Pravidlá slušného správania, bontón - ako na to.

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
Linnhe
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Pravidlá slušného správania, bontón - ako na to.

Príspevok od používateľa Linnhe »

zuzanuska: Presne takto som si myslela, ze to je. A s tou farbou ma prekvapilo nazor, ze jednofarebne, ale chapem, aby to nebolo prehnane gycove a podobne, tak sa preferuje menej farieb.

hojko: nevedela som, ze sa tam nic ine nepripusta, skoda ale, ze to malo zien uz preferuje, ked si spominam na stuzkovu, tak vela dievcat boli uplne happy, ze si mohli dat nejake koktailky a mini...
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Linn, no s tými šatami je to už raz tak. Ono tie veľké róby sú krásne na tých nóbl plesoch, ale zas na takých miestnych (t.j. malé mesto či dedina), tak tam už ľudia majú to, čo si môžu dovoliť.

Ja som mala stužkovú v Chorvátsku, takže v tomto prípade stužkovanie na móle pri západe slnka, to sme mali len také letné šaty :) ale vlastne mala som ich dosť dlhé.

Inak si pamätám, že kedysi bol proste taký názor, že tie silonky proste MUSIA byť. ale aj keď sú tieto plesy opery, atd, tak tí, čo hodnotia to oblečenie, faux paus atd, tak oni tiež hovorili, že do otvorenej špičky sa nedávajú, ale teda treba mať pekné nechtíky :)
Linnhe
Expert
Expert

Fiha, v Chorvatsku? To muselo byt uzasne... My sme ledva nejaku mali.

Trend je taky, ze zeny sa obliekaju coraz menej, takze aj na tych plesoch a oslavach to zacina byt vidiet.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

dnas sa uz daju kupit specialne silonky s otvorenou spickou(napr u batu), aby zaroven zakryvali nedokonalosti koze na nohach a zaroven plnili bonton pre topanky s otvorenou spickou, ale fakt ked otvorena spicka tak 100% pedikura, nie je na babe nic horsie ako otvorena spicka a kadejake paznechty...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Linnhe napísal:hojko: nevedela som, ze sa tam nic ine nepripusta, skoda ale, ze to malo zien uz preferuje, ked si spominam na stuzkovu, tak vela dievcat boli uplne happy, ze si mohli dat nejake koktailky a mini...
Tak to je stuzkova, to nemozes porovnavat s plesom...
Linnhe
Expert
Expert

Teda neviem, ako na inych stuzkovych, ale nasa mala podobu taku oficialnu, baby mali mat saty ako na ples a chalani obleky - ta oficialna cast.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Otázka : Je mi jasné, že keď sa zoznamujem so ženou, tak ruku podáva prvá ona. Ako je to, keď sa jej predstavím prvý (dajme tomu, že je staršia) proste to vyplynie so situácie, že sa musím predstaviť. Poviem svoje meno, a čo podanie rúk ? Stačí jej čo ja viem.... zakývať :P .... alebo zložiť "poklonu" hlavou ? ? ? Ako je to správne podľa bontónu ?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

Fabo, Linnhe: pri stuzkovej platia rovnake zasady ako pri plese, to preto... ale ak si chce niekto spravit stuzkovu po svojom a dohodne sa na tom aj v spolocnosti zucastnenych a vsetci s tym suhlasia, prip. v pripade vacsej skupiny ludi suhlasi organizator, je to nieco ine...

energy00: zene sa predstavujes vzdy prvy Ty az do momentu, kedy nie si daleko starsi, prip. evidnetne omnoho spolocensky vyznamnsi (pokial nosis napr. uniformu alebo visacku s titulom ci nazvom pozicie apod.), vtedy sa ona predstavuje Tebe, ale ona podava ruku vzdy ako prva... ked nechce, len klasicky prikyvnes a usmejes sa, prip. dodas obligatne "tesi ma"... to plati pri nevynutnom zoznamovani sa, ak je to spontanne, prihovara sa ten, ktory sa chce zoznamit, no zostava zachovane pravidlo, ze ruku podava prva zena...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

ked je mladsi clovek na hierarchicky vyssej pozicii oproti starsiemu cloveku (+30-40rokov) a chce, aby si napriek tomu tykali navrhuje tykanie kto, keby sme boli v nejakom zviazanom prostredi a nie v takom v ktorom to tykanie tak nejak vyplynie ? ...
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

