Problém pri zapatí PC

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
jackass112
Amateur
Amateur

Problém pri zapatí PC

Príspevok od používateľa jackass112 »

myslim tym že slačim tlačitko a len roztoči na sekundu ventilátor a zhasne potom par krat este preskoči a konec aj ked znova skusam zapať tlačitko na pustenie PC nič.
skušal som odopať spinač a pustit to priamo na doske že som na drzovku prepojil power na paneli spravilo to to iste takže spínač neni ddrbany
myslel som že to je doje*** ramka lebo mi to robilo u kamoša ale vymenil som ju aj stak to robi.
asi je jedina možnosť odpalena doska alebo napada vas este neičo ine??
ked pustim spinač na zdroji tak pekne rozblika svetiela a naroutri mi napiše že ten počítač je napojeny na sieti no pustit nejde :/
dakujem za odpovede
vikko78
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Problém pri zapatí PC

Príspevok od používateľa vikko78 »

môže byť doska a môže byť zdroj odpálený
jackass112
Amateur
Amateur

išiel som skúsiť premerať zdroj no že ale pustím počítač a z ničoho nič sa proste bez problémov naštartoval je pravdepodobnejšie že takto blbne zdroj alebo doska?
pred tým ako sa mi nechcel vôbec zapať sa mi stavalo že sa bez varovania z ničoho nič reštartoval alebo vypol.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Evidente PC potrebuje zásah odborníka alebo servisu. :)
vikko78
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa vikko78 »

možná máš len špatne napichnutý 20+4 pin do dosky....skus ho rozobrať, poprefukovať kontakty a poskladať znova....
jackass112
Amateur
Amateur

pri čiastočnom rozobraní som zistil že matica na ramky mala kruto zaparašene nejake piny a 20+4pin bol z jednej strany kusok povitiahnuty dufam že to bolo v tom a už to viac robiť nebude dakujem za rady ...

//autoeditácia príspevku (29 Máj 2011, 10:27)
takže nebolo to v tom :/ dneska brat spusti počitač a zase nešiel naštartovať to iste len brnknú ventilátori a konec. skúsim premerať zdroj dneska ak nie tak to bude len matičná :/

//autoeditácia príspevku (31 Máj 2011, 18:20)
chcem sa spýtať ked vetva zdroja ktorá ma dávať 12 voltov dava len 9,48V tak to je asi málo a celí problem je v zdroji či nie ?
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Je tam ozaj malá tolerancia. Alebo je preťažený v 12V sekcii, alebo je vadný. Azda vadný, 12V kde by išlo v takom stupni zaťaženia? Dodatočné napájanie procesora a VGA? Máš také?
mr.dred
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa mr.dred »

Bežný 300w zdroj musí dať do 12V vetvy 10A bez výrazného poklesu napätia. -20% je už veľa. Skrat,alebo nejaký zvod na doske by sa už prejavil dymovým efektom,alebo úplným blokovaním zdroja. Skôr to bude vyschnutý kondenzátor-bez kapacity vo vstupnom filtri zdroja(za usmerňovačom). Riadiaca časť impulznézo zdroja sa nevie vysporiadať so zvlneným vstupným napätím. Zdroj je potom "mäkký" alebo má nižšie napätia.Ak dáva zdroj bez záťaže menej voltíkov,tak je to väčšinou ten kond.vadný.
jackass112
Amateur
Amateur

ok diki moc za info ... Takže viem že problem bol v zdroji som sa poviem bratovi nech si kupi noví henten časom opravím a bude dobrý jeden do zálohy :)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Nechvátaj, a keď tomu rozumieš, tak si zmeraj odber z tej vetvy, keď to chceš opravovať. Chyba nemusí byť v zdroji, aj keď je to statisticky najčastejšia porucha.
jackass112
Amateur
Amateur

zmeral som to poriadne ale už ked som ho otvoril že sa pozriem dnu videl som spaleninu okolo jedného kondika a prepalenu tu izolačnú penu či čo je to po celom zdroji pokvackane .. takze predpokladam ze zdroj je kaput a verim ze to bude v tom
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Odskúšaj, či to vieš opraviť, či sú dobré výkonové tranzistory v tej vetve. Pokiaľ áno, tak vymeň elyt, odmeraj cestu výstupu a odškrabaj spáleniny /skraty/, a nalakuj /kalafuna v lihu postačí/.
mr.dred
Light Expert
Light Expert

