Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

No trochu sa rozpíš, nech vieme aj my. :)
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

mfp napísal:Po vcerajsom zazitku svadby v kostole... uz nikdy viac, zruste tie kostoly, zburajte ich, bude to len a len dobre...take vymyvanie mozgov nema co v 21.storoci robit
to čo je za dementny nazor? Teba predsa nikto do chramu chodiť nenuti

Hughito – ty si nedavno pisal, že nemaš dušu, respektíve si sa označil za bezduchú telesnú schránku. Zaujimalo by ma, ako sa teda pozeraš na vedecký pojem „duševné choroby“?

//autoeditácia príspevku (12 Jún 2011, 14:00)
Rubiki – zhrnul by som to tak, že strach je dobrý sluha, ale zlý pán.

Bez strachu by neprežili naši predkovia, dokazal ich varovať pred nebezpečím, velakrat zachranil život. Ked maš strach, do krvi sa vyplaví adrenalín, zrýchlia sa reakcie, srdečný pulz, zvýši sa množstvo cukru vo svaloch atd...vybudíš sa k možnostiam, o ktorych si možno ani nevedel.

Uplne ina vec je strach, ktory ťa paralyzuje – to je už zlá emócia...to som aj napisal, že taky strach som nemal na mysli.

Ak sa bavime o strachu z pekla – funguje to podla mna podobne na duševnej urovni...Nema to byť strach, ktory ťa paralyzuje a neustale sa tym peklom zaoberaš a po stenach si vylepiš obrazy Hieronyma Boscha, ale strach, ktory ťa povzbudzuje byť lepšim človekom, žiť spravny život, neprepadať sa do letargie a bezmocnosti, ale posilňovať sa na duchu atd...

Taka zaujimavosť:
Barro a McClearyová použili jako jedni z prvních moderní statistiky a sociologické průzkumy a zjistili, že víra opravdu přispívá k růstu ekonomiky. Speciálně víra v posmrtný život, a zejména silný strach z pekla dokážou podle studie Barroa a McClearyové zvýšit růst HDP až o půl procenta.Barro tvrdí, že věřící lidé více pracují. Zřejmě ale nejde jen o to, tvrdě pracovat. Ten, kdo věří a má strach z pekla, dodržuje spíše morální zásady hlásané náboženstvím. Většinou přitom jde o pracovitost, a hlavně střídmost a poctivost. Pokud je většina lidí poctivých - a třeba i proto, že se bojí trestu - lépe se podniká a ekonomika rychleji roste.
http://byznys.lidovky.cz/strach-z-pekla ... y-trhy_kik
hughito
Redeemer
Redeemer

tehla:
ty si nedavno pisal, že nemaš dušu, respektíve si sa označil za bezduchú telesnú schránku. Zaujimalo by ma, ako sa teda pozeraš na vedecký pojem „duševné choroby“?
Nechci ma rozosmiať tehla. V tvojom vlastnom záujme rýchlo svoj príspevok edituj, lebo robíš zo seba hlupáka.
tehla

čo hugo, došli slová? Napisal si:
Samozrejme, že som "bezduchá ľudská schránka," ty si čo ? Duchá ľudská schránka ?
Niekoľkokrat si vyhlasoval, že duša neexistuje. Preto ma zaujima ako ty vlastne vnimaš vedecky pojem "duševné choroby".
hughito
Redeemer
Redeemer

Duševné je synonymum pre psychické, netrapoš. :roll: Nabudúce si aspoň prečítaj wikipédiu predtým, než zadrieš totálnu sprostosť.

http://sk.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1evn%C3%A1_porucha
tehla

trapoším ja? :lol:

Takže duša a psychika je synonymum. Ked si sám seba označil za "bezduchú ľudskú schránku", mal si na mysli, že nemáš psychiku?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ephramko »

zabomysie vojny...tehla ty si teda vies domyslat, keby nemal psychiku, tak asi by nebol schopny pracovat s pocitacom a nieco sem pisat, nie ?