No, ak šéf je mladší, tak teda môže navrhnúť tykanie tomu staršiemu. Ale rozhodnutie nechá na tom staršom teda.
napr. že by bol rád, ak by si tykali. (aspoň takto som to čítala v prípade, ak je šéf mladší a žena podriadená, ale staršia. že tam ten muž navrhne tykanie, ale rozhodnutie má nechať na žene)

Takže nie, že "tykajme si", ale "bol by som rád..... bolo by mi potešením, ak by sme si tykali"
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

tak to je samozrejme, to je ale o zakladnej slusnosti a nie o hierarchii pracovnych vztahov, alebo tykani ako takom :-) ... diky
lentilka434
Novice
Novice

Príspevok od používateľa lentilka434 »

Mne sa pred nedávnom prihodila taká nepríjemná vec. Mala som pohovor na skype a počas pohovoru , presnejšie počas otázky, ktorú mi uložila osoba na druhej strane, hlasno zívla. Zostala som trošku zarazená, pretože počas takýchto situácií je nepredstaviteľné, že by niekto zíval. Potom sa to stalo o pár minút znovu. Nevedela som akým spôsobom mám konkrétne reagovať a tak som to akože prehliadla. Čo je v tomto prípade ten správny postup? Vie niekto aká je správna reakcia?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

v spolocnosti je zasadou kazdy zvuk vydany ludskym telom prehliadnut, a to napriklad aj kychnutie, tzn. ziadne "nazdravie"... autor tohto excesu by sa mal za kazdych okolnosti ospravedlnit...
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Ked ide zena na vecerne predstavenie do divadla, aka je dlzka siat, ktora sa este povazuje za "slusnu"?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

KaptMichal: Staci si otvorit Google a napisat tam: ,,ake saty do divadla", neuveris kolko veci sa docitas. Vo vacsine pripadov sa spomina, ze kratke, ktore budu pohodlne, pripadne postaci sukna+bluzka alebo kostym.
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

hojko : Myslim, ze 90% veci, ktore na tomto fore su sa ludia mozu dozvediet cez google ale vzdy je lepsie ked mi na tu otazku odpovie niekto fundovany, co sa v tom vyzna - z prvej ruky. A dik za odpoved.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

KaptMichal: Myslis, ze je tu z nas niekto fundovany a ma doveryhodnejsie informacie ako tie, ktore sa docitas na strankach, ktore sa venuju bulvaru, prominentom, spolocenskym akciam a podobne, kde neraz na otazky a problematiku odpovedaju odbornici???
PtM
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa PtM »

Čo na stužkovú ? Oblek či smoking(tuxedo) ?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Skor oblek, ale je to podla mna aj tak jedno, na stuzkovej sa nikto na to divat nebude. Hlavne napasovat kravatu ku koseli (k smokingu sa nosi skor motylik), ved kravata je akasi ikona dospelosti a je po probleme.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Takže ďalšia otázka na zamyslenie. Keď má žena sviatok (narodeniny, meniny) a chcem jej popriať všetko najlepšie, mám jej podať ruky ako prvý ? Uvedomil som si to v práci, pretože máme taký zvyk, že kto má sviatok tak donesie nejakú drobnosť (sladkosť alebo aj 40% :) ) no a keď mi minule kolegyňa podávala nejakú tyčinku - na meniny - tak som jej hneď podal ruku že všetko najlepšie... ? Ako je to pri gratulácii ?
Napísať odpoveď