Menšinová politika na Slovensku

Diskusie na politické témy...
Začiatok Konca
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Menšinová politika na Slovensku

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Čo si o nej myslíte?.. kam toto všetko smeruje?

Čo hovoríte na zákony, ktoré sa snaží presadiť strana Most-Híd a jej predseda Béla Bugár?

Postavenie Rómov na Slovensku a občanov Maďarskej národnosti na Slovensku?

Existujú nejaké riešenia?... ako toto všetko obmedziť a snažiť sa zvýhodniť aj nás, pracujúcich a študujúcich občanov? Ako zamedziť rozrastaniu sa vplyvu maďarského jazyka a jeho neznalosť na juhu Slovenska?

Čo hovoríte na pronárodnú politiku všade na západ od nás?

//upravený názov témy :wink:
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Menšinová Politika na Slovensku

Príspevok od používateľa hughito »

Prečo je politika s veľkým P ?

Inak, mohol by si trochu konkretizovať, keď zakladáš tému. Bodol by nejaký odkaz.
Začiatok Konca
Professional
Professional

Re: Menšinová Politika na Slovensku

Posledné zákony, ktoré sa snaží presadiť Bugár a jeho strana. Zníženie % v menšinových obciach, zvýšenie počtu používania menšinových jazykov v úradných budovách a na koniec používanie menšinových jazykov v NR SR... čo si o tomto všetkom myslíte?... podľa mňa už skutočne nemútia len vodu. Ide tu o vysoké presadzovanie maďarských záujmov na Slovensku.

//autoeditácia príspevku (26 Máj 2011, 19:55)
//čo si myslíte o tomto? http://www.nrsr.sk/Dynamic/Sprava.aspx?MasterID=51084 - NRSR: Koalícia sa dohodla, zákon o jazykoch menšín prešiel v oklieštenej podobe
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Menšinová politika na Slovensku

Príspevok od používateľa begbeee »

Tak napríklad ja žijem na juhu a nepáči sa mi, že ak si človek hľadá zamestnanie, myslím hlavne služby, tak napríklad čisto slovenská čašníčka/kozmetička/predavačka sa nezamestná, lebo každý chce aby vedela aj po maďarsky, kvôli menšine. Dosť blbé nie?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

begbee zabudas na to, ze na juhu v niektorych obciach alebo mestach to mensina nie je...a v tomto pripade, kto vie viac, aj bere viac...ci uz su to skusenosti alebo jazyky...

zaciatok konca, mozem vediet kde zijes???

cele je to len politicka hra, nic viac...v reale sa nic nezmeni a zaroven si Bela splhne u svojich volicov, aby sa nepovedalo, ze pre nich nic nerobi...
jedine co sa zmeni je to, ze sa mozno zamestna viac ludi v statnej sprave, pretoze ked niekto bude chciet vyuzit taketo svoje pravo, tak mu ten uradny dokument vystavia v slovencine aj mensinovom jazyku...osobne pochybujem, aj o tomto kroku, kedze na juhu sa na uradoch vzdy najde niekto, kto vie oba jazyky a s prekladmi nie je problem...
zvlastne, ze velmi podobny zakon plati aj v sucasnosti a nikto sa nad nim nepohorsoval, vsetko pekle klapalo...

uz ma tato slovenska politika nudi, stale to iste dokola, nechapem ako na to este mozu ludia skocit, aj tak sa nasi politici nikdy o ludi nestarali...madarska karta, narodna karta, romska karta, zlodejska karta...
Začiatok Konca
Professional
Professional

Ale, rozumieš, z akého dôvodu je ich tam viac. Pretože Slováci sú nútení učiť sa Maďarsky. Je to zabehnutý kolobeh, z ktorého nejde tak ľahko von.

Nie je to len politická hra. Skús mi povedať, kde inde majú menšiny také práva, ako na Slovensku. A prečo vlastne?? Tento zákon len podporí ľudí nehovoriacich v Slovenskom jazyku v ďalšej potrebe sa ho nenaučiť.

Nie je to stále to isté dookola... je to stále niečo viac.. a to je zlé.

žijem v Nitre :wink:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

No hovorí sa, že robia sami sebe zle, lebo, že ak nebudú sa učiť slovensky tak si nenájdu ľahšie prácu a podobne. Fakt je ten, že čisto maďarsky hovoriaci človek si tu nájde práce ľahšie ako čisto slovensky hovoriaci človek.