vedeckym terminom by som to velmi nenazyval, kedze to je len lokalna slovenska zalezitost (mozno este v inych slovanskych jazykoch), pouzivana najma v laickej verejnosti...v americkej psychologickej alebo psychiatrickej literature som sa este nestretol s terminom "soul health"...
v anglictine dany vyraz pouzivaju maximalne nejake nabozenske organizacie, resp. vzdy je to v spojeni s nabozenstvom a nie s vedou...

okrem toho, aby nieco take ako dusa existovalo a bolo sucastou nasich hmotnych tiel a zaroven nase tela ovplyvnovalo, tak najprv musime preukazat, kde je v nasom tele a na co vlastne sluzi nie ? ...slovo "dusa" je podla mna na rovnakej urovni ako "srdce", ked sa srdcu pripisovali rozne vlastnosti ako stedrost, ladove, kamenne, zlomene srdce a podobne...pritom vsetci dobre vieme, ze je to len obycajny sval a akekolvek osobnostne predpoklady, emocie alebo potreba afiliacie, lasky maju svoje miesto v mozgu a nie v srdci...
hughito
Redeemer
Redeemer

V podstate to ephram napísal za mňa. Ak má mal byť toto argument voči mne, tehla, tak to si ma teda naozaj sklamal. Máš na viac. :P
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

S dušou operujú iba ak teológovia a ezoterici, duševné poruchy v súčasnosti určite nikto nevysvetľuje na základe nadprirodzených príčin a ani to nie je nutné...odvolávať sa na úzus v terminológii je trápne a nič to nedokazuje, iba ak tuposť argumentujúceho a hranie sa so slovíčkami.
tehla

ephramko napísal:vedeckym terminom by som to velmi nenazyval
prečo by ma malo zaujimať ako by si to ty nazyval? Duševne poruchy, duševné zdravie je lekársky termín, na tvojom mieste by som žiadal vrátiť školné
ephramko napísal:kedze to je len lokalna slovenska zalezitost (mozno este v inych slovanskych jazykoch), pouzivana najma v laickej verejnosti...v americkej psychologickej alebo psychiatrickej literature som sa este nestretol s terminom "soul health"...
takže "iba slovanská záležitosť", čo nie je americké, to sa nepočíta LOL. To si robiš prdel tymi trapnymi vyhovorkami. A "soul" by tiež asi trebalo vymazať z anglického slovnika, nie?
hughito napísal:V podstate to ephram napísal za mňa. Ak má mal byť toto argument voči mne, tehla, tak to si ma teda naozaj sklamal. Máš na viac.
pekne si sa vyhol odpovedi

trapny ste, ako cela ta snaha sa utvrdzovať v tom , že duša neexistuje, holt vaša vec, ked chcete silou mocou byť bezduche schranky, ja vam to neberiem, ani mi na tom nijak nezaleži, a pre toho tupca s nickom MIRV, ktory ani nevie poriadne čo tára – ja nič nedokazujem, ja som položil jednoduchú otázku hughitovi
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

tehla, netaraj...este som nevidel odbornu slovensku alebo cesku literaturu, kde by sa kapitoly nazyvali, ze "dusevna porucha - mentalna anorexia"...a podobne :D ...v odbornej literature u nas sa pouziva termin psychopatologie..."dusevny" sa v nasej krajine pouziva len ako hovorove oznacenie psychickeho, najme v laickej verejnosti...
zoberme si priklad...kedze podla teba sa bezne pouziva termin dusevna choroba, tak napriklak u tej anorexie...vies mi povedat, ako ta dusa vyzera? kde na nej vzniklo poskodenie, ktore sposobilo anorexiu? a akymi mechanizmami to poskodenie na dusi vzniklo, ze clovek takto ochorel ?

a tu ameriku som v tejto oblasti spominal preto, lebo ta momentalne ako uz aj zopar desatroci v oblasti psychologie jednoznacne svetovo dominuje...drviva vacsina vyskumu a studii sa vykonava prave na americkych univerzitach a anglictina momentalne jednoznacne dominuje celej oblasti psychologie, a prave preto som povedal to, ze v odbornej zahranicnej literature som sa este nestretol s terminom "soul health", ktory ako ty tvrdis je tak beznym a samozrejmym odbornym vedeckym terminom...
takze nechod na mna s tymi kecami o amerikanizme, vies mi povedat aspon jedneho psychologa/psychiatra zo slovanskej krajiny, ktory za poslednych 50rokov nieco vyznamne v tejto oblasti objavil ?

