Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa P3Bo »

Ja si nemyslím že hughito je ateista . On je iba zanietený skeptik : ) ( snáď mi to odpustíš) a takto by som "zadefinoval" aj ostatných ateistov. Bohužiaľ skepticizmus je len pasívny spôsob príjmania sveta a nerobenie nič aktívneho.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

no a teraz si pichol prst do oka drakovi ateistovi spiacemu v jaskyni
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Kríž ma ochráni :lol:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko: Snáď ti postačí definícia ateizmus z môjho Veľkého slovníka cudzích slov.

Ateizmus je: 1. teoretické popieranie existencie Boha (bohov) a jeho pôsobnosti vo vzťahu k svetu a k človeku
2. otvorené odmietanie viery v Boha, v nadprirodzené sily, v záhrobný život; popieranie akéhokoľvek náboženstva

ateista // kto odmieta vieru v Boha, prívrženec ateizmu

___

No ak naozaj počuješ boha a priamo s ním komunikuješ, tak si blázon, áno. Bol by som rád, ak by si sa ale vyjadril presnejšie o tejto komunikácii, ako prebieha atď.

Na margo tohto: poznám x veriacich, ale žiadny sa s bohom nerozpráva, resp., ak sa to hovorí, tak sa to myslí obrazne: že boh "nás" počúva a my sa mu prihovárame cez modlitby atď. Nejde o priamu komunikáciu, dialóg.

Odmieta zapodievať ? Tebe sa zdá, že ja sa s ním nezapodievam ? Ja sa zapodievam duchovnom viac ako ktorýkoľvek veriaci, ale dospievam stále k tomu istému názoru: žiadne duchovno nie je.

P3Bo:
Bohužiaľ skepticizmus je len pasívny spôsob príjmania sveta a nerobenie nič aktívneho.
Tomuto som moc nepochopil, resp. neviem, čo si tým presne myslel a nechcem to rozoberať ďalej, dokým to neobjasníš.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito - zapodievaš sa duchovnom, aj keď v to neveríš = prečo by som ťa mal ľutovať? :) Alebo si si myslel, že tou debatou o ľutovaní ateistov myslím teba?

Ohľadom mojej komunikácie s Bohom - pošlem ti PM, nemám chuť to rozmazávať na fóre, je to vec čisto súkromná.

Btw, vďaka za ten SCS.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Stoporko napísal:Ohľadom mojej komunikácie s Bohom - pošlem ti PM, nemám chuť to rozmazávať na fóre, je to vec čisto súkromná.
aj mna by to zaujimalo
Zajačik
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Zajačik »

Komunikácia s bohom? Hm...tak tomu teda neverím. To si môže každý namýšľať..vedecky je to nepodložené. Koniec koncov, keby to bolo podložené, tak by bola potvrdená aj existencia boha samotného.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Zajačik - kápnul si na to. Akonáhle vedecky dokážeš nejaký zázrak, prejav Boha etc.. tak si dokázal aj Boha. Otázka ale znie: dá sa existencia Boha dokázať? Resp. môže niečo existovať aj bez toho, aby sme to boli schopní vedecky dokázať? (keďže osobné svedectvá sa ako dôkaz neakceptujú)
Merco_
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Merco_ »

http://www.youtube.com/watch?v=Jmgdw-mj ... re=related Sorry že sa seriem do debaty :D Btw. tieto "hádky" sú podla mňa zbytočné aj tak si každý bude robiť čo chce ,nikoho nepresvedčíte o opaku ;)
hughito
Redeemer
Redeemer

Aké hádky ? Veď sa tu diskutuje.

