Uplatnenie po VŠ

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Uplatnenie po VŠ

Príspevok od používateľa Gothar »

Informatik ani nahodou :D Ale mam cesku VS (coskoro snad uspesne ukoncenu) a oproti "cistemu" absolventovi mam par vyhod, ktore by sa zamestnavatelom mohli pacit. Na druhej strane som skor realista a nemyslim si, ze mesiac po ukonceni skoly sa o mna firmy pobiju a budu sa predhanat s ponukami, no zaroven ma upokojuje to percento absolventov bez prace, pretoze mi to nejake sance dava. Specializujem sa na obnovitelne zdroje energie a to je v sucasnosti odbor na vzostupe a absolventov zaujimajucim sa o tento odbor je zatial tiez celkom malo, co by mohla byt vyhoda, ale frajera budem robit az ked sa zamestnam :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

rockonhustla napísal:Povedz to nejakej babe na urade prace co studovala nejaky zbytocny humanisticky obor na Slovensku ze staci byt lepsi a byt informatik :D Povzbudi ju to :)
verim, ze ked zacne hladat pracu este pred skoncenim skoly = v poslednom semestri a bude dobra, tak najde pracu aj v humanitnom obore, ono celkovo humanitny odbor je velmi velky zaber, ale nejaka praca s ludmi sa da behom par mesiacov najst = akurat vtedy, ked uspesne odstatnicuje
samozrejme, musi byt lepsia ako dalsia desiatka az dvaciatka ludi, ktori budu chcet ist na tu istu poziciu

o tom v podstate hovorim, nejde o to dokoncit skolu, treba sa vediet s tou skolou predat
rockonhustla
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa rockonhustla »

GothaR napísal:Informatik ani nahodou :D Ale mam cesku VS (coskoro snad uspesne ukoncenu) a oproti "cistemu" absolventovi mam par vyhod, ktore by sa zamestnavatelom mohli pacit. Na druhej strane som skor realista a nemyslim si, ze mesiac po ukonceni skoly sa o mna firmy pobiju a budu sa predhanat s ponukami, no zaroven ma upokojuje to percento absolventov bez prace, pretoze mi to nejake sance dava. Specializujem sa na obnovitelne zdroje energie a to je v sucasnosti odbor na vzostupe a absolventov zaujimajucim sa o tento odbor je zatial tiez celkom malo, co by mohla byt vyhoda, ale frajera budem robit az ked sa zamestnam :)
Ake mas vyhody, ci nechces prezradit?
beardie napísal: verim, ze ked zacne hladat pracu este pred skoncenim skoly = v poslednom semestri a bude dobra, tak najde pracu aj v humanitnom obore, ono celkovo humanitny odbor je velmi velky zaber, ale nejaka praca s ludmi sa da behom par mesiacov najst = akurat vtedy, ked uspesne odstatnicuje
samozrejme, musi byt lepsia ako dalsia desiatka az dvaciatka ludi, ktori budu chcet ist na tu istu poziciu

o tom v podstate hovorim, nejde o to dokoncit skolu, treba sa vediet s tou skolou predat
Som tam napisal ze co studovala zbytocny humanisticky obor a nie perspektivny pre zamestnanie. Z takych oborov sa da zamestnat iba ak ked mas urcite schopnosti vyuzitelne v inom obore, mas lepsiu prax alebo ked mas kontakty na niekoho kto ti konkretnu poziciu vybavi. Mimochodom nejaky neznalec znizil moju karmu, pisanie essays nie je titul zadarmo, essays su castokrat ovela lepsou formou ucenia ako sa ucit nieco naspamat a tym nemyslim pisanie slohov, ale na priklad ako som mal na skole ze ake strategicke rozhodnutia by som urobil v konkretnej situacii pre konkretnu firmu, preco dosiahla uspech a co urobila spolocnost pre zlepsenie pozicie na trhu. Urcite to da do zivota viac ako keby som sa mal ucit co je to management, aky by mal byt manager a ake su smery v managemente ako to byva na posratych statnych univerzitach na Slovensku. To ale ten kto ju znizil nevedel lebo studuje urcite v Presove, Banskej Bystrici aleb Trencine, pripadne na v inom meste na inej z excelentnych univerzit so systemom uc sa naspamat co nepotrebujes v zivote 5 rokov, chod na urad prace a uzivaj si zivot :D
Gothar
Moderátor
Moderátor