Dám príklad zo života: kolektív kompletne "maďarský" okrem jedinej, na poradách sa aj tak rozpráva po maďarsky, dotyčná sa sťažuje majiteľovi. Majiteľ požiada nadriadeného a kolektív aby pracovné porady boli v slovenskom jazyku. Samozrejme všetci ohrdnutí a vyjadrenia typu: "A vôbec nevieš? Ale však sa naučíš tu pri nás..." a zlepšenie veľmi malé, asi v tom, že porady sú naďalej v m. jazyku akurát výsledok sa pretlmočí dotyčnej do slovenčiny.

Paráda, že? :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

to dost hovori o mentalnej urovni danych madarov
Začiatok Konca
Professional
Professional

begbeee napísal:No hovorí sa, že robia sami sebe zle, lebo, že ak nebudú sa učiť slovensky tak si nenájdu ľahšie prácu a podobne. Fakt je ten, že čisto maďarsky hovoriaci človek si tu nájde práce ľahšie ako čisto slovensky hovoriaci človek.

Dám príklad zo života: kolektív kompletne "maďarský" okrem jedinej, na poradách sa aj tak rozpráva po maďarsky, dotyčná sa sťažuje majiteľovi. Majiteľ požiada nadriadeného a kolektív aby pracovné porady boli v slovenskom jazyku. Samozrejme všetci ohrdnutí a vyjadrenia typu: "A vôbec nevieš? Ale však sa naučíš tu pri nás..." a zlepšenie veľmi malé, asi v tom, že porady sú naďalej v m. jazyku akurát výsledok sa pretlmočí dotyčnej do slovenčiny.

Paráda, že? :)
Nejde len o mentálnu úroveň daných maďarov... veď toto je vyslovene problém - veď to je ten dôvod, prečo sa maďari na juhu Slovenska rozširujú, pretože oni nie len, že nevedia, ale aj nechcú. A týmito zákonmi sa im len pomáha... aby toto všetko nedopadlo v priebehu niekoľkých rokov ako Kosovo a Srbsko.

A ďalej. Čisto maďarsky hovoriaci občan sa buď zamestná na juhu Slovenska, alebo odíde pracovať do maďarska, poprípade tam aj žiť. Takto nám odchádzajú práceschopní občania (áno viem, že aj kvôli iným dôvodom), a prečo by mali?... ak sa niekto chce stať občanom USA, alebo Nemecka, alebo iného štátu musí prijať jeho podmienky a nie diktovať si tie svoje...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

To sú reálne skúsenosti Slováka na juhu. Samozrejme, že to nie je také hrozné - to ani zďaleka - ako to líči Slota alebo Malíková, ale takéto drobnosti naserú.
Modelová situácia: rozhovor v kancelárii, pričom ak niečo nechcú aby dotyčný rozumel, o ktorom už vedia, že nevie maďarsky, tak rozprávajú maďarsky automaticky v jeho prítomnosti, som to zažil a sú bežné ako rožok s maslom.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

zaciatok konca, odkial beries, ze slovenskych madarov pribuda, ze sa rozsiruju ???

myslim, ze je absolutne prirodzene, ze ked je majitel madar, vo firme su vacsina zamestnancov madarskej narodnosti, tak ze sa tam bude asi vacsinou rozpravat po madarsky...v obchode je to bezna zauzivana prax, aj v zahranicnych firmach sa vacsinou hovori vo vyssich funkciach cisto anglicky a na jazyk miestnej krajiny sa neberie ohlad, na ten sa berie ohlad az vtedy, ked sa ide k nizsim funkciam vo firme a vacsina zamestnancov na nizsich funkciach pochadza z krajiny, kde je firma umiestnena, tak vtedy im uz je potrebne pretlmocit do miestneho jazyka...

tiez zijem v zmiesanej oblasti a nikdy som problem kvoli slovencine/madarcine nemal...najlepsich kamaratov mam madarov, aj chodim k nim na rodinne oslavy, takze sa stretavam s ich rodinou, ktora zije este juznejsie a po dedinach, kde je naozaj malo Slovakov...a vzdy boli taki uctivi, ze sa v mojej pritomnosti snazili hovorit po slovensky..aj ked niektori z ich rodiny vedeli naozaj velmi zle po slovensky...
tie dediny na juhu madarska su naozaj cisto madarske, takze ti ludia sa ani nemaju odkial poriadne naucit slovensky, na ZŠ chodia do dedinskej skoly, kde sa vyucuje madarsky...a potom idu vacsinou na madarske gymnazium, kde sa uz uci aj slovencina, ale od 15 rokov sa naozaj tazko uci dalsi jazyk a hlavne ked ta to uci iny madar...takze svojim sposobom ich chapem, pretoze napriek tomu ze ziju na Slovensku, tak sa malokedy v tomto veku dostanu do oblasti, kde sa hovori hlavne slovensky...vacsina takychto ludi sa u nas vobec nevie uplatnit na pracovnom trhu, vacsina z nich dosiahne len SŠ vzdelanie, a dalej zije v tych svojich malych dedinach, robia podradnu robotu...len hrstka dosiahne VŠ vzdelanie a dokaze sa vymanit z tohto dedinskeho kruhu...
Slovensko bolo vzdy krajinou mensin, novy zakon, ktory vyzera velmi podobne ako stary zakon, ktory platil doteraz, absolutne nic nezmeni...a uz ma fakt tato politicka hra unavuje...
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Začiatok Konca napísal:Skús mi povedať, kde inde majú menšiny také práva, ako na Slovensku
Pekná fráza. Keď si taký odborník na menšiny, tak mi povedz v čom majú menšiny menšie práva inde v európe? A chcel by som konkrétnu odpoveď.
Začiatok Konca
Professional
Professional