Áno, veľa veriacich môže tvrdiť, že sa rozpráva sa s bohom, takisto ako to môžem začať tvrdiť ja, keď si naštudujem toto: http://helar.wordpress.com/2009/01/21/a ... d-od-boha/
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

P3Bo napísal:Ja si nemyslím že hughito je ateista . On je iba zanietený skeptik : ) ( snáď mi to odpustíš) a takto by som "zadefinoval" aj ostatných ateistov. Bohužiaľ skepticizmus je len pasívny spôsob príjmania sveta a nerobenie nič aktívneho.
Celkom ma zaujala táto myšlienka, bol by som vďačný ak by si ju rozvil že ako to myslíš.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

1/skepticizmus a pasivne prijimanie ? skepticizmus je pravym opakom toho...byt ovcou je pasivne prijimanie
2/skepticizmus je naopak velmi aktivny a pracny, vo vyvracani roznych bludov, ktore nemaju so zdravym rozumom a vedou nic spolocne, napriek tomu, ze sa casto na vedu chcu hrat...

ja viem, SME...ale zaujimavy clanok :D
http://veda.sme.sk/c/5902354/zmrtvychvs ... kulic.html
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hughito - ak myslíš automatické písanie - prečo nie? No uvedom si, že sa zväčša používa v spojitosti s komunikáciou s anjelmi a inými duch. bytosťami, nie priamo s b/Bohom. A ako si si iste všimol, používa sa pri tom kyvadlo a iné ezoterické pomôcky. Ak to chceš skúsiť - len dotoho. No uvedom si, že aby ti niečo takéto fungovalo, mal by si v to aj veriť. A asi sa zhodneme, že viera sa v škole naučiť nedá. Je to osobné slobodné rozhodnutie.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

hughito napísal:Samozrejme, že áno. :roll:
Zastávaj si poblúzneného fanatika, veď je to predsa kresťan ako ty.. čo na tom, že 95% fóra ma naň podobný názor ako ja, ty si si proste musel kopnúť.
Ešte mi definuj ateistickú fundamentálnu stránku. Môžeš uviesť aj konkrétny príklad na nejaký môj príspevok.
ja nikoho nezastavam, ani jeho clanky necital, nezaujima ma to... definovat nic nebudem, ked dovolis, naco by to bolo? konkretny priklad je kazdy prispevok v ktorom mas uzasny clanok z uzasneho portalu ateizmus.sk ;-)
Zajačik
Light Star
Light Star

Skepticizmus by som skôr definoval ako ustavičné pochyby o svete, a najmä o poznaní. Človek sa nikdy prostredníctvom svojich zmyslov nedokáže dozvedieť skutočnú pravdu. Je to ďaleko ďaleko nad naše hranice. Nepovedal by som, že ide o pasívne prijímanie. To nie, práve naopak. Tým, že náboženstvo verí istým dogmám, a striktne sa podľa nich riadi, tak to je pasívne prijímanie. Tieto dogmy považujú za ničím nespochybniteľné a nemenné. Na druhej strane, taká veda - tá podlieha ustavičným zmenám, skúmaniu, vedeckému poznávaniu, pričom toto získané poznanie môže mať rapídny dopad na naše životy, na náš pohľad na svet a vesmír ako taký. Ako som však spomenul, veda sa o toto môže snažiť akokoľvek no myslím, že v dohľadnej dobe (a možno aj nedohľadnej) sa pravdu o vesmíre nikdy nedozvieme. Spadá to prakticky aj do otázky boha, keďže Boh je prapodstatou všetkého.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Ten channeling, fuuu, tusim aj Ivo Benda takto nejak zacina svoje rozhovory. To s Bohom ako takym nema nic. Ak nejaky navod existuje tak by to mal byt tento:
Mt6, 5-8

A keď sa modlíte, nebuďte ako pokrytci, ktorí sa radi postojačky modlievajú v synagógach a na rohoch ulíc, aby ich ľudia videli. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu. Ale keď sa ty ideš modliť, vojdi do svojej izby, zatvor za sebou dvere a modli sa k svojmu Otcovi, ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec ťa odmení, lebo on vidí aj v skrytosti. Keď sa modlíte, nehovorte veľa ako pohania. Myslia si, že budú vypočutí pre svoju mnohovravnosť. Nenapodobňujte ich; veď váš Otec vie, čo potrebujete, prv, ako by ste ho prosili.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko napísal:Hughito - ak myslíš automatické písanie - prečo nie? No uvedom si, že sa zväčša používa v spojitosti s komunikáciou s anjelmi a inými duch. bytosťami, nie priamo s b/Bohom. A ako si si iste všimol, používa sa pri tom kyvadlo a iné ezoterické pomôcky. Ak to chceš skúsiť - len dotoho. No uvedom si, že aby ti niečo takéto fungovalo, mal by si v to aj veriť. A asi sa zhodneme, že viera sa v škole naučiť nedá. Je to osobné slobodné rozhodnutie.
Ak by som v to veril a vyrastal napr. od mala v náboženskom prostredí a teda prijímal do môjho mozgu vnemy, že podobné veci sa dejú a sú reálne, tak keby som to skúsil tak sa mi to možno "stane," lebo už dopredu by o tom bolo rozhodnuté.