No vyhody su v tom, ze aj ked bol odbor studia zamerany vseobecnejsie, tak ja som stale isiel po obnovitelnych zdrojoch, ci uz v ramci volitelnych predmetov alebo 2ch projektov, ktore sme mali robit. Ako vyhodu to beriem preto, lebo sa dalo ist aj cestou najmensieho odporu a vyberat si jednoduche predmety, ktore by som vsak dalej nevyuzil. Potom som este spoluautorom jedneho prispevku na celostatnej konferencii odbornikov z oblasti technickych zariadeni budov a k tomu mam spraveny mimoskolsky odborny kurz tykajuci sa solarnych tepelnych sustav. Bohuzial nemam prax, ale aj tieto veci beriem ako urcite plus a znak toho, ze som skolu nerobil len kvoli tomu, aby bola :) Po statniciach uvidim co na to potencialni zamestnavatelia :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Nechcem byť sprostý, ale dúfam že nepatríš medzi zástancov fotovoltaiky :roll:
A čo si vlastne študoval ? :) Teda akú školu a obor ?
j@ro
Star
Star

Príspevok od používateľa j@ro »

Vysoke skolstvo na Slovensku je "velka cierna diera na peniaze". Ako tu uz bolo pisane, kto chce kvalitu, ide prec zo Slovenska, kto sa chce nadriet a rozculovat sa s profakmi, tak to riskne so SK skolami. Vacsinou to risknu ti, ktori studuju uz s cielom obsadit fotrikom vytvorene miesto, dalej ti ktori predpokladaju, ze ich to bude bavit a nakoniec, ktori na to maju a zvratenym sposobom ich to bavi.
Prvi spominani uplatnenie neriesia, zopar ozajsnych "kockacov" si vychytaju firmy, zvysok navstvuje urad prace.

Ja riskujem uz treti rok na jednej z excelentnych SK skol a dosiel som k zaveru, ze 90% studia bola strata casu a samotna prax bude zase "cesta odznova".

Mysilm si, ze problemom nie je ani tak samotna volba odboru, ako narocnost uplatnenia sa medzi dvoma vyssie uvedenymi skupinami absolventov.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Racius napísal:Nechcem byť sprostý, ale dúfam že nepatríš medzi zástancov fotovoltaiky :roll:
A čo si vlastne študoval ? :) Teda akú školu a obor ?
Jasne, ze nie, zaoberam sa tepelnymi kolektormi, tie su na tom s ucinnostou a navratnostou bez dotacie omnoho lepsie ako fotovoltaika :)
A inak CVUT - Inteligentne budovy.
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Súhlasím s j@rom. VŠ na SVK sú zlý vtip.Kto chce nejakú kvalitnú školu, ide do zahraničia.Tu väčšina študuje len preto, lebo tu máme ešte starú generáciu rodičov, čo majú ešte zmýšľanie zo starého režimu.Čiže silou mocou tlačia mladých aby študovali.Typické argumenty - "Vyštuduj aby si mal dobre platené miesto" - sú dnes už aj tak blud.Poznám x ľudí čo nemajú VŠ a zarábajú lepšie než tí s titulom.Každý študuje len aby mal nejakú školu.Jedna skupina ľudí čo študuje sú spomínaní "kockáči", ktorí sú vkuse unesení zo vzdelania, vyštudujú a nakoniec aj tak skončia v nejakej firme za priemerný plat.Ak majú šťastie, alebo sú sakra dobrí, tak za nadpriemerný.Ďalšia skupina sú tí čo sa cez VŠ prechlascú, prežúrujú, na skúšky sa nabiflia a o dva dni ani nevedia z čoho mali skúšku.Takým to vyhovuje, lebo rodičia cvakajú, tak čo by si neužili, že ďalších 5 rokov sa môžu na nich priživovať.Takže to vyzerá asi tak že do 25 sa študuje, potom po vyštudovaní sa ešte väčšina trápi, keďže im všade povedia že nemajú prax.Dôsledkom toho je, že sa reálne začínajú uplatňovať niekedy v 28-30 roku života.Celkovo celý tento štát je v riadnej prdeli.Aj vďaka mentalite ľudí.A ešte sa mi páči zakomplexovanosť ľudí čo majú titul a si ho drbú pred meno všade kde sa dá.Mám viacerých známych v zahraničí a čo som sa s nimi rozprával, tak tam si tituly ani neuvádzajú.Takisto mám jednu známu čo žije tu a tiež si titul neuvádza.No nevadí, hlavne že sa ešte idú rozprávať zvrchu s tými čo titul nemajú.Toľko asi môj názor.Komu sa nepáči, nech si narážky a poznámky nechá.

