Menšinová politika na Slovensku

Diskusie na politické témy...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Menšinová politika na Slovensku

Príspevok od používateľa ephramko »

rovnako ako obcan z Oravy do Dunajskej Stredy...tak neviem co riesis :D
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Začiatok Konca napísal: Slay vynechaj tie tvoje obyčajné rozprávky a skús mi rozumne odpovedať. :wink:
Zaujímavé, že ti mám odpovedať v situácii keď sa ja pýtam teba. Ty si napísal:
Začiatok Konca napísal:Skús mi povedať, kde inde majú menšiny také práva, ako na Slovensku
Ja sa opäť pýtam kde v civilizovanej Európe je to inak? Podlož mi to konkrétnymi číslami a štatistikami z iných európskych štátov kde majú rovnako početne zastúpené menšiny. Ak toto základné tvrdenie nedokážeš podložiť, tak sa tu nemáme o čom baviť, lebo tému si postavil na tom, že Slovensko je niečo "extra" v právach menšín a ničím si to nepodložil.

Všetko je na webe. Nič extra od teba nechcem. V Európe máš štátov a menšín neúrekom, nech sa páči.. :wink:
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

slay napísal: Pekná fráza. Keď si taký odborník na menšiny, tak mi povedz v čom majú menšiny menšie práva inde v európe? A chcel by som konkrétnu odpoveď.
To mi pripomenulo ten vtip kde sa pytaju zida: "preco vy zidia odpovedate stale protiotazkou?" a zid nato: "a preco by sme nemohli?"
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Nie je možné aby na Slovensku na úradoch sa dohovárlo v inom ako štátnom jazyku. Nie je možné aby firmy na juhu Slovenska, ktoré majú pôsobnosť na Slovensku vyžadovali od zamestnanca znalosť maďarčiny pred slovenčinou, to je skrátka nonsens a diskriminácia. Nieje možné aby na juhu sloevsnka boli miestne rozhalsové správy vysielané len po maďarsky. Nie je možné aby na juhu Slovenska bol Slovák nútený dávať dieťa do cudzojazyčnej školy a jeho dieťa sa učilo maďarčinu vaic ako vlastný jazyk. Nie je možné aby Slovák musel posielať dieťa do školy o 50 kilometrov ďalej od rodnej obce len preto lebo nechce aby sa mu dieťa pomaďarčilo.
Buď sa prispôsobíš alebo z tade páľ! Ak sa ti nepáčia hranice, bež sa sťažovať na výsledky druhej svetovej vojny víťazným mocnostiam. Keď som pánom v dome nebudem sa predsa druhých pýtať čo sa im páči robiť v mojom dome, keď poviem že sa majú vyzuť tak sa všetci vyzujú a keď sa nevyzujú tak ku mne nevstúpia.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

IvanSk napísal:Nie je možné aby firmy na juhu Slovenska, ktoré majú pôsobnosť na Slovensku vyžadovali od zamestnanca znalosť maďarčiny pred slovenčinou, to je skrátka nonsens a diskriminácia.
heh, tak toto ma dost pobavilo, to uz ma podla teba stat zasahovat v tejto oblasti aj do sukromnej sfery podnikania ? co sa zase vratil socializmus ? :D nechces rovno znarodnit vsetky tie sukromne spolocnosti, ktore pozaduju od Slovaka aj znalost cudzieho jazyka? :D ...dnes, vacsina firiem, kde sa uplatnuje VŠ vzdelania chcu od zamestnanca aj cudzi jazyk, hlavne anglictinu...pri nej "narodovci" uz nevyskakuju (presnejsie niektori narodovci by sa kludne nehanbili za oznacenie "fasisti"), ale akonahle nejaka sukromna firma od zamestnanca pozaduje znalost aj madarciny, zrazu to je veeeeeeelky problem...si uvedom, ze taketo firmy neposobia niekde na Orave, posobia na juznom slovensku a tam su miestami Slovaci v minorite, no a pre firmy je absolutne prirodzene, ze potrebuju mat takych zamestnancov, ktori sa vedia s klientami dohovorit a ovladaju ich jazyk, v tomto pripade madarcinu...

