HW problem ?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
HitmanM
Light Star
Light Star

HW problem ?

Príspevok od používateľa HitmanM »

caute

mam velky problem, najprv mi zacal mrznut pc a preblikavala obrazovka.
Teraz som v nudzovom rezime pretoze do normalneho sa nedostanem pretoze sa mi zobrazi obrazovka kde su iba ciary.
Ked nabehuje PC a pyta sa ma aky chcem rezim tak su tam popisane blbosti, napriklad Safe mode and networking tam je safe mode and lemititude alebo namiesto verifying data teryiding data a podobne blbosti aj v biose su taketo preklepy pripomina to nepodarenu francuzstinu, neviete kua kde moze byt chyba ?

win xp
gigabyte 8500gt
DualCore Intel Pentium, 2500 MHz
Gigabyte GA-EP35-DS3L
Systém. pamäť 3072 MB
HDD 500GB
zdroj: micase 400w
PC ma 2,5 roka
jojo1996
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: HW problem ?

Príspevok od používateľa jojo1996 »

Skus resetnut BIOS
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa vikko78 »

núdzový režim je os bez ovladačov, čiže aj bez ovladačov na grafe..ak ti pri normalnom spustení os nabehnú len čiary, tak by som to tipol na grafickú kartu. skusil by som v núdzovom režime odinstalovať ovladače na grafu a naistaloať nové..poprípade skus priamo inú grafu, alebo túto skus u nejakého kamoša v inom pc.
HitmanM
Light Star
Light Star

aha dik za radu, ale keby to bolo dajme tomu v grafike, myslis ze by bios tak blbol zeby pisal tie hatlaniny kvoli grafike ?

nemoze byt chyba v doske ? i ked keby bola v doske tak PC zrejme viac blbne nez len obraz vsak ?

ovladace som odinstaloval uz vcera ziadne zmeny :(
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

može byť aj v doske, ale tipujem na grafu...skus ju len tak vytiahnuť, prefúknuť kontakt k doske a dať naspeť.
HitmanM
Light Star
Light Star

vikko78 napísal:može byť aj v doske, ale tipujem na grafu...skus ju len tak vytiahnuť, prefúknuť kontakt k doske a dať naspeť.

to som spravil uz vcera

ale dneska som zistil ze grafika ma teplou v klude 75 stupnov tak som tam polozil stolny ventilator a klesla na 50.
zatial sa tak drzi a som normalne vo win cize asi to bude grafika, prehrieva sa
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Nenapísal si typ grafiky, a či je pasívna alebo aktívna. Chledenie býva u grafiky slabšie, a ešte procesor zospoda, takže teplo ostáva. Pokiaľ je grafika aktívna, čiže má ventilátor, potom prečistiť. Pokiaľ je pasívna, pridať ventilátorček tak, aby ofukoval chladič.
HitmanM
Light Star
Light Star

jarda.j napísal:Nenapísal si typ grafiky, a či je pasívna alebo aktívna. Chledenie býva u grafiky slabšie, a ešte procesor zospoda, takže teplo ostáva. Pokiaľ je grafika aktívna, čiže má ventilátor, potom prečistiť. Pokiaľ je pasívna, pridať ventilátorček tak, aby ofukoval chladič.
typ grafiky som napisal v prvom prispevku
chladenie je pasivne.
V skrinke mam 3 ventilatory jeden vzadu,druhy zboku a treti je polozeny dole aby fukal na kartu, a takto to fungovalo tych 2,5 roka ale odrazu sa zacina prehrievat
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Síce som to tam nevidel, ale to nieje podstatou. Podstatou je, že to cca 2,5 roka išlo dobre, a teraz sa to prehrieva. Takže kontrola toho ventilátora chladiaceho grafiku tie sa zanášajú. Ja ich montujem priamo na chladič.
HitmanM
Light Star
Light Star

priamo na ten pasivny das aktivny ????