//Hm ten od koho mám K- som trocha nepochopil :) Vravíš že veru, realita a K- snáď omyl.Aj keď na karme si nezakladám ale len tak pre poriadok.
rockonhustla
Light Star
Light Star

zeky napísal:Súhlasím s [email protected]Š na SVK sú zlý vtip.Kto chce nejakú kvalitnú školu, ide do zahraničia.Tu väčšina študuje len preto, lebo tu máme ešte starú generáciu rodičov, čo majú ešte zmýšľanie zo starého režimu.Čiže silou mocou tlačia mladých aby študovali.Typické argumenty - "Vyštuduj aby si mal dobre platené miesto" - sú dnes už aj tak blud.Poznám x ľudí čo nemajú VŠ a zarábajú lepšie než tí s titulom.Každý študuje len aby mal nejakú školu.Jedna skupina ľudí čo študuje sú spomínaní "kockáči", ktorí sú vkuse unesení zo vzdelania, vyštudujú a nakoniec aj tak skončia v nejakej firme za priemerný plat.Ak majú šťastie, alebo sú sakra dobrí, tak za nadpriemerný.Ďalšia skupina sú tí čo sa cez VŠ prechlascú, prežúrujú, na skúšky sa nabiflia a o dva dni ani nevedia z čoho mali skúšku.Takým to vyhovuje, lebo rodičia cvakajú, tak čo by si neužili, že ďalších 5 rokov sa môžu na nich priživovať.Takže to vyzerá asi tak že do 25 sa študuje, potom po vyštudovaní sa ešte väčšina trápi, keďže im všade povedia že nemajú prax.Dôsledkom toho je, že sa reálne začínajú uplatňovať niekedy v 28-30 roku života.Celkovo celý tento štát je v riadnej prdeli.Aj vďaka mentalite ľudí.A ešte sa mi páči zakomplexovanosť ľudí čo majú titul a si ho drbú pred meno všade kde sa dá.Mám viacerých známych v zahraničí a čo som sa s nimi rozprával, tak tam si tituly ani neuvádzajú.Takisto mám jednu známu čo žije tu a tiež si titul neuvádza.No nevadí, hlavne že sa ešte idú rozprávať zvrchu s tými čo titul nemajú.Toľko asi môj názor.Komu sa nepáči, nech si narážky a poznámky nechá.
Presne si vystihol tu situaciu na Slovensku, s tymi titulmi to si ma pobavil, ale mas pravdu vo vsetkom co si napisal do prispevku. A najviac zaujimave je ked si da pred meno niekto ze je bakalar, tak to fakt uz je na smiech a na zamyslenie. Vacsinou ti co su kapacity si to nedavaju pred meno a ludia so zbytocnym titulom sa povysuju nad ostatnymi aj ked ten titul nema ziadnu hodnotu.
zeky
Star
Star

Celkovo systém VŠ na SVK je zlý aj v metodike učenia.Učí sa plno kravín nevyužiteľných v praxi len aby sa niečím vyplnilo 5 rokov.To čo by sa dalo v praxi využiť by sa naučili študenti za rok, ale to by potom školy nemali peniažky že?Učenie nerozvíja kreativitu študentov, len sa biflia všetko možné.Koľkokrát zo zahraničia počuť že na takej a takej univerzite vyvinuli toto a tamto.Lebo sa tam študenti skutočne niečo učia a realizujú to.U nás čítam len samé depkoidné statusy vysokoškolákov o tom na akú skúšku sa musí naučiť 20 kníh.
Gothar
Moderátor
Moderátor

A ked nieco urobia, tak to stoji za kkt: http://spravy.pravda.sk/na-technickej-u ... egiony_p29 :D
- ich je iba karoseria, vsetko ostatne je z fabie
- v case, ked sa vsade dba na znizovanie spotreby paliva predstavili ocipovany stary motor
- dizajn...
To len tak na okraj :)
zeky
Star
Star

