Programovanie stranok: kde začať.

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
MoRk4
Light Star
Light Star

Programovanie stranok: kde začať.

Príspevok od používateľa MoRk4 »

Ahojte, chcel by som sa naučiť písať internetové stránky. Len vobec neviem kde začať čo čítať. Mám nejaké skusenosti s Pascalom ale to asi nevyuzijem niako. Chcel by som sa učit od uplných zaciatkov jednoduche stránky. Za kazdu radu som vdacný
Numline1
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Programovanie stranok: kde začať.

Príspevok od používateľa Numline1 »

Jakpsatweb.cz - pre kazdeho zacinajuceho web kodera
MoRk4
Light Star
Light Star

a mám jednu otázočku: dal by sa potom spraviť z mojho druhého notebooku server hoc aj pomalí na ktory by som stranku ulozil docasne aby si ju mohli pozriet moji priatelia ?
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Na to sú predsa free hostingy ako ic.cz, wz.cz a podobne :)
vvoody
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa vvoody »

ale odpoveď je že mohol :) len by ti bola treba verejná IP teda ak nemáš všetkých priateľov na svojej lanke.
MoRk4
Light Star
Light Star

Aha čiže na neverejnej by som mohol stranku publikovať max na LANke čo máme v dome ? Čo by som na to okrem pc potreboval ? Asi by to bežalo na dákom linuxe nie ?
vvoody
Light Expert
Light Expert

Áno, všetci na lanke čo napíšu ipčku tvojho notasu do browsera si budú môcť pozerať stránky na ňom. Aj na windowse, pod nim sa tiež dá spustiť webserver http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html
MoRk4
Light Star
Light Star

Diki moc za info. Este jedna otazka : aj keby som mal verejnu IP by museli vseci co si chcu poziret stranku zadavat moju IP adresu ? Nemohol by tam byt normalne www.nazovstranky.sk ?
vvoody
Light Expert
Light Expert

mohol no to teraz nerieš ;) pekne si naštuduj stranu od strany na tom jakpsatweb.cz pre začiatočníkov snáď ani nič lepšie nemôže byť
MoRk4
Light Star
Light Star

okej ved jasne rozumiem toto ma len tak do buducnosti zaujimalo :)
in_ty
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa in_ty »

Pre vsetkych, co chcu zacat 'programovanie stranok'.

Existuje pre vas len jedno slovo, len jeden zazyk: HTML.

Nic ine, ostatne vsetko neskor.
maros7777
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa maros7777 »

skuste si tuto temu precitat od zaciatku az po moj prispevok. chlapec este ani nevie, co je to HTML, ale uz stava webserver pre svoje projekty :D
vvoody
Light Expert
Light Expert

:D je pravda že som skoro spadol zo stoličky keď napísal tú možnosť mať verejnú ip na notebooku, ale tak za napísanie jasnej odpovede nič nedáš a dobre viem aké to je v začiatkoch keď mi veľa vecí nebolo jasných ;)
MoRk4
Light Star
Light Star

Okej takže jazyk HTML by nemal byt moc tažký nie? V tom si napíšem vlastne text ktorý chcem aby bol na stránke nie ?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Samotný HTML nie je podľa mňa ťažký vôbec.
Také veci sa ani nepýtaj. Všetko je to úplne jednoducho napísané na jakpsatweb.
Výhodou HTML je že ti stačí obyčajný Notepad a nejaký prehliadač.
Potom už len skúšaš a píšeš si čo chceš, hneď to môžeš aj spustiť takže sa naučíš čo sa ako správa.
vvoody
Light Expert
Light Expert

MoRk4 ty si si asi tu stránku http://www.jakpsatweb.cz ešte neotvoril však? Začínaš už dávať vážne ubíjajúce otázky. Prosím ťa neboj sa toho a začni to rad radom čítať, je to tam myslím vysvetlené fakt ako pre debilov, tak problém s tým nebudeš mať. Až keď ti nebude niečo konkrétne jasné, niečo čo si tam predsa nepochopil tak sa kľudne opýtaj.
in_ty
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa in_ty »

dava spravne otazky a spravne sa pyta.
to len vy ste uz ako spravni somraci, mysliaci len na seba a svoju aktualnu situaciu, zabudli ako to bolo v zaciatkoch

odpoved je jasna: HTML

na jakpsatweb bud nechod, lebo tam je CSS, javascript a vsetko mozne, popletie ta to, alebo chod a vsimaj si jedine: HTML
ale radsej si najdi inu prirucku cisto len o HTML

na zaciatok je to zaklad a privela veci naraz ta popletie.

