Iránčanka mala dnes naliať do očí kyselinu odsúdenému
Oko za oko,...
Výkon trestu mal prebehnúť v rámci práva šaría "oko za oko, zub za zub". Tridsaťročného Madžída Movahedího v teheránskej nemocnici mali uspať a postihnutá Ameneh Bahrámíová mu mala nakvapkať žieravinu pod viečka. CNN to povedal jej právnik.
Bahrámíová utrpela rozsiahle popáleniny tváre po tom, čo odmietla Movahedího návrhy na sobáš a on na ňu v roku 2004 hodil nádobku s kyselinou. "V ruke držal červenú nádobku. Na chvíľu sa mi pozrel do očí a potom mi jej obsah chrstol do tváre, "povedala Bahramíová na súde v roku 2008. Zároveň požiadala, aby bolo uplatnené právo šaría a vinník bol potrestaný rovnakým spôsobom.
"Uložili dobrý trest a bola zvolená vhodná metóda. Odsúdeného oslepia niekoľkými kvapkami kyseliny v očiach potom, ako ho uspia," oznámil právnik Bahrámíové Ali Sarafí.
Príklad, nie pomsta
V prípade, ktorý si pred tromi rokmi vyslúžil veľkú publicitu, súd v Teheráne nariadil vykonať na Movahedím takzvanú "odplatu". Muž sa k činu priznal a poškodenú Bahrámíovou zvolil za vykonávateľa trestu. Zároveň mal obeti vyplatiť odškodné. Bahrámíová však "krvavé peniaze" odmietla. Informoval portál novinky.cz.
Iránske úrady zvolili tento trest ako exemplárny kvôli tomu, že v krajine sa rapídne zvýšil počet útokov kyselinou. Bojovníci za ľudské práva ho však považujú za nehumánny. Napríklad britské ministerstvo zahraničia označilo útok na Bahrámíovou za strašný, napriek tomu Teherán vyzvalo, aby odplatu na Movahedím zastavil.
"Osoba, ktorá to urobila, si zaslúži, aby prešla rovnakým utrpením ako ja. Len tak ucíti moju bolesť. Mojím zámerom je uplatniť si právo, nie pomstu, aby tým nemusela prejsť už žiadna žena. Má to byť príklad, "uviedol španielsky denník ABC vysvetlenie Bahrámíové.
a takto pekne vyzera/
Iránsky súd bizarný trest v zmysle "oko za oko, zub za zub" v poslednej chvíli odložil.
Iránske úrady napokon odložili výkon trestu oslepenia. Dôvod ani nový dátum prípadného výkonu nebol doposiaľ oznámený. Uviedla to iránska agentúra Isna, ktorú citovala AFP.
http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/zahran ... h-oci.html
ja by som mu to dopriala ..ale vsimam ze vela ludi sa k trestu
"oko za oko" stavia dost odmietavo, myslim ze by sa malo rozlisovat, kedy je optimalne, a v tomto prip mi pride ako celkom obstojna vystraha pre dalsich eventualnych "oblievacov
Výkon trestu mal prebehnúť v rámci práva šaría "oko za oko, zub za zub". Tridsaťročného Madžída Movahedího v teheránskej nemocnici mali uspať a postihnutá Ameneh Bahrámíová mu mala nakvapkať žieravinu pod viečka. CNN to povedal jej právnik.
Bahrámíová utrpela rozsiahle popáleniny tváre po tom, čo odmietla Movahedího návrhy na sobáš a on na ňu v roku 2004 hodil nádobku s kyselinou. "V ruke držal červenú nádobku. Na chvíľu sa mi pozrel do očí a potom mi jej obsah chrstol do tváre, "povedala Bahramíová na súde v roku 2008. Zároveň požiadala, aby bolo uplatnené právo šaría a vinník bol potrestaný rovnakým spôsobom.
"Uložili dobrý trest a bola zvolená vhodná metóda. Odsúdeného oslepia niekoľkými kvapkami kyseliny v očiach potom, ako ho uspia," oznámil právnik Bahrámíové Ali Sarafí.
