skôr výnimka. Rýchlosť sa rieši na mieste, a MP sa snaží vo väčšine prípadov odťahovať (BA) alebo zamedziť pohyb papučou - opäť riešenie na mieste - očividne vedia prečo.
Úplne by to eliminoval princíp absolútnej zodpovednosti vlastníka vozidla, avšak to tak skoro nebude a podľa mňa to nie je košér ani s ústavou: "Zodpovednosť za niečo, čo spáchal niekto iný? WTF?
(To že mojou vecou, je dosť jedno...).
Ohľadne kamier a MP: Budem variť z vody, ale teoreticky je to OK. Ak ťa predvolajú, máš dve možnosti.
1. Zaplatíš - priznáš priestupok, a to či majú záznam je irelevantné (povedzme, že ti ho ukazovali len tak, bez právnej váhy, nepoužívali ho ako dôkaz).
2. Nezaplatíš - MP na teba kašle, posúva ťa na dopravný inšpektorát. Tí už spadajú do PZ, a na využitie záznamov, majú plné právo.
Z právneho hľadiska je u nás situácia identická ako v ČR, len to nie je také vypuklé, pretože na SR sú tie prípady skôr výnimka. Rýchlosť sa rieši na mieste, a MP sa snaží vo väčšine prípadov odťahovať (BA) alebo zamedziť pohyb papučou - opäť riešenie na mieste - očividne vedia prečo.
Úplne by to eliminoval princíp absolútnej zodpovednosti vlastníka vozidla, avšak to tak skoro nebude a podľa mňa to nie je košér ani s ústavou: "Zodpovednosť za niečo, čo spáchal niekto iný? WTF?
Ohľadne kamier a MP: Budem variť z vody, ale teoreticky je to OK. Ak ťa predvolajú, máš dve možnosti.
1. Zaplatíš - priznáš priestupok, a to či majú záznam je irelevantné (povedzme, že ti ho ukazovali len tak, bez právnej váhy, nepoužívali ho ako dôkaz).
2. Nezaplatíš - MP na teba kašle, posúva ťa na dopravný inšpektorát. Tí už spadajú do PZ, a na využitie záznamov, majú plné právo.
-
hojko
Site Admin
Zaznam u MP, ked odmietnes zaplatit, posunu to na DI. A na DI by si mohol predsa argumentovat tym co si pisal vyssie, tj. § 56, zákon č. 372/1990 Zb.. Avsak ked si pozriem zakon 372/1990 a paragraf 56, ktory si spominal, tak vidim, ze druhy odsek je zmeneny a je tam moznost odmietnut len v pripade trestneho stihania: (2) Každý je povinný podať orgánom oprávneným objasňovať priestupky nevyhnutné vysvetlenia na preverenie došlého oznámenia o priestupku (§ 67 ods. 2); podanie vysvetlenia je oprávnený odoprieť, ak by jemu alebo blízkej osobe spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania. - to je novelizovany zakon z 9.6.2010, viac na: http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/zak ... estupkoch/ Obavam sa, ze to co si ty uviedol, tak je citacia zo starsieho zakona, ktora bola uz novelizovana, aby sa predislo podobnym spekulantskym praktikam, ake si tu opisoval.
Pozeram teraz zakon o obecnej policii a tam sa v paragrafe 10 uvazda, ze: ,,(4) Vysvetlenie môže odmietnuť iba osoba, ktorá by ním sebe alebo blízkej osobe10) spôsobila nebezpečenstvo postihu za priestupok alebo trestný čin.", ale zaroven sa tam tiez spomina: ,,(6) Príslušník obecnej polície je povinný osobu poučiť o možnosti odoprieť vysvetlenie podľa odsekov 4 a 5.", viac tu: http://striedavka.sk/index.php/zakony/950.html
Takze ako to teraz je, mozes odmietnut podat vysvetlenie v pripade priestupku??? Ak ano, tak co dalej, poslu to na DI a tam uz to budes musiet vysvetlit???
