Kupa VIDEOKAMERY

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
lacijawa
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Kupa VIDEOKAMERY

Príspevok od používateľa lacijawa »

Tak mala by to byť kamera, ktorá sa využije tak 10krát do roka... Ocenil by som dobrú kvalitu obrazu a dobrý obraz napriklad pri zniženej viditeľnosti. :) Neviem či HD kamera je nevyhnutná pre peknú kvalitu na televizore... Takže taku nejaku kamerku by som ocenil :D
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa BookEditor »

V tomto cenovom rozsahu (0-250€ :D) dostaneš aj full hd, teda aj hd kamerky, ale to sú také hd kamerky "v plienkach" :-) Ak máš televízor HD a plánuješ na ňom často pozerať videjká, určite kúp (Full) Hd kamerku, dôvodov je mnoho, jedným z nich je aj fakt, že ku SD kamere nedostaneš HDMI kábel na prepojenie s tv. HD kameru by som bral aj kvôli budúcnosti, do popredia sa dostávajú tenučké full hd monitory, telky. Ešte je podstatné, na aké účely chceš kameru využiť, hoci v tejto cenovej kategórii sú všetky na jedno kopyto :D Zváž si všetky fakty (čo budeš natáčať, ako často, čo plánuješ s videom po natočení robiť atď.), na základe toho si vybereš buď kamerku s postačujúcou kvalitou obrazu, ale zato s mnohými funkciami, efektami..., alebo kamerku s výborným obrazom, kde funkcií je zopár (kompromisov - kameriek v tomto rozsahu je málo).
Lepší obraz pri zníženej viditeľnosti ti vždy poskytne kamerka s väčším snímacím čipom (pri každej je to v popise uvedené) než tá, ktorá ho má menší. Či bude obraz o moc kvalitnejší, to cez internet nezistíš - treba si u kamarátov alebo v NAY vyskúšať (aj teda viac kamier).
Existujú aj pomerne celkom lacné vodeodolné a prachuvzdorné kamerky, vhodné na dovolenky. Alebo si dokúpiš ochranný filter, aby ti piesok a nečistoty nešli do objektívu. To však nevyrieši tú vodeodolnosť, sú však rôzne puzdra (odolné do niekoľko metrovej hĺbky), tie stoja skoro temer ako kamerka, ba niekedy aj viac :D Treba to zvážiť...
Ak požaduješ kvalitný zvuk, ten medzi týmito kamerkami nenájdeš, pretože takmer všetky do jednej majú vstavaný int. mikrofón. Ak teda chceš kvalitný zvuk, kúp si kameru so vstupom na mikrofón (stačí 3,5 mm zdierka) a potom aj externý mikrofón.
Môžeš sem dať aj nejaké tebou vyhliadnuté kamerky, nech skritizujeme :D
lacijawa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Táto je sice drahšia, ale tak už toľko si priplatim :D
Skús ohodnotiť :)

Kód: Vybrať všetko

http://www.shoppie.sk/canon-legria-hf-r16-red/d-115612-c-1823/
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Vyzerá celkom fajn, len je tam len elektronická stab. obrazu, čo je v podstate nič moc :D Max. čas záznamu - necelá hodina a pol sa mi zdá strašne málo... Pozri, kde sa dajú dokúpiť náhr. batérie... Ešte taká vec, nemá ten vstup na ext. mikrofón, ale ten asi nechceš, či? :-) Osobne nemám skúsenosti s obr. procesorom DIGIC DV III :D, takže ti neviem povedať, ale šak treba experimentovať :D Canon sa skôr odporúča pri poloprofi a profi kamerách, nepoznám nikoho v okolí, kto by mal takúto domácu kameru Canon, nechcem ťa však odrádzať... Držím palce, tu sa naozaj niekedy oplatí priplatiť si...
lacijawa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Aha tak potom neviem, som nenašiel inú HD kamerku v tejto cene ... :? ten externý mikrofón neriešim myslim že bude stačiť zvuk zo zabudovaneho mikrofonu, dam tam pesničku do toho a hotovo :D
Nevieš nejakú kameru, v tejto cene ktorá by bola dobrá? :)
Diks za pomoc.
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Konkrétny typ ti neporadím, jedine, ak by si chcel profi kameru :-) Tebe stačí porovnávať podľa parametrov, ak ti je nejaký nejasný, spýtaj sa tu. Také neznáme názvy (napr. ako má ten snímač - DIGIC DV II) si radšej over vo wikipédii :D Pri týchto malých kamerkách je celkom kvalitným objektívom Carl Zeiss (najčastejšie u Sony). Ostatné značky sú viac-menej neznáme, t.j. neočakávaj od nich nejakú extra kvalitu... Inak nemám nič proti tej Canon kamerke (okrem toho, čo som napísal vyššie :D), ja by som ju na tvojom mieste kúpil. Len či nebude nejaký výpredaj v Okay alebo nejaké zľavy v Euronics, Datarte, Europlaneo, Nay etc, takže ak ju nepotrebuješ súrne, skús pokukať v elektro obchodoch, dá sa tam aj vyskúšať, a teda nebudeš kupovať mačku vo vreci. Tam ti poradia aj s príslušenstvom, ale čakaj, že vždy ti odporučia vždy to najdrahšie :D
Ešte sa ťa chcem spýtať, v akom softe chceš upravovať video?
lacijawa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

