Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Hughito - omyl, skôr "Pavel Christ"
Ten má toho na rováši viac.
a prave preto vyznavaju prirodne nabozenstva, nie krestanskeho bohaViko6 napísal:bla bla bla ...môžu pozorovať z Jeho diel, takže nemajú ospravedlnenie.
"Slovo božie nie je pre mňa nič viac, než vyjadrenie ľudských slabostí, Biblia je kolekciou vznešených, ale primitívnych legiend, ktoré sú pekne detinské. Žiadna interpretácia, akokoľvek dôvtipná to (pre mňa) nemôže zmeniť... Židovské náboženstvo a akékoľvek iné je pre mňa iba inkarnáciou tých najdetinskejších povier."Viko6 napísal:einsteinove známe výroky:
Jeho známe výroky: Boh nehrá kocky
Chcel by som vediet ako Boh stvoril svet
Boh je rafinovaný, ale nie je zlomyseľný
Chcel by som poznať spôsob akým uvažuje BOH. Všetko ostatné sú už iba detaily.
Boh existuje pre toho, kto v neho verí.(Albert Einstein)
A samozrejme povedzte že týmto Boha nemyslel potom sa už nemáme očom ani bavit.
Albert Einstein
Ak aj myslel boha, tak zjavne nie toho tvojho
Hodil som sem včera celú wiki o citátoch Alberta Einsteina ale zjavne sa to míňa účinku tak môžem dať ten jeho najznámejší na túto tému.
"Samozrejme, bola to lož, čo ste čítali o mojom náboženskom presvedčení, bola to systematicky opakovaná lož. Neverím v osobného Boha, nikdy som to nezapieral a vždy som to jasne vyjadroval. Ak je vo mne niečo, čo sa dá nazvať religiózne, tak je to neobmedzený obdiv pre štruktúru sveta, ako ju môže podať naša veda.
"
A špeciálne pre Vika aj preklad:It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.
****Letter to an atheist (1954)
"Samozrejme, bola to lož, čo ste čítali o mojom náboženskom presvedčení, bola to systematicky opakovaná lož. Neverím v osobného Boha, nikdy som to nezapieral a vždy som to jasne vyjadroval. Ak je vo mne niečo, čo sa dá nazvať religiózne, tak je to neobmedzený obdiv pre štruktúru sveta, ako ju môže podať naša veda.
"
ja som tak strasne rad, ze su tu aj take "osoby" ako je viko... 
Albert Einstein povedal: „Veda bez viery je ochromená; viera bez vedy je slepá.“
Ale hento či fakt hovoril je velmi otázne ale ked sme už prinom tak Vám sem dám link na odpoved - http://kreacionismus.cz/content/albert- ... ira-v-boha
Ale hento či fakt hovoril je velmi otázne ale ked sme už prinom tak Vám sem dám link na odpoved - http://kreacionismus.cz/content/albert- ... ira-v-boha
Viera má viac významov. Aj takýchto:
http://sk.wikipedia.org/wiki/Synonymum
http://sk.wikipedia.org/wiki/Synonymum
-
seth82
Darca
Aj keby Einstein veril v Aštara Šerana, dokazuje to niečo, alebo čo nám to má podľa teba akože naznačiť?
viko vsimol som si, ze ty zjavne nechapes to, ze nejaka ina osoba slova ako viera alebo boh, moze chapat absolutne inak ako ty...a hlavne ked to bola osoba, ktora mala IQ v absolutne inej rovine ako mas pravdepodobne ty...
„Veda bez viery je ochromená; viera bez vedy je slepá.“
...v prvej casti vety je viera ako verit v nieco, cize mat napady, verit v to, ze dokazeme nieco vynajst, objavit, keby sme neverili nasich schopnostiam a napadom, tak by nikdy veda a technika nepostupovala dopredu...
...v druhej casti vety je slovo viera chapane ako nabozenstvo...
„Veda bez viery je ochromená; viera bez vedy je slepá.“
...v prvej casti vety je viera ako verit v nieco, cize mat napady, verit v to, ze dokazeme nieco vynajst, objavit, keby sme neverili nasich schopnostiam a napadom, tak by nikdy veda a technika nepostupovala dopredu...
...v druhej casti vety je slovo viera chapane ako nabozenstvo...
-
tehla
Práve to je v tom to najsmutnejšie, vela ateistov sa snaži aspon obhajovať, že žiju duchovnym životom atd, (aj ked napr. v sukromi beru antidepresiva a čumia bezducho do steny, lebo ignoracia a potlačanie prirodzenej religiozity človeka velakrat traumatizuje) ty to priznavaš na rovinu - "som bezduchá ľudská telesná schránka." napisal som, že uvedomenie si problemu je 50% uspechu, takže teba sa to zatiaľ netýka.hughito napísal:tehla: Problém je, že pre mňa to problém nie je, pre mňa je to realita.