toto je HTML so strankou ktora obsahuje podciarknutym pismom 'Ahoj' a v titulkovom pruhu ma 'Moja prva stranka'

Kód: Vybrať všetko

<html>
<head>
<title>Moja prva stranka</title>
</head>

<body>

<u>Ahoj</u>

</body>
</html>
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

in_ty:
Ja som sa HTML učil len nedávno takže viem ako je to začínať.
No takéto otázky som sa teda nikde nepýtal. Vlastne sa dá všetko o HTML nájsť na nete.
Nemusíš sa nič pýtať po fórach. (Neviem ako je to u HTML5 tam je toho viac, tu beriem)

Keď chce začať "programovať", lepšie povedané písať stránky tak si musí vedieť nájsť info aj sám.
Melie sa to tu na fóre stále dookola. Stále sa tu niekto pýta ako má začať, čo sa má učiť,...
Keď si to nevieš nájsť sám tak radšej ani nezačínaj.

A inak neviem čo je zlé na tom, že je tam CSS a JS.
Minimálne CSS pri HTML potrebuješ. To už môže rovno zapnúť nejaký WYSIWYG a nepotrebuje nič.
Ale potom to aj tak vyzerá.
vvoody
Light Expert
Light Expert

in_ty napísal:odpoved je jasna: HTML
Asi mi ušlo na akú otázku si odpovedal, no všetci sme sa zhodli že samozrejme chalan musí začať s HTML. O tom ani nemá význam diskutovať. Na jakpsatweb je to všetko perfektne popísané, prejde sa celé HTML až sa plynulo dostane k css. Je úplný nezmysel sa zamerať výhradne na html lebo veľa vecí ktoré sa kedysi formátovali html značkami sa dnes inak nerobí ako csskom. Názornejší web ako tento k html+css nepoznám a nehovorím že mu tam bude hneď všetko po prvom prečítaní jasné, ešte stále mám aj ja v pamäti ako som mal miestami s tým problémy, proste nemôžu mať všetci presne také isté myšlienkové pochody ako autor stránky ale lepšiu alternatívu nepoznám. Keď si tento web skritizoval tak si mal aspoň dať alternatívu o ktorej si myslíš že je lepšia. Takže nakoniec si nebol zas tak užitočný. A na ten "hello world" príklad by chalanisko narazil myslím že hneď na prvej stránke návodu pre úplných začiatočníkov. http://www.jakpsatweb.cz/jak-udelat.html#tukani

Prečo robiť z fóra elearning alebo wikipédiu, keď už existujú? Už vyššie som napísal že ak sa kdekoľvek zadrhne tak mu určite pomôžeme s konkrétnym problémom alebo dovysvetlíme čo mu nieje jasné, ale musí ísť pekne postupne. Presne ako napísal maros7777, nemá význam sa zapodievať webserverom keď ešte neovláda HTML. To akoby si chcel vysvetľovať kvantovú fyziku čerstvému prvákovi na výške. Na veľa vecí príde aj sám, že ako fungujú, popri tom čo sa bude učiť základy.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ja som sa to ucil odtialto, mozem odporucit --> http://w3schools.com/html/default.asp

byt na tvojom mieste a mieste vsetkych, ktori by s tvorbou webov zacinali dnes, ucil by som sa s HTML aj rovno CSS. HTML je znackovy jazyk, pomocou ktoreho mozes vytvarat weby a pridavat na nich text, obrazky, odkazy a pomocou CSS tieto elementy stajlujes (upravujes farbu, velkost a milion dalsich veci).

a pozor na to, aby si sa od nejakych expertov a starych navodov nenaucil zle veci. napriklad tu kolega in_ty ti radil pouzivat

<u>Ahoj</u>

co je sice na ukazku pekne a fungovat to bude a text bude naozaj podciarknuty, ale dnes uz je to jedna z veci, ktore sa robia cez CSS, v opacnom pripade ti to neskor moze robit problemy a stranka bude nevalidna, to ale pochopis az ked sa naucis nejake tie zaklady.
Napísať odpoveď