Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
javatar, buď som teda nepochopil ja tvoju odpoveď, alebo ty si nepochopil tému.
jedná sa tu o postoj viera vs psychika resp. psychické choroby.
kde je tá možnosť voľby?
jedná sa tu o postoj viera vs psychika resp. psychické choroby.
kde je tá možnosť voľby?
-
javatar
Hardcore addict
zrejme som ja nepochopil kontext - pardon
a ani teraz ked sa nad tym zamyslim, nemozem najst to vs v tvojom jedná sa tu o postoj viera vs psychika resp. psychické choroby. ani viera ani ateizmus ti nezabezpeci zivot bez psychickych chorob (ujem), volbu v takom pripade vidim asi len v tom ze viera (ci uz v Boha alebo dovera doktorovi) ma jasne pozitivny vplyv na cloveka teda skor zavazi jeho uvedomelost - ta ale s vierou zase v kontraste nie je... trosku som zmateny ze o co tu vlastne ide...
a ani teraz ked sa nad tym zamyslim, nemozem najst to vs v tvojom jedná sa tu o postoj viera vs psychika resp. psychické choroby. ani viera ani ateizmus ti nezabezpeci zivot bez psychickych chorob (ujem), volbu v takom pripade vidim asi len v tom ze viera (ci uz v Boha alebo dovera doktorovi) ma jasne pozitivny vplyv na cloveka teda skor zavazi jeho uvedomelost - ta ale s vierou zase v kontraste nie je... trosku som zmateny ze o co tu vlastne ide...
samozrejme, ze pri tazkych depresiach sa pouzivaju lieky, ktore prave riesia tento hormonalny problem alebo tlmia priznaky...lieky ale neodstranuju pricinu, preto je dolezite sa podrobit aj terapii...lieky sice su velmi ucinne a vedia cloveka na dlhy cas ultmit, ale ten vnutorny konflikt nikdy neznicia a neodstrania...ten sa vzdy znova objavi po vysadeni liekov este v znasobenej sile... (depresiu by som prirovnal k rakovine, ja ti mozem podavat lieky proti bolesti, dostavi sa chvilkova ulava, rakovinu ti tym ale nevyliecim...)
napisal som to uz raz a napisem to este raz, psychicky chory clovek patri k psychiatrovi...tam uz viera a ani knazove najsilnejsie metody v style "vyhananie diabla" nepomozu...a mnohokrat nepomoze ani psychiater, vo vela pripadoch mu nezostava nic ine, len predpisat silne lieky na ukludnenie a tlmenie...tie ale neutlmia len priznaky ochorenia, ale aj vsetko ostatne a mavaju vela vedlajsich efektov...
okrem toho je plno zivotnych situacii, kedy aj silne veriaci clovek radsej za knazom nejde...pretoze castokrat viera v takych situaciach len moze uskodit a clovek si kladie otazku, ako nieco take Boh mohol dopustit...a knazi v takych situaciach vedia poskytnut iba stare zname "je to bozia vola" alebo "bozie cesty su nevyspytatelne"...
napisal som to uz raz a napisem to este raz, psychicky chory clovek patri k psychiatrovi...tam uz viera a ani knazove najsilnejsie metody v style "vyhananie diabla" nepomozu...a mnohokrat nepomoze ani psychiater, vo vela pripadoch mu nezostava nic ine, len predpisat silne lieky na ukludnenie a tlmenie...tie ale neutlmia len priznaky ochorenia, ale aj vsetko ostatne a mavaju vela vedlajsich efektov...
okrem toho je plno zivotnych situacii, kedy aj silne veriaci clovek radsej za knazom nejde...pretoze castokrat viera v takych situaciach len moze uskodit a clovek si kladie otazku, ako nieco take Boh mohol dopustit...a knazi v takych situaciach vedia poskytnut iba stare zname "je to bozia vola" alebo "bozie cesty su nevyspytatelne"...
Viera a stav psychiky? Ide o konkrétne osoby a ich životy. A kto to vie ohodnotiť? Na dedine kňaz, a v inej komunite aj psychológ, psychiater. V každom prípade človek, ktorý má dôveru. A čo je to podstatnné a pravdivé? Potrebuje pomoc, a kto mu ju dá, ten je dobrý, nie? A kto mu ju dá tam, alebo tam? Ten, kto tam je. A sme u podstaty. 
