pokuta od mestskej policie
Re: pokuta od mestskej policie
Grim, tú počítam, že by mohli mať....
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
foto maju urcite
Keď, tak počítam, že majú iba fotku toho ako auto parkuje (kvôli zadokumentovaniu priestupku), nie fotku so šoférom.... Takže ako som už spomínal.... zapierať, zapierať a ešte raz zapierať to, že si tak zaparkoval Ty.... Policajtom iba povedať, že si nešoféroval Ty, ale osoba blízka (a už netreba špecifikovať o koho ide, lebo vypovedať proti nemu nemusíš) a teda Ty si sa priestupku nedopustil.... Na tomto treba aj napriek ich rečiam bezpodmienečne trvať....
-
hojko
Site Admin
Pinhead: Hmm, no je to argumentacia ako tzv. instituto osoby blizke, ktory fungoval (a mozno este funguje) v Cesku. Neviem ako je to u nas, lebo kedysi som cital, ze u nas nieco take nie je mozne pouzit, aj na dopisoch od mestskej policie, ktore posielaju v pripade priestupku (na adresu majitela auta podla SPZ) je uvedene, ze je tvojou povinnostou nahlasit osobu, ktora viedla auto. Problemom moze byt, ze ked som 2x nieco taketo dostal, tak to bolo s odstupom asi dvoch mesiacov, takze ak sa napriklad v rodine toci viac vodicov, tak to moze byt tazke, pretoze si to asi malokto pamata. V teme o radaroch a radarovych systemom bola nedavno spomenuta objektivna zodpovednost a to, ze ministerstvo chce novelizovat zakon s tym, aby pokutu hradil majitel vozidla, co by umoznilo pouzivanie stacionarnych radarov. Aj kamarat policajt (statny policajt) mi potvrdil, ze ak ta nezastavia priamo pri priestupku, tak pokutu domov neposielaju. Si si stopercentne isty, ze je mozne vyuzit???
Vzhladom na to, ze sa jedna o mestsku policiu, tak to zrejme bude v prvom rade riadene Zakonom o obecnej policii (c. 564/1991 Z.z.)
§ 10
Oprávnenie požadovať vysvetlenie
(4) Vysvetlenie môže odmietnuť iba osoba, ktorá by ním sebe alebo blízkej osobe spôsobila nebezpečenstvo postihu za priestupok alebo trestný čin.
V pripade, ze by si teda odmietol poskytnut udaje, ktore pozaduju, tak by vec zrejme putovala na dopravny inspektorat a tam sa statna policia bude riadit uz urcite Zakonom o cestnej pramavke: Zakon c. 8/2009 Z.z. Predpokladam, ze tam by sa to riesilo v spravnom konani, kde budes musiet zaplatit poplatok (kolok) a je vysoko pravdepodobne, ze dostanes vyssiu pokutu. Tu je cast zo zakona:
§ 6
Povinnosti prevádzkovateľa vozidla
(5) Prevádzkovateľ vozidla je povinný v súvislosti s konaním o priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky orgánu oprávnenému objasňovať alebo prejednať priestupok oznámiť osobné údaje osoby, ktorej zveril vedenie vozidla, v rozsahu meno, priezvisko a adresa pobytu.
Urcite aj v Zakone o priestupkoch je nieco podobne zakotvene, lebo som to v minulosti cital, ale uz sa mi to nechce hladat.
Este ma napada otazka, ze co v pripade, ze by som sa odvolal na to, ze volantom sedela pre mna neznama osoba, ktora bola napriklad v tom case s nami sa chate (argumentacia, ze nas tam bolo vela, vsetci pili, len tato osoba nepila, mala so sebou vodicsky preukaz a tak som jej zveril auto, avsak nepamatam si kto to bol, odkial bol...), resp. niekto, kto zije a ma pobyt niekde na opacnom konci sveta, napr. na Novom Zelande???
Vzhladom na to, ze sa jedna o mestsku policiu, tak to zrejme bude v prvom rade riadene Zakonom o obecnej policii (c. 564/1991 Z.z.)
§ 10
Oprávnenie požadovať vysvetlenie
(4) Vysvetlenie môže odmietnuť iba osoba, ktorá by ním sebe alebo blízkej osobe spôsobila nebezpečenstvo postihu za priestupok alebo trestný čin.
V pripade, ze by si teda odmietol poskytnut udaje, ktore pozaduju, tak by vec zrejme putovala na dopravny inspektorat a tam sa statna policia bude riadit uz urcite Zakonom o cestnej pramavke: Zakon c. 8/2009 Z.z. Predpokladam, ze tam by sa to riesilo v spravnom konani, kde budes musiet zaplatit poplatok (kolok) a je vysoko pravdepodobne, ze dostanes vyssiu pokutu. Tu je cast zo zakona:
§ 6
Povinnosti prevádzkovateľa vozidla
(5) Prevádzkovateľ vozidla je povinný v súvislosti s konaním o priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky orgánu oprávnenému objasňovať alebo prejednať priestupok oznámiť osobné údaje osoby, ktorej zveril vedenie vozidla, v rozsahu meno, priezvisko a adresa pobytu.