Slay, neviem, kde si vyčítal, že som odborník na menšiny. Len ma zaujímali názory ostatných diskutujúcich. Ale pokúsim sa Ti odpovedať...
Situácia Slovákov žijúcich v Maďarsku - napr. pozri sa na úroveň menšinového školstva u nás a napr. v Maďarsku. Dotácie do štátu, postavenie menšín v parlamente a teraz už aj v NRSR... kde je niečo takéto?

Slay vynechaj tie tvoje obyčajné rozprávky a skús mi rozumne odpovedať. :wink:

//edit: ephramko - to, že sa snažia je veľmi pekné. Len by ten jazyk mali ovládať trochu lepšie, veď predsa žijú na Slovensku. Aby sme sa pochopili, ja nehovorím, že sú to zlí ľudia, len neznalosť jazyka robí problémy im a dáva živnú pôdu pre ďalšie kroky politickým stranám. Či už na jednej, alebo druhej strane. Aj ja mám kopec priateľov maďarskej národnosti. Dokonca mám rodinu v Maďarsku, ale to nič nemení na tom, že ten jazyk by jednoducho ovládať mali, veď žijú u nás. Týmito zákonmi z dielne Most-Híd ich len podporujú v ďalšej nevedomosti. A to nie je správne.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Začiatok Konca - ale aké iné zákony by si očakával od strany, ktorej jazyk je maďarský a väčšina ich voličov sú ľudia z juhu našej krajiny? Však nebudú pod sebou píliť konár. To máš rovnaké ako s väčšinou problémov tu na Slovensku - nie je až taký problém ich do relatívne krátkej doby vyriešiť, no neexistuje skutočná politická vôľa také niečo aj spraviť, pretože by tým prišli o hlasy, o renomé "sociálnej strany" alebo o nálepku "demokratická." Holt, sme v Kocúrkove, kde si občania volia nekompetentných zástupcov, ktorí sa o občanov zaujímajú len pár týždňov pred voľbami. A kde je chyba? Možno v tom, že máme všeobecné volebné právo, teda voliť môžu aj nezamestnaní a iní, ktorí od štátu len berú a nič mu nedávajú, voliť môžu aj ľudia s priemerným a podpriemerným IQ... proste demokracia.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

zaciatok konca, uz som ti napisal, ze tento zakon absolutne nic nezmeni...popisal som ti aj ten bludny kruh...mas pravdu, ze by mali vediet perfektne po slovensky, su to predsa slovenski obcania a aj sa na uzemi Slovenska narodili...lenze su to madarske rodiny, cize doma rozpravaju cisto madarsky, ziju v lokalnom prostredi (v obciach), kde je vacsina obcanov madarskej narodnosti a hovori tiez hlavne madarsky, sleduju madarske televizie...no a ked pride na rad ist do skoly, tak im rodicia vyberu hlavne tu madarsku...cize vacsina takychto slovenskych madarov sa stretne so slovencinou az na strednej skole, kde z nej musia zmaturovat, tzn. odrapotat par viet na dane temy (nieco podobne ako nasa maturita z anglictiny, len este o dost jednoduchsie)...
cize jedinym riesenim by bolo zrusit akekolvek madarske skoly na uzemi SR...lenze do toho ziaden politik nepojde, kedze by to bolo fasisticke (a aj Budapest aspon pro forma dodrzuje mensinove skolstvo na svojom uzemi, aby ich nikto nemohol oznacit za fasistov a nedemokratov)...sme predsa demokraticka vyspela krajina, ktora respektuje svoje vsetky mensiny, s ktorymi Slovaci na tomto uzemi ziju uz po starocia...cize v nasej demokratickej krajine ma prislusnik mensiny volbu, ci bude navstevovat ZŠ a SŠ s vyucovacim jazykom slovenskym alebo mensinovym...je to na volbe obcana, resp. rodicov toho dietata do akej skoly ho daju...zial, vacsina rodicov pre svoje deti vybere skolu s vyucovacim jazykom mensiny, deti sa tak potom nenaucia dalsi jazyk, kedze nemaju odkial...a v dospelosti maju rapidne mensie uplatnenie v pracovnej oblasti na uzemi SR...
rodicia mojich kamaratov boli inteligentnejsi, dali svoje deti do slovenskej skolky, do slovenskej ZŠ a SŠ...deti sa perfektne naucili po slovensky, dokonca v slovencine maju normalny slovensky prizvuk...a to aj napriek tomu, ze vzdy sa doma v rodine rozpravalo vylucne madarsky...su z nich bilingvisti = maju 2 materinske jazyky...a nasledne ovela vyssiu sancu uplatnit sa na pracovnom trhu...