No tak ta canonka stoji 299 € v nayke takze neviem asi cez net by som ju zobral... co sa tyka tych carl zeiss tak som pozeral niečo také...

http://www.shoppie.sk/sony-dcr-sx85es/d-114949-c-1823/
no kedže nemá HD kvalitu obrazu neznamená že obraz bude priliš zlý že ? :D program na strihanie použivam pinnacle 14 teda na fotky a asi aj na video tento.
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Vieš čo, keď budeš video púšťať nejakému malému decku alebo babke s paličkou v ruke, tak či zobereš SD alebo HD, je to úplne jedno. :D Ak chceš však seriózne video z dovolenky, t. j. nie len nejaké kúpanie v mori, ale aj trošku kreativity (napr. zrýchlený západ slnka, preostrovanie, prelínačka priamo v kamere, rozostrenie...), určite kúp HD kameru. Tie majú tiež množstvo funkcií, ale netreba vyberať podľa nich. Ani podľa zoomu... Vyberaj zatiaľ podľa toho snímača (značka, veľkosť a iné vlastnosti) a podľa (pre teba) kľúčových parametrov, napr. pamäťové médium, značka atď.
Takže, ak by som si mal vybrať podľa rozlíšenia, tak by som bral cannonku, ak podľa optiky a snímača, tak Sony.
Ale fakt, ak tú kameru nepotrebuješ "čím-skôr", neber ani jednu z nich a našetri si napr. na túto:
http://www.shoppie.sk/sony-hdr-cx115eb- ... /d-115262/, je HD, formát AVCHD (ten podporuje aj tvoj Pinnacle, tušim), optika Carl Zeiss, snímač Exmor (ten mám aj ja na mojej polorprofi kamere a som celkom spokojný cena/výkon :-) )

Ešte nejaké varianty:
http://digitalne-kamery.heureka.sk/samsung-hmx-q10/
http://digitalne-kamery.heureka.sk/samsung-hmx-h300/
http://digitalne-kamery.heureka.sk/toshiba-camileo-h30/
http://digitalne-kamery.heureka.sk/toshiba-camileo-h30/,
tu máš ostatné http://digitalne-kamery.heureka.sk/

Skús z nich vybrať takú, ktorá by tebe vyhovovala. Daj ešte nejaké kritériá (čo sa týka napr. pamäťového média, zoomu, či má mať nočný režim/resp. svetlo atď.) Daj potom sem nejakú, ktorá sa ti "zapozdávala" :D
lacijawa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Tie samsungy su celkom dobré si myslim, ale HD za 200 €? Niekde som čital že samsungy sú zlé, či to je len nejaká povera amatérov? :D
Táto sa mi pozdáva z hľadiska stabilizácie obrazu aj nakrúcanie v zložitých podmienkach :)

http://www.datart.sk/katalog/Digitalna-kamera-SAMSUNG-HMX-H300B.html
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Samsung kamery sú niečo ako Alcatel telefóny... Nedá sa veľmi spoľahnúť, Samsung sa veľmi nešpecializuje na kamery, kdežto Sony, Panasonic, Jvc a Canon áno (vidno to najmä u poloprofi a profi modelov. Osobne nepoznám nikoho so Samsung kamerou a navrhujem, aby si si radšej našetril viac.
Tiež ma to dvestoeurové HD (dokonca FULL) znepokojuje :-), ale jeden môj príbuzný má nejakú vodeodolnú a nárazuvzdornú kameru (Full HD) za 70€... Čo som videl video, nebolo to nič prelomové, ale o dosť lepšie, ako keď natáčaš v SD. Názov kamery si nepamätám a tuším ju má z USA.
Nezdvihneš ešte cenový strop? :-) Od takých 300, 400 € už dostaneš akú-takú (v dobrom :D) kvalitu HD... Avšak, neplatí to globálne :-)
Skús popozerať aj inzeráty, kde môžeš dostať poviem príklad novú kameru kúpenú za 500€ za stovku. Ja som tak našiel predajcu, vďaka ktorému som na novej kamere ušetril skoro 15% (= vyše 500€)...