Urcite aj v Zakone o priestupkoch je nieco podobne zakotvene, lebo som to v minulosti cital, ale uz sa mi to nechce hladat.
Este ma napada otazka, ze co v pripade, ze by som sa odvolal na to, ze volantom sedela pre mna neznama osoba, ktora bola napriklad v tom case s nami sa chate (argumentacia, ze nas tam bolo vela, vsetci pili, len tato osoba nepila, mala so sebou vodicsky preukaz a tak som jej zveril auto, avsak nepamatam si kto to bol, odkial bol...), resp. niekto, kto zije a ma pobyt niekde na opacnom konci sveta, napr. na Novom Zelande???
-
Fabo
Hardcore addict
hojko: IMHO mozes jednoducho tvrdit, ze pristup k autu ma viacero osob a ty nedokazes zistit kto z nich to bol.
hojko,
viem, že chcú novelizovať a zaviesť objektívnu zodpovednosť, ale to je otázka budúcnosti.... takže vyhovorenie sa na osobu blízku je zatiaľ pomerne účinným spôsobom obrany....
A ak to pôjde na Dopravný inšpektorát, môžu tam mať síce uvedené, že človek povinný oznámiť skutočnosti bla bla bla, ale to, že nemusím svedčiť proti sebe či osobe blízkej je dokonca zakotvené sa mi zdá, že v ústave.... Z toho vyplýva to, že je to ujednanie vyššej právnej sily a teda spomínaný Zakon c. 8/2009 Z.z. stráca účinnosť....
Takže mám za to, že to použiteľné je.....
viem, že chcú novelizovať a zaviesť objektívnu zodpovednosť, ale to je otázka budúcnosti.... takže vyhovorenie sa na osobu blízku je zatiaľ pomerne účinným spôsobom obrany....
A ak to pôjde na Dopravný inšpektorát, môžu tam mať síce uvedené, že človek povinný oznámiť skutočnosti bla bla bla, ale to, že nemusím svedčiť proti sebe či osobe blízkej je dokonca zakotvené sa mi zdá, že v ústave.... Z toho vyplýva to, že je to ujednanie vyššej právnej sily a teda spomínaný Zakon c. 8/2009 Z.z. stráca účinnosť....
otazka je ci ti to stoji za to ist z mestskej policie na normalnu policiu (riziko dostat hodne mastnu pokutu, pretoze co tu zatial odznelo - bolo citovane zo zakonov, nikto nevieme ci to uz nebolo zmene / novelizovane - na internete je vela zakonov neaktualnych !!!! alebo si to policia vyklada po svojom, a ak by to doslo az na sud ... mas cas a chut hladat / platit pravnika ?) ... kopec casu, kopec km, kopec dalsich equ ... ALEBO zaplatit 10 eurPinhead napísal:hojko,
-
hojko
Site Admin
maco14: To co som citoval by mali byt aktualne novelizovane zakony. A prave preto chcem presne zistit ako to je, aby nebolo treba platit pravnika a podobne, rovno ich argumentami pri objasnovani priestupku na policii zrusit.
-
jjj
Guru wannabe
Dajte vedieť ako to je...
Mám tu čosik podobné, pár dni dozadu ma asi namerali, ako som vychádzal z Vrútok, tak kúsok za autobazárom boli odstavení (Biela policajná Kia Ceed a dvaja policajti opretí o strechu auta s laserovou pištolkou v ruke...) a zabadal som ich moc neskoro. Kúsok pred tabulkou kde končí obec som sa rozbehol na nejakých 80 km/h, a celou cestou cez Strečno som sa v duchu modlil aby chlpatí nestáli pod Strečnom alebo pri hyze a nezastavili ma.
Aaa nezastavili, žiadnu hliadku ktorá by kasírovala nameraných vodičov som po ceste nestretol.
Je teda možné, že by mi prišla domov ešte fotka s výzvou, aby som sa dostavil na DI
Som trošku OT ale princíp je podobný...
Dá sa vyhovoriť, ak tam nieje môj ksicht, ale iba špz že som to nebol ja
Mám tu čosik podobné, pár dni dozadu ma asi namerali, ako som vychádzal z Vrútok, tak kúsok za autobazárom boli odstavení (Biela policajná Kia Ceed a dvaja policajti opretí o strechu auta s laserovou pištolkou v ruke...) a zabadal som ich moc neskoro. Kúsok pred tabulkou kde končí obec som sa rozbehol na nejakých 80 km/h, a celou cestou cez Strečno som sa v duchu modlil aby chlpatí nestáli pod Strečnom alebo pri hyze a nezastavili ma.
Aaa nezastavili, žiadnu hliadku ktorá by kasírovala nameraných vodičov som po ceste nestretol.
Je teda možné, že by mi prišla domov ešte fotka s výzvou, aby som sa dostavil na DI
Som trošku OT ale princíp je podobný...
Dá sa vyhovoriť, ak tam nieje môj ksicht, ale iba špz že som to nebol ja
-
hojko
Site Admin
jjj: Toto si precitaj a smeruj to sem, tvoja vec nema predsa nic spolocne s mestskou policou, takze tu nesir zbytocne offtopic: http://www.hojko.com/radary-a-radarove- ... ?start=240