tehla, to je sice super, ze ty dusu mas a my sme len bezduche bytosti...zial tvoje spravanie a sposoby su v poslednej dobe este pod urovnou tych "bezduchych bytosti"...
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

tehla, tak mi povedz, ktorá duševná porucha je podmienená nejakými poruchami v "duši"? Ty si určite na to odborník, veď ja len roky čítam psychologickú literatúru a študujem v danej disciplíne...ale ty si iste väčší znalec, tak ma môžeš odkázať na nejaký článok alebo knihu z psychiatrickej, psychologickej alebo aj neurofyziologickej disciplíny, kde niekto hovorí niečo o duši. Lebo ešte som sa nikdy s niečím takým nestretol. A že nič nedokazuješ, to už vieme...len tu onanuješ a slovíčkaríš.
tehla

MIRV napísal:ale ty si iste väčší znalec
O tom nepochybuj, ja som mal psychologiu sice len dva semestre, ale aspoň tie mizerne zaklady si ešte pamätam:
Definícia pojmu psychológie podľa Filozofického slovníka:

Psychológia (gr. psyche - duša, logos - učenie, slovo)

Psychológ je filozof, skúmajúci činnosť ľudskej duše (psyché), analyzuje ju a systematizuje jej zdravé a chorobné stavy. Skúma súvislosť medzi správaním a mentálnymi procesmi na základe vedecky koncipovaných zásad, systémov a metód.
Študujete psychológiu – vedu o duši a idete ma presviedčať, že duša neexistuje???? Väčší vtip som tu na fore snad ani nezažil. Toto vyhrava na celej čiare. Psychologovia, čo ani neveria, že existuje duša, ak ste už aj prešli nejakymi skuškami, tak to svedči o urovni našeho školstva. Kováč, čo neverí, že existuje železo, pekár, ktorý neuznáva existenciu múky, vy budete „profici“ jak sviňa. :lol:
A ešte mi tu budeš ephramko tvrdiť, že psychologia sa robi len v Amerike, preto je pojem „duševný“ blbosť, lebo si nikdy nepočul „soul health“ :smt080 .... Keby blbosť kvitla, tak ty si jedna rozkvitnuta jarna luka o rozlohe 1000 hektárov

Vy dvaja ste psychologicke „A je to“ Vela šťastia v praxi, len aby ludia neodchadzali ešte viac pomätení ako prišli. Si viem predstaviť napr. školského psychologa, ktory deti vyučuje, že su bezduche ľudske schranky. Nevadi, že 5 rokov stravil študiom vedy o duši. Profici, čo sa roky hrabu v knižkach a ešte chlapec ma tu drzosť moje argumenty nazvať tupymi
MIRV napísal:tak ma môžeš odkázať na nejaký článok alebo knihu z psychiatrickej, psychologickej alebo aj neurofyziologickej disciplíny, kde niekto hovorí niečo o duši.
Vyzera to tak, že pri svojom dlhoročnom umornom študiu si sa nestretol s viacerymi vecami (oddhliadnuc od toho, že cela psychologia je o duši, čo je pre teba uplne nova informacia :lol: ):
MUDr. Dušan Alakša, Mgr. Anton Heretik, PhD., Mgr. Lenka Práznovská
Duševné zdravie na stredných školách

Odborná publikácia vydaná v rámci projektu
„Posilnenie ľudských zdrojov vzdelávaním“