v demokratickej spolocnosti ma obcan pravo vybrat si...zial niektori si vyberu a nedomyslia vsetky nasledky svojej volby, ale to uz nie je chyba statu, ani politikov ani systemu...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko napísal:zaciatok konca, uz som ti napisal, ze tento zakon absolutne nic nezmeni...popisal som ti aj ten bludny kruh...mas pravdu, ze by mali vediet perfektne po slovensky, su to predsa slovenski obcania a aj sa na uzemi Slovenska narodili...lenze su to madarske rodiny, cize doma rozpravaju cisto madarsky, ziju v lokalnom prostredi (v obciach), kde je vacsina obcanov madarskej narodnosti a hovori tiez hlavne madarsky, sleduju madarske televizie...no a ked pride na rad ist do skoly, tak im rodicia vyberu hlavne tu madarsku...cize vacsina takychto slovenskych madarov sa stretne so slovencinou az na strednej skole, kde z nej musia zmaturovat, tzn. odrapotat par viet na dane temy (nieco podobne ako nasa maturita z anglictiny, len este o dost jednoduchsie)...
cize jedinym riesenim by bolo zrusit akekolvek madarske skoly na uzemi SR...lenze do toho ziaden politik nepojde, kedze by to bolo fasisticke (a aj Budapest aspon pro forma dodrzuje mensinove skolstvo na svojom uzemi, aby ich nikto nemohol oznacit za fasistov a nedemokratov)...sme predsa demokraticka vyspela krajina, ktora respektuje svoje vsetky mensiny, s ktorymi Slovaci na tomto uzemi ziju uz po starocia...cize v nasej demokratickej krajine ma prislusnik mensiny volbu, ci bude navstevovat ZŠ a SŠ s vyucovacim jazykom slovenskym alebo mensinovym...je to na volbe obcana, resp. rodicov toho dietata do akej skoly ho daju...zial, vacsina rodicov pre svoje deti vybere skolu s vyucovacim jazykom mensiny, deti sa tak potom nenaucia dalsi jazyk, kedze nemaju odkial...a v dospelosti maju rapidne mensie uplatnenie v pracovnej oblasti na uzemi SR...
rodicia mojich kamaratov boli inteligentnejsi, dali svoje deti do slovenskej skolky, do slovenskej ZŠ a SŠ...deti sa perfektne naucili po slovensky, dokonca v slovencine maju normalny slovensky prizvuk...a to aj napriek tomu, ze vzdy sa doma v rodine rozpravalo vylucne madarsky...su z nich bilingvisti = maju 2 materinske jazyky...a nasledne ovela vyssiu sancu uplatnit sa na pracovnom trhu...

v demokratickej spolocnosti ma obcan pravo vybrat si...zial niektori si vyberu a nedomyslia vsetky nasledky svojej volby, ale to uz nie je chyba statu, ani politikov ani systemu...
Nesúhlasím. Na juhu slovenska sa má väčšiu možnosť zamestnať človek čo ovláda čisto maďarčinu skôr ako ten čo ovláda iba čisto slovenčinu.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

s cim nesuhlasis? kde tvrdim opak toho, co hovoris ty ?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Hovorím, že to je fráza, že ak nevedia slovenčinu majú menšie pracovné uplatnenie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

oproti bilingvalnemu obcanovi maju jednoznacne mensiu moznost pracovneho uplatnenia...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

V rámci SR, nie v rámci južných oblastí SR. A občan maďarskej národnosti ti do Žiliny bývať nepôjde.
Napísať odpoveď