2/mozes mi dolozit priklad nejakej slovenskej rodiny, ktora sa prestahovala dajme tomu z Oravy na juh slovenska do nejakej obce, kde ziju v drvivej vacsine slovenski madari a teraz su kvoli tomu "diskriminovany" ? z akeho dovodu sa tam ta rodina prestahovala? a ako konkretne su diskriminovany?
3/v niektorych obciach dosahuje madarska mensina vysoko nadpolovicku uroven, zaroven praca na obecnom urade nie je nejak ohromne platena, mladi ludia z dedin prchnu prec...a potom sa bezne stava, ze na urade nie je nikto, kto by si trufol hlasit obecne spravy aj v slovencine...a nakoniec, na co by ich hlasili aj v slovencine, ked v dedine ziju prevazne starsi ludia, ktori slovensky nehovoria...tak nech sa paci IVANSK, mozes zacat podnikat v tejto oblasti a cez vikend chodit po obecnych uradoch prekladat spravy do slovenciny, aspon si zarobis...

//autoeditácia príspevku (29 Máj 2011, 20:13)
do tejto temy by sa este zislo napisat jeden podstatny fakt...cize ten zakon, ktorym sa pouzivanie jazyka mensiny zmenilo z 20% na 15% hranicu...zacne platit az na zaklade scitania obyvatelov v roku 2021 :D dalsi dokaz toho, ze novy zakon nic nezmeni a dalej bude fungovat stale stary system...
damiamarl
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa damiamarl »

ja ked pocujem vyraz mensinova politika kypi vo mne zlc ....ja kde zijem je 70% prihlasenych ku madarskemu a ten zvysok su ti akoze slovaci ...u nas sa na uradoch, v obchodoch a vobec vsade rozprava po madarsky ...neviem co sa hovori o mensinach, bol som a chodim casto po slovensku do rozdnych kutov a este som okrem slovenciny a madarciny ani nepocul len velmi malo ...ja ako slovak sa citim medzi touto nasou mensinou velmi diskriminovany... To je nieco neskutocne co sa tu deje ...v madarsku sa lepsie dorozumiem v madarsku ako tu, a uz hodnu dobu sa necitim ako na slovensku, ubohe
Sory ze som odveci, no emocie :D

//autoeditácia príspevku (29 Máj 2011, 20:40)
Ivansk absolutne s tebou suhlasim, je to tak ...chces robit na juhu slovenska v obchode, ak nevies po madarsky mozes si ist pracu hladat inde ...ale co sa momentalne rodia deti, ked som bol u nas v meste v skolke a pocul som tie deti hovorit, to tak mondokuju po madarsky ze to som este nepocul a po slovensky vedia presnre tolko ako ja po japonsky (viem jedno slovo :D ) ...a vrcholom je pre mna toto, bola recitacna sutaz v slovenskom jazyku a vyhrala madarka samozrejme ktora na kazdu vetu odpovedala, citujem „skadial pochadzas? Ona: ďakujem” ...to je vrchol je mi to vsetko nasmiech, sucitim s tymi co vedia o com pisem :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

uvedom si, ze aj ked uzemie, na ktorom momentalne zijes patri pod spravu SR, etnicky si ale na tom uzemi mensinou...preto je absolutne prirodzene, ze sa tam castejsie pouziva mensinovy jazyk ako ten statny...no a kedze nevies madarsky tak si znevyhodnovany a prirodzene ta to rozculuje, koho je to ale chyba? a ako by si to riesil ? nalozil vacsinovu populaciou na tom uzemi do vagonov a poslal ich prec, len pretoze sa TY nevies prisposobit miestnym podmienkam ???
damiamarl
Light Professional
Light Professional

jasne, je to tak, zial, ale ucit sa po madarsky nemienim! A nevidim dovody sa prisposobovat, prajem tym co to nechapu si to vyskusat zit tu na juhu ...ale najhorsie na to je ze sa to netyka len juzneho slovenska...cely nitriansky kraj, vsetky tie dediny okolo nitry, levic a zlatych moraviec ...aj samotna nitra je ich plna ...ten juh slovenska sa stale posuva smerom nahor :D ...moznoze som debil co teraz napisem a tiez to nie je len moj nazor ale pre mna je slovak ten co nevie po madarsky
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

zvlastne, ze podla statistik slovenskych madarov neustale ubuda...napriek vsetkym vymozenostiam ako je minoritne skolstve a rozne zakony pre minority, sa nam ich pomalicky dari asimilovat...nakoniec aj prave preto zmenili tu hranicu z 20% na 15%...