Asi ti nič nehovori ani napr. liga za duševné zdravie, čo?
ephramko napísal:vies mi povedat, ako ta dusa vyzera? kde na nej vzniklo poskodenie
ephramko, ty si snad ešte blbejši, ako som si pôvodne myslel. Duša je nehmotna. Vieš mi opisať, ako vyzera emocia a kde na nej vzniklo poškodenie? :idea:
MIRV napísal:len tu onanuješ a slovíčkaríš.
najviac ma udivuje ta tvoja drza arogancia, ktora ide z tvojich prispevkov. Hovno viš, ale tvariš sa jak majster sveta.
MIRV napísal:veď ja len roky čítam psychologickú literatúru a študujem v danej disciplíne...
si zabil chlapče zlatý
hughito napísal:.Nabudúce si aspoň prečítaj wikipédiu predtým, než zadrieš totálnu sprostosť...
snad ani netreba komentar
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

tehla napísal:ephramko, ty si snad ešte blbejši, ako som si pôvodne myslel. Duša je nehmotna. Vieš mi opisať, ako vyzera emocia a kde na nej vzniklo poškodenie? :idea:
ako je teda mozne, ze nielenze vieme emocie pozorovat (spravanie), dokonca merat ich intenzitu(opytame sa subjektu alebo meriame jeho telesne reakcie), ale dokonca mame aj take dokonale pristroje, ze sa nam podarilo zistit, ktora cast mozgu je zodpovedna za ktoru emociu...napr. amygdala je centrom strachu a uskutocnilo sa uz Xpokusov napr. na potkanoch, kde potkanovy odoperovali vrchnu cast lebky a na amygdalu nalepili elektrody a naslednou stimulaciou daneho miesta, docielili jej vyradenie z funkcnosti a u daneho potkana absentovala emocia = strach, napr. skakal z vysky alebo liezol po kolmych prekazkach a normalne potkany taketo veci odmietali robit kvoli strachu...
takze ano tehla, nielenze ti viem ukazat kde ktore ludske emocie sidlia, ale vieme ich aj docasne vyradit z funkcie alebo trvalo poskodit...povodcom vsetkych emocii nie je totiz nejaky nadprirodzeny vymysel zvany "dusa" ale nas obycajny ludsky mozog a miliardy neuronov...a rovnako nas uzasny mozog nam umoznuje vykonavat vsetky uzasne cinnosti ktore denne dokazeme, zial jeho poskodenia alebo "nespravne nastavenie" je tiez pricinou mnohych poruch alebo chorob...
(okrem toho, podla tvojho ucenia su zvierata podriedene cloveku, nemaju dusu...ale zvlastne, ze emocie uz maju...ako to je mozne?)

zmier sa konecne s tym, ze nic take ako dusa neexistuje a nikdy ani neexistovalo...nikdy nikto dusu nevidel, nevieme ju v nasich telach najst, napriek tomu podla teba dusa aktivne neustale zasahuje do chodu nasich tiel...dusa je len vymysel z cias, kedy veda a medicina boli na podstatne nizsej urovni ako dnes a tento vymysel bol silne posilnovany aj nabozenstvami, stal sa napriklad aj prostriedkom katolickej cirkvi na vydieranie ludi, kde iste historicke obdobie bolo v mode panu fararu zaplatit za "ocistenie duse", cize bozie rozhresenie pri spovedi a za tazsie hriechy a narocnejsie ocistenie duse sa platilo viac peniazkov...a tieto nechutne praktiky potom kritizovali prave aj protestanti...

ale pre mna za mna, pokial sa chces dalej natahovat za slovicka (X slov v roznych jazykoch, aj odbornych terminov, ma zaklad v grectine alebo latincine, napriek tomu ze dnes tie slova pomenuvaju absolutne nieco ine, nez povodne vyrazy)...a namyslat si, ze sucastou tvojho tela je aj nejaka neexistujuca substancia zvana "dusa", ze mas "ducha" (co my oznacujeme ako vedomie) a tym si vynimocny a lepsi...tak prosim, kludne tak dalej rob a fantaziruj...vidim ze ta to dost uspokojuje...si dnes v kostole bol nacerpat sily na boj s "bezduchymi bytostami" ?
hughito
Redeemer
Redeemer

Toto je debilizmus par excellance. :shock: :?