.
charakteristika náboženstva od filozofa Antona Hlinku: „Náboženstvo sa v dejinách človeka javí ako jedna z najmocnejších síl, aká ich kedy dynamizovala. Bolo to práve náboženstvo, ktoré spájalo jednotlivé kmene a rasy v národy, alebo štiepilo ich jednotu; náboženstvo budovalo a ničilo ríše, rozpútavalo vojny a vedelo nanútiť mier; náboženstvo splodilo bohaté kultúry, postavilo proti totálnym nárokom hmoty nepreniknuteľnú hrádzu ducha, vyvoláva v duši dramatické boje, bolo zdrojom pokoja i svätého nepokoja, biedneho človeka urobilo šťastným a rozkošníkom ukázalo, že sú bedármi, obohatilo chudobu ponížených a boháčom odhalilo chudobu ich srdca. A kedykoľvek nejaký národ vo svojom lone vykynožil náboženského ducha, podťal korene svojej kultúry a svojho života. Kult je dušou kultúry.“ (Cesty k nekonečnu, s. 9)naboženstvo je rakovinou ľudstva
Čím vzdelanejší človek, tým menej kategorické závery, a následne aj konštatovanie Sokratovo - viem, že nič neviem. Nedá sa vedieť všetko, notabene v pár ročkoch života. A ešte aj ovplyvneného nevzdelanou komunitou, poverami, mýtmi, mantrami, netolerantnosťou, chamtivosťou po majetkoch, profitoch, smilstvom oproti desatoru /obecne, všade to tak nieje/. 
-
tehla
Stoporko - Ježiš - hovoril niekedy – ostante pohanmi, ked chcete, alebo hovoril, zmente svoj život, začnite žiť tak ako je to pre vás dobré a ako sa to páči Bohu?
SYNKRETIZMUS: vyberá si z každého náboženstva niečo (čo sa im hodí), ale zo žiadneho
všetko… Takže z kresťanstva si vyberieme postavu Krista, ale len jej časť, len jej aspekt „duchovného učiteľa“,
z budhizmu meditáciu, ale aj tú len v obmedzenej forme pol hodinky „snívania“ denne, bez koánov
a bez zvyšku, pridáme vegetariánstvo a pozdrav slnku z jógy – a je to!
Výsledkom je, že výsledný paškvíl:
- neprinesie spásu
- možno iba klamný hmlistý pocit „ezoteriky“ a „duchovnosti“…
•ABSENCIA CIEĽA – v praxi „duchovnosť“ nikam nevedie. Nemá žiaden objekívny cieľ,
kam by mal človek smerovať a kam by ho viedla.
•NAHRÁDZANIE HRUŠIEK JABLKAMI, čiže napríklad kombinovanie Krista a Buddhu
(hoci obaja sledovali úplne odlišné ciele a teda aj vytvorili úplne odlišné cesty a systémy!3) –
v praxi to potom nie je ani Kristus, ani Buddha – pričom sa z kresťanstva a z Evanjelia
vypúšťajú veci, ktoré im „nesedia“ a zase sa importujú veci, ktoré síce odporujú Ježišovmu
učeniu, ale to nevadí, lebo sú také „ezoterické“ a nám sa „tak páčia“…
•ODMIETANIE NÁMAHY PREMENY ŽIVOTA – a teda je to bez pokánia a bez obrátenia
•POPIERANIE ZLA
•NAMIESTO ŽIVOTA „NÁBOŽENSKÉ PRAKTIKY“ – zameranosť na „meditovanie“
, tyčinky, „pozitívne energie“,…
•„DUCHOVNOSŤ“ nesmeruje k ničomu objektívnemu. Jej zmyslom je:
o Dávať „dobrý pocit“
o A – zvykne sa tak hovoriť – „napomáhať, aby ľudia boli dobrí“, lebo
keď ľudia „v niečo“ veria, tak nie sú zlí…
o Je jedno, čomu človek verí a ako, všetky náboženstvá sú si rovnocenné,
hlavné je, aby z toho človek mal dobrý pocit a aby bol tolerantný voči
iným (čo je v praxi jediná „etická norma“, na ktorej sa „duchovní“ ľudia
zhodnú…)
• KRESŤANSTVO ale smeruje k niečomu
objektívnemu a odráža v sebe skúsenosť tejto objektívnej reality:
o OBJEKTÍVNY BOH – ten jeden, konkrétny. Nie je jedno, či sa obraciam
k fikcii (Bál, Ahura-Mazda, „Kozmický princíp“), alebo k skutočnej osobe
Boha a jeho Syna Ježiša Krista.
o OBJEKTÍVNY CIEĽ – Byť ako Boh, zbožštiť sa v Bohu (v TOM
Bohu!), skrze Boha a v spoločenstve s Bohom.
o OBJEKTÍVNE PODMIENKY – Byť ako Boh znamená byť ako Boh.