Pozeram teraz zakon o obecnej policii a tam sa v paragrafe 10 uvazda, ze: ,,(4) Vysvetlenie môže odmietnuť iba osoba, ktorá by ním sebe alebo blízkej osobe10) spôsobila nebezpečenstvo postihu za priestupok alebo trestný čin.", ale zaroven sa tam tiez spomina: ,,(6) Príslušník obecnej polície je povinný osobu poučiť o možnosti odoprieť vysvetlenie podľa odsekov 4 a 5.", viac tu: http://striedavka.sk/index.php/zakony/950.html
Takze ako to teraz je, mozes odmietnut podat vysvetlenie v pripade priestupku??? Ak ano, tak co dalej, poslu to na DI a tam uz to budes musiet vysvetlit???
tak nakoniec to bolo 10€, bal som sa ze to bude podstatne viac,
mali pekne foto auta z predu, zo zadu, z ulice kde bolo vidiet znacku ...
mali pekne foto auta z predu, zo zadu, z ulice kde bolo vidiet znacku ...
Za svoje auto si zodpovedný ty,takže vyhovorka typu neviem kto šoféroval nezaberie.Lebo ak nevieš tak to zaplatíš ty.
Teda ten na koho je auto napisané.
Teda ten na koho je auto napisané.
-
Peter_Retep
VIP
chlapi ked sme idete davat ustanovenia zakonov tak si aspon vyhladajte ten najaktualnejsi s novelizaciami!
§56 zak. c. 372/1990 ods. 2:
(2) Každý je povinný podať orgánom oprávneným objasňovať priestupky nevyhnutné vysvetlenia na preverenie došlého oznámenia o priestupku (§ 67 ods. 2); podanie vysvetlenia je oprávnený odoprieť, ak by jemu alebo blízkej osobe spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania.
§56 zak. c. 372/1990 ods. 2:
(2) Každý je povinný podať orgánom oprávneným objasňovať priestupky nevyhnutné vysvetlenia na preverenie došlého oznámenia o priestupku (§ 67 ods. 2); podanie vysvetlenia je oprávnený odoprieť, ak by jemu alebo blízkej osobe spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania.
-
Grim
Darca
..no dobre, veď o tom píše...odoprieť môže, ale potom zaplatí pokutu on...nájdi ten paragraf, kde sa píše o tom, kto zaplatí pokutu ak je vinník neznámy...
Prevádzkovateľ vozidla 16) nesmie zveriť vedenie vozidla osobe, ktorá nespĺňa podmienky na jeho vedenie ustanovené týmto zákonom alebo osobitným predpisom, 17) nemá pri sebe platné doklady ustanovené na vedenie vozidla, je pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, osobe, ktorej schopnosť na vedenie je inak znížená, alebo osobe, ktorej totožnosť nepozná.
Prevádzkovateľ vozidla je povinný v súvislosti s konaním o priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky orgánu oprávnenému objasňovať alebo prejednať priestupok oznámiť osobné údaje osoby, ktorej zveril vedenie vozidla, v rozsahu meno, priezvisko a adresa pobytu.
Ak je prevádzkovateľom vozidla právnická osoba, ktorá v rámci svojej činnosti zveruje motorové vozidlo inej osobe, je povinná viesť o prevádzke motorového vozidla a jeho vodičovi evidenciu s údajmi o mene a priezvisku vodiča, dátume a čase vedenia motorového vozidla, evidenčnom čísle motorového vozidla a adrese pobytu vodiča. Evidenciu podľa prvej vety je prevádzkovateľ vozidla povinný na výzvu policajta predložiť na účely spojené s výkonom jeho oprávnení na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky; to sa nevzťahuje na prevádzkovateľa vozidla, ktorým je štátny orgán plniaci úlohy na úseku ochrany verejného poriadku, bezpečnosti štátu a obrany štátu.
16) § 2 písm. am) zákona č. 725/2004 Z. z.
17) Napríklad zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 168/1996 Z. z. v znení neskorších predpisov.
Prevádzkovateľ vozidla je povinný v súvislosti s konaním o priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky orgánu oprávnenému objasňovať alebo prejednať priestupok oznámiť osobné údaje osoby, ktorej zveril vedenie vozidla, v rozsahu meno, priezvisko a adresa pobytu.