Ja som si istý, že mne by sa nič podobného nestalo, lebo som presvedčený o tom, že je to hlúposť a čas tým strácať nemienim.

piton:
ja nikoho nezastavam, ani jeho clanky necital, nezaujima ma to... definovat nic nebudem, ked dovolis, naco by to bolo? konkretny priklad je kazdy prispevok v ktorom mas uzasny clanok z uzasneho portalu ateizmus.sk
Na tom portály sú fakt neuveriteľne fundamentálne články, to máš pravdu, lebo sme tam zradili sekciu Články veriacich: http://www.ateizmus.sk/index.php/ateizm ... -veriacich

Teraz mi napíš, ktorá s kresťanských stránok zriadili na svojom portály priestor pre ateistov. To na margo nejakého fundamentalizmu.

Ak nemáš čím hodnotným prispieť do tejto diskusie, nepíš sem. Balastom to tu len zahlcuješ.

___

Čo sa týka toho skepticizmu, P3Bo značne prestrelil a nebudem opakovať už napísané od rubikiho a Zajačika.
Zajačik
Light Star
Light Star

hughito napísal: Ak by som v to veril a vyrastal napr. od mala v náboženskom prostredí a teda prijímal do môjho mozgu vnemy, že podobné veci sa dejú a sú reálne, tak keby som to skúsil tak sa mi to možno "stane," lebo už dopredu by o tom bolo rozhodnuté.

Hovoríš o sebanaplňujúcom sa proroctve. Pokiaľ človek uverí, že isté veci sú pravdivé, pravdivé sa aj stanú vo svojich dôsledkoch. :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale neznamená to, že sa dejú aj reálne - dejú sa len v hlave dotyčného. Ja som presvedčený o tom, že niektorí ľudia napr. duchov aj vidia. Normálne ich vidia - vlastnými očami. To však ešte neznamená, že duchovia existujú. :P
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Dnešný ateizmus nám nevraví čo so sebou. Vraví nám prečo neveriť v nikoho a nič. Sám nevytvára, nedáva nádej, nedáva zmysel života. Jeho jediným účelom je s veľkou radosťou sa zahrýzať do iných vierovyznaní a systematicky ich rozoberať. Oddialil sa teda podľa mňa od pôvodnej myšlienky nezaujatosti lebo veľmi zatrpknuto reaguje kritiku svojich vlastných - neexistujúcich - názorov. Práve takto sa z ateizmu stal skepticizmus. Skeptik netvorí. Z nejakého dôvodu nepodstupuje riziko vlastných ideí, ale naopak veľmi jednoducho (naučene ) metodicky postupuje proti názorom ostatných. Pričom nikdy nepripustí, že jeho metodika by mohla byť od základu zlá.

Je ľahšie povedať nedá sa, než naopak. A prečo vlastne riskovať keď nemusíme? Skeptik/Ateista nehľadá - on kritizuje(vtedy je pasívny ephramko). Neuvedomuje si však, že keby zanikol predmet, do ktorého sa naváža, skončí aj on sám. A takto chápem ateizmus. Iba parazita na svetových náboženstvách. Alfou a omegou celého ateizmu je "Neverím v Boha" v okamihu keby zanikli náboženstvá sa objaví samotná jeho plytkosť -nedôvera v Boha, nedôvera v ľudstvo a na záver nedôvera v samého seba. Jediným cieľom tejto náuky sa stalo ťahanie za medzery a ukazovanie prstom na demagógov, ktorí stoja na jednej aj druhej strane. Ateizmus je poháňaný nenávisťou voči viere. Keď však viera vyprchá, ateizmus bude prázdny.
Myslíme príliš a cítime málo. Charlie Chaplin
Napísať odpoveď