Príklad, nie pomsta
V prípade, ktorý si pred tromi rokmi vyslúžil veľkú publicitu, súd v Teheráne nariadil vykonať na Movahedím takzvanú "odplatu". Muž sa k činu priznal a poškodenú Bahrámíovou zvolil za vykonávateľa trestu. Zároveň mal obeti vyplatiť odškodné. Bahrámíová však "krvavé peniaze" odmietla. Informoval portál novinky.cz.
Iránske úrady zvolili tento trest ako exemplárny kvôli tomu, že v krajine sa rapídne zvýšil počet útokov kyselinou. Bojovníci za ľudské práva ho však považujú za nehumánny. Napríklad britské ministerstvo zahraničia označilo útok na Bahrámíovou za strašný, napriek tomu Teherán vyzvalo, aby odplatu na Movahedím zastavil.
"Osoba, ktorá to urobila, si zaslúži, aby prešla rovnakým utrpením ako ja. Len tak ucíti moju bolesť. Mojím zámerom je uplatniť si právo, nie pomstu, aby tým nemusela prejsť už žiadna žena. Má to byť príklad, "uviedol španielsky denník ABC vysvetlenie Bahrámíové.
a takto pekne vyzera/
Iránsky súd bizarný trest v zmysle "oko za oko, zub za zub" v poslednej chvíli odložil.
Iránske úrady napokon odložili výkon trestu oslepenia. Dôvod ani nový dátum prípadného výkonu nebol doposiaľ oznámený. Uviedla to iránska agentúra Isna, ktorú citovala AFP.
http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/zahran ... h-oci.html
ja by som mu to dopriala ..ale vsimam ze vela ludi sa k trestu
"oko za oko" stavia dost odmietavo, myslim ze by sa malo rozlisovat, kedy je optimalne, a v tomto prip mi pride ako celkom obstojna vystraha pre dalsich eventualnych "oblievacov
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Iránčanka mala dnes naliať do očí kyselinu odsúdenému
Ja by som islam a ich vyznávačov zakázal.
hej a taktiez ostatne nabozenstva, politicke strany, ine nazory ako ma niekto iny ako ty. Ja si tu nejdem nijako zastavat veci co sa deju v spojitosti z Islamom ale zase treba rozlisovat normalnu vieru a fanatizmus a to v kazdom nabozenstve a ideologii.... Tak nemozes hadzat vsetkych do jednoho vreca. Existuje na svete aj taka vec ako sloboda myslenia a nazorovRacius napísal:Ja by som islam a ich vyznávačov zakázal.
aby som nebol OT tak si myslim ze by si zasluzil tiez za pohar do tvare, v tomto pripade je to opravnene...
je to síce kruté, ale tu je to spravodlivé. vzťah moslimom k ženám je naozaj neľudský a krutý a bude taký aj naďalej, ak sa to nezačne takto radikálne riešiť.
okovanec:
//EDIT: chápem že sa to nemusí niekomu páčiť a preto som dostal K-, ale je to môj názor a stojím si za ním
okovanec:
Spoiler
neexistuje normálna viera.
//EDIT: chápem že sa to nemusí niekomu páčiť a preto som dostal K-, ale je to môj názor a stojím si za ním
-
pryja
Darca
Moja sefka, ktora pochadza z Iranu, nas v praci presviedca, ze to tak vobec nie je, ako sa to v mediach opisuje, ze sa stane len par pripadov za rok a z kazdeho robia media velke boom a potom to vyzera, ze sa to deje denno denne.
A este ze sa vraj zeny v Irane maju stokrat lepsie, ako Europanky, lebo ich muzi obskakuju a viac si ich vazia a vacsina zije v prepychu vo velkych domoch, nie v bytikoch, ako v Europe.
No co by ste jej na to povedali? Ked si predstavim, kolko filmov natocili, kolko knih vyslo podla skutocnej udalosti a tie kvanta videi, co koluju vsade na nete, tak nemam pocit, zeby len media prehanali.