Duša o ktorej hovoríš ty, je naozaj iba náboženský a ezoterický pojem. Duševné (psychické) zdravie atď., tým sa myslí proste psychika človeka, teda to sú procesy späté s mozgom. Psychológia = náuka o duševnom/psychickom zdraví človeka atď. Tie slovíčka sú synonymá.

Inak dá sa to preložiť aj ako veda o duši, ale to je proste staré chápanie tohto pojmu, skôr filozofické :arrow: http://sk.wikipedia.org/wiki/Psycha_%28filozofia%29
tehla

akože suhlasim z hughitom, toto sa už fakt nedá.

Ty si uvedomuješ ephramko, že študuješ vedu o duši vôbec? či žiješ na uplne inej planete v inej galaxii a dimenzii?
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

tehla duša a duch je rozdiel, dusevne poruchy (depresie, demencie, schizofrenie) sposobuju odchylky vylucovania dopaminu, serotoninu a glutaminu (neurotransmisia + bunkove receptory), nazyvaju sa sice dusevne, ale podklad maju cisto biologicko-chemicky, ciastocne geneticky. Preto sa na psychiatrii predpisuju lieky, ktore funguju nie na placebo efekte. Psychologia je uz ale o inom o tom neviem nic, tam je to uz skor o environmentalnych a spolocenskych problemoch ktore ovplyvnuju psychiku.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

tehla napísal:Ty si uvedomuješ ephramko, že študuješ vedu o duši vôbec? či žiješ na uplne inej planete v inej galaxii a dimenzii?
este este raz, ziadna dusa neexistuje...a za cele moje studium som sa nestretol s niecim takym, ze by sme si definovali, co to dusa je, kde sa nachadza, ako ovplyvnuje nase kognitivne, emocionalne alebo behavioralne procesy a podobne...

vela slov v roznych jazykoch ma zaklad v grectine alebo latincine, aj odbornych terminov, ktore dnes uz oznacuju absolutne ine javy a veci nez su povodne vyznamy tych greckych/latinskych slov, ktore tvoria slovotvorny zaklad...
napr. podstatnou sucastou psychologie je psychologia osobnosti...osobnost je z greckeho "persona", tak sa nazyvali divadelne masky v antickom grecku, ktore pri vystupeni nosili herci...napriek tomu sa mi nezda, ze by som sa na psychologii osobnosti nieco ucil o historii, typoch a vyrobe divadelnych masiek...

ale pokial ta dalej bavi dotahovat sa za slovicka a ked si na tak vyspelej "duchovnej" urovni, ze ti ako dokaz existencie "duse" staci slovicko psychologia a tvoja viera...tak nech sa paci, my "bezduche bytosti" do takej urovne dufam nikdy ani neprenikneme :wink:
tehla

Srnec - suhlasim, ale existuje viac pričin vzniku duševnych poruch:

"Duševné poruchy spôsobujú škodlivé vplyvy spoločenského prostredia, duševné zaťaženia, otrasy a konflikty (psychogénne duševné choroby) alebo poškodenia funkcie najvyšších oblastí mozgu, ktoré tvoria fyziologický substrát duševného diania, napr. toxické vplyvy, zápaly, nádory, degeneratívne pochody ap. (somatogénne duševné choroby) alebo majú endogénny základ, spočívajúci vo vnútorných, zatiaľ nie dostatočne známych príčinách narušenia duševného a nervového diania, napr. vplyvom dedičných činiteľov alebo vrodenej náchylnosti k určitej duševnej chorobe. Všetky činitele sa môžu v jednotlivých prípadoch navzájom prelínať."