uz som ti to raz napisal, zijes v oblasti, kde sa mensina stava vacsinou, takze si to ty, ktory by sa mal prisposobit...lenze ty mas postoj, ze ani za boha sa nebudes ucit iny jazyk, aby si tak mal vacsiu sancu ziskat pracu a dorozumiet sa s viac ludmi...no a potom sa cudujes, ze s takymto tvojim postojom mas problemy v oblasti, kde su Slovaci minorita...
a zaroven si absolutne odignoroval otazku, ako by si vyriesil tento tvoj sucasny stav a problemy, na ktore sa stazujes?
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Slay: nemám čas to hľadať, ak náhodou ten čas na to mať budem, tak Ti to sem s radosťou dám. Ak Ti nestačil ten článok, ktorý som Ti minule poskytol, tak sa po snažím a nájdem niečo lepšie. Ale teraz na to nie je čas. Skús sa poobzerať aj ty na nete, skús si niečo pozrieť. A poskytni sem ty nejaké informácie, že je to inak. Štatistiky, čísla... daj o sebe vedieť a dokáž ty mne, že je to opak. Si tu takmer každý deň, za to ja nie. Chvíľku času si predsa na to nájdeš. Ak je to skutočne tak, ako hovoríš, rád sa poučím. :wink: tak poď na to :)

ephramko: uvedom si, prečo sa menšina stáva väčšinou?! Kvôli podobným prípadom a príkladom. Pretože jednoducho nemáš na výber.. Ako to vyriešiť? Jednoducho - zvýšiť počet z 15% na 51%. A tak, ako povedal Ivan, tak ako je to v ostatných štátoch. Si v mojom dome, tak sa vyzuj, ak sa nechceš vyzuť tam sú dvere (hranice). Môj krstný otec sa dostal do USA, absolútne neznalý jazyka. Musel sa jazyk danej krajiny naučiť, musel sa prispôsobiť. Áno, našiel si ženu zo Slovenska, bývajú spolu, rozprávajú spolu... medzi sebou v Slovenských častiach spolu rozprávajú po Slovensky... ale žiadne tabule, v žiadnych obchodoch sa nerozpráva po Slovensky, v žiadnych úradoch... žiadne %. Tak to skutočne je. Prečo u nás je to takto? Prečo?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Všetky tieto veci sú historicky determinované. Ak tu boli Maďari od 9.storočia, tak je logické, že tu sú aj dnes a nie je ich tu málo. A to nehovorím o tom, že sme boli pod nimi 1000 rokov. Ak by sme chceli zbaviť ich vplyvu, museli by sme ich nahnať do vagónu a vysťahovať za Dunaj, čo samozrejme nereálny nezmysel.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

zaciatok konca ty ale nechapes, ze toto nie je len "nas dom"...ako to metaforicky spominas...predkovia slovenskych madarov na tomto uzemi ziju stovky rokov, rovnako ako nasi predkovia...vies, oni sa sem nepristahovali pred 20rokmi po vzniku SR...alebo pred 100 rokmi po vzniku ČSR...oni tu ziju uz o hodne dlhsiu dobu spolu s nami predkami...takze v tom, je ten diametralny rozdiel medzi tvojim dedom a nimi...a cim skor pochopite, ze Slovensko ma svoje mensiny, ktore tu s nami ziju stovky rokov, cize by mali mat pravo hovorit svojim jazykom aj na uzemi SR (hlavne v mestach a obciach, kde ich je skutocne vela), tak tym sa skor mozeme bavit o nejakych civilizovanejsich rieseniach...a ako som uz napisal, ten rozumnejsi slovensky madar ovlada oba jazyky...no a ten sedlak, nikdy nevytiahne paty z dedin na juhu slovenska, lebo ovlada len madarcinu, cize sa na Slovensku neuplatni a v Madarsku ho Madari beru ako druhotriedneho obcana, ktory hovori podradnym dialektom madarciny, ktora sa so spisovnou madarcinou ani z daleka neda porovnavat...
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