//autoeditácia príspevku (17 Jún 2011, 14:20)
Ešte k tej Samsung kamere - je to iba povera amatérov, keďže Samsung nevyrába profi kamery :-)
Veď nech niekto, kto vlastní Samsung kameru, napíše sem nejakú recenziu!
lacijawa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Vieš či viac peňazi do toho nedávam lebo potom nebude na dovolenku :D
Nebudem sa plašiť idem až 11 júla na dovolenku tak kúpim niečo potom... počkám kamery budú :)
Dosť si mi pomohol... mám v tom dá sa povedať jasno :D
Diks zatiaľ :)
K+
janulko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa janulko »

minule sme toto resili v nasej firme
JANULKOKE PRODUKTIONZ.
este sme neprisli na to co kupime ale sme chceli kupit kameru RED ONE
na homevideo jak urobena ani velka neni...alebo daco znacki ARRI, te su ties schopne
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

RED ONE stoji tolko co byt tvojich rodicov, a zdaleka to nie je prva investicia aby si ju dokazal aj schopne vyuzit. Treba ti specialnu strihaciu kartu, aspon Mac Pro kvoli 4K rozliseniu, stativy, jib, a vela vela inych zalezitosti. A tvoja "firma" robi videa z GTA.

Jo, a s tou kamerou sa tocili Pirati z Karibiku.
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Red One je už iná kategória... Ale čo som pozeral recenzie atď, tak niektorí Američania ju majú doma ako home kameru :). Jeden čo ju má mi napísal, že on zohnal iba telo za 25000$ a optika stála skoro viac než telo.
Veru, tá kamera ti dá 4K rozlíšenie, na ktoré potrebuješ poriadny komp a soft. Napr. Canopus Edius 6 (cca 830€) ti postrihá aj 4K rozlíšenie.
Inak neviem, či náhodou aj Lietajúci Cyprián sa nenatáčal touto kamerou... Na viaceré slovenské filmy a reklamy totiž zvolili práve túto kameru. Čo si o nej myslíte - dobrá voľba pre film?
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

4K bude zvladat uz aj Final Cut Pro X, ktore bude vonku o par dni (tyzdnov) - mimochodom to ma vraj byt jeden ultimatny soft na strihanie.

A myslis, ze slovenske produkcne spolocnosti by mali peniaze na 3-4 taketo kamery s optikou, jibmi, steadycam, pamatovymi mediami a pod? Ved my stroskotame uz pri scenari, nie to pri kamere :mrgreen:

Ale volba pre film to bude urcite dobra. Je relativne mala, velmi odolna, siroky vyber optik, prislusenstva a privetive UI (aspon to tak pisu, ja som tu kameru nikdy nevidel). Ked uz sa tym natacali snimky ako Pirates of Caribbean, tak asi ma nieco do seba :)
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Slováci ju určite využívajú iba pri jednokamerových scénach, lebo na viac nemajú :-) Špeciálny jib netreba, stačí nejaký profi jib, ktorý ju unesie :D Optiky sú fakt drahé, škoda.
Veru, Slováci a kvalitný scenár, to nejde dokopy. Ešte tie staré čs. filmy sa dali zniesť, čo sa týka aj scenára, aj záberov (na tú dobu) atď. Jakú profi kameru si už videl naživo? Od kedy sa zaujímaš o kamery? :D
Inak, načo je divákovi 4K rozlíšenie?
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

No ja neviem, ja som 4K film vzivote nevidel, ale ked sa tento standard tak rozmaha, tak k niecomu dobry asi bude :-|
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Michaelo105 »

4k rozlíšenie je hlavne pre budúcnosť. - nech sa o pár rokov nepozeráme na kocky.
lacijawa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

No objednal som si tú samsung hmx h300 a mi volali, že nemajú ju na sklade do dvoch týždňov sa mi ozvú...
Problém je to že datart chce peniaze na účet a ked ich dostanú tak potom si ju môžem prebrať.
Nemôžu ma nejak okašľať ? :D
Napísať odpoveď