Ak je prevádzkovateľom vozidla právnická osoba, ktorá v rámci svojej činnosti zveruje motorové vozidlo inej osobe, je povinná viesť o prevádzke motorového vozidla a jeho vodičovi evidenciu s údajmi o mene a priezvisku vodiča, dátume a čase vedenia motorového vozidla, evidenčnom čísle motorového vozidla a adrese pobytu vodiča. Evidenciu podľa prvej vety je prevádzkovateľ vozidla povinný na výzvu policajta predložiť na účely spojené s výkonom jeho oprávnení na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky; to sa nevzťahuje na prevádzkovateľa vozidla, ktorým je štátny orgán plniaci úlohy na úseku ochrany verejného poriadku, bezpečnosti štátu a obrany štátu.
16) § 2 písm. am) zákona č. 725/2004 Z. z.
17) Napríklad zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 168/1996 Z. z. v znení neskorších predpisov.
-
Mateq
Medium Professional
OMGGrim napísal:..no dobre, veď o tom píše...odoprieť môže, ale potom zaplatí pokutu on...nájdi ten paragraf, kde sa píše o tom, kto zaplatí pokutu ak je vinník neznámy...
jesko93: Čo si tým chcel povedať? Áno, si povinný preukázať všetky údaje o tom, komu si dal vozidlo. V prípade seba alebo blízkej osoby to však robiť nemusíš, už to tu bolo spomenuté niekoľkokrát.
-
hojko
Site Admin
Mateq: A co argumentacia, ze sme mali firemny vecierok ci stretavku zo skoly, kluce si polozil a na aute mohol ist hocikto z 20 pritomnych ludi??? 
-
Mateq
Medium Professional
Čiže ti auto bolo "ukradnuté", ale nevidíš dôvod podávať trestné oznámenie?
Hej, aj tak sa dá 
-
hojko
Site Admin
Mateq: Ako sa to vezme. Dobrovolne nechas kluce na vecierku tym, ktori tam nepili, aby mohli robit rozvos. A hla, zrazu niekto z tych 20 ludi spravil priestupok a pokutu chcu od teba, lenze ty nedokazes zistit totoznost vodica, pretoze za ten vecer slo na tvojom aute 5 ludi a nikto z nich si uz nepamata, list s vysvetlenim ti pride domov az po nejakom mesiaci-dvoch. Co teraz??? 
-
vendo
Guru
ozivim to tu, dnes nam dali za stierac tiez karticku ze mam prist objasnit priestupok
tyka sa to parkovania na "verejnej zeleni" teda na trave v okoli panelakov
je nejaka sanca ked uz dostanem takyto listok dosiahnut zrusenie pripadnej pokuty? pretoze parkovanie v okolo barakov je totalne preplnene, na trave tam kde som stal, ale nie len tam stoja bezne auta denno-denne a zrazu len tak mi daju pokutu? proste pridete vecer od 20:00 domov a neexistuje aby ste nasli parkovacie miesto v okolo 500m (okrem spominanych par travnatych ploch kde bezne parkuju auta)
da sa im to tam nejako vysvetlit ci?
tyka sa to parkovania na "verejnej zeleni" teda na trave v okoli panelakov
je nejaka sanca ked uz dostanem takyto listok dosiahnut zrusenie pripadnej pokuty? pretoze parkovanie v okolo barakov je totalne preplnene, na trave tam kde som stal, ale nie len tam stoja bezne auta denno-denne a zrazu len tak mi daju pokutu? proste pridete vecer od 20:00 domov a neexistuje aby ste nasli parkovacie miesto v okolo 500m (okrem spominanych par travnatych ploch kde bezne parkuju auta)
da sa im to tam nejako vysvetlit ci?
Kľudne tam choď, povedz, že Ty si tam neparkoval, keď sa budú pýtať kto, tak im treba povedať, že sa jednalo o osobu blízku (proti ktorej zo zákona vypovedať nemusíš) a nemáš viac čo povedať.... Pokiaľ nemajú iný dôkaz (fotografiu Teba, ako vystupuješ z auta alebo niečo podobné), a Ty budeš trvať na tom, čo som spomínal hore, tak by to malo dopadnúť dobre....
-
Grim
Darca
Pinhead - a ak nemajú ani fotografiu ako tam jeho auto stojí? Nestačilo by povedať, že jeho auto tam vôbec nestálo?...