Tak to je fakt na kkt :lol:

Dostala ma najmä poznámka
Až na podvozok a motor ide o ich vlastné dielo
Veď to je esencia celého auta.Najpodstatnejšie prvky.Čo sa týka toho dizajnu tak pre mňa je asi taký výnimočný ako nejaká "tuzingová" Škoda 120 s krídlom ako má Boeing, úplne skvelými nálepkami všetkých možných dizajnerských a technických spoločností, ktoré sa v automobilovom priemysle pohybujú (to že v tom aute nie je ani jediná ich súčiastka je nepodstatný detail, rovnako ako to že by stále viac jak celé auto) a hlavne nesmieme zabudnúť na neóny na podvozku.
Toto mi prišlo skôr ako nejaká nepodarená dizajnerská práca než technicky zameraná.Celkovo k tomu článku, vystihol si podstatu.

V ďalšom článku

http://vas.cas.sk/clanok/3231/cisto-slo ... denti.html
Dokopy ich vyšlo na 20-tisíc €. Zatiaľ nevedia, za koľko by sa mohlo neskôr predávať.
WTF?Like seriously?Za ten peniaz si kúpim radšej BMW E46 M3 a keď budem ten ich roadster obiehať tak vodič vystúpi lebo si bude myslieť že stojí.

No trocha OT už, dobre ja im to neberiem nech si také veci robia ďalej.Ale prezentovať to ešte v médiach...
Na druhej strane zo zahraničných univerzít vychádzajú fakt nové vynálezy a inovácie.
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Zhodou okolnosti som sa teraz stretol s kamosom co prave dorobil Ing. na Slovenskej polnohospodarskej univerzite v NR, odbor nejaka agrobiologia a hovori ze zatial poslal životopisy do par firiem a zo vsadial ho odpalili...tak robi po kadejakych brigadach a je rad ze je rad....
jeho kamosi co to skoncili rok pred tym, sa nevedia poriadne zamestnat a ked aj, tak robia zarovno stredoškolakmi a s platom, za kt. sa ako inžinieri musia hanbit

tak o com to je kua? :?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Je to o zlom vybere odboru, polnohospodarstvo ako take na Slovensku upada uz velmi dlho, ich jedinou sancou zamestnat sa v odbore je asi iba zalozenie vlastnej firmy a snaha o rozvoj svojho odboru (teda za predpokladu, ze na tu skolu nesli len kvoli tomu, aby si spravili titul).
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

zeky napísal:Súhlasím s j@rom. VŠ na SVK sú zlý vtip.Kto chce nejakú kvalitnú školu, ide do zahraničia.Tu väčšina študuje len preto, lebo tu máme ešte starú generáciu rodičov, čo majú ešte zmýšľanie zo starého režimu.Čiže silou mocou tlačia mladých aby študovali.Typické argumenty - "Vyštuduj aby si mal dobre platené miesto" - sú dnes už aj tak blud
To nie je o zmyslani zo stareho rezimu, ale skor toho noveho. Proste je velmi tazke sa dnes uplatnit bez znamosti a bez znalosti, kdezto v minulom rezime robil kazdy ci chcel ci ne :). A ani sa tolko ludi na tie VS nehrnulo ako teraz. Ale suhlasim ze velka cast skol tomu velmi nepomoze ako uz bolo spomenute predomnou.
zeky
Star
Star

Je to aj o takom zmýšľaní, lebo v minulom režime VŠ aj niečo znamenala.Dnes je to už len bussiness.
rockonhustla
Light Star
Light Star

zeky napísal:Celkovo systém VŠ na SVK je zlý aj v metodike učenia.Učí sa plno kravín nevyužiteľných v praxi len aby sa niečím vyplnilo 5 rokov.To čo by sa dalo v praxi využiť by sa naučili študenti za rok, ale to by potom školy nemali peniažky že?Učenie nerozvíja kreativitu študentov, len sa biflia všetko možné.Koľkokrát zo zahraničia počuť že na takej a takej univerzite vyvinuli toto a tamto.Lebo sa tam študenti skutočne niečo učia a realizujú to.U nás čítam len samé depkoidné statusy vysokoškolákov o tom na akú skúšku sa musí naučiť 20 kníh.
Ved prave studium na vysokej skole by malo byt rok bakalar a rok magister a keby je aj dost kvalitne, specializovane a prakticke tak vo vacsine oboroch by to stacilo. A ta kreativita nie je podporovana spominanym komunistickym systemom. Ako som pisal, tie essays alebo aj na priklad reporty su lepsie ako ucenie naspamat pre prakticke vyuzite vedomosti a aj pre zapamatanie si veci vyuzitelnich v zivote.
Gothar
Moderátor
Moderátor

