Chémia - písomka

Zbytočné, duplicitné, nevhodné alebo zamknuté témy...
Zamknuté
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Chémia - písomka

Príspevok od používateľa BookEditor »

Ahojte,
vysvetlí mi niekto, ako mám postupovať pri riešení takéhoto zadania? Zajtra píšeme písomku z chémie...
Prakt. úloha: konfigurácia (to viem), "rámčeky" (to tiež viem), vyznačiť väzby (to už neviem) a voľné elektrónové páry (to tiež neviem). Tiež neviem, ako mám určiť skutočný tvar molekuly (tuším podľa nejakých vzorov) a väzbový uhol. Potom tam je ešte: "Na základe X zistiť, o akú väzbu ide (to viem), ak treba, vyznačiť náboje (to neviem).
Poprosil by som postup + krátke zdvôvodnenie toho, čo neviem.
Skúste spraviť tú praktickú úlohu na H20. Ďakujem, K+
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Chémia - písomka

Príspevok od používateľa Stoporko »

Ahoj, snáď to bude pochopiteľné:

zelenou sú väzby, čiernou sú elektrónové páry a modrou sú prípadné náboje

Základom je poznať elektrónovú konfiguráciu prvkov - konkrétne poznať ich valenčnú sféru (napr. že na kyslíku i síre je šesť elektrónov). Teda okolo daného atómu musí byť toľko elektrónov, či už vrámci väzby (vtedy z jednej väzby pripadá na jeden atóm jeden elektrón) alebo ako elektrónový pár (dva elektróny), prípadne ako "náboj".

Dal som ti tam molekulu vody a molekulu H2SO4.

Postup: nakresli si danú molekulu (napr. atóm kyslíka a vedľa neho 2 atómy vodíka). Zamysli sa koľko valenčných elektrónov majú dané atómy (6 a 1). Z toho vyplýva, že okolo kyslíka musí byť 6 elektrónov a okolo každého vodíka 1. Keďže na jednu kovalentnú väzbu (zelená čiarka) potrebuješ 2 elektróny, pričom na kovalentnú väzbu musí byť po jednom elektróne z oboch atómov ktoré vstupujú do väzby, tak si sprav z kyslíka po jednej väzbe na každý vodík. Tým si minul pre každý vodík jeden elektrón, tým máš vodíky vybavené. Tak isto si už minul aj 2 elektróny z kyslíka, takže preň ti ich tam ostávajú 4. A keďže na jeden elektrónový pár (čierna čiarka) potrebuješ 2elektróny, tak okolo kyslíka budú 2 elektrónové páry.

Pre kyslíkaté kyseliny postupuješ podobne, len si musíš uvedomiť, čo je centrálny atóm (síra, resp. "ten stredný prvok vo vzorci kyslíkatej kyseliny" - platí na základo- a stredoškolskej úrovni anorganickej chémie!) a taktiež si treba uvedomiť, že kyseliny majú OH skupiny, vodík sa neviaže priamo na centrálny atóm.

Snáď pomohlo, ak niečomu nerozumieš, kľudne sa spýtaj.
Určenie skutočného tvaru molekuly - kukni do priloženej tabuľky. Pozri sa na vzorec a kukni, koľko máš na centrálnom atóme voľných elektrónových párov. Tie páry sú to "E." A dnes sa už nepoužíva slovo ihlan, ale pyramída - teda napr. trojboká pyramída a namiesto dvojihlan je bipyramída. Potom postupuj podľa tabuľky.
Prílohy
chemia.gif
(3.61 KiB) 277 stiahnutí
struktura.jpg
Zamknuté