"tehla duša a duch je rozdiel"

viem :)

Pár citátov ako bola chápaná duša z wikipedie:
Carl Gustav Jung: Duša je rad obrazov v najširšom zmysle, ktorého štruktúra je nesmierne dômyselná a účelná; je to v obrazoch vyjadrená názornosť životných aktivít. Duša predpokladá živé telo, aby jej obrazy mohli žiť. Duša prekladá fyzikálny proces do radu obrazov, ktoré často sotva badateľne suvisia s objektívnym procesom. Prvkami duševnej štruktúry sú archetypy. Jednou z funkcií duše je veda. V duši má svoj pôvod všetko poznanie. Duša je najväčší zo všetkých kozmických divov. Skutočnosti ľudskej duše koniec koncov rozhodujú o pravde a omyle. [1]

• Platón: Duša sa vyznačuje preexistenciou, nehmotnosťou a nesmrteľnosťou; má zložku pudovú alebo žiadostivú, senzitívnu alebo srdnatú a rozumovú (duch). Rozumová duša sídli v hlave, srdnatá duša sídli v hrudi žiadostivá duša sídli v bruchu. Telo je väzením duše. Duša sa s telom v človeku spája na základ koexistencie, a nie jednoty substancie. Je veliteľom a strážcom tela. S Platónom začalo rozlišovanie medzi dušou zvieraťa a človeka tým, že sa vyzdvihovala schopnosť myslenia ako privilégium človeka. [1]

• Plotínos: Duša je jeden z troch základných stupňov súcna. [1]

• Sokrates: Duša je uschopňuje človeka byť dobrý; schopnosť byť dobrý sa však prejaví iba u človeka, ktorý k tejto schopnosti dospel rozumom a nazera (bezprostredne poznáva) podstatu dobra. Tam, kde vládne rozum, napĺňa sa duša cnosťou, tam, kde vládne nevedomosť, dochádza k mravnému úpadku Poznanie teda priamo ovplyvňuje mravné správanie sa človeka. Pri hľadaní dobra človeku pomáha daimonion. Prvoradou vecou človeka má byť starostlivosť o ľudskú dušu. [1]

• Tomáš Akvinský: Duša má tri časti: vegetatívnu, senzitívnu a rozumovú. Duša je javom sveta nadprirodzeného. [1]

• Táles: Duša je jemná hmota[2]. Zdá sa, že podľa toho, čo sa spomína, aj Táles pokladal dušu za čosi pohyblivé, keď povedal, že magnetovec má dušu, pretože hýbe železom. 11 A 22 (z Aristotela)

• Milétska škola: Duša je jemná hmota. [1]

• Aristoteles: Duša je tej istej podstaty ako telo; je formou tela, je životným princípom. Duša (u rastlín vegetatívna, u živočíchov zmyslová, u človeka mysliaca) je podstatná a aktivna zložka indivídua, je bytostnou jednotou jeho prvkov. Keďže u človeka je navyše rozumová, umožňuje mu pochopiť a poznať jestvujúce ako jestvujúce, jeho najvyššie princípy, ktorých skúmanie patrí prvej filozofii či teológii.[1]

• Demokritos: Duša je súbor atómov. Duša je akoby kvintesenciou drobných hladkých a okrúhlych atómov, ktoré sa vyznačujú osobitnou pohyblivosťou a sú prameňom života. Všetko, čo žije, má nejakú dušu, ktorá sa znova rozpadá na jednotlivé atómy vo chvíli, keď toto žijúce tratí svoje existenciálne bytie v dôsledku narušenia tvaru, zmeny polohy a individuálneho usporiadania. Schopnosti duše sú rozložené v jednotlivých orgánoch živej bytosti. V človeku je duša tým najušľachtilejším. Je zložená z najlepšie tvarovaných atómov vzduchu a tepla, pretože je v nej najviac rozumu, čo súvisí práve s prítomnosťou tepla. [1]
ephramko napísal: este este raz, ziadna dusa neexistuje...a my "bezduche bytosti" do takej urovne dufam nikdy ani neprenikneme :wink:
ok, v pohode
hughito
Redeemer
Redeemer

tehla pochop, že termín duša vo filozofickom/náboženskom/ezoterickom význame, resp. zmysle slova, znamená niečo iné, ako duševná porucha. Termínom duševná porucha máme na mysli práve tie psychické poruchy, o ktorých sme tu písali.

Ak hovoríme o duši, tak máme na mysli to, čo si sem skopíroval (teda filozofické názory), resp. rôzne náboženské názory, že každý človek má okrem mozgu/vedomia ešte nejakú dušu, na čo ja osobne neverím.
Napísať odpoveď