A este ze sa vraj zeny v Irane maju stokrat lepsie, ako Europanky, lebo ich muzi obskakuju a viac si ich vazia a vacsina zije v prepychu vo velkych domoch, nie v bytikoch, ako v Europe.
No co by ste jej na to povedali? Ked si predstavim, kolko filmov natocili, kolko knih vyslo podla skutocnej udalosti a tie kvanta videi, co koluju vsade na nete, tak nemam pocit, zeby len media prehanali.
pryja práveže ja mám pocit, že skôr bude pravda u tej šéfky. Ani islam nie je jednoliaty a títo fanatici na videách z internetu, to je minorita, ortodoxní blázni. Takých nájdeš dnes aj v kresťanstve, aj v iných náboženstvách.
Tak ale nehnevaj sa, ked uz niekto napise do clanku, ze utoky kyselinou su v poslednej dobe caste, bud je kardinalny debil alebo si to tam chrsaju do tvare denno-denne. Uplne ma to prekvapilo, myslel som, ze v tychto krajinach ani nevedia co je nejaka kyselina. 
-
DjBass
Darca
Mne sa niečo také zdá fér. Tá žena musela prežívať hrozné bolesti, má zničený úplne celý život a ten, kto to urobil by si iba odsedel pár rokov v base? Ešte aj to, že ho uspia a kvapne mu to len pod viečka je dosť odľahčený trest, keďže on jej kyselinu vylial na celú tvár. Toto je určite lepšie aspoň v tom, že si ľudia lepšie uvedomia a budú sa báť niečo také spraviť. Väzenie je očividne málo zastrašujúce.
pryja, ja si tiez myslim ze pravdu ma sefka. lebo v suvislosti s Balkanom sa mi potvrdilo, ze media strasne magoria verejnu mienku...
ano media dost (de)formuju verejnu mienku, ale v tomto prip myslim ze ide o pomerne casty jav, ved si vezmi uz integrovanych moslimov v europe, ako sa v prevaznej miere spravaju ku (svojim) zenam, co potom robia vo vlastnej krajine ??jackb napísal:pryja, ja si tiez myslim ze pravdu ma sefka. lebo v suvislosti s Balkanom sa mi potvrdilo, ze media strasne magoria verejnu mienku...
povedal by som že bude dosť rozdiel medzi "civilizovanými" mestskými obyvateľmi a medzi "jednoduchými" obyvateľmi vidieka, ktorí si skôr budú zakladať na takýchto dogmách a tradíciách.
-
pitbullko
Light Star
- Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]
Zaujímavý exemplárny trest. Podobné i hrdelné tresty by mali byť jednoznačne zavedené opäť aj v Európe.
Tak tak, netreba merat cestu do Azie. Bosna ci vychod Ciernej Hory to potvrdia.silmarill napísal:povedal by som že bude dosť rozdiel medzi "civilizovanými" mestskými obyvateľmi a medzi "jednoduchými" obyvateľmi vidieka, ktorí si skôr budú zakladať na takýchto dogmách a tradíciách.
inak pryja, podla nicku, niesi ty nahodou ta sefka? 
-
pryja
Darca
Nie a som cistokrvna Slovenka, to je len nahoda, ze mam taky nick 
sa spytaj tej kravy ze potom preco lezu do zapadnej europy..pryja napísal:Moja sefka, ktora pochadza z Iranu, nas v praci presviedca, ze to tak vobec nie je, ako sa to v mediach opisuje, ze sa stane len par pripadov za rok a z kazdeho robia media velke boom a potom to vyzera, ze sa to deje denno denne.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
islam neislam, iran neiran ... šaria je spravny pravny model
... to by sa vela ku°iev umudrilo a rozmyslelo si ci budu vrazdit pre 5 korun, znasilnovat atd...
stacila by poriadna vymozitelnost aktualnych zakonov
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
prave aktualne zakony znemoznuju vymozitelnost prava