hughito napísal:Všetky tieto veci sú historicky determinované. Ak tu boli Maďari od 9.storočia, tak je logické, že tu sú aj dnes a nie je ich tu málo. A to nehovorím o tom, že sme boli pod nimi 1000 rokov. Ak by sme chceli zbaviť ich vplyvu, museli by sme ich nahnať do vagónu a vysťahovať za Dunaj, čo samozrejme nereálny nezmysel.
to si mysleli aj sudetski nemci
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Síce si to trafil, ale pre momentálnu geo-politicko-spoločenskú situáciu platí to, čo som napísal. :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito - súčasnú Aj to je jeden z dôvodov, prečo je z dlhodobého hľadiska kupovať a stavať domy v pohraničných oblastiach hlúposť - či už u nás alebo v Maďarsku.
damiamarl
Light Professional
Light Professional

ja len jedno neznasam a to je ked sa v mojej pritomnosti rozprava po madarsky ...chodim na slovensko-madarske gymnazium...nedavno som bol na lyziarskom vycviku organizovane skolou ...a nie raz sa mi stalo ked profesori davali instrukcie ze zabudli nieco dolezite povedat po slovensky a fakt sa to dialo pravidelne ...len ma sere ze kazdy den musim mat nejaky problem a to kvoli tomu ze sa vsade rozprava po madarsky... Ucit sa po madarsky nechcem , jednak ze som uz dost stary na to a nehodlam tu zit cely zivot ...ja fakt vela nechcem len aby sa v mojej pritomnosti nerozpravalo po madarsky, je to drzost a neslusnost
Co sa tyka historie to ja radcej nejdem rozoberat, koho to zaujima a je aspon trosku vobraze moze vediet ze co by bolo keby s prepacenim nebolo madarov
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Históriu nezmeníme, ja maďarov rešpektujem ale ich monďokovanie za každú cenu aj v prítomnosti slovákov na takpovediac oficiálnejších miestach ako doma v kuchyni, je od nich pekne neslušné.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

A takto to vyzera, ked ešte aj ministrom Slovenského pôdohospodárstva je maďar:
Pravá Slovenská bryndza - náš unikát, je v ohrození:
Tradičnú bryndzu z ovčieho syra si zrejme o pár rokov už vôbec nekúpime. Minister pôdohospodárstva chce upraviť potravinový kódex, ktorý umožní dovážať na Slovensko napodobeniny našej bryndze. Slovenskí bryndziari a ovčiari bijú na poplach! Tvrdia, že zlegalizovanie falošnej bryndze by pre nich znamenalo zánik.
Snaha o záchranu pravej bryndze bola hlavným dôvodom mimoriadneho zasadnutia predstavenstva a dozornej rady Cechu bryndziarov Slovenska v Považskej Bystrici.
Cech tak reagoval na závery stretnutia ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona s výrobcami bryndze, výsledkom ktorého má byť zmena Potravinového kódexu.
http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/ekonom ... ozeni.html
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

No tak to je teda dobrý ko*ot. Dobre vieme, ako nám už Poliaci a iné okolité krajiny dosierajú výrobu v poľnohospodárstve a ešte aj takéto sprostosti ho napadnú. Je mi jedno, či je Maďar, Slovák alebo Hotentot, za takúto sprostosť by ho mal niekto poriadne nakopať do análu.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Mal by to zvýšiť aspoň na 90% podielu ovčieho syra, aby sa len takéto výrobky mohli označovať ako bryndza. A podporiť našich pastierov a výrobcov bryndze. A k téme. Ja sa pohybujem teraz v južnej oblasti Slovenska kde je veľa Maďarov, ale nijak extra mi to nevadí, keď rozprávajú po maďarsky.
Napísať odpoveď