raz som niekde videl navod ako "nainstalovat" aktivny chladic namiesto pasivneho, aj som nasiel aktivny na svoju kartu ale teraz uz neviem kde to je.
Skusim este vymenit tie svoje 2 male ventilatory za nejake 2 120mm a uvidime ako to pojde
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Proste napasujem na chladič ventilátor cca 40 x 40 mm a napojím ho na MB. Obdobne, ako to býva na procesore.
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

este by som doporučil aj prepastovať grafu, lebo ak ju máš doslova zapečenú, tak tam môžeš dať aj 5 ventilátorov a jednoducho ti to chladiť nebude...
HitmanM
Light Star
Light Star

oki dik za rady, teraz par dni to bolo v pohode vcera to neslo dnes opat ide, ale vsimol som si taku vec ze ked to nejde tak chladic na procak je strasne hlucny co si o tom myslite ?
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Hlučnosť ventilátora je dána alebo jeho otáčkami, alebo jeho drhnutím. Iná súvislosť nebude.
HitmanM
Light Star
Light Star

takze prikladam fotky ako to vyzera v biose a pri starte ze ake skomoleniny sa tam pisu, neskor pridam foto ked je nacitany win

http://img51.imageshack.us/img51/2623/dsc01004kp.jpg

http://img696.imageshack.us/img696/421/dsc01005r.jpg

nikto sa s tym este nestretol ?
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Vyzerá to na chybu v BIOSe. Odskúšaj ho pre istotu pozálohovať a stiahnúť najnovší na stránke výrobcu MB a upgradovať ho presne podľa postupu. A nechvátaj.
HitmanM
Light Star
Light Star

jarda.j napísal:Vyzerá to na chybu v BIOSe. Odskúšaj ho pre istotu pozálohovať a stiahnúť najnovší na stránke výrobcu MB a upgradovať ho presne podľa postupu. A nechvátaj.
nato som tiez myslel lebo mi to poradily aj na inej stranke.
ale keby si mohol este poradit, nechcem navod pretoze to by bolo zdlhave a flash biosu mam aj v jednej knihe doma. A tam pise ze si mam spravit zaloz nu disketu, ale ja nemam disketovku takze aky je potom postup ? a co znamena nechvataj ? :D
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak si ulož vterajší BIOS na HDD ako súbor a pre istotu aj na USB klúč. A to nechvátaj je o tom, aby si si to radšej nie dva, ale tri razy prečítal, než to urobíš, lebo následky vplyvom nepozornosti vedú aj ku strate MB.
HitmanM
Light Star
Light Star

no ved jasne, radsej nikde sa neponahlam a to viem ze mozem prist o MB takze s tym riskom do toho idem.
A kedze sledujem forum a vidim ze sa do toho rozumies tak by som to radsej s tebou prekonzultoval ak si najdes cas a odpises, takze pokusim sa svoje otazky zrhnut aby som stale nepisal nove.

Takze nasiel som bios
http://sk.gigabyte.com/products/page/mb ... nload/bios
najnovsia verzia na moju dosku je F6 ja teraz mam F4
1, Ale preco je v popise pri kazdej verzii nieco ine ???

2, takze ten bios si stiahnem ulozim na HDD pre istotu aj na USB a cez bios spravim update pomocou Q-flash (quick flash prave si pozeram na youtube video)

3, ak sa to dokonci nastavenia biosu ostanu rovnake alebo bude trebat nastavit bios odznova ?

4, a ak sa mozem opytat podla coho usudzujes zeby to mohla byt chyba v biose ? chapem ze tam su tie preklepy ale ked mi nejde win iba nudzovy rezim tak ten bios ma aj na toto vplyv ze mam fragmenty na obrazovke ?

5, ked je to chyba v hocicom ako je mozne ze to raz ide raz nejde ? ved bud funguje alebo nie. Nemam pravdu ?

dufam ze si najdes cas a zodpovies mi otazky. Dakujem pekne :)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Pečlivo si skontroluj typ MB a BIOS, tam sa robievajú chyby.
Upgrade BIOS býva ku konkrétnym opravám, ktoré Ťa niekedy ani netrápia. Ber iba stabilnú verziu, nie demo.
Bios vlastnej MB si pozálohuj, aby si sa mal kam vrátiť, na USB celkom isto. Chyby sa stávajú.
Nastavenie nového BIOS - postupne, dáš default a budeš postupovať po krokoch s reštartmi, aby si videl, čo to robí. To video pozorne odsleduj aj viacráz, pokiaľ si to ešte nerobil.
Ide alebo neide - to neviem posúdiť takto po nete na diaľku. Azda kontakt? Poprezeraj si vnútrajšok /po vypnutiu z elektriky/. Vyzerá to na nahodilú chybu, aj kontaktnú.
Napísať odpoveď