1+1 rok je velmi malo aspon v technickych odboroch (tam to poznam). Ide o to, ze na bc nastupuju studenti z roznych skol a treba ich dostat na jednu uroven vedomosti. Preto sa na zaciatku uci matika a fyzika a rozne zaklady z daneho odboru. Obcas je nejaky predmet, ktory je trochu zbytocny, ale rozhodne ich nie je vacsina. A ta matika a fyzika sa uci kvoli tomu, aby student rozumel veciam ktore sa ucia neskor. Bohuzial vela ludi z praxe podobnym veciam nerozumie a zazil som to aj na vlastnej kozi. Casto iba hovoria naucene definicie z nejakych propagacnych materialov, ale to, ze ich tvrdenia su obcas v rozpore so zakladmi fyziky si zjavne neuvedomuju. Magisterske uz trva 2 roky a to je tak akurat, ked sa ma pocas neho stihnut diplomka, pretoze sa uci iba 3 semestre.
Ak to zhodnotim, tak ideal by boli 2+2 roky. A zas je to o prioritach, ci chce niekto robit iba karieru za cenu toho, ze do problematiky uplne nevidi (co nie je vzdy nevyhnutne), alebo tomu chce rozumiet a zacne s karierou neskor. A ak chce pracovat na vyvoji novych technologii, tak mu iba poznatky z praxe stacit nebudu, tie su dobre iba pre prax (predaj, montaz, udrzba zariadeni).
j@ro
Star
Star

Príspevok od používateľa j@ro »

Ved prave studium na vysokej skole by malo byt rok bakalar a rok magister
Malo, ale to by uz ostali iba sukromne skoly. Taketo efektivne studium by uz nesypalo cashe. Myslim, ze toto je dovod danej situacie.
rockonhustla
Light Star
Light Star

j@ro napísal:
Malo, ale to by uz ostali iba sukromne skoly. Taketo efektivne studium by uz nesypalo cashe. Myslim, ze toto je dovod danej situacie.
Keby boli statne skoly dostatocne kvalitne, tak by bol o ne vacsi zaujem ako o sukromne vysoke skoly.
GothaR napísal:1+1 rok je velmi malo aspon v technickych odboroch (tam to poznam). Ide o to, ze na bc nastupuju studenti z roznych skol a treba ich dostat na jednu uroven vedomosti. Preto sa na zaciatku uci matika a fyzika a rozne zaklady z daneho odboru. Obcas je nejaky predmet, ktory je trochu zbytocny, ale rozhodne ich nie je vacsina. A ta matika a fyzika sa uci kvoli tomu, aby student rozumel veciam ktore sa ucia neskor. Bohuzial vela ludi z praxe podobnym veciam nerozumie a zazil som to aj na vlastnej kozi. Casto iba hovoria naucene definicie z nejakych propagacnych materialov, ale to, ze ich tvrdenia su obcas v rozpore so zakladmi fyziky si zjavne neuvedomuju. Magisterske uz trva 2 roky a to je tak akurat, ked sa ma pocas neho stihnut diplomka, pretoze sa uci iba 3 semestre.
Ak to zhodnotim, tak ideal by boli 2+2 roky. A zas je to o prioritach, ci chce niekto robit iba karieru za cenu toho, ze do problematiky uplne nevidi (co nie je vzdy nevyhnutne), alebo tomu chce rozumiet a zacne s karierou neskor. A ak chce pracovat na vyvoji novych technologii, tak mu iba poznatky z praxe stacit nebudu, tie su dobre iba pre prax (predaj, montaz, udrzba zariadeni).
Ale na priklad pre marketing, management, bankovnictvo by stacili 2 roky a za 3 roky by mohla byt radsej nejaka prax v obore pre absolventov, viem ze na niektorych skolach by to nestacilo ako je na priklad medicina a podobne.
Napísať odpoveď