PC otázky - maturita

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Yokozuna404
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

PC otázky - maturita

Príspevok od používateľa Yokozuna404 »

Caute vsetci, prosim vas, ptreboval by som poradit nejake veci ohladom tychto otazok (mam z toho maturu) a nic som o tom nenasiel(ani im nechapem),
ak by ktosi vedel a čo tu ide alebo čo si on pod tým predstavuje, bolby som velice povďačný.

1.Schéma pamatovej bunky RAM, zapis a citanie
2. Skladba OS, vrstvy OS z hladiska urovne programov
3. Typy skriniek pre servery a prenosné PC (nechapem ci myslel ze staci povedat ze servery pouzuvaju velke skrinky pre lepsie chladenie alebo ci sa to aj nejako rozdeluje)
4. Jednoduchá schéma PC zdroja
5.DEfinujte kódovanie, typy kódov a ich vlastnosti(nechapem co tym mysli ci sifrovanie ci kodovanie signalu ci kod pri spustani PC, absolutne neviem)
6.Popíš možnosti prenosu signalu, nakresli jednoduchu prenosovu cestu (tiez absolutne nechapem)
7.popiste zakladne modely sieti z pohladu narokov na OS

9.vysvetli typy sluzieb poskytovaných sietou z pohladu vlastností komunikácie, práca v sieti, prihlásenie sa do siete(co ty myslel?)
10.filtrácia v sieti(co tym myslel?)
11. vysvetli pojem fyzicke a systemove formatovanie
12. rozdelenie klavesnice podla principu a pouzitia (tiez nechapem, podla pouzitia by sa dali na numericku a alfanumericku, ale podla principu?)
13.defunuj moznosti grafickych zobrazení obrazkov, chrakterizuj ich vyhody a nevyhody (co s tym myslel?)
14.charakterizuj technoologie zalohovania (co s tym myslel)
yoggy

Re: PC otázky - maturita

Príspevok od používateľa yoggy »

3. rack a tower pre servery, veľkosť rackových serverov sa počíta v U, racky sú 16U, 48U atď.
BX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa BX »

5.) Povedal by som, že asi kódovanie

10.) By som tipol na firewally a proxy servre.
11.)
Radič musí rozdeliť disk na stopy a sektory a tie si očíslovať. Proces, ktorým sa disk magneticky delí sa nazýva fyzické formátovanie
Tento druh formátovania vykonáva výhradne výrobca pevného disku a užívateľ by ho nemal nikdy vykonávať. Fyzické formátovanie bez znalosti informácií o parametroch pevného disku môže viesť až k zničeniu pevného disku.
-systémové formátovanie - pri formátovaní disku sa vytvárajú: MBR FAT alebo NTFS ROOT DATA
- MBR - Master Boot Record - z dvoch častí: Boot Record(BR) a Partition
Table(PT); BR obsahuje program, ktorý vyhľadá systémové súbory a zavedie ich do operačnej pamäte; PT tabuľka, ktorá informuje o rozdelení pevného disku
- pevné disky sa môžu formátovať vo formáte FAT16 alebo FAT32; ak máme disk menší ako 8GB
- vo formáte NTFS (Netvork Fat System) - do tejto podoby sa formátujú disky menšie aj väčšie ako 8GB; NTFS umožňuje sekvenčný zápis a teda aj sekvenčné čítanie; pri formátovaní do polohy NTFS sú alokačné bloky menšie
- ROOT - obsahuje názvy súborov a ich parametre
- DATA - slúži na ukladanie súborov do alokačných blokov
- pri NTFS sú alokačné bloky menšie ako pri FAT
13.) Asi máš popísať rastrové a vektorové obrázky
14.) http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1loh ... rmatika%29
Yokozuna404
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Prave preto to tu pisem, ako BX pisal , vsade je slovko "asi", teda neviem co od tej otazky ocakava ucitel, aby ste si nemysleli ze som debil co nevie hladat v googli. Akurat neviem najst princip zapisu a citania v bunke (vysvetlene presne)
BX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa BX »

Tak si sa ho mohol spýtať, veď na to tam je.
Yokozuna404
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

poslalsom ti spravu...
Napísať odpoveď