-
javatar
Hardcore addict
ephramko - vyhananie diabla je ozaj krajny pripad (dokonca to nemoze robit ani kazdy knaz), knaz sa vacsinou snazi poradit a to na zaklade prevazne cudzich skusenosti ktore mu zdiela mnozstvo ludi, mal by mat teda na vela veci objektivny a nezainteresovany pohlad
ad. "bozie cesty su nevyspytatelne": je to obdoba stareho znameho "zivot je uz raz taky" , pokial sa niekto namiesto zameriavania na problem zameriava na to ze ma problem je to jedna z tych ludskejsich ciest ako mu to povedat
ad. "bozie cesty su nevyspytatelne": je to obdoba stareho znameho "zivot je uz raz taky" , pokial sa niekto namiesto zameriavania na problem zameriava na to ze ma problem je to jedna z tych ludskejsich ciest ako mu to povedat
ked uz spominas tych dedinskych knazov, minule starka rozpravala ako im pan farar vypravali o oralnom a analnom sexe, vraj ake strasne hriechy su to a ako to je proti Bohu...
babky akonahle vysli z kostola tak sa hned dali do debaty a este dalsi mesiac sa rozoberalo, ze co to ten oralny a analny sex vlastne je a co pod tym pan farar mysleli... 
Nechcem to takto riešiť, je to o človeku a riešiť majetkové sprostosti z rokov 1400 nemienim. Človek potrebuje porporu všade, a dostáva ju tam, kde žije. Čo tam je, to berie, nie? 
-
KaptMichal
King
Takže pár dní alebo už týždňov(?) dozadu sa mi dostala do rúk knižka od pána Williama P. Younga - Chatrč. Odporúčam ju prečítať, pretože možno niekomu dá uplne nový pohľad na Boha, možno aj na náboženstvo ale hlavne na život. Ak ju niekto čítal, čo na ňu hovoríte?
verím, že to nepovažujete za OT,
verím, že to nepovažujete za OT,
A tebe to dalo aký pohľad ? Už som o tom počul, je to taký ten hit, z ktoré si všetci sadnú. No, pozrel by som si to, ale nemám čas na takú literatúru.
Niečo podobné sa hovorilo aj o Strobelových knihách a potom si si prečítal recenziu od Romana a bolo po paráde.
Niečo podobné sa hovorilo aj o Strobelových knihách a potom si si prečítal recenziu od Romana a bolo po paráde.
@KaptMichal - cital som to par mesiacov dozadu a nelutujem fakt ta kniha ma niečo do seba. Veriacemu cloveku ma co ponuknut.
No takze ja som vybral moznost nie.. niesom zasa ateista som pohan. A chatrc som si precital aj ja je to fajn kniha ale moje nazory to nezmenilo 
Bol by som zvedavý, koľko je takých, ktorí nedajú..
Dali by aj z posledného, lebo však ináč, čo by si pán farár pomysleli..
Dali by aj z posledného, lebo však ináč, čo by si pán farár pomysleli..
na 5 eur ? u nás to býva tak 10 20 - z oznamov.. a to chodím na vidiek.
10, 20, 30, 40 a pokojne aj viac, to som si istý.
zaujimave ako cirkev platbu za sluzbu nazyva "milodarom", ked sukromna osoba nieco predava alebo poskytuje sluzby na cierno, tak je to trestny cin kratenia dane a podobne, z nasej cirkvi by si mali brat priklad prostitutky...aj tie beru len take "milodary"... 
maju to umoznene zakonom
vsak prave to, ja som skor smeroval prispevok k tomu, ze preco oni ano? a ini to uz umoznene nemaju? ...ludia, ktori robia na cierno a pride kontrola, tak by mohli tiez povedat, ze za ciernu pracu nedostavaju zarobok, ale milodar...
kazdopadne ja zastavam nazor, ze cirkev by mala vylucne zit iba z milodarov...v takom pripade by som bol za to, aby im stat na tieto peniaze nesiahal...ale v takom pripade by museli byt zrusene tie kazdorocne milionove dotacie do cirkvi na chod farnosti a zivot duchovnych, ktore navyse nijak nemusia vydokladovat a preukazat ucelnost pouzitia tych financii...
kazdopadne ja zastavam nazor, ze cirkev by mala vylucne zit iba z milodarov...v takom pripade by som bol za to, aby im stat na tieto peniaze nesiahal...ale v takom pripade by museli byt zrusene tie kazdorocne milionove dotacie do cirkvi na chod farnosti a zivot duchovnych, ktore navyse nijak nemusia vydokladovat a preukazat ucelnost pouzitia tych financii...
-
KaptMichal
King
Nehovorim, ze to ma z cloveka spravit veriaceho, ktory zacne chodit do kostola a kadeco... ja som cirkev nikdy neuznaval a nestotoznoval som sa s nou, ale vzdy sa snazim ludom pomoct, nie ich potopit. Snazim, ale ako kazdy aj ja robim chyby. Chatrc moze dat cloveku novy nazor na zivot ako taky, zmenit zmyslanie, a zmenilo ma to v tom, ze som inak zacal vnimat hlavne to negativne v mojom zivote.
A ako teraz vnímaš negatívne v tvojom živote ? Niečo na štýl porekadla: všetko zlé je na niečo dobré ?