Žiť ako Boh nutne vyžaduje žiť ako Boh. Spoločenstvo s Bohom nutne
vyžaduje spoločenstvo s Bohom.
o OBJEKTÍVNA CESTA – učeníctvo.
Tak, ako na získanie titulu z medicíny nestačí „byť dobrým“ a „mať
dobrý pocit“, ale treba sa učiť a stať sa lekárom,…
… podobne pri dosahovaní tohto cieľa nestačí „byť tolerantný“ a
„mať dobrý pocit“, ale je treba učiť sa a stať sa synom (dcérou)
Boha.
o OBJEKTÍVNE DOBRO A ZLO –
čo tomuto cieľu napomáha, je DOBRÉ = je v zhode s objektívnym
a konkrétnym Bohom, ktorému sa pripodobňujeme.
čo tomuto nezodpovedá, dokonca prekáža, je ZLO.
o NUTNOSŤ OBRÁTENIA… – pretože nie sme ako Boh – a preto
musíme prejsť premenou znovuzrodenia!
o … NA ÚROVNI CELÉHO ČLOVEKA – pretože alebo sme ako Boh –
a potom všetkým: telom, dušou, konaním, životom,… – alebo
nie sme vôbec. Nestačia „dobré pocity“ a „duchovné praktiky“…
Toto sú veci, ktoré bežne platia vo všetkých ostatných oblastiach ľudského života,
pečením bábovky počnúc a experimentmi vo Veľkom hadrónovom urýchľovači
končiac… Bolo by divné, keby nefungovali v jedinej-jednej oblasti života človeka a tou je on sám…
-
seth82
Darca
No a čo chcel pán tým Hlinkovým citátom povedať? Mňa nezaujíma, čo povedal Hlinka. Ja mám svoj vlastný názor a ten mu ho nijako neberie. Avšak jeho citát je taktiež iba názorom, ktorý nijako fakticky nepopiera ten môj.
tehla:
Dovoľ mi, aby som ťa vysmial. Že potláčanie prirodzenej religiozity veľakrát traumatizuje - skôr oslobodzuje. Čo by taký Viko6 dal za také potlačenie svojej prirodzenej i neprirodzenej religiozity.Práve to je v tom to najsmutnejšie, vela ateistov sa snaži aspon obhajovať, že žiju duchovnym životom atd, (aj ked napr. v sukromi beru antidepresiva a čumia bezducho do steny, lebo ignoracia a potlačanie prirodzenej religiozity človeka velakrat traumatizuje) ty to priznavaš na rovinu - "som bezduchá ľudská telesná schránka." napisal som, že uvedomenie si problemu je 50% uspechu, takže teba sa to zatiaľ netýka.
-
tehla
Hughito - čo je to sloboda podla teba?
ked ti niekto od narodenia vstepuje ze iba ta "nasa" viera je ta jedina, prava a iba s nou sa stanes plnohodnotnou duchovnou bytostou so zmyslom zivota, sebanaplnenim a spasis svoju dusu...tak to moc slobodne teda nie je...
A čo keď je sloboda nad vierou? /nehovorím o synonymech, ale v kontexte/. Viera v slobodu. A ako byť slobodný bez vzdelania? V područiu komunít? Akýchkoľvek? /neidem ku anarchii/. 
V tomto zmysle je sloboda to, že človek nie je indoktrinovaný od malého veku nejakou vierou a sám si vyberie, po svojej vlastne analýze možností to, čomu "uverí."
-
tehla
Maš na mysli niečo ako dajme deti do pestunskej starostlivosti hocikomu, aj teplým, ale určite nie kresťanom?. To sa stalo dnes vo veľkej Británii na najvyššom súde:hughito napísal:V tomto zmysle je sloboda to, že človek nie je indoktrinovaný od malého veku nejakou vierou a sám si vyberie, po svojej vlastne analýze možností to, čomu "uverí."
Najvyšší súd odporučil odmietnutie pestúnskej starostlivosti kresťanským manželom
http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20110312003
Čo znamena byť v „područiu komunit“? človek je tvor socialny, vždy si vytvaral komunity – rodina, spoločenstvo, národ atd. Sloboda neznamena pocit osamelosti a vykoreneniajarda.j napísal:V područiu komunít? Akýchkoľvek? /neidem ku anarchii/.
Hughito - "indoktrinacia" by ma zaujimalo, prečo by im mali byť indiktinované akurát ateistické princípy a kto o tom má rozhodovať, ako rodičia maju vychovavať svoje dieťa - snad nie vedecka rada v zloženi docent ephramko a asistent hughito?
Podme teraz prečo od kresťanskych deti. ako preživa pocit slobody taka „bezducha telesna schranka“? By ma to zaujimalo. Zažil si niekedy pocit absolutnej slobody?