To jarda.j
Nechcem sa tu hrať na mudrlanta,ale impulzné výkonné zdroje nemajú reguláciu výkonovými prvkami na sekundárnej strane pre jednotlivé vetvy napájaní.Tie sú dané vinutím imp.trafa. Regulácia je závislá z niektorého výstupného napätia napr.5V .Riadi sa šírka impulzov na spínacích tranzistoroch v primárnom vinutí tak,aby bolo výst.napätie konštantné. Keby sa mali stabilizovať napätia až za sekundárom,bolo by treba oveľa väčšiu bedňu na samotný zdroj len už len kôli chladičom.Výkonová strata na reg.tranzistoroch by bola pri požadovaných prúdoch moc vysoká.
Zato sú impulzné zdroje také efektívne,že pracujú na vyšších kmitočtoch ako sieť a vyrábajú pomerne presné napätie na sekundári pri rôznej záťaži bez zbytočnej výkonovej straty a spínacie prvky sú zaťažované len zlomkovým prúdom v prim.vinutí a majú len dva stavy-vypnutý a zapnutý.Tepelná strata na nich vzniká len prechodom prúdu CE (DS) podľa typu použitého polovodiča.
Z toho vyplýva,že nemá aké výkonové tranzistory zmerať okrem spínacích,ale tie keby boli vadné,tak sa zdroj nerozbehne vôbec (pri prieraze strelí poistka alebo aj samotný tranzistor,keď je prerušený-nedeje sa nič-ani napätie na výstupe).Keď je v zdroji viac výkonových tranzistorov ako 2,tak ide o dva samostatné zdroje - hlavný,ktorý beží pri zapnutom PC a pomocný +5V/SB,ktorý napája PC keď je vypnutý(úsp.režim,spánok).Niektoré súčiastky môžu vyzerať ako výk.tranzistory,ale sú to dve diody v jednom púzdre s tromi nohami (tie treba odmerať tiež,v pár zdrojoch som ich už menil).
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Samozrejme sú pred trafem, ale nepíše nič o ostatných vetvách, aké sú tam napäťové pomery. Či aj tam sú mimo toleranciu. Takže sa dá zvažovať aj medzizávitový skrat na trafe meniča vo vetve +12, alebo svod elytu, to sa nedá odhadnúť na diaľku. Iba písal, že si to opraví, a neviem, či má trebárs schemu /ja ju mám/.
mr.dred
Light Expert
Light Expert

Medzizávitový skrat by viedol k preťaženiu a prehriatiu trafa,to by bolo na ňom vidno.Ak je problem len v jednej vetve,tak je vadná usm.dioda.Zvod elitu pri cca 10A ?? to by ho rozdrapilo..Zo skúseností viem,že v impulzáku elit buď stratí kapacitu-vyschne,alebo ho rozdrapí-vyfúkne.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Ide o konkrétnosti. Nemusí to byť natvrdo, nie? Napísal málo. Iba kolaps okolo elytu. Musí pomerať. Prechodové veci sú tie najhoršie. Ten úbytok je čudný, ja by som odpojil všetko a odskúšal zdroj bez záteže a aj 12V odberovú sekciu.
mr.dred
Light Expert
Light Expert

Pokiaľ je zdroj ochotný sa rozbiehnúť a všetky výstupné nap.sú nižšie,bude vadný filtračný elit na vstupe

//autoeditácia príspevku (01 Jún 2011, 0:18)
Nemusí byť natvrdo???....pri tak tvrdom zdroji,majú akékoľvek neželané zvody deštruktívny charakter,alebo zablokovanie zdroja a nie pokles napätia!
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Chýba nám jeho reakcia, iba píše o spálenine okolo jednoho kondika a o pene, azda ten elyt. A tá dvojica zeneriek? A RC člen pri nich? Nedá sa hádať. Predsa len treba úrovne všetkých vetiev vedieť. Polovičná metóda, či ide o všetky, alebo iba o +12V. Ten elyt je pravdepodobná závada.
Prílohy
zdroj.png
mr.dred
Light Expert
Light Expert

Niekedy sa vplyvom straty filtračnej kapacity stane že zariadenie beží normálne,až pokiaľ na chvíľu nestratí napájanie.Hlavne u SB zdrojov.Stačí vypnúť hlavný vypínač a už nenaskočí.(stalo sa mi doma na TV,len blikla LED a potom slabučko svietila,naskočil niekedy po viacnásobnom zašťukaní vypínačom,potom zas išiel normálne.Po výmene konda je v poriadku...dodnes)

//autoeditácia príspevku (01 Jún 2011, 0:30)
Jo ale píše,že mu raz naskočil.Keby boli tie zenery v prd,tak nepôjde.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

9,48V je čudná hodnota, a nevieme ostatné úrovne. A treba aj fyzický prístup ku zdroju a merák.
Napísať odpoveď