Neriesil niekto problem s platenim skolneho za externe studium a poplatku za prekrocenie doby studia ?
studoval som uz na 2 vysokych skolach (BIVŠ BB a MZLU Brno) 1. ročnik Bc studia v dennej forme, teraz uz na 3tej (UMB BB) som postupil do druheho rocnika a otazka je :
Ci budem teda platit skolne za externe studium (to budem platit na isto) aj skolne za prekrocenie doby studia ? je nejaka moznost odvolania sa ?
Platenie skolneho za externe studium + za prekrocenie
Re: Platenie skolneho za externe studium + za prekrocenie
za externe budeš platiť isto, ale do dĺžky štúdia si nerátaj štúdium na Českej škole, lebo to štúdium ti platili oni. Tak ak spočítaš všetky štúdia na SR a neprekročíš štandardnú dĺžku štúdia platiť ešte nebudeš. Odvolať sa dá ale musiš uviesť dôvody. Odpustiť ti to neodpustia ale znížiť ti to môžu.
Blbo som to napisal, ano viem ze za externé studium si budem platit normalne.propernex napísal:za externe budeš platiť isto, ale do dĺžky štúdia si nerátaj štúdium na Českej škole, lebo to štúdium ti platili oni. Tak ak spočítaš všetky štúdia na SR a neprekročíš štandardnú dĺžku štúdia platiť ešte nebudeš. Odvolať sa dá ale musiš uviesť dôvody. Odpustiť ti to neodpustia ale znížiť ti to môžu.
Pri prvej škole v BB som platil tiez školne lebo bola súkromná, tá sa tiez zapocitava ?
To studovanie v Cesku sa mi ratat bude lebo studium bolo platene MŠ SR videl som to niekde v informacnom systeme vtedy.
Ešte plati že štandardna dlzka sa da prekrocit o rok ? 3+1 ?
ohľadom tej súkromnej neviem isto, ale ak ti ju neplatil štát tak nevidím dôvod ju započítavať. Mám spolužiaka, ktorý študoval v Prahe a potom prestúpil na SR a za prekročenie neplatil. A štandardná dĺžka je 3 roky na bc, 2 na ing o žiadnom +1 roku som nikdy nepočul. Ale najjednoduchšie budeš mať ak skočíš na študíjne.
No budem musiet tam skocit to viem, len kvoli praci sa mi to neda kedze koncim vtedy ked oni. Ale dakujem ti za info
-
lekoklatik
VIP
je to 3+1.
Akurát že keď študuješ ten +1 rok, nemáš právo na napr. ubytovacie štipendium. Si úplne normálne študent, len ťa "nedotuje" štát.
Tento rok však ešte nič neplatíš. Ďalší rok štúdia 3tieho ročníku bakalára už platiť budeš. V prípade magistra netuším, to ti poviem o 3 roky ^^
Pre istotu ešte uvediem že ja som teda teraz na bc. štúdiu v tom +1 roku v Ostrave a známa má už vlastne +2 rok, za ktorý však musí platiť, nakoľko 1. ročník bc. prestupovala z fakulty na fakultu, čiže stratila rok. Ona študuje v Nitre.
Akurát že keď študuješ ten +1 rok, nemáš právo na napr. ubytovacie štipendium. Si úplne normálne študent, len ťa "nedotuje" štát.
Tento rok však ešte nič neplatíš. Ďalší rok štúdia 3tieho ročníku bakalára už platiť budeš. V prípade magistra netuším, to ti poviem o 3 roky ^^
Pre istotu ešte uvediem že ja som teda teraz na bc. štúdiu v tom +1 roku v Ostrave a známa má už vlastne +2 rok, za ktorý však musí platiť, nakoľko 1. ročník bc. prestupovala z fakulty na fakultu, čiže stratila rok. Ona študuje v Nitre.
Na Slovensku by sa malo platiť za každý rok prekročenia štandardnej dĺžky štúdia, ale každá škola sa k tomu stavia inak...Tri príklady:
1. Ja som chodil 3 semester na školu, z ktorej som potom odišiel (rátali sa mi celé 2 roky) a teraz som skončil bc na inej škole, 2. a 3. ročník som si platil...
2. Bratranec bude mať tiež teraz štátnice a prekračuje dĺžku štúdia o 2 roky (na rovnakej škole) - za prvý rok platil plnú sumu, za druhý len cca 70 EUR, keďže mu chýbali iba štátnice
3. Kamarát zmenil školu po roku a teraz mal tiež končiť bc (platiť si rok navyše), ale nespravil nejakú skúšku, tak nemohol ísť na štátnice, takže ešte rok...Na študijnom mu povedali, že platiť bude až po prekročení 5 rokov štúdia - čiže ak zostane na danej škole, tak v 1. a 2. ročníku na ing (1 rok na starej a teraz 4. rok na novej škole), aj keď dĺžku ing štúdia neprekročí...Neviem, ako by to bolo v prípade, keby zmení školu, keďže by mal platiť za prekročenie dĺžky bc a na ing by šiel inam...
1. Ja som chodil 3 semester na školu, z ktorej som potom odišiel (rátali sa mi celé 2 roky) a teraz som skončil bc na inej škole, 2. a 3. ročník som si platil...
2. Bratranec bude mať tiež teraz štátnice a prekračuje dĺžku štúdia o 2 roky (na rovnakej škole) - za prvý rok platil plnú sumu, za druhý len cca 70 EUR, keďže mu chýbali iba štátnice
3. Kamarát zmenil školu po roku a teraz mal tiež končiť bc (platiť si rok navyše), ale nespravil nejakú skúšku, tak nemohol ísť na štátnice, takže ešte rok...Na študijnom mu povedali, že platiť bude až po prekročení 5 rokov štúdia - čiže ak zostane na danej škole, tak v 1. a 2. ročníku na ing (1 rok na starej a teraz 4. rok na novej škole), aj keď dĺžku ing štúdia neprekročí...Neviem, ako by to bolo v prípade, keby zmení školu, keďže by mal platiť za prekročenie dĺžky